Šta je novo?

2010 jeftiniji kompjuteri

Ma mogu samo u 2010 da ih daju dzabe posto velika vecina nece imati ni za hleba a ne za racunar kako je krenulo :(

Pa možda će polako uvoz biti sve jeftiniji, ali će MP cene ostati iste, i onda tamo 2011-12 kada bi možda i bile malo manje onda će vratiti porez na 18% i sve po starom :p . Dobro ovo je neka moja realno-pesimistična verzija na brzinu a šta će biti nemam pojma. :)

ko sto moj brat (komercijalista ) kaze , BONUS , el znate sta je bonus? kad se uvatite za onu stvar sa dve ruke jednom iznad druge , e pa ono sto pretekne to je BONUS , e tolko ce da pojeftine....

Dajte narodu 'leba i igara, eto to je cela ta prica. To sto ce biti jeftiniji strani proizvodi NIKAKO ne moze da budeo dobro za nase gradjane. To je klasicna ekonomija po principu "od danas do sutra". Dok nam tako jeftino doalze strani proizvodi toliko nam i raste trgovinski deficit, zaduzenost zemlje... Samo to jelte u novinama ne pise.

Generacije računara se smenjuju tom brzinom da jedno ovakvo pojeftinjenje nećemo ni osetiti, jer nećemo imati sa čime da poredimo.

Tek kada se obim prodaje bude povećao i uvoznici ne budu uvozili "na komad", cene će nam biti u rangu onoga što viđate po inostrastvu.

Iz straha da tema krene u neželjenom (političkom) pravcu, upozoravam na lock.

ko sto moj brat (komercijalista ) kaze , BONUS , el znate sta je bonus? kad se uvatite za onu stvar sa dve ruke jednom iznad druge , e pa ono sto pretekne to je BONUS , e tolko ce da pojeftine....

Daj Boze da se Ron Jeremy uvati za nas malo, njemu bi i preostalo nesto izmedju dve sake!

nije vise pitanje da li ce vec koliko ce biti jeftinija IT oprema sledece godine, nema to veze sa politikom vec sa prostom cinjenicom da ce carina pasti jer je odmrznut SSP. Osim toga sva ostala dogadjanja u vezi sa formiranjem cene IT opreme ide na ruku tome da ce cene pasti (smanjeni obim poslovanja, relativni pad standarda, stabilizacija inflacije na nivo od oko 6%, stabilizacija kursa dinara, pad kamatnih stopa, dalje integracije u EU, povecanje konkurencije uporedo sa informatizacijom drustva...). Naravno necemo ocekivati pojeftinjenje od 50% ali unutar 10% je relano ocekivati. Sacekacemo spisak robe koja ce imati snizenje carinskih stopa pa cemo znati nesto vise o tome...nema tu nikakve teorije zavere stvari su u ovom domenu prilicno predvidive a svi dosadasnji pokazatelji idu u prilog tome da se tranzicija u srbiji odvija na slican nacin kao u ostalim zemljama koje su to vec prosle ma koliko mi mislili da smo poseban slucaj, naprotiv, mi smo slucaj kao i svaki drugi tranzicioni sa ponekim osobenostima koje ne menjaju drasticno sled stvari...

Poslednja izmena:
Roba će zaista biti jeftinija u 2010, ali će se domen sive i crne ekonomiji još proširiti.

To znači da će u državnoj kasi biti još rupa, koja je inače bušna ko rešeto. S jedne strane će stanovništvo tu i tamo uštedeti na tehnici, hrani i odeći, ali će razni nameti (primera radi, novi ZOB u saobraćaju) kao i cene goriva i energenata generalno ići gore.

2010 gora od 2009? Pa šta ste očekivali sa ovakvim narodom koji pristaje na sve :)...

Poslednja izmena:
nije vise pitanje da li ce vec koliko ce biti jeftinija IT oprema sledece godine, nema to veze sa politikom vec sa prostom cinjenicom da ce carina pasti jer je odmrznut SSP. Osim toga sva ostala dogadjanja u vezi sa formiranjem cene IT opreme ide na ruku tome da ce cene pasti (smanjeni obim poslovanja, relativni pad standarda, stabilizacija inflacije na nivo od oko 6%, stabilizacija kursa dinara, pad kamatnih stopa, dalje integracije u EU, povecanje konkurencije uporedo sa informatizacijom drustva...).

Cek cek cek, koliko ja znam, mi smo poceli da jednostrano (totalna glupost al aj da ne sirim pricu) primenjujemo SSP, jos u 2009. Ako se secate price da srbija gubi oko 300 miliona dolara/evra cega god od carinskih prihoda. Tako da sve carine na uvoznu robu iz EU koje su po tom sporazumu trebale da se smanje, smanjene su. Tako da ne vidim kako ce to vise da padnu carine u odnosu na nase jednostrano primenjivanje SSP-a.

Odmrzavanjem SSP-a cemo napokon (posle cele godine ulizivanja) dobiti ravnopravan status sa EU, tj SSP ce vaziti i za njih i za nas podjednako i EU roba nece biti povlascenija vise.

Naravno necemo ocekivati pojeftinjenje od 50% ali unutar 10% je relano ocekivati. Sacekacemo spisak robe koja ce imati snizenje carinskih stopa pa cemo znati nesto vise o tome...nema tu nikakve teorije zavere stvari su u ovom domenu prilicno predvidive a svi dosadasnji pokazatelji idu u prilog tome da se tranzicija u srbiji odvija na slican nacin kao u ostalim zemljama koje su to vec prosle ma koliko mi mislili da smo poseban slucaj, naprotiv, mi smo slucaj kao i svaki drugi tranzicioni sa ponekim osobenostima koje ne menjaju drasticno sled stvari...

Ne daj boze da je tako. Videsmo i Madjarsku i Rumuniju. Pu pu daleko bilo.

Poslednja izmena:
Ispravite me ako gresim, ali da li smo mi i do sad "jednostrano primenjivali" ssp? Ako je sada odmrznut, onda ce pasti EU carina na nas izvoz => uvoz ostaje po starom?

Ja to vidim mnogo jednostavnije...trenutno su cene IT porasle i jos uvek rastu a tamo od februara/marta ce da se vrati na cene koje su bile u sept i to je to "pojeftinjenje" :trust:

koliko ja znam, poenta je da se svake godine za malo snize carine jer cemo svi biti jedno trziste.
kao sto ce i cene automobila opet se spustiti za 1-2%

Cek cek cek, koliko ja znam, mi smo poceli da jednostrano (totalna glupost al aj da ne sirim pricu) primenjujemo SSP, jos u 2009. Ako se secate price da srbija gubi oko 300 miliona dolara/evra cega god od carinskih prihoda. Tako da sve carine na uvoznu robu iz EU koje su po tom sporazumu trebale da se smanje, smanjene su. Tako da ne vidim kako ce to vise da padnu carine u odnosu na nase jednostrano primenjivanje SSP-a.

to je sestogodisnji proces i jednostranom primenom je prakticno pocelo snizavanje carina ove godine, sledece jos malo...itd svake godine do potpunog ukidanja tako da po tom sporazumu nije nista konacno smanjeno ili ukinuto u 2009. od carinskih stopa vec se to radi svake godine po malo.
Ovo sto su i oni poceli da primenjuju ssp pogoduje nasim izvoznicima ali ima i dosta indirektnih pozitivnih efekata a jedan od glavnih je povecanje konkurentnosti koji ce dodatno uticati na snizenje cena...opet da ne ocekujemo previse, prvo ide spisak koji sastavlja privredna komora srbije sa robom kojoj ce se smanjiti carina...na to ce uticati mnogi faktori ali to je vec prica za sebe...elem ne ocekujte previse ali nesto jeftinije svakako...

Odmrzavanjem SSP-a cemo napokon (posle cele godine ulizivanja) dobiti ravnopravan status sa EU, tj SSP ce vaziti i za njih i za nas podjednako i EU roba nece biti povlascenija vise.

Ne daj boze da je tako. Videsmo i Madjarsku i Rumuniju. Pu pu daleko bilo.

Ne gubimo "MI" nego "ONI".
A hvala bogu svake izbore prezentuju kako će "NAMA" biti bolje. Trebalo mi je vremena da skontam da nas oni ne lažu i da je ustvari njima sve bolje i bolje.
Sorry za off sa moje strane, pošizeo sam danas kada sam video da opet ne može da se ide napolje.

2010 gora od 2009? Pa šta ste očekivali sa ovakvim narodom koji pristaje na sve :)...

Ne, ne, ne.
Na rts-u sam danas gledao i procitao u novinama da ce nam sve biti bolje i bolje, a kako kazu vec se mnogo bolje zivi i misli se na svaku stavku modernog drustva i resavaju se problemi uzurbanim korakom. :p
Pitam se samo u kakvom to virtuelnom svetu oni tj. mi zivimo?
A da, u diznilendu-tamo je sve nekako lepo. :D
@Bane
Ovo drugo, svaka cast na zapazanju.

Poslednja izmena:
Kako nam je bolje prazne price nepismene i praznoverne raje. Ja zivim u okolini Nisa i sam 40-50000din mesecno moje i zenine plate sa dva mala deteta jedva usprevamo da odrzimo korak sa racunima plus nesto minimalno za zivot.... A gde je Beograd vase cene i troskovi siguran sam da cetvoroclanoj porodici treba bar 100000din za goli opstanak.

Ma ajde, što brineš, dobićeš 1000€ od akcija :d

verovatno nema biometrijski :D

Kad spomenu...

Srecom sam imao 'papirnu' licnu kartu kada sam isao neki dan po markicu za zdravstvenu ali jadnici sa biometrijskim su morali da idu u MUP da im ocitaju i izdaju odstampane podatke da bi podigli markice :d

Ko god ima smart card reader može da "očita" novu LK. Print to PDF i ubuduće kad ti je potrebna kopija, samo odštampaš PDF...

Zamisli kada bi svako kome je potrebna kopija LK otišao u MUP....u BG bi počeli da nas hapse...ili bi uveli taksu od 1000 dinara po kopiji :d

toliko o tome kako je cip neprevazidjen, a one salteruse ubedjuju ljude kako je to extra...

LM, sta se desava sa cenama kompova :D

evo memorije su se koliko vidim vratile na predjašnju cenu
jer kad ja izašla sedmica, cena je bila skoro dupla od realne

Nazad
Vrh Dno