Šta je novo?

MA790XT-UD4P restart

CheXy

Slavan
Učlanjen(a)
19.10.2005
Poena
319
Masina is potpisa, memorija stavljena na 1600mhz sto i jeste njen takt, bez dodatnih cackanja po naponu i ostalo. Problem je sledeci masina se restartuje bez ikakvog "upozorenja", nekad malo po ukljucivanju nekad, sama od sebe u toku rada i pojavi se onaj famozni PLAVI ekran i njegovo dumping physical memory ili sta vec. Probao sam memtest i sve je proslo bez problema, probao sam burnin test isto nije pokazo nista, temperature su u redu. Posunjao sam na OS, posto nisam menjao kad sam promenio proc i plocu i memoriju, instalirao svez i isto se nastavilo. Koristim WIN7 64.
Restartovanje nije cesto ali nervira!!!!!!!!!!!

Sta je tu problem!?

Da dopunim - isti proc, ista ploca, W7 64bit, samo sto je memorija Kingston (pise sve u opisu konfe) i muci me apsolutno isti problem.:wall: Prime95 32bitni i 64bitni i linx stabilni satima i bez gresaka. U toku igranja igrica nikada nije pao sistem. Svi BSOD-ovi su se desavali na nekim totalno banalnim stvarima, nrp. tv capture, MS office rad, surfovanje na netu, unrar nekih povecih fajlova.:wall: Cak sam testirao sa najnovijim memtest 4.0 koji testira sistem odmah posle post ekrana i nista nije nasao lose.:trust: Nije cak ni vredelo namestanje power options na high performance.:wall: Za sve greske je zajednicko da pise Kernel power error event ID 41 task category 63.:wall: Obarao sam win but the problem opstaje.:wall:

I ja nemam f...ckin clue WTF is going on here.:wall:

Negde sam procitao da ovako nesto moze da izazove ako je hibernation file iskljucen pa sam ga ponovo ukljucio za svaki slucaj da vidim da li ce ponovo da tresne.

Poslednja izmena:
Da dopunim - isti proc, ista ploca, W7 64bit, samo sto je memorija Kingston (pise sve u opisu konfe) i muci me apsolutno isti problem.:wall: Prime95 32bitni i 64bitni i linx stabilni satima i bez gresaka. U toku igranja igrica nikada nije pao sistem. Svi BSOD-ovi su se desavali na nekim totalno banalnim stvarima, nrp. tv capture, MS office rad, surfovanje na netu, unrar nekih povecih fajlova.:wall: Cak sam testirao sa najnovijim memtest 4.0 koji testira sistem odmah posle post ekrana i nista nije nasao lose.:trust: Nije cak ni vredelo namestanje power options na high performance.:wall: Za sve greske je zajednicko da pise Kernel power error event ID 41 task category 63.:wall: Obarao sam win but the problem opstaje.:wall:

I ja nemam f...ckin clue WTF is going on here.:wall:

Negde sam procitao da ovako nesto moze da izazove ako je hibernation file iskljucen pa sam ga ponovo ukljucio za svaki slucaj da vidim da li ce ponovo da tresne.

Probaj da vidis imas li vise DRIVERA ZA ZVUK u device manageru. Nasao sam na netu da to pravi problem, uz to i da sleep mode zeza pa sam iskljucio i to. Za sada je sve ok evo ceo dan lepo radi.

Probaj da vidis imas li vise DRIVERA ZA ZVUK u device manageru. Nasao sam na netu da to pravi problem, uz to i da sleep mode zeza pa sam iskljucio i to. Za sada je sve ok evo ceo dan lepo radi.

Nemam vise drajvera za zvuk, sleep mode sam odavno onemogucio u svakom slucaju, cak sam odavno i u biosu iskljucio cool n quiet. Zadnji BSOD je bio pre vise od 24h pa cemo da vidimo kako se ponasa. Zadnju promenu koju sam juce uneo je ukljucivanje hibernation file koji sam bio iskljucio prilikom instalacije W7.

A da vas ne zeza USB Modem??
Znam da on hoce da daje plavi ekran..

Pozdrav,

Citajuci po stranim forumima vidjao sam taj BSOD i uglavnom se desava kod overklokovanih masina pod 64 bitnim sistemima, Vista 64 i Win7 64

Nisam nasao tacan razlog zasto se to desava, ali najbolja teorija glasi da su u pitanju 64-bitni registri CPUa koji ne mogu da rade pod mnogo vecim taktom od default.
Desava se da CPU odlicno i potpuno stabilno radi pod 32-bitnim sistemom, ali kod 64-bitnog registri ne podnose povisen takt i sistem hoce da pukne sam od sebe.
U slucaju da procesor nije overklokovan, moguce je da CPU nije pravilno prepoznat od strane BIOSa ploce ili u gorem slucaju da mu 64-bitni registri nisu ispravni.
Postoji i sansa da se win7 nije instalirao valjano, ali to je vec hvatanje za slamku. :)

"BSOD Kernel power error event ID 41 task category 63" se javlja i kod overklokovanih intel i AMD proceesora tako da srecom nije povezan iskljucivo za AMD.
Meni se slicno desavalo sa Phenomom 9950BE i Vistom64 kad bih overklokovao preko 3GHz, a pod Vistom32 je rado bez problema i na 3.2GHz.

Ja zbog posla drzim i dalje WinXP3 i moram da kazem da MA790XT-UD4P cak i overklokovana radi besprekorno stabilno.

Poslednja izmena:
Da ga ne ureknem :p ali vec istice treci dan a da me nije snasao ni jedan BSOD.:banana:

Izlgeda da su tri stavke bile bitne :

1. U biosu disable cool `n` quiet.
2. U W7 u power options namestiti na high performance, s tim sto u okviru high performance icii na change advanced power settings i tu iskljuciti : da se gasi hdd posle nekog vremena, da moze da ide u sleep mode, da se gasi ekran.
3. Proveriti da li je kojim slucajem ukljucen hibernation file. Ako nije ukljuciti ga.

Kada sam ponovo ukljucio hibernation file BSOD-ovi su prestali.:banana:

cetvrtog dana BSOD i krenem bios da flashjem jer posle svega ovde navedenog eto desio se opet. FLASH BIOSA STAO NA READING BIOS FILE na kraju i ne mrda. Sta sad???

Skinuo sam novi win7 instalirao i opet je pocelo sa BSOD, vise ne znam ni koja podesavanja da stavim sve zivo sam probao. Ima da stavim vistu ili XP i zavrsim posao, razocarao me win7

Skinuo sam novi win7 instalirao i opet je pocelo sa BSOD, vise ne znam ni koja podesavanja da stavim sve zivo sam probao. Ima da stavim vistu ili XP i zavrsim posao, razocarao me win7

Da li si proveravao one tri stavke koje sam napisao ?

Nasao sam da je mozda potrebno i peske namestiti tajminge i voltazu za memoriju na fabricke vrednosti kako je to proizvodjac predvideo a ne kako to ploca odredjuje.

http://www.tomshardware.co.uk/forum/page-261851_12_0.html

Poslednja izmena:
Da li si proveravao one tri stavke koje sam napisao ?

Nasao sam da je mozda potrebno i peske namestiti tajminge i voltazu za memoriju na fabricke vrednosti kako je to proizvodjac predvideo a ne kako to ploca odredjuje.

http://www.tomshardware.co.uk/forum/page-261851_12_0.html

Sve sam uradio kako si napisao i power managment i cool n quiet i drivere izmenjao.
Videcu kako se ponasa sa svim ovim promenama jos nisam upalio i ugasio posle nekog vremena videcu uvece kad upalim komp i pratiti ponasanje narednih dana.

Ucitaj fail-safe defaults pa udji ponovo sa Ctrl+F1. Podesi svaki memorijski tajming za 1 labavije od auto.

CheXy ,ivanza

Isti problem sam imao spontani restart cak nema plavog ekrana.Kernel power error event ID 41 task category 63.vec sam bio ubedjen da je crkla maticna.nema sta nisam uradio da ne nabrajam.problem je nastao kada, sledi odgovor.koristim racunar 14 meseci bez i jedne greske.Resio sam da zamenim procesor x3 8750 amd za x3 720 be.strava procesor.otkljucava se cetvrto jezgro.tad su poceli problemi.ploca ga-ma790fx-ds5. predhodni bios je bio ver.f6 moro sam da dignem na verziju f7 ili f8f beta da bi prepozno moj procesor.e tu je bio citav problem majmuni nisu odradili bios ni f7 ni f8f.ko bi to pomislio da dve verzije biosa nerade dobro.vratio sam f6 bios koji ne poznaje moj procesor i sad radi na 2100 mesto na 2800.to sad nije vazno ali sam resio problem valda ce majmuni da rese taj bios.momci probajte sa predhodnim biosima om mozda sam bio od pomoci.znam sta je muka zato vam dajem odgovor nadam se da ce pomoci.mesec dana se drkam sa time ko bi reko da su biosi falicni.radi racunar nije stucno ni jednom od tada.sve ono sto ste naveli da ste radili ja sam probo i dva puta vise od toga.srecno.

Ja i CheXy imamo ddr3 ploce i memorije i problem se sastojao u malom naponu koji ploca daje severnom mostu. Ja sam npr. morao da povecam Northbridge voltage controll za 0.1V tako da sada iznosi 1.2V a CPU NB Vid voltage controll onoliko koliko je potrebno da iznosi 1.3V (zbog brzine ddr3 memorije od 1600 a npr. za brzinu od ddr3 1333 ova voltaza treba da bude manja).

Nisam siguran da ovakav nacin moze da ima efekta kod tebe posto je u pitanju ddr2 verzija ploce ali ako se upustas u ovakva eksperimentisanja rizik snosis sam.

Mada ne bi me iznenadilo da je u tvom slucaju u pitanju samo crkavanje memorije.

Poslednja izmena:
Podizo sam napon na Northbridge nista nije vredelo.A memoriju sam testiro u memtestu+ ne pokazuje gresku.uzimo sam od prijatelja memoriju na probu ista stvar isti problem. cak sam menjo i procesor isto i sav ostali hardware.I jos hiljadu stvari da ti ne nabrajam.nije prvi slucaj da omanu na biosu.pun je net tih ******.

u svakom slucaju pozdrav.

Recite mi kako ste zadovoljni sa plocom maticnom ga-ma790xt-ud4p.hocu da zamenim moju plocu jer ta odkljucava x3 II 720 BE cetvrtu jezgru.koja memorija gledo sam listu podrzanih da li ste sa nje kupovali.

pozdrav momci.

Ma kupio sam koju su imali to jest koja je meni odgovarala. Sa support liste tesko da ces naci ima jako malo memorija.

ja sam imao slichne probleme dok nisam reseat-ovao (izvadio i stavio) procesor, cllearo-ova cmos, i random plavi ekrani su nestali. mashina je bila 790x ud3p, 550 x2. nije bilo bitno koji je OS instaliran i da li je mashina bila oc-ovana ili ne. sad je sve ok

ja je imam i za sada nemam nikakvih problema, skinite najnovi bios ,mozda resi probleme

Ploca je extra za tu kintu i radi super. Nikada nisam imao nikakvih problema sa njom, naponi su na Auto ali vodite racuna o Mem Setovanjima (preporucena voltaza memorije za 1600MHz i njeni tajminzi) i ako o/c, vodite racuna o frekvenci NBa i HTa...

ja je ima vec nekoliko meseci i nemam nikakvih problema

ja je ima vec nekoliko meseci i nemam nikakvih problema

Ma ploca je generalno ok samo zna da bude zeznuto ako se kupi memorija od npr.ddr3 1800 jer onda, da podsetim, moze da radi na default naponu koji ploca daje na brzini od 1600 ali u tom slucaju je nedovoljan napon u northbridge i CPU NB VID. Northbridge voltage controll mora da bude podesen na 1.2V a CPU NB VID voltaza da bude podesena na 1.3V. Sve dok nisam ovo uradio imao sam velike muke sa iznenadnim BSOD-ovima i sve greske su bile indenticne - Kernel power error event ID 41 task category 63.

Sa memorijom koja je ddr3 1600 nece biti problema posto onda radi na brzini od ddr3 1333, i zato nisi imao problema sa svojom memorijom, a ukoliko problemi sa stabilnoscu postoje (BSOD i greska Kernel power error event ID 41 task category 63) negde sam citao da CPU NB VID voltaza podesena na 1.150V moze da resi problem.

momci moze li jos koji predlog da nateram kingston khx 1600 da radi stabilno na 1600.trenutno radi na auto 1333. vidim nesto ste pisali o tome.izgleda da nije dovoljno podici samo voltazu na memoriji.koji bi to bili parametri.znam da je to sve individualno.hvala.

momci moze li jos koji predlog da nateram kingston khx 1600 da radi stabilno na 1600.trenutno radi na auto 1333. vidim nesto ste pisali o tome.izgleda da nije dovoljno podici samo voltazu na memoriji.koji bi to bili parametri.znam da je to sve individualno.hvala.

1.Povecaj northbridge voltage controll za 0.1V tako da iznosi 1.2V (pisace da li je toliko).
2.Povecaj CPU NB VID voltage controll za 0.2V tako da iznosi 1.3V (pisace da li je toliko).

Ok ivanza hvala ti ostaje da probam ovih dana videcu rezultat.odgovoricu u svakom slicaju sta se desilo.

Probo sam juce da odkljucam x3 720be nisam uspeo da li je moguce da sam te ****ne srece.ispostovo sve kako su objasnili na internetu.da li je neko probo od vas vidim imaju neki phenome be serije.

Izgleda da nisi imao sreće... Moj se otključao i sasvim normalno radi, kada mi treba na 3.6GHz. Mada za winamp i torrent mi to ne treba pa stoji na defaultu. Biće tebi taj procesor dovoljan za većinu poslova. Ali ima onaj lepi osećaj kada znaš da si ubo ispravan primerak :d

ma procesor je odlican ali si upravu za osecaj platis tri dobijes cetiri.da li si ga otkljuco iz prve.

Jesam, stavio novi bios, uključio ACC, fiksirao napon (nisam hteo da ostavljam na auto, za slučaj da nešto pobrljavi) i teraj. Prolazi Linx i Prime95 na 1.32, manje nisam probao.

Mislim da nema veze to, "iz prve", "iz druge". Ili hoće ili neće. ***

Nazad
Vrh Dno