Šta je novo?

Info u vezi 8800 i 9800 GT..

driver

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
1,170
Pokushao sam guglanjem, ali izgleda da to nije tako jednostavno naci...

Interesuje me sledece - koja je potroshnja ovih kartica ? Imam Q6600, 2 HDDa, 1 DVD, 2x2GB rama, i to radi na Chieftecu 400W. Uzeo bih neku od ove dve grafichke, a planiram da kloknem i nju i procesor, nishta ekstremno, ali kad vec moze. Da li ovo napajanje moze to da izdrzi i da li postoji neka bitna razlika u potroshnji medju ovim karticama ?

Samo da napomenem da mashina nece sluziti za igranje vec za obradu videa (program koristi grafichku mozda vishe nego procesor).

8800gt i 9800gt isto trose u full load-u, znaci pri maksimalnom opterecenju trose oko 110W. Ja bih ti ipak savetovao da zaminis napajanje, pogotovu ako nemeravas da klokujes procesor i grafiku.

Pa da li je moguce da sve to troshi vishe od 300W ? Koje napajanje bi bilo dovoljno ?

Trosi sigurno vise od 300W kada se sve optereti, jos kada bi klokovao trosilo bi sigurno i do 400W, sto je na granici izdrzljjivosti tvog sadasnjeg napajanja koji ima sigurno dve godine a samim tim mu je i efikasnost manja.
Moja preporuka je da kupis neko napajanje od min 500W ili jos boje min 550W od nekog poznatog i proverenog proizvodjača i miran si.

Poslednja izmena:
Pazite, ne mora da znaci, evo ja se vec nekoliko godina vozim na ovom kinezu i nemam problema. Ipak i ja savetujem jace napajanje ako hoces da kupis, ako neces i to ce da te sluzi kako treba.

Vecina ljudi se najlakse odrekne dobrog napajanja da bi te pare prebacili za malo bolju graficku kartu a u sustini bez napajanja nista. Mislim da je bolje videti koliko bi to trosilo sto imas pa onda uzeti jos 200 w na to da bi bio siguran eventualnim upgrade-om. Ja cim dodjem do love menjam lc-ja za kvalitetno napajanje

Ok, hvala svima.

Novi modeli 9800gt koji su se skoro pojavili trose oko 75w i nije im potrebno dodatno napajanje.

Ali ako nema konektor za dodatno napajanje, onda overklok mogucnosti dolaze u pitanje.

Poslednja izmena:
@driver:
Gledaj da uzmes neku sa boljim kulerom cak i za neki umereni oc, ova moja XFX se sa fabrickim jednoslotnim kulercicem grejala ko sasava-znalo je proletos da ide i preko 85 C...znaci ili fabricki dualslot, ili neki aftermarket kuler, ako je singleslot fabricka.

Uzeo sam novu 9800GT, i iz zezanja probao sa Jugodata :) "500W" napajanjem i sve radi, igrao malo Cod:MW2.

Znachi deca se loze :d

Nikako da prodje to lozenje... :d
Chief od 400w je sasvim dovoljan :) sve naklokovano trosi nekih 260w

Nabavio sam chief 430W pa cu da probam OC :) Sa Jugodatom ne moze, probao i pre nego shto sam ubo 9800GT, nece Q6600 da radi ni na 2.7Ghz na 1.45V, kapiram da je vishe zbog nestabilnih voltaza (variraju ko nenormalne) nego zbog toga shto ne moze da mu isporuchi toliko snage :)

Vise nego na konzolu :p.

Kakvu sad konzolu ? Jel si ti neko ko je bio banovan pa se registrovao ponovo ? :)

Pa zvucish kao neko ko je odavno na ovom forumu, ne samo 3 meseca :)

Moja 9800 radis sasvim ok na 400 w ... :) tako da moze...xD

Aj da ne otvaram novi thread. Kako se bre klokuje 9800GT ? :) Skinuo sam neki EVGA program za klokovanje, podignem core sa 550 samo na 600, startujem Crysis i radi, ali se uspori 10x :) jel to znachi da kartica throttluje jer ne moze da radi na tom kloku ? Da li je moguce da se ne moze klokovati uopshte ? U pitanju je Gainward sa 512MB rama...

Mozda ti je uleteo los primerak.
Jel si pokusao memoriju da klokujes?

Aj da ne otvaram novi thread. Kako se bre klokuje 9800GT ? :) Skinuo sam neki EVGA program za klokovanje, podignem core sa 550 samo na 600, startujem Crysis i radi, ali se uspori 10x :) jel to znachi da kartica throttluje jer ne moze da radi na tom kloku ? Da li je moguce da se ne moze klokovati uopshte ? U pitanju je Gainward sa 512MB rama...

EVGA = Gainward ?
Alkohol, tako se pise voda :d :p.

RivaTuner koristi ;), 2.2x je poslednja verzija.
Ako je RT ne uspe klokovati, nijedan program nece :).

Poslednja izmena:
Mozda ti je uleteo los primerak.
Jel si pokusao memoriju da klokujes?

Pa da li je moguce da je toliko losh da ne moze ni 50Mhz vishe :) Nije mi toliko bitno, nego mi je chudno shto se to deshava :) Probao sam i memoriju, ali ista stvar. Kako malo mrdnem od defaulta, Crysis se uspori nenormalno. Mada nisam rekao da to ostaje i kada vratim na default pa startujem igru. Sve dok ne restartujem komp. Tako da to moze da bude i softverski neshto...

Takodje nisam probao nishta drugo, imam samo Crysis, ali opet je glupo da to bude zbog igre, mada od Windowsa se svashta moze ochekivati :)

EVGA = Gainward ?
Alkohol, tako se pise voda :d :p.

RivaTuner koristi ;), 2.2x je poslednja verzija.
Ako je RT ne uspe klokovati, nijedan program nece :).

Zdravko, jasno je zashto imash 650 postova za 4 meseca, samo baljezgash neshto...

Pa da li je moguce da je toliko losh da ne moze ni 50Mhz vishe :) Nije mi toliko bitno, nego mi je chudno shto se to deshava :) Probao sam i memoriju, ali ista stvar. Kako malo mrdnem od defaulta, Crysis se uspori nenormalno. Mada nisam rekao da to ostaje i kada vratim na default pa startujem igru. Sve dok ne restartujem komp. Tako da to moze da bude i softverski neshto...

Takodje nisam probao nishta drugo, imam samo Crysis, ali opet je glupo da to bude zbog igre, mada od Windowsa se svashta moze ochekivati :)

Zdravko, jasno je zashto imash 650 postova za 4 meseca, samo baljezgash neshto...

Probaj Rivu pa onda ti dalje baljezgaj !
Juce uradio upgrade i vec deli savete...
I prati temperaturu.

I Crysis je ultra test stabilnosti klokova. Na vecini igara, ako ne i svim, ce neki klokovi raditi, a isti ti klokovi nece raditi u Crysisu.
Iz iskustva pricam.

I sta si se uvatio Crysisa, pricas o njemu vise nego o KZ2. Brinem se za tebe :d.

Poslednja izmena:
Vrh Dno