Šta je novo?

Samsung F2380

Rodić

Slavan
Učlanjen(a)
15.12.2008
Poena
309
Sta kazete na ovaj monitor sa C-PVA matricom? Vidim da ga ima za 25k dinara.
Kazu da mu je kontrast vrhunski (odlican za multimediju), plus svidja mi se zbog ergonomije.
Nadam se da ce ga Maxa testirati detaljno, a ako ga je neko pazario moze i utisak iz prve ruke.

... ko kaze da mu je kontrast vrhunski ... ne vredi tih para niti dobijash to sto pishe, video sam samo nadprosecni tn panel tamo ... poz

Na svim forumima i recenzijama upravo kontrast spominju kao glavni adut pored ostalog. Ima mana, ali za ove pare nema.
Ne razumem, PVA matrica (bolji sigurno od nadprosecnog tn), ergonomija u svim pravcima, konacno za mene prihvatljiv dizajn (jezim se od glossy plastike) za normalne pare.
Nisam ga video uzivo, ali ovo sto sam video na netu obecava.
Do juce su ljudi kupovali TN 22-ojke sa VGA za iste pare, a sad ovo ne valja?

haha, ma videces ... ja sam na netu naiso na razne review-ove ovog monitora, na nekim chak i da ima hdmi ulaz, znachi gluposti ... dok ne odes i ne vidish nista ti nece biti jasno. Pola tih reviewa je sponzorisano od strane samsunga, pa i ne spominju loshe osobine ili preuvelichavaju one dobre. Probijanje bele je vece nego na mom t220, gama shifting je katastrofa, ocekivao sam bolje uglove od TN-a , da - bolji su za mozda nekih 10-15% .... tako da to sto pishe da je PVA ne znaci nista. Procitaj na kraju taj review koji sam okachio, dobrim delom je chovek u pravu ...

Koliko toga se promenilo od jula kada je okačen taj test na http://samsungf2380.blogspot.com/ :)

Tada sam i ja jurio monitor sa 1920x1200 rezolucijom. Ovi na testu kažu da je ovo monitor sa rezolucijom manjom od standardne. Danas, praktično, više nema monitora sa 1920x1200 da se kupe. Još po neki tu i tamo dok traju zalihe i gotovo.

Kupih prošle nedelje Samsung F2380. Dali su da se proba na licu mesta i pošto nije bilo nikakvih anomalija odnesoh ga kući.

Prvo da prokomentarišem mane. Najveća mana po meni je gubitak detalja na tamnim tonovima. Što je još gore ovo se ne može promeniti nikako. Nema podešavanja za black level, kao što ima na Lenovo L220x koji imam na poslu.

Druga mana je brzina odziva. Nešto je sporija nego na pomenutom Lenovu, a sa TN matricama nema poređenja.

Ima još jedna mala estetska mana, koja samo meni smeta. Na slikama s neta, panel s dugmićima ispod monitora je od providne plastike. Na ovom mom je od srebrne plastike što deluje mnogo jeftinije.

Pozitivne strane. Probijanje svetla je minimalno. Jedva primećujem malo u donjem levom ćošku na potpuno crnoj slici u mračnoj sobi. Uniformnost vrhunska, bolja nego na Lenovu. Gradijenti su savršeni bez stepenastih prelaza. Ne vuku ni u jednu nijansu, siva je siva potpuno neutralna. Ovo je na Lenovu misaona imenica. Kontrast je zaprepašćujuć. Zbog njega su verovatno i žrtvovani detalji u tamnim tonovima. Uglovi gledanja su sasvim zadovoljavajući. Ne znam s čime bih to poredio. Imao sam u sobi dva komada ViewSonic VA2626WM. To je bio blagi užas. Ni mojoj ženi se ništa nisu svideli. Sa F2380 je slika lepa gledano iz cele sobe. Ne tvrdim da je pogodno za procenu Pantone boje sa druge strane sobe iz levog ugla, samo kažem da može film lepo da se gleda bez zamaranja. Poseduje i stalak sa gasnim amortizerom za podešavanje po visini i pivotom što uopšte nije zanemarljiva stavka.

Sve u svemu, ja sam zadovoljan. Uz sve svoje mane, za 23.800din ovo je super monitor za moje potrebe. Igram i COD MW2 u HD rezoluciji ;)

Uz sve mane, ovaj monitor jednostavno ne vredi 24k. Za toliko nedostataka (kvalitet slike, duhovi) ovo je preskupo.

ima li bolji za manje ili isto para?

To i mene interesuje pošto ovi što ga napljuvaše nisu ponudili ni jednu alternativu :trust:

@jegor

Kako bi ocenio gejming na ovom monitoru? Kako izgleda NFS na primer, da li stvarno primecujes duhove?

Planiram da uzmem ovaj mon, nisam hard-core igrac, ali ne bih da budem ogranicen sa nemogucnoscu povremenog igranja.

@nsAce
Kvalitet slike niko nije naveo kao nedostatak

Kontaktirao sam Erc pre par dana, čim bude F2380 na stanju, doneće ga na test. Prema onome što sam video po netu, zaključio sam da je panel jako dobar, elektronika standardna, backlight CCFL, na nivou onog iz jeftinijih TN-ova, ali su uštedeli na difuzoru (ko je čitao češće moje testove, zna da sam par puta pisao o cenama difuzora i kvalitetima istih tj. koliko cena tog dela monitora može da varira). VA matrice traže dobre difuzore, jer kada zatvore izvor svetlosti da bi prikazale punu crnu (a to rade daleko bolje od TN-ova i zbog toga imaju i bolje vidljive uglove ali i lošiji odziv), svetlost se dodatno odbija rasipa po kućištu monitora i dobija se pojačan efekat probijanja poz. osvetljenja i kvarenja uniformnosti, koji se po geek forumima naziva backfire bleed :). Ovaj monitor je očigledno školski primer toga, ali kudos za Samsung što je pokušao da pomiri VA tehnologiju sa niskom cenom :). Bar nešto, da ne bude dosadno.

dakle F2380 probija po ivicama? ne znam posto su tu bolji difuzori ali kapiram da su u proizvodnji par (desetina) evra i steta je ako samo zbog njih monitor trpi a mogao je za malo vise para da bude do jaja.

To probijanje osvetljenja, gotovo da ne postoji na ovom monitoru. Obratite paznju na ovaj sajt, evo konkretne fotke:

http://www.it.com.cn/diy/bigimg/2009/06/14/06/539511_80.html

Uporedni test je radjen sa verovatno najboljom 22-jkom na svetu DELL 2209WA, a pozadinsko osvetljenje je po meni neverovatno na ovom samsungu (crna je stvarno crna)

F2380 ne moze da mu prismrdi kad su u pitanju uglovi gledanja, odziv, a i ono gubljenje detalja na tamnim slikama (ja mislim da je to do kontrasta).
Ali svejedno, to je i dalje jako dobar rezultat, boje od bilo kog TNa (za te pare).

Na linku gore ima oko 100 fotki ova dva monitora jedan pored drugog, pa prosudite...

dakle F2380 probija po ivicama? ne znam posto su tu bolji difuzori ali kapiram da su u proizvodnji par (desetina) evra i steta je ako samo zbog njih monitor trpi a mogao je za malo vise para da bude do jaja.

Difuzori mogu da kostaju par dolara, a mogu da budu skuplji i od S-PVA matrice, koja je opet skuplja bar 3 puta od TN matrice! Pa ti vidi koji je to raspon cena :) Ima dosta o tome u nekim mojim testovima, sa sve preciznim informacijama i linkovima, ali me sada mrzi da tražim...

p.s. tek treba da ga testiram, ovo sto sam gore naveo je utisak gledanja onog linka gore...

@majkl

Odigrao sam ceo Call of Duty Modern Warfare 2 SP i MENI je bio sasvim OK. Ovde mislim na monitor, a ne na igru. NFS nisam igrao odavno, al kad probam javiću. Subjektivna stvar: meni brzina odziva u ovim novim igrama nije presudna jer je ionako sve razmazano raznim efektima. f2380 definitivno ima slab odziv. To najviše primećujem kad skrolujem kroz ovaj forum, jer koristim Benchmark Blue temu. Svetla slova na tamnoj pozadini, to mu stvara najveći problem. Onaj crveni smajli u potpisu Chinaskog se najviše razmazuje. Kad skrolujem točkićem ostavlja trag u visini dva reda.

@Chinaski
Ovaj link što je majkl ostavio mogu da potpišem. Probijanja nema i tačka. Crna slika u potpunom mraku i možemo da fantaziramo dal se nešto vidi ili ne, eventualno...

E sad, po onome što naslućujem sa te slike gradijent je nešto hladniji (plavlji) u odnosu na Della, dok ja nisam primetio to na ovom mom. Zaista sam oduševljen neutralnošću sive. Na poslu imam Lenovo L220x sa kojim se rvem već mesecima i nisam uspeo da ga nateram da prikaže neutralno sivu, a po skoro svakom drugom pitanju je bolji od f2380, ali je bio duplo skuplji.

I na kraju da ne bude svaki ciga svoga konja hvali, definitivno mi smeta manjak detalja u tamnim tonovima. Ilustracija: sa Benchmark Blue temom u gornjem levom uglu je logo benchforuma. Jedva nazirem razliku u odnosu na teget boju (ili crnu?!?) koja je desno od logoa. Pretpostavljam da je svi ostali jasno vide.

Onaj crveni smajli u potpisu Chinaskog se najviše razmazuje. Kad skrolujem točkićem ostavlja trag u visini dva reda.
ostaje i meni trag koga i corav vidi. i to ako okrenem skrol za jedan, trag pocinje odande gde je smajli bio pa ide sve do novog mesta. PVA su definitivni spori paneli i ja sam to video posle 15min od kada sam kupio monitor.

@jegor

Kako bi ocenio gejming na ovom monitoru? Kako izgleda NFS na primer, da li stvarno primecujes duhove?

Planiram da uzmem ovaj mon, nisam hard-core igrac, ali ne bih da budem ogranicen sa nemogucnoscu povremenog igranja.

Isprobao sam NFS SHIFT i meni sve to izgleda fenomenalno.

Generalno gledano, meni lično više smeta spor odziv kad surfujem internetom nego u igrama. I u filmovima će mi pre zasmetati nego u igrama.

Kao ilustraciju koliko smeta spor odziv pri surfovanju prilažem link http://www.topgear.com/uk/car-reviews

Ova štraftasta podloga s desne strane pri skrolovanju zamalo oči da mi istera. Koliko sam primetio na skoro svim TFT-ovima pravi problem.

Vrh Dno