aj da ja za razliku od vas sprdacha dam koristan savet dechku, dal je to za njega il ne nek zakljuchi sam:
da bi se bavio nekim programom koji ce ti doneti pare, trebash da ga KOMPETNO savladash. da znash ama bash sve shto ima za taj program. evo, ja koji radim fotoshop, i dobijem kad kad koju kintu od njega, znam kako mu se zove i glavni dizajner (Seetharaman Narayanan. Thomas Knoll) :d
lista programa ili programskih jezika potrebnih za bavljenje odredjenom strukom:
Grafichki dizajn:
Adobe Photoshop
Adobe Ilustrator
ovo je zapravo jedna od hilajdu mogucih verzija, jer ima pun djavo programa, a ovo je za shiroke narodne mase preporuka programa. sa ova dva programa mozesh jako kvalitetno da savladash vektorski i rasterski nachin prikazivanja slike (bitmap, vektor) i da naucish da iskoristish svoj dizajnerski potencijal, ako ga imash.
sajtovi da ti pomognu: Adobetutorialz.com << za pochetak takodje.
Web dev/dizajn:
zavisi shta hocesh isto od toga. ako hocesh da radish fensi fine sajtove, i da prvo sam naucish, pa onda nekom prikazesh, evo ti shta treba, jedno za drugim:
HTML/CSS < statichni prikaz veb strana. osnova interneta.
sajt za uchenje te vrste kodiranja:
http://www.w3schools.com/html/default.asp
http://www.htmldog.com/
www.csszengarden.com/
dalje, jedan od zaobilaznih puteva za dinamichki prikaz nechega na strani je da naucish flash -
adobe flash program.
sa kombinacijom ta tri mozesh da dobijesh jako fine sajtove, sa pokretnim slikicama i shta sve ne.
napredno kodiranje web stana, sa dinamichkim sadrzajem cesh dalje savladati uchenjem PhP skripti.
i ovo ti je za pochetak, uz napomenu da postoje ljudi koji sebi donose leba u kucu sa samo HTML/CSS-om.
Razvoj aplikacija:
eh .. ne znam shta ovde da ti kazem, niti kako da krenesh.
ako hocesh ovim da se bavish, uzmi nauchi osnovni C - ko zna C, zna da shvati SVE ostale programske jezike.
trik je u tome da postoji hiljadu programa, programskih jezika, i chega sve ne, da bi jedan programirao aplikacije, al evo ti neki guideline za pochetak -
nadji neki pojednostavljeni C tutorijal. oshta je zabluda da se za C mora znati SVE, od pochetka (sistem koji praktikuju kod mene na faksu) jer cesh daleko lakshe shvatiti primenu jezika kroz vec napravljeni deo koda, nego da ga pravish od starta.
kad savladash osnove C-a, uzmi onda Visual Studio 2005, i nadji na netu da skinesh neki Total training za isti.
visual studio podrzava sijaset programskih jezika, ti se snadji i skoncentrishi se na aplikacije koje su pravljene u C i njegovim derivatima (C++, C taraba itd ... )
onda, krenesh da shirish svoj spektar znanja ...
i postanesh uber master, i jednog dana dodje Google po tebe i odvedu te u njihov SPA gde ti je komp poret tobogana, i teve pored Optimus prajma ..