Šta je novo?

Igre i 8800GTS 512mb vs 5770, 5850

mikelebg26

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
09.10.2005
Poena
319
Trenutno imam 8800gts (512mb, g92 chip) i razmisljam se da uskoro predjem na nesto bolje i brze, ali sam naravno ogranicen novcem. Jedno vreme sam razmisljao da to bude Gtx260 (216) , medjutim uvideo sam da forumima da je nova serija ATI brza od ove kartice. Tako da se razmisljam izmedju 5770 i 5850 (ako bas mora).

Interesuje me sledece:
- koliko mogu da ocekujem skok u performansama u igrama tipa GTA4, Shift, Nba 2k10, Batman, itd...sa grafickom 5770 u poredjenju sa trenutnom 8800gts , kao i koliku razliku u performansama u istim igrama ali sa 5850 u poredjenju sa 8800gts ?

Znam da je 5850 brza, ali mi se nikako ne daje 20k za graficku sada, a opet mi se ne kupuje grafika sa kojom cu dobiti minimalan skok u performansama u poredjenju sa trenutnom . S druge strane, 8800gts pokazuje da je vreme da se zameni necim brzim i savremenijim.

Molim savet i pomoc !

msi afterburne...ali moras u program files da odes u folder msi afterburner pod opcijom msi afterburner cfg file...tu udjes sa windows-ovim notepad-om i promenis sa "EnableUnofficialOverclocking = 0" da ti ovako izgleda"EnableUnofficialOverclocking = 1"...
ps iskreno se nadam da i ovaj 5770 gigabyte ima otkljucan napon u msi afterburneru isto kao i sapphire-ov

A riva tuner ne funkcionise sa ati karticama ???

Ova gigabyte kartica izgleda bas mocno, ima one velike heat pipove, kao i velik cooler, tako da se nadam da nece biti problema sa njom. Ono sto je definitivno presudilo u korist 5770 u odnosu na GTX260 jer sto je taj GTX ****no dugacak , katastrofa...siguran sam da nikako ne bi stao u moje kuciste, narocito sto imam 2 HDD-a, i ovako je totalna guzva. Eto, posle vise od 6 godina "lova" sa Nvidiom, vratih se ja Ati-ju za koji me vezu lepe uspomene (9600Pro). Nadam se da cu videti veliki boost u odnosu na 8800GTS, a prodavac mi rece da mogu da ocekujem 50% brzu karticu u odnosu na 8800GTS. Malo mi to deluje neralano, ali videcemo. Stvarno sam dobio super cenu. Naravno, osim ako me ne obori sa nogu ovaj Ati, cim nvidia izbaci dx11 kartice, vraticu se ja "zelenom" :bottle:

Jel neko moze da mi kaze da li je ok da prvo instaliram ovaj ati catalyst control center sa driverom 9.12 pa na to 9.12 hotfix ili da idem nekim drugim redom da bi mi sve igre normalno radile ???

ja sam odmah hotfix...radi riva tuner sa ati karticama al kako mislis da otkljucas napon na toj 5770 i da je stavis na 1ghz i mem na jedno 1330-1340? zato sad svi i koriste msi afterburner je kad zamenis ono sto sam ti napisao mozes da regulises napon i da je klokujes i da je priblizna brzini 4890

jel si probao "sabotuer" na sa tim driverima i kako ti radi ? Da li uopste treba da instaliram prvo oficijane drivere 9.12 pa onda hotfix ili samo hotfix je dovoljno?

ja sam prvo obican ali samo zato sto sam ga odmah stavio cim je izasao pa preko njega hotfix moguce da oze i samo hotfix...nisam probao saboteura jer ga nisam jos skinuo ali sve druge igre koje su aktuelne buraz igra bez problema...

Sinoc sam uradio dual boot , na jedan HDD sam instalirao XP , na drugi Win 7 Ultimate, sa onim driverima hotfix 9.12 . Sve je proslo bez najmanjih problema. NA zalost jos nisam stigao da testiram igre, osim "Call of Juarez 2" u rezoluciji 1680X1050, na najvecim mogucim podesavanjima. Dobijam stabilnih 65-70 fps, sto je otprilike 15ak fps vise u odnosu na 8800GTS 512, sa istim podesavanjima, koju sam do juce imao.

Sto se tice stabilnosti samog sistema, i ostalo, sa ovom grafikom, za sada je sve ok i u najboljem redu. Videcemo kako ce proci kad budem instalirao druge igre, a narocito toliko "ATI HATE" igru "Saboteur". Nadam se da nece biti velikih problema i da ce na novim driverima raditi lepo.

NA zalost jos nisam stigao da testiram igre, osim "Call of Juarez 2" u rezoluciji 1680X1050, na najvecim mogucim podesavanjima. Dobijam stabilnih 65-70 fps, sto je otprilike 15ak fps vise u odnosu na 8800GTS 512, sa istim podesavanjima, koju sam do juce imao.

Tu ti je vec usko grlo cpu, razlika ce biti veca u zahtevnijim igrama.

sto bi mu E6850 bio usko grlo? njemu je tazlika oko 30% u korist nove karte i to manje vise oslikava razliku u snazi kartica :)

Nije usko grlo, ali nije na odmet i malo da ga OC-uje. Ako ja mogu 3.5GHz na boxu i budget GB ploči, neka ga svirne malo i on. :)

Posle malo detaljnijeg testiranja ove kartice, evo par informacija za one koji imaju slicnu nedoumicu da li kupovati 5770 .

Crysis Warhead -XP, 1280X1024, AA2x, nekoliko graf. opcija na enthusiast, i vecina na gamer - dobijam oko 45-55fps. To je otprilike 20ak fps vise u odnosu na 8800GTS 512mb

Saboteur - XP, (radi savrseno na 9.12 hotfix + 1.03 patch), 1680X , sve na high, dobijam oko 70fps. To je otprilike 30ak fps vise u odnosu na 8800GTS

NBA 2k10 - XP, 1680X , sve na high, AA2x . Dobijam 10ak fps vise u odnosu na 8800GTS (medioum settings)

Dragon Age Origins - win 7 , 1680X , sve na high, AA2x. Dobijam svega nekoliko fps vise u odnosu na 8800GTS (koji je bio podesen nesto na medium nesto na high) . Kada prvi put startujem igru nakon boota, prvih 10-15 sekundi, radi dosta lose, ali se onda stabilizuje fps.

Posle malo detaljnijeg testiranja ove kartice, evo par informacija za one koji imaju slicnu nedoumicu da li kupovati 5770 .

Crysis Warhead -XP, 1280X1024, AA2x, nekoliko graf. opcija na enthusiast, i vecina na gamer - dobijam oko 45-55fps. To je otprilike 20ak fps vise u odnosu na 8800GTS 512mb

Nemoj se brukas, testiraj to na 1680x1050 na enthusiastic, bez AA ,).

@mikelebg, To je odlican skok u odnosu na ovu prethodnu graficku koju si imao, a koja je sasvim solidna grafika i danas.

Kada jos malo doteraju drajvere bice tu jos vise frejmova.
Ova graficka bi lepo legla sa nekim cetvorojezgarnim procesorom, s tim sto se meni licno najvise svidja 5750 :).

Saboteur - XP, (radi savrseno na 9.12 hotfix + 1.03 patch), 1680X , sve na high, dobijam oko 70fps. To je otprilike 30ak fps vise u odnosu na 8800GTS

NBA 2k10 - XP, 1680X , sve na high, AA2x . Dobijam 10ak fps vise u odnosu na 8800GTS (medioum settings)

Dragon Age Origins - win 7 , 1680X , sve na high, AA2x. Dobijam svega nekoliko fps vise u odnosu na 8800GTS (koji je bio podesen nesto na medium nesto na high) . Kada prvi put startujem igru nakon boota, prvih 10-15 sekundi, radi dosta lose, ali se onda stabilizuje fps.

jesi je malo clock-nuo u msi afterburneru na npr 1ghz za gpu i npr 1330mhz za ram?

ma ima razlike kad ga clocku-jes...tu sapphire 5770 sto sam prodao burazu i sto se isto moze podignuti napon sa msi afterburnerom u heaven benchu je sa difault-nih 670 bodova otisao na 770 sto je dosta vise...njegova stelovanja su 950mhz i 1340mhz za memoriju

Ovaj matriksu me odusevljava, el al 1330MHz :d.
Pazi mozda je njegov primerak malo drugaciji, mozda mu je maksimum 1329 :D.

i ti mene odusevljavas sa svojim "znanjem"...sta si ono lupio kad se manjaju ati graficke kartice prilikom testiranja npr kod modela 5750,5770,5850 treba svaki put da se brisu i ponovo instaliraju driveri jer inace nece graficka hteti da radi? do sada je svaka 5770 htela da radi na bar 1330mhz jer u sve 5770 idu iste memorije,al ti to naravno ne znas jer si te kartice video samo na slici

Poslednja izmena:
Overklokom se dobije ~8% ubrzanja koliko sam primetio (digao sam klok na 950Mhz/1350Mhz iz ati overdrivea i izvrteo 3dmark vantage, ukupni skor skočio sa ~9550 na ~10250, nemam crysis pri ruci da vidim šta on kaže :D), što u nekim situacijama, kada zafali par frejmova za komotno igranje, može dosta da znači.

do sada je svaka 5770 htela da radi na bar 1330mhz jer u sve 5770 idu iste memorije,al ti to naravno ne znas jer si te kartice video samo na slici

Kao i sto svaki E5xxx ide provereno na 3,8-4GHz :bottle:.
Pa se desi primerak koji nece preko 3,6GHz.
Joj kako samo lupetas...

ko je sada spominjao e5xxx?ti mesas babe i zabe...evo jos cu po koji tvoj "biser" da spomenem na forumu da vide ljudi koliko si "kompetenta" u ono sto pricas...kako si ti ono rekao 4770 i 4850 su podjednaki po brzini sa 5750 na defaultu? pa ako je razlika od 5-10 frejmova ista po tebi onda si u pravu...pa idemo dalje...sta si ono rekao chietec pravi najbolja napajanja i cooler master,ocz... su miljama daleko od njega?

Prvi utiscu su ok, malo me je razocaralo sto Dragon Age ima neki slabiji FPS , ali dobro, napucao sam ga sa svim high podesavanjima, tako da imam oko 35-40 fps, mozda i nesto manje. Ono sto je sigurno ,nakon 4 instalirane igre, mogu reci da je okvirno ova kartica nekih 30-35 % jaca od 8800GTS , i stvarno stvarno je tiha. Mislim da se nekome ko se smorio sa 8800GTS ili GT , isplati i te kako da predje na ovu karticu za neke sasvim ok parice i dobice odlicnu karticu koja je u rangu GTX260 216sp. Kada budem testirao ostale igrice ,pusticu komantare i razliku koju sam primetio u odnosu na 8800GTS 512mb.

Poslednja izmena:
^bas mi drago sto ti tako dobar primerak graficke uleteo i mislim da ima jos neko da je pisao na benchu da i njegova radi na vise od 1400mhz

Evo, zadnje sto mi je proslo furmark je 900/1450MHz.. Mrzi me sad da testiram..
Radije bih nekako da resim ovo pucanje drajvera u 2D modu a par puta mi je pukao i u 3D modu..
Cekam Catalyst 10.1, valjda ce veceras.. ;) ovi 9.12 su nikakvi

U MSIAfterburner.cfg se prebaci na 1 opcija EnableUnofficialOverclocking i moze dalje :p
974.png

Vrh Dno