Šta je novo?

MKV format-izbacivanje titlova,jezika

raligno011

Slavan
Učlanjen(a)
20.01.2008
Poena
320
Ne znam dal sam pogodio mesto za temu,al zanima me,da li neko zna za program koji moze da iz filmova u MKV (matroska) formatu izbacuje titlove,jezik.Naime,vise filmova koji su u malo veci(preko 5-15 gb) stizu za vise titlova ,jezika u sebi,..i kada ga pustim na wd media live,dok dodjem do odgovarajuceg titla ili engleskog jezika(cesto je ruski po "default"),moram da nabadam po daljinskom,uzasss.Palo mi je napamet jer koristim audio konverter koji mi na primer iz AAC prebaci u AC3 format,mozda je moguce da se peko nekog programa raspakivaju i titlovi,jezik,...:S:

MKV Merge to radi, mozes izbaciti visak titlova, zvuk koji ti netreba ili cak dodati sta ti treba.

Program koji ti treba:

Sa "add" ubacis u program fajl koji te interesuje, a zatim pod "tracks,chapters" odstrikliras sta ti ne treba u tom fajlu. Pod "output filename" navedes ime novog fajla, najbolje da bude drugacije od onoga koji si ubacio u program, za svaki slucaj, i na kraju "start muxing".
I to je to...
Mozes i audio da menjas, ali ti za to treba MKVextractGUI, njega posebno skidas (raspakujes ga u isti folder gde ti je i MKVtoolnix), i zatim, izvuces audio fajl koji bi da konvertujes, konvertujes ga nekim drugim programom, i na kraju sve zajedno sklopis sa MKVtoolnix programom (sa "add" dodas film koji obradjujes kao i konvertovani audio fajl).

Poslednja izmena:
MKV Merge je za titlove i izbacivane/dodavanje, spajanje i rezanje.
A MKV Audio converter za konverziju dts u ac3, aac u ac3 i sl.

Nisam znao za taj MKV Audio converter, sada vidim, sve ti on odradi , umesto da sam ides korak po korak, ali mislim da prethodno treba "prikupiti" sve potrebne programe mkvextract.exe, mkvmerge.exe...
Dakle, svaka preporuka za MKV Audio converter

Malo ću da se šlepam uz ovu temu :p
Zna li neko kako mogu na lak način da "mrdnem" zvuk u mkv kontejneru sekundu napred ili nazad?
Imam jedan video fajl gde je zvuk malo desinhronizovan.

Prepuručujem, da nabaviš "MKVtoolnix" paket, koji sadržava gore pomenuti MKVmerge i još mnogo toga. I što je najvažnije, može se jednostavno raditi iz Windowsa, i time razumeti "šta to zapravo radiš".

Najprije "raspakuješ" MKV sa MKVextract. Možeš raspakovati kompletan MKV sadržaj ili samo one fajlove koje stvarno trebaš, npr samo h264 (video) i jedan dts (audio) fajl. Zavisno od PC-ja, to traje 3-5 minuta.

Dts fajlovi su prilično veliki (do 1,5 GB) i nisu pdržavani iz strane nekih MediaPlayera odnosno TV-a. Iz tog razloga ja konvertujem dts u ac3 (Dolby Digital) koristeči "eac3to" (takođe freeware). Time dobijem dosta manji audio fajl (otprilike 650MB) i zvuk garantovano radi na svim aparatima.

Zatim sa interneta skinem potrebne titlove (srt) i tako dobijam tri fajle, npr:
video.h264
audio.ac3
titlovi.srt

Sa nekim MediaPleyerima je teško "premotati" film napred/nazad (gledanje npr. od polovine filma nadalje). Iz tog razloga napravim i jednostavni "chapters" fajl, koji sadržava poglavlja filma, npr. poglavlje svakih 15 minuta. To se može (ako trebaš) isto uraditi MKVtoolnix-om i tako dobijaš još jedan mali (par kbyta) xml fajl.

Sad je vreme za "pakovanje", koje uradiš sa MKVtoolnix-om. U njemu jednostavno "nabrojiš" fajlove koje želiš imati u MKV-ju, npr: video.h264, audio.ac3, titlovi.srt i (u posebnom panelu) chapters.xml.
Napomena: prilikom dodajanja video fajla, nemoj zaboraviti odabrati potrebnu FPS vrednost. U najviše slučajeva je to 23.976fps (proveri sa MKVinfo).
I to je ukratko sve, pakovanje može početi (start muxing) što opet traje traje nekoliko minuta.

Pozdrav,
Bogdan

Ma jasta, programi brzi i kvalitetni a stavio sam link za tutorijal ako gdje zapne ima sve objasnjeno.

Malo ću da se šlepam uz ovu temu :p
Zna li neko kako mogu na lak način da "mrdnem" zvuk u mkv kontejneru sekundu napred ili nazad?
Imam jedan video fajl gde je zvuk malo desinhronizovan.

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=214251

i to imas ovde ;)

mkvmerge_GUI_by_cahr_g.png

Matroska-logo-128x128.png

Mkv merge je deo mkvtoolnix paketa koji sluzi za manipulaciju mkv (matroska) fajlova
Download : http://www.bunkus.org/videotools/mkvtoolnix/

-Delay (in ms) : Nekada audio nije sinhrnoizovan i ovde se unosi ispravka u ms. Dozvoljena je i negativna vrednost . Moze se koristi i za video ali tada negativna vrednost nesme da se koristi.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno