Šta je novo?

Nedoumica oko procesora INTEL vs. AMD

vojabg

Cenjen
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poena
150
Postovani forumasi, imam par pitanja pa ako ima neko strucan i upucen ko moze da mi pomogne neka se prikljuci.

Pre svega moja trenutna konfiguracija je :
ASUS M2N-E
AMD Athlon 64 X2 4200+
Kingston 2*1GB DDR2 800MHz
NVIDIA 7200 gt
Vista 32b

Interesujeme sta mi vi preporucujete da uzmem INTEL vs. AMD, naime razmisljam se da ostanem na AMD-u, isao bih na DDR3 Kingston 4GB pri cemu bih samo ostavio staru graficku jer igrice ne igram nikako i nije mi potrebna. Maticnu bih isao ili neki MSI ili Gigabyte.

Nagradno pitanje je koji CPU, plocu i memoriju iskombinovati a sve to da se ukolopi na nekih 25K - 30K dinara.

Racunar korstim za sve sto vole mladi osim igara, znaci veliki multitasking opera sa bezbroj tabova, photoshop, matlab, mathematica, sound forge, povremeno neka video obrada.

Na sve to bih stavio Windows 7 64b i upakovao u Chieftec DG-01BD-U, po vasem misljenju da li vredi zezati se oko svega toga ili sacekati SSD da dodje na normalne cene pa onda nesto kombinovati.

Pozdrav, hvala unapred i izvinjenje adminima ako sam promasio forum.

Forum jesi promasio, ima podforum Sta da kupim:
http://www.benchmark.rs/forum/forumdisplay.php?f=60

Ako sam dobro skapirao, ti bi nov procesor, maticnu i memoriju da uglavis u 25-30k ?
Ne znam koje napajanje imas, ali sam poprilicno siguran da ces i njega morati da menjas. Da li i kuciste ulazi u ovaj gore budzet, ili vec imas (staro) to Dragon kuciste (isto kao moje :)).

Neka bude: procesor + ploca + memorija + napajanje ~300e.
Napomenu da hoces 4GB memorije (Kingston 1333MHz), to je ~ 90e.
Znaci za ostatak ostaje ~210e.

GA MA770T-UD3P ~75e
Phenom II X3 710 ~85e
LC Power 6550GP 550W ~40e

Ok, onda molim moderatore da prebace tamo, nisam u brzini ni video da ima taj podforum.

Ako sam dobro skapirao, ti bi nov procesor, maticnu i memoriju da uglavis u 25-30k ?

Upravo to, samo je pitanje da li moze da se uklopi u to Intel i da li je u opste potrebno ici na njega. Kuciste imam staro Chieftec DG-01BD-U sa napajanjem koje je doslo uz njega, cini mi se da sam negde video 500W, nisam siguran.

Ok, onda molim moderatore da prebace tamo, nisam u brzini ni video da ima taj podforum.

Upravo to, samo je pitanje da li moze da se uklopi u to Intel i da li je u opste potrebno ici na njega. Kuciste imam staro Chieftec DG-01BD-U sa napajanjem koje je doslo uz njega, cini mi se da sam negde video 500W, nisam siguran.

Jok, uz Chieftec DG-01BD-U dolazi fabircki spakovano :) Chieftec 350W.
A ono je bilo dovoljno za tu tvoju staru konfu, za ovu novu nece biti.

Intel nije konkurentan u ovom srednjem segmentu.

ako se ne igras, uzmi integrisanu amd plocu sa 785g ili 790g cipsetom , to ce biti jace od ovog 7200, a manje mesta u kucistu ce da zauzme... uz pristojan proc (moze taj 720be), cela masina ce trositi daleko ispod 200w u max loadu, pa uopste nema potrebe da menjas i napajanje...

Chieftec koga imas je dovljan za to sto planiras da kupis, a moj predlog bi bio

AMD Phenom II X4 955BE ~14200
Asus M4A785TD-V EVO ~8000
2x2GB DDR3 na 1333MHz Transcend ili Kingston ~8-8500

Integrisana graficka na ovoj ploci je bolja od te tvoje stare, ako nista drugo, imaces mogucnost gledanja HD filmova preko DXVA.

Kasnije mozes da stavis neki kvalitetniji kuler i da overklokujes procesor na ~3.7-3.8GHz ako zelis. :)
Normalno, uz prethodnu zamenu napajanja. :)

Poslednja izmena:
Sta mislite o kombinaciji:
GIGABYTE GA-MA785GT-UD3H ~80e
KINGSTON 4GB (2x2GB) 1066MHz DDR2 HyperX ~95e
AMD Phenom II X4 925 ~115e

Suma=290e

Da li ovo moze na Chieftec-ovo napajanje 350W, a kasnije bih ako zatreba u krajnjem slucaju uzeo graficku i stavio jace napajanje?

Ako moze neko da mi prokomentarise koji je odnos integrisane grafike na ovoj maticnoj i Nvida-e 7200.

Na Phenoma bih stavio COOLER MASTER HYPER TX2 koji mi sada stoji na Athlon-u.

Poslednja izmena:
... i ne moze quad na to napajanje, mislim moglo bi ali bi se mnogo kockao sa tako skupim hardwareom na tako jeftinom napajanju (ako ti pare nisu problem, onda se kockaj)

a i tx2 nije bas kuler za quad core procesore

Pa ako mu pare nisu problem,zasto bi se kockao neka uzme LC Power od 650w(koji kosta ~50e) i da ga uvo boli,a TX2 je u svakom slucaju bolji od box coolera.Sve u svemu,sta god uzeo neces pogresiti,Pozz.

Ja sam preporucio 720be, posto je njemu tdp 95W, pa ce bez oc-a taj kuler biti sasvim dovoljan kao i napajanje. Napominjem bez OC-a...
Kad bude vise para - bolji kuler + bolje napajanje...

Nazad
Vrh Dno