Šta je novo?

WebGL - OpenGL ES 2.0 for the Web

• Začetnik teme Začetnik teme yooyo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

yooyo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
730
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
http://www.khronos.org/webgl/

Draft specifikacije je gotov, svi glavni proizvodjaci browsera su u WebGL grupi (Apple, Google, Mozilla, Opera) i svi vec imaju ponesto od WebGL-a u svojim proizvodima.

Posto ce se WebGL oslanjati na OpenGLES, to znaci da mozemo ocekivati da WebGL radi i na mobilnim uredjajima koji podrzavaju OpenGLES.

http://www.khronos.org/webgl/

Draft specifikacije je gotov, svi glavni proizvodjaci browsera su u WebGL grupi (Apple, Google, Mozilla, Opera) i svi vec imaju ponesto od WebGL-a u svojim proizvodima.

Posto ce se WebGL oslanjati na OpenGLES, to znaci da mozemo ocekivati da WebGL radi i na mobilnim uredjajima koji podrzavaju OpenGLES.

Sve je to lepo, ali fali u spisku jedan (još uvek) jako bitan. 🙂
Pored toga, pitanje je kakve šanse ovaj standard ima u svetu u kome dominira Flash?

Pa prednost mu je sto ti ne treba flash plugin za browser, vec je browser sam u stanju da prikaze 3d sadrzaj.
IE odavno ispao iz igre i vise nije u stanju da prati standarde (cim je MS poceo da proverava ACID3 test u IE), koliko god se trudili. Cak iako izbace svoju verziju web 3d standarda (npr WebD3D) to ce moci da se vidi samo na windowsu u IE i samim time postoji limit da site moze da se gleda samo iz novog IE-a i iz Windowsa.
Microsoft je mogao da se prikljuci WebGL grupi, ali poznato je da MS gura svoje standarde i ignorise otvorene standarde. Jednog dana ce im se to olupati o glavu ali ta prica nije za ovu temu.

Sve je to super, ali danas jedna stranica ne izgleda isto u 3 browsera. I dok ne napravis da izgleda jednako svuda, otelis se i smoris peglajuci JS/CSS bagove...
Eto ga Chrome, jedini podrzava HTML 5 ali ja i dalje moram da pisem JS kod za neke jednostavne stvari jer FF i IE8 to ne podrzavaju (ovaj poslednji nema implementiran ni kompletan CSS2 standard a kamo li 3.0).

ovo bi mogao da bude fin napredak... bar bih voleo da bude... smesno je dokle smo stigli sa grafikom, i uopste sa masinama u poslednjih 15 godina, a internet se i dalje bazira na istim forama iz '93... dzabe i flash i silverlight...
drzim palceve...

Pa prednost mu je sto ti ne treba flash plugin za browser, vec je browser sam u stanju da prikaze 3d sadrzaj.
IE odavno ispao iz igre i vise nije u stanju da prati standarde (cim je MS poceo da proverava ACID3 test u IE), koliko god se trudili. Cak iako izbace svoju verziju web 3d standarda (npr WebD3D) to ce moci da se vidi samo na windowsu u IE i samim time postoji limit da site moze da se gleda samo iz novog IE-a i iz Windowsa.
Microsoft je mogao da se prikljuci WebGL grupi, ali poznato je da MS gura svoje standarde i ignorise otvorene standarde. Jednog dana ce im se to olupati o glavu ali ta prica nije za ovu temu.

😀 papa "(s)Winjodws everywhre!" 😉 nadam se da ćemo uskoro u *potpunosti* zaboraviti na M$ monopol i mračan period IT industrije 🙂

isto je i sa Adobe Flashom (nikada mi nije bilo jasno zasto postoji 31 midleware umesto 1...). Lepo su proizvodjaci webbrowsera zavrsili pricu sa HTML 5 i WebGL-om. 3D - poslednje uporiste Flasha.

btw sta bi sa onim ... "O3D" koji je Google kupio ?

btw2 kutija: pa sve sto napravis za FireFox ~100% izgleda isto i u Safariju i u Operi i u Chromi. a za optimizaciju za arhaični EI zna se: 300 evra bonusa 😉 😀

Milane molim te da ne pricas o onome sto ne znas 😉
Ne izgleda i ne radi 100% isto, uvek ima neki problem, nesto ne radi ili nesto bezi i baguje. Nije to bas tako savrseno kao sto ga ti zamisljas.

I kakve veze ima WebGL sa MS-om? Pa MS nema nijednu jedinu krstenu tehnologiju vezanu za Web, ako izuzmem Silverlight.
Sta fali flashu? Flash bar radi za razliku od ovog cuda koje sam probao nabrzaka danas i ni u jednom zvanicno podrzanom browseru nije radilo 🙂

Flash ima i uvek ce imati svoju primenu na Web-u i nece HTML 5 specifikacija tek tako lako da preokrene stvari na Webu. Plus je tu IE koji i dalje koristi vise od 60% populacije a taj browser ne ume da renderuje ni HTML4 kako valja.

hehe... ne znam... hehe 😉

"ne radi uvek 100% isto" - zato i stoji znak "~" ispred 100% u mom postu 😉

u svakom slucaju 99% isto u odnosu na ubogi IE 🙂

i ne zamisljam ga, vec radim bar jednom mesecno sa "tim" 😉

M$ ima veze sa WebGLom toliko sto ga ne podrzava, isto kao sto ne podrzava ni HTML 5 i to ce im se sve obiti o glavu. Sto vreme vise prolazi M$ ce biti sve vise i vise marginalizovan, to se vec i danas vidi (svako ko hoce objektivno da pogleda 😉)

Nazad
Vrh Dno