Šta je novo?

[VGA] Gigabyte GTX 275 SOC / Moj prvi review

Doktor

Slavan
Učlanjen(a)
13.03.2006
Poena
360
Posto sam uzeo novu graficku i do sada nikada nisam postovao neki review, ovo je moj prvi noob review. Nadam se da ce pomoci onima koji planiraju da sada uzmu neku NVidia karticu, a ne mogu da docekaju predivnu furunu od karte-Fermi (uostalom, kome jos treba Fermi sem institutu Vincha :), a pri tom ko zna koliko ce dukata da vredi?).

Spec: GeForce GTX 275 (SOC) Super Overclock

Memory: 1792Mb GDDR3
Stream Processor: 240

Default clock je:

Core Clock-715Mhz
Memory Clock-1260Mhz (2520)
Shader Clock-1550Mhz

Max clock 24/7 je:

Core Clock-737Mhz
Memory Clock-1295Mhz (2590)
Shader Clock-1598Mhz

Kartica ima „mali" zaostatak memorijske magistrale, ali to nadoknađuje
višim frekvencijama, ima niže zagrevanje (na max. opterećenju-80°C)
i manju buku (Idle / 30-35% nečujan, Load / 60-65% neznatno se čuje)

Na ovoj seriji grafičkih na kutiji stoji logo GPU Gauntlet Sorting.

To je Gigabajtov sistem analize baze podataka koji procenjuje endžin GPU jezgra, šejder endžin i memoriju. Ako procesor ne zadovoljava unapred definisane standarde, neće se kvalifikovati za SOC seriju.

Na kartici je primenjena Ultra Durable VGA tehnologija i kartica poseduje pet kvalitetnih komponenti:

1. štampanu ploču sa dve unce bakra
2. prvoklasnu memoriju
3. japanske čvrste kondenzatore
4. feritna jezgra
5. low RDS MOSFET

Ove visokokvalitetne komponente obećavaju korisnicima:

5-10% niže GPU temperature
10-30% više mogućnosti overklokinga
10-30% manje gubitke switching napajanja

Slike pakovanja i grafe:

http://img341.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=37332238.jpg

Za testiranje sam koristio 3D Mark Vantage, 3D Mark 03, Unigine Tropics 1.2.
System: Windows 7 64 bit
Driver: NVidia driver 195.62

Konfiguracija je iz potpisa (***a, da imam neku noviju plocu, x58 i neku i7 bilo bi dosta bolje), samo sto je vremesni Quad 2.4Ghz, blago kloknut na 3.0Ghz (mozda bi mogao jos malo da se klokne, ali je Revizija B3, tako da nije bas neki overklok primerak, a i vecina delova u kucistu je stara u proseku 3-4 godine).

3D Mark Vantage / Default Clock
1680x1050 / High
AA 2x
AF 8x

3D Mark 03 / Default Clock

Unigine Tropics 1.2 (DX 10.0) / Default Clock

Poslednja izmena od urednika:
zar ti nije bolje bilo da zadrzis onu 5850? em je brza em jeftinija

dok je ovakvih ljudi pametni ce zaradjivati...

Ali 25000 za graficka koja nema sta da trazi pored 5850!!! To je meni bacanje para, bolje da je uzeo gtx260 i podigao klokove.

dok je ovakvih ljudi pametni ce zaradjivati...

Od 1996 sam ubadao u kompove koje sam imao ATI i NVidiju, neizmenicno.
Kada sve saberem i oduzmem, uvek je tu negde NVidija. 5850 je probana i odlicna je karta (igranje), za pristojnu cifru. Komp mi vise sluzi za rad, a manje za igru.

Prosto receno. (ATI/NVidija) Dva fapa, samo je pitanje koji moze vise da povuce. U mom slucaju zeleni.

@ivan985
Da, da, nisam video koliko je platio. Jeste to dosta skupo. Ali opet cisto sumnjam da bi ta 260 sa preformansama parirala ovoj, a i ova ima 1792 rama.

Ma razlika u performansama ne opravdava razliku u ceni, al nikako.

Naravno. A koliko si je platio doktore ako nije tajna?:)

Poslednja izmena:
jel bi mogao da dignes proc malo vise,da o/c graf. i da pustis 03 opet ?:) (max neki iz proca i graficke,ako ti nije preveliko cimanje,interesuje me nesto :wave: )

jel bi mogao da dignes proc malo vise,da o/c graf. i da pustis 03 opet ?:) (max neki iz proca i graficke,ako ti nije preveliko cimanje,interesuje me nesto :wave: )

Aj, sutra, mada je proc B3 revizija i nema sanse da ide mnogo gore. Dominator me je kontaktirao, pa je hteo na azotu da proba karticu i obori rekord, ali ja za to nemam vremena. Bice zanimljivo videti i te rezove, ako je uzeo ovu kartu.

Poslednja izmena:
GTX 275 Gigabyte non OC verzija postoji za 17000-18000 din,a to je dosta jeftinije od ove.
Doktor na onom linku sto je neko dao na prvoj strani jasno se vidi da je tvojoj clockovanoj verziji max clock kao i non clocked verzijama.

to da ati ima lose drajvere je predrasuda stara nekoliko godina jer to vise uopste nije tako i jedan je od par argumenata za koje se hvataju kao za slamku ljubitelji zelenih... a taj argument ne da ne stoji nego je smesan!

to da ati ima lose drajvere je predrasuda stara nekoliko godina jer to vise uopste nije tako i jedan je od par argumenata za koje se hvataju kao za slamku ljubitelji zelenih... a taj argument ne da ne stoji nego je smesan!

Da ne ispadne da pljujem po ATIju. Odlicne karte, drajveri nula.
Imas milion problema vezanih za njihove drajvere ljudi koji su pokusali sa ATIjem i opet se vratili na zelene. Malo procesljaj teme.

Evo ti samo jedan upecatljiv primer, ako koristis ozbiljno kartu:

citiram MIPKO:

za sve koji bi da koriste StreamSDK i mnogo pominjanji OpenCL, jedno pitanje :

Kako ce te debugovati OpenCL kernel u tom ATI SDK ?
Mozda pomocu printf-a pri izvrsavanju kernela na CPU umesto na GPU dok radite razvoj ?
Ne, ni to cak ne radi. Dakle pitanje za sve znalce koji tvrde da su Stream i CUDA egal:
Kako debugovati OpenCL kernel ?

GPGPU nije nikakva mistika za iole ozbiljnog programera koji makar zeli da proba da preradi neki svoj program da se izvrsava na GPU.

Probao sam i CUDA i Stream - odnosno stream nisam probao, pokusao sam - jednom recju jako je oskudan i neorganizovan po mojim merilima.

OpenCL nije nikakav plus ATI-a posto koliko vidim i nV ima OpenCL over CUDA.

Tako da je brutalna istina da ATI kasni za nVidiom nekoliko godina na polju softwarske podrske za gpgpu.

Driveri im nisu losi - ocajni su.
Evo vam primer, imam namesten ceo dev environment na Win 7 64b Ultimate. Instaliram Visual Studio 10 i ATI install manager jednostavno umre - nema sanse da se pokrene !?
sve sto znam sam pokusao da shvatim sta ga muci, da ga osposobim.
A kao sto znate ATI IM je aplikacija koja radi sve instalacije i deinstalacije ATI programa, tako da sam ostao bez mogucnosti da instaliram stream, da deinstaliram drivere.
Rezime je da sam sistem vratio u normalno stanje vracanjem na restore point.

Dakle, ko hoce da se izigra za najbolji odnos $/performance - go for ATI !
A ko hoce da (pokusa) koristi graficku i za jos nesto osim igrica i 3DMarka - go for nVidia.

Mozes da popricas sa yooyom, posto covek programira kartice tako da moze da ti da milion primera, zasto na kraju opet drvlje i kamenje po drajverima.

Poslednja izmena:
@Doktor: nema razloga da ulazis u diskusiju i da se pravdas BILO kome zasto si ti potrosio SVOJ novac. Potpuno cenim tvoj stav - uzivaj u kartici. Ja sada jurim jos jedan GTX 285 da napravim SLI setup, ali tesko ide sa nalazenjem 285... Mnogi ce reci da je to glupost i bacanje para - ali na to cu samo reci: trosim (ne bacam) svoje pare.
Uzasno me nervira to dusebriznicko ponasanje ljudi koji dozvoljavaju sebi da uce druge sta da rade sa svojim novcem.

Bacanje para je kada npr. uzmes E8600 za 195E - e to se zove bacanje para.
A za ovo - realno, izfiltriras paletu proizvoda koji imaju 80% isplativosti za te pare koje si skupio, a onda uzmes onaj koji ti se svidi (a koji ne mora da bude najisplativiji).
Mislim ne mora bas za svaki dinar :D

POZ

@Doktor: nema razloga da ulazis u diskusiju i da se pravdas BILO kome zasto si ti potrosio SVOJ novac. Potpuno cenim tvoj stav - uzivaj u kartici. Ja sada jurim jos jedan GTX 285 da napravim SLI setup, ali tesko ide sa nalazenjem 285... Mnogi ce reci da je to glupost i bacanje para - ali na to cu samo reci: trosim (ne bacam) svoje pare.
Uzasno me nervira to dusebriznicko ponasanje ljudi koji dozvoljavaju sebi da uce druge sta da rade sa svojim novcem.

Ma ne pravdam se. Ok, neko voli da se igra, neko da radi. Ovo sto sam postovao je prvi test koji sam u zivotu uradio samo zbog onih ljudi koji hoce NVidiju u ovom trenutku, a i ovo je nova karta iz 275 serije. Nisam neki fan overklokovanja. Pa ovaj moj B3 Quad radi na 3.0Ghz vec 4 godine (skok sa 2.4 na 3.0 i nije neki overklok) i dalje sve poslove odradjuje bez ijednog jedinog problema.

Najjednostavniji opis NVidijinih i ATI kartica je, da ih uporedim sa stamparskim masinama (oni koji se bave stampom znace o cemu pisem):

ATI-Heidelberg Speed Master (Mercedes, Audi)
NVidija-KBA Koenig & Bauer (Rolls-Royce)

Svaka cast...

Nazad
Vrh Dno