Šta je novo?

Štampači: reciklaža tonera

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kakva je situacija sa štampačem HP Photosmart C4480 što se tiče reciklaže?

Koliko ja znam (a znam jer ga imam) to nije laser, nego obican inkjet stampac, i tu nema reciklaze, jer nema ni tonera. Samo se puni.

Znam da nije laser, mislio sam ima li problema sa punjenjem, tipa čipa koji pokazuje koliko je pun kertridž i slično? (smetnuo sam da piše u naslovu reciklaža tonera :D )

Koliko ja znam (a znam jer ga imam) to nije laser, nego obican inkjet stampac, i tu nema reciklaze, jer nema ni tonera. Samo se puni.

Kakvo je tvoje iskustvo sa C4480?
Mislim što se punjenja tiče...A možeš i malo šire da kažeš jer planiram da ga uzmem pa me zanima kakav je.

Unapred hvala

Poslednja izmena:
Moze li neko da mi odgovori da li se reciklira i puni toner za Lexmark E120n? Unapred hvala!

Moze li neko da mi odgovori da li se reciklira i puni toner za Lexmark E120n? Unapred hvala!

Naravno, s tim da ima bolja varijanta - reproizvedeni toner, odnosno toner sa garancijom od 24 meseca i svim ISO i DIN standardima kao original (čak važi i fabrička garancija za štampač). Razlika je što se kod reproizvedenih menjaju i stavljaju svi novi delovi, a zadržava samo maska od originalnog. Cena za Lexmark E120n je oko 45 EUR.

Ako treba više informacija, slobodno se javi.

Nikola

Naravno, s tim da ima bolja varijanta - reproizvedeni toner, odnosno toner sa garancijom od 24 meseca i svim ISO i DIN standardima kao original (čak važi i fabrička garancija za štampač). Razlika je što se kod reproizvedenih menjaju i stavljaju svi novi delovi, a zadržava samo maska od originalnog. Cena za Lexmark E120n je oko 45 EUR.

Ako treba više informacija, slobodno se javi.

Nikola

Interesuje me koji je to toner čija je garancuja 24 meseca.Ja koliko znam HP,Canon i drugi ne daju garanciju na svoj toner jer se radi o potrošnom materijalu pa me zaista zanima o kom se to toneru radi.
Inače cena od 45 e je gotovo ista kao i original za Lexmark E120 pa ne znam što bi uzimao nešto drugo.Možda zbog garancije.Ali i moj reparirani koji izađe iz servisa nema razlike u odnosu na original a o ceni ne želim da raspravljam.

Pozdrav,

kiler gresish
hp i svi ostali daju garanciju na kertridz. Ustvari tachnije garancija na kertridz ti traje do onog datuma koji pishe na kutiji. EXP xx.xx.2115 npr.
Sto se tice tih refabrikovanih kertridza (ja radim u servisu za dopunu) lichno sam protiv njih jel retko koji kertridz koji je doshao u moje ruke, moze da izgura makar jedno punjenje, Uglavnom bubanj ode i korona, tanki su i namenjeni su bas za jednokratnu upotrebu.
Niko ne stavlja one fine tamno zelene bubnjeve koji tamburaju 5 punjenja i kvalitetan magnetni valjak. O plastici da ne pricamo. Za hp 1020 su se pojavili neki tamno plavi kertridzi. Rukom ih lagano savijesh ...

Ćao Killer,

U pravu je to3a, postoji garancija i na originalne tonere (doduše, neznam nikog ko je uspeo da zameni neispravan originalni toner, ali ajde...)

E sad, cena novog je koliko ja oko 6500+PDV, a reproizvedenog je 4500+PDV, dakle razlika ipak postoji i nije baš mala :)

Sa druge strane reproizvedeni toner ispunjava iste ISO (9001, 14001) standarde u procesu proizvodnje kao i originali, a takođe i ISO 19752 i 19798 koji (opeta kao i kod originala) garantuju broj odštampanih stranica po toner kaseti.

Još jedna stvar, oko bubnja, to3a je opet u pravu, stavlja se bubanj za jednokratnu upotrebu, pošto i jeste poenta da svaki toner izlazi iz procesa proizvodnje sa svim novim mehaničkim delovima u sebi, a ne samo dopunjenim toner prahom.

Ako treba više informacija, tu sam.

Ćao Killer,

U pravu je to3a, postoji garancija i na originalne tonere (doduše, neznam nikog ko je uspeo da zameni neispravan originalni toner, ali ajde...)

E sad, cena novog je koliko ja oko 6500+PDV, a reproizvedenog je 4500+PDV, dakle razlika ipak postoji i nije baš mala :)

Sa druge strane reproizvedeni toner ispunjava iste ISO (9001, 14001) standarde u procesu proizvodnje kao i originali, a takođe i ISO 19752 i 19798 koji (opeta kao i kod originala) garantuju broj odštampanih stranica po toner kaseti.

Još jedna stvar, oko bubnja, to3a je opet u pravu, stavlja se bubanj za jednokratnu upotrebu, pošto i jeste poenta da svaki toner izlazi iz procesa proizvodnje sa svim novim mehaničkim delovima u sebi, a ne samo dopunjenim toner prahom.

Ako treba više informacija, tu sam.

Ja ljudi pričam o realnom životu a ne ono što piše na papiru ili je neki prodavac obećao.
Probajte da reklamirate originalan toner.SVI ALI SVI od uvoznika će reći da toneri ne podležu reklamaciji jer je potošan materijal.Ljudi reciklažu tonera radim 10-ak godina a prodajem i originalne i kompatibilne tonere i namera mi je da ljudima koji ovo čitaju znaju šta može da ih čeka iza ugla.
nkorac i sam si u zagradi napisao da ne znaš ko je uspeo da zameni originalan toner i to je najbitnija stvar da zaista i ja ne znam koje uspeo da zameni toner.
Vidi meni dođe mušterija i reklamira originalan toner (retko ali se desi).Ja uvozniku reklamiram i oni reklamaciju ne priznaju.Ja uzmem toner rasklopim i sredim ga, dam mušteriji i ne naplatim jer je moja redovna mušterija.
Cena originalnog E120 nije 6500+PDV več mnogo manja ako pričamo o E120.
Ne reče mi koji reproizvedeni toner.Vidi znam ljude koji pune tonere upakuju u kutije i na kutiji to isto piše o ISO standardima.
Pazi moramo da pišemo otvoreno (opet zbog onih koji ovo čitaju).Ja ne sumnjam u kvalitet reproizvedenih tonera ili kompatibilnih kako ih ko zove.Ima zaista vhunskih da se ne lažemo.Ali je pitanje kako se koji zove.Brate mačka je mačka ali mečka je mečka.I to je priča koju Toza napominje(loše kućište,loš bubanj...)
I još jedna stvar oko garancije na broj odštampanih strana.Ja sam kupac a ti prodavac ili proizvođač tonera.Ti garantuješ za hp 1010 da će odštampati 2000 strana sa 5% pokrivenosti.Ja dođem kod tebe i reklamiram da nisam uradio toliko strana.Kako da dokažem i budem u pravu.Naravno ja kao kupac nikad neću biti u pravu i takve stvari su nedokazive i zato nema reklamacije na tonere.
Nemoj misliti da imam nešto protiv refabrikovanih tonera.Ja sam oduševljen idejom da takav(kvalitetan) toner košta 60-70% od originalnog što je cena na zapadu.Problem je što ima puno takvih kikneskih koji koštaju 10-15% od originalnog tonera i to stvara problem svima redom.
U Americi su to lepo rešili.Možeš da uvezeš kineski toner ali njegova cena ne može biti niža od najjeftinijeg američkog tonera , pa ti imaj i 1000% zaradu ali ljudi štite svoje tržište štite kvalitet i štite na kraju i kupca koji je u celoj priči najbitniji
Baš sam se nešto raspisao ne znam šta mi bi...

Pozdrav,

Poslednja izmena:
Ja dugo chitam ovaj forum i zanimljive su mi rasprave ali se po prvi put javljam jer mi se dogodila situacija sa originalnim tonerom koji sam reklamirao u jako poznatoj firmi za IT opremu(ne zelim da je spomenem jer ne znam da li je dozvoljeno) i dogodilo se upravo ono shto je kiler chip napomenuo.
Rekli su mi da nema reklamacije na potrosni materijal a toner spada u potrosne matrerjale.Ziva istina.Inache toner je cvileo i ostavljao je tamnu crtu po papiru.
Isto tako i moj drugar j eimao problem sa ink jet patronom i isto su mu rekli da patrone ne podlezu reklamaciji(nije bila ista firma gde sam ja kupio).

„Ja ljudi pričam o realnom životu a ne ono što piše na papiru ili je neki prodavac obećao.
Probajte da reklamirate originalan toner. SVI ALI SVI od uvoznika će reći da toneri ne podležu reklamaciji jer je potrošan materijal. Ljudi reciklažu tonera radim 10-ak godina a prodajem i originalne i kompatibilne tonere i namera mi je da ljudima koji ovo čitaju znaju šta može da ih čeka iza ugla.
nkorac i sam si u zagradi napisao da ne znaš ko je uspeo da zameni originalan toner i to je najbitnija stvar da zaista i ja ne znam koje uspeo da zameni toner.
Vidi meni dođe mušterija i reklamira originalan toner (retko ali se desi).Ja uvozniku reklamiram i oni reklamaciju ne priznaju. Ja uzmem toner rasklopim i sredim ga, dam mušteriji i ne naplatim jer je moja redovna mušterija."

Killer, u jednom delu tvog posta se u potpunosti slažem sa tobom! Nažalost što se distributera tiče, stanje jeste takvo što se manje više sve tehničke opreme tiče… Mada moram priznati da ima izuzetaka (da ne ulazimo u imena). Što se zamene tiče, meni se dva puta desilo da sam imao reklamaciju na toner, jednom je bio u pitanju relativno egzotični toner za Kyoceru, jednom HP 12A, oba puta je klijent dobio nov, i oba puta mi je fabrika priznala garanciju i bez ikakvih problema poslala drugi toner (ja sam klijentu dao moj sa lagera).

Što se tiče toga šta je neki prodavac obećao ili napisao na papiru, svi mi smo odgovorni za ono što kažemo ili obećamo nekome, i bar kod mene, a znam da ima još firmi koje funkcionišu po tom principu, ako sam ja nekome rekao da toner ima garanciju i da ako ne radi kako treba može da ga zameni, ja MORAM da ga zamenim, jer je on moj klijent, a posle je na meni da ja isto to uradim sa proizvođačem. Zato se i trudim da biram dobavljače koji poštuju ono što kažu.

„Cena originalnog E120 nije 6500+PDV več mnogo manja ako pričamo o E120.“

Pa dobro kolika i gde? Lexmark distributeri su CT, Office1 i Direct Link.
Kod CT-a je 7.190 RSD (http://www.comtradeshop.com/Pages/Products.aspx?c=MTQ=&sc=TONER&pid=MDAxMjAxNlNF)
U Office1-u je trenutno na akciji 6.177,96 + PDV (cena bez akcije 6.792,37 + PDV) (http://www.office1.rs/ArtikalDet.aspx?Kod=2203595900100)

„Ne reče mi koji reproizvedeni toner.Vidi znam ljude koji pune tonere upakuju u kutije i na kutiji to isto piše o ISO standardima.“

U pitanju je fabrika koja se nalazi u Novom Sadu, zovu se TRS (sajt je www.trs.rs)

"I još jedna stvar oko garancije na broj odštampanih strana."

E tu si u pravu da je nedokazivo, ali stavljanje lažnih sertifikata na svoje proizvode je ozbiljan prekršaj, što firma koja većinu svojih proizvoda izvozi na tržište EU ne bi smela sebi da dopusti. A ko je jednom prošao kroz proceduru ISO sertifikacije zna da to nije ni malo jednostavan, kratak ili jeftin proces, a pogotovo kada se sertifikacija radi za standarde industrije, kao što su ovi iz serije 19000.

Sve u svemu, broj odštampanih strana je ipak najlakše utvrditi empirijskim putem, tako da praktikujem da ozbiljnim klijentima dam jedan toner na testiranje, pa sami isprobaju.

Toneri su potrošni materijal, što će reći uglavnom kontinuirana saradnja dobavljača, iliti prodavca, i ZADOVOLJNOG klijenta, tako da je meni u interesu da mi klijenti budu zadovoljni i proizvodom i uslugom.

A njihovo je samo da ispoštuju rokove plaćanja, kako bih i ja bio srećan :)

Pozdrav,
Nikola

Evo ovako, mene je pre par godina zvao čovek iz REUTERS-a i pitao me jel' se bavim reciklažom itd. Onda mi je rekao da u stvari zove da me pita da li sam čuo fabriku tonera u Srbiji koja pakuje napunjene tonere u HP kutije ?!! Malo sam bio zatečen ali sam ipak odgovorio da nisam (a jesam ;)). Elem, imao sam priliku da jednom velikom "uvozniku original tonera" spašavam skoro 60% uvezene količine "original" tonera. To je bio ubi bože loš kvalitet kaseta plus na sve to kutija je na prvi mah izgledala isto, ali kad smo uporedili HP i njegov HP videle su se male razlike. Milsim da je to razlog ne prihvatanja reklamacije. Neću zaboraviuti svojevremeno razgovor sa uvoznikom disketa, koji mi je rekao da je svaka treća kutija "falš" uz komentar: Pa kako ja da zaradim ????

Poslednja izmena:
U Americi su to lepo rešili.Možeš da uvezeš kineski toner ali njegova cena ne može biti niža od najjeftinijeg američkog tonera , pa ti imaj i 1000% zaradu ali ljudi štite svoje tržište štite kvalitet i štite na kraju i kupca koji je u celoj priči najbitniji

Ne, to se zove monopol. I da nije tako, sta mislis pre koliko godina bi sve slicne firme u Americi iz svih mogucih bransi stavile katance na svoja vrata?

Ja mislim da nije samo cena bitna kod finalnog proizvoda već i kvalitet.Ako neko štiti kvalitet i ima neke uspostvljene norme, onda je logično da postavlja neke uslove.Priznaćeš da 90% kineske robe koja dolazi kod nas je van svakog standarda.
Da li je BARBI vratio na milione lutaka jer je plastika bila puna olova,pa se kinez ubio jer je finansijski puko.Pa nije svet lud i ne bi došli do boljeg i kvalitetnijeg života da se proizvodilo i prodavalo bez nekih standarda.
nkorac piše o standardima.Da li znate koliko košta jedan ISO 9001 ili 9002 standard.Ljudi milioni su u pitanju a onda dođe baja uveze kinesku robu i on je maher.A mi svetlimo u mraku.
Evo kupio sam kinesku sijalicu (štedljivu i dugotrajnu) i piše 10.000 sati da traje.Ne znam koliko traje taj kineski sat ali meni ona crče posle 2 meseca.I pazi ona 100 dinara a OSRAM 450 a ja pametan pa zeznem OSRAM mislim se oni će meni 5 puta skuplje da prodaju.E evo mi ga sad , tako mi i treba.To je ta priča oko zaštite potrošača a i zaštite svojih proizvođača.Inače u Americi ima dosta proizvođača kompatibilnih tonera tako da se ne može reći o monopolu.
A što se tiče naplate nkorac , izgleda da ovde još dugo sreće neće biti.
Ali ajde nije ovo mesto za ovakvu temu već da možda nekim ljudima rešimo problem oko reciklaže , ako ga ima.

Pozdrav,

Poslednja izmena:
Vau koliko mudrorije.
Shto se tiche hp originala ja sam lichno video priznavanje reklamacije.
Al Kertridz je bio kupljen tipa 15 dana ima, tip je doneo original rachun i kutiju.
Na kutiji i na kertridzu stoji serial number.
A u sluchaju da te neko zeza
hp sajt sken kvaliteta otiska, racuna, kutije, i da vidish kako ce da dobijesh drugi.

Sad idem malo u stranu al, moj problem: kupio pec za grejanje vvterma il wv term to je slovenachka firma koja pravi peci po shtadlerovoj licenci. garancija 2 god.
Posle 2,5 god pec se raspala. Nas uvoznik mi je reko doslovce da je je8em.
Poslao sam skeniran rachun slovencima, i kratak opis problema. u subotu uvece. U nedelju ujutru mi je stigao mail. Gospodine, nova pec Vas ceka kod uvoznika.
Takodje kad je u Veratu gde sam radio bilo zezanja sa ruterima od par desita soma maraka. Nasi su pravili probleme. Kolega se smorio i poslao mail cisku. Sutradan je stigla komplet nova oprema na adresu.
Imate prava na reklamaciju samo je pitanje koliko cete se boriti za istu.
Kod nas svi pokushavaju da bofl robu prodaju 30% skuplje nego li na u Londonu najbolju klasu. Nas je covek nazalost navikao da mu se svashta uvaljuje i reaguje principom e ovi mogu sve bolje da se ne zalim da mi neko ne lomi noge. Sledeci put idemo kod to3e ((:) taj nas nece popljachkati hehehe.
Al jeste tako i puno puta sam to video.
Toliko od mene na tu temu.

Naravno da nije samo cena bitna!! Bitan je odnos cene i kvaliteta.

Što se kineske robe tiče, moram priznati da nisam imao direktnih iskustava (bar kada se radi o tehničkoj robi), ali ovako sa strane gledano da ima brdo krša, ima...

ISO standardi jesu skupi, ali nije baš reč o milionima :)

Ma i naplata nije strašna kad je klijent srećan em zadovoljan ;)

A zbog rešavanja problema i jesmo tu, na forumu :)

poz

Tozo, kaže naša narodna, čovek se drži za reč a vo za rogove...
Nažalost su kod nas gazde velikih firmi u jednom trenutku zbog oligopola (gde se manja količina njih dogovara šta će da rade na tržištu) osilile i rešile da počnu da se ponašaju bahato...

Skoro sam pričao sa čovekom kome nisu hteli da za auto koji je pod garancijom priznaju kvar od 2000 EUR za štetu koju su napravili majstori u njihovom, ovlašćenom servisu... na kraju su se dogovorili da podele trošak, a čovek je pristao po principu bolje da dam 1000 nego 2000. Neću da imenujem, ali u pitanju je japanska marka, a firma pored dotičnih japanaca radi još prodaju i servis italijanskih automobila.

Na sreću, sve je više firmi koje stvarno postoje da bi zadovoljile potrebe svojih klijenata, i koje stvarno moraju da se bore da zadrže svoje klijente, jer od njih žive, a znaš i sam da klijenta koge jednom pređeš, slaba vajda da će da dođe ponovo...

Tako da samo fer i pošteno, i sve je ok :)

poz

gde da potrazim chip za lexmark e120 ? i koliko bi trebalo okvirno da koshta ?

Isto pitanje sam postavio na drugom topiku, ali vidim da je ovde nesto zivlje :)... Dakle...
Moze li neko da preporuci KOLOR laser stampac sa pristojnom cenom i jeftinijim tonerima? Sta sve ulazi u kupovinu kod kolor lasera, sto se tice potrosnog materijala? Da, to bi trebao da bude stampac koji ce da stampa slike (konkretno, crno bele stripove sa 600 dpi, i kolor sa 300 dpi). Zbog rezolucije koje daje i kvalitet, stampac treba da bude 1200X1200. I jos nesto... Lexmark, e352dn, koliki je kapacitet tonera i sta se menja i koliko kosta isti (toner)? Hvala

Za Lexmark E 353dn, mislim da postoje dve verzije, 3000 strana i 6000 strana. Proveriću pa javljam.
Vodi računa da se na LEXMARK-u pri promeni tonera menja samo tank sa tonerom dok OPC valjak ostaje u štampaču i on treba da se promeni kada za to dođe vreme. Sve u svemu, status page ti jasno govori u % koliko je ostalo tonera i OPC-a.

Koliko kosta komplet reciklaza Lexmark/Samsung 13T0101-ML5200D3 ( Optra E310,E312,Samsung ML-5000,ML-5050,ML-5100,Xerox Docuprint P8... ) sa punjenjem za 3000/6000 strana ?

Hocu da kupim EPSON EPL- 6200L pa me zanima jel nema nekih problema pri reciklazi..?

Poslednja izmena:
Ne bi trebalo. U reproizvedenoj varijanti, toner za 6.000 strana je 60 EUR. Pretpostavljam da ima i za manje reciklirani.

nkorac a sta je to reproizvedena varijanta ako nije reciklaza ((:)
Elem svi koji trazite dobar kvalitet kolora zaboravite na reciklazu.
I ne postoji ta varijanta dobar-povoljan. Postoji dobar-najskuplji koji postoji, i
HP Color LaserJet CP1210-povoljan.
Punio sam kolore ranije, sad ih punim samo ako redovna musterija sa crno belim laserskim stampacima insistira na tome. Koliko got se trudio, menjao tonere, bubnjeve, magnetni valjak, bajao mu, i ne znam ni sta sve radio rezultata nema. Shvatite reciklazom ne moze da se dobije kvalitet kao kod originalnog kertridza kad je u pitanju kolor stampa. Moze da se dobije:

1. tuga bozja, al je ta reciklaza jeftina (probusim 2 rupe kroz jednu izvuchem otpadni toner, kroz drugu sunem najjeftiniji koji postoji,selotejp i kraj balade) i otisak je nula.

2. priblizno isto ali nikako isto dobar i dugotrajan otisak kao original. (2-3 sata rada na jednom kertridzu sa zamenom svih delova, sa detaljim ciscenjem do zadnjeg grama tonera u njemu (sve dok bela krpica kad izidje iz spremnika ne ostane bela) i onda pola sata bajanja) i takva reciklaza je svima skupa jel je bar 60% cene novog kertridza. Naravno svi idu na onu prvu varijatnu i posle smaraju, a shto nije kao original, ovde mi prosipa crvene tackice, a ovde ima neka linija, a ovde je bledje malo.

A shto se tice yield iliti kolicine otisaka to nemojte racunati kako je nkorac napisao.
tih 6000 strana je kad uzmete zilet i usecate slova u hartiju pokrivenost, a ako uradi 300 strana A4 100% pokrivenih mozete da pevate.
Kolor stampa je skupa i staje oko 30 dinara po stampanoj strani. Pogotovo sa jeftinijim stampacima. Kod skupljih je bolja situacija al sa druge strane ko ce da izdvoji 5000 eura za stampac???

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno