Koliko toga se promenilo od jula kada je okačen taj test na
http://samsungf2380.blogspot.com/
Tada sam i ja jurio monitor sa 1920x1200 rezolucijom. Ovi na testu kažu da je ovo monitor sa rezolucijom manjom od standardne. Danas, praktično, više nema monitora sa 1920x1200 da se kupe. Još po neki tu i tamo dok traju zalihe i gotovo.
Kupih prošle nedelje Samsung F2380. Dali su da se proba na licu mesta i pošto nije bilo nikakvih anomalija odnesoh ga kući.
Prvo da prokomentarišem mane. Najveća mana po meni je gubitak detalja na tamnim tonovima. Što je još gore ovo se ne može promeniti nikako. Nema podešavanja za black level, kao što ima na Lenovo L220x koji imam na poslu.
Druga mana je brzina odziva. Nešto je sporija nego na pomenutom Lenovu, a sa TN matricama nema poređenja.
Ima još jedna mala estetska mana, koja samo meni smeta. Na slikama s neta, panel s dugmićima ispod monitora je od providne plastike. Na ovom mom je od srebrne plastike što deluje mnogo jeftinije.
Pozitivne strane. Probijanje svetla je minimalno. Jedva primećujem malo u donjem levom ćošku na potpuno crnoj slici u mračnoj sobi. Uniformnost vrhunska, bolja nego na Lenovu. Gradijenti su savršeni bez stepenastih prelaza. Ne vuku ni u jednu nijansu, siva je siva potpuno neutralna. Ovo je na Lenovu misaona imenica. Kontrast je zaprepašćujuć. Zbog njega su verovatno i žrtvovani detalji u tamnim tonovima. Uglovi gledanja su sasvim zadovoljavajući. Ne znam s čime bih to poredio. Imao sam u sobi dva komada ViewSonic VA2626WM. To je bio blagi užas. Ni mojoj ženi se ništa nisu svideli. Sa F2380 je slika lepa gledano iz cele sobe. Ne tvrdim da je pogodno za procenu Pantone boje sa druge strane sobe iz levog ugla, samo kažem da može film lepo da se gleda bez zamaranja. Poseduje i stalak sa gasnim amortizerom za podešavanje po visini i pivotom što uopšte nije zanemarljiva stavka.
Sve u svemu, ja sam zadovoljan. Uz sve svoje mane, za 23.800din ovo je super monitor za moje potrebe. Igram i COD MW2 u HD rezoluciji