Šta je novo?

Autolt error?

• Začetnik teme Začetnik teme Dabar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Dabar

Čuven
Učlanjen(a)
26.01.2001
Poena
619
Drugar mi je na flešu negde pokupio neki virus (zaboravih ga na računaru na poslu pa ne znam mu ime). Kaspersky ga je očistio ali više ne može ni jedan folder da se otvori već dobijam obaveštenje "Unable to open the script file". Svaki folder je dobio ekstenziju .exe. Podaci su mu veoma važni a ja nemam rešenje. Znate li vi kako da ih "oživim"?

Virusi tog tipa rade tako što sakriju foldere, i dopune flešku inficiranim exe fajlovim imenovanim kao i sakriveni folderi. Nepažljiv korisnik dvoklikne na exe fajl, jer mu liči na folder, i tako aktivira virus. Tebi je Kaspersky počistio virus pa se ne događa ništa kada klikćeš na exe (inače bi se virus aktivirao, inficirao komp i otvorio traženi folder). Da bi video foldere treba da podesiš da budu vidljivi sistemski i sakriveni folderi, il' da flešku ubaciš u neku Linux mašinu.

Mislim da je je u pitanju bio Virus.Win32.Sality.aa. Kaspersky ga je dezinfikovao. Svaki folder sa .exe ekstenzijom je velčine 275 KB, a zauzetost fleša je 375MB. Kopirao sam ceo fleš na drugi veći fleš u toku kopiranja vidim da se kopiraju razni fajlovi iz office paketa. Znači tu su, ali kako im prići? Vidim na netu da je to najaktivniji virus u poslednje vreme. Strašno je koliko malo ljudi koristi neki antivirus, a fleševi samo šetkaju od računara do računara. 😛 Uvek je opravdanje da ja ne idem na sumnjive sajtove, šta će mi antivirus. Užas.😡

Kao što već napisah, nisu u pitanju folderi sa .exe ekstenzijom veličine 275 KB, već fajlovi. Folderi se ne vide. 😉

Proveri da li si odradio oba podešavanja. Show hidden files and folders treba da je uključeno, a Hide protected operating sistem files treba da je isključeno.

Probaj da fleški pristupiš iz Command Prompt-a, i da izlistaš sadržaj sa: dir /a

Sa Live CD-om (npr. Ubuntu) svaki računar na vidiku je linuksolik. 😛

Hvala ti na trudu, našao sam na netu rešenje i uspeo. Ako nekom ustreba evo ga:

otvori command prompt
kucaj slovo koje ima taj flash drajv praceno sa dve tacke (npr. ako je flash oznacen sa E, onda kucas "E:") pa pritisni enter
kucaj "cd \" pa pritisni enter
kucaj "attrib -h -s *.* /s /d" pa pritisni enter - ovom komandom mu kazemo da ukloni sve Hidden i System atribute pocev od roota diska (posto smo sa "cd \" otisli u root diska) i da to cinimo za sve fajlove u folderu u kojem se trenutno nalazimo i za sve podfoldere (/s) i da se ova komanda primenjuje i na same foldere (/d)

Nazad
Vrh Dno