Šta je novo?

HP Pavilion TX 1020ea

davidkralj

Slavan
Učlanjen(a)
05.06.2006
Poena
320
Molim pomoc! Imam laptop HP Pavilion TX 1020ea, imao je originalni licencirani softver i radio je odlicno, medjutim softver je bio na francuskom, probali smo instalaciju XP medjutim nije uspelo, ponovo je formatiran hdd, potpuno izgubljena predjasnja instalacija, ponovo je pokusano sa instalacijom XP, koja opet nije uspela. Uspesno je instalirana Vista koja nije licencirana(originalnu nemam), medjutim javio se novi problem, a to su lose performanse za 3D i graficku, ocena je 1.0, a trebalo bi da bude oko 4.0 ili 4.5, ne znam tacno. Drajver originalni za graficku nece da prihvati, i radi samo na VGA drajveru, ali sa losim performansama.
E, sad citajuci naidjoh na neke informacije da se na ove laptopove stavlja neka zastita za licencirani softver, i sta god da instaliram a nije preporuka Hp imacu problem. Pretpostavljam da tu memoriju nosi Bios, ima li neko predlog kako da ga nateram na zaborav ili ima li neko iskustvo sa ovim ili nekim slicnim modelom. Uzgred kod nah ih nije bilo u prodaji.:wall:

Molim pomoc! Imam laptop HP Pavilion TX 1020ea, imao je originalni licencirani softver i radio je odlicno, medjutim softver je bio na francuskom, probali smo instalaciju XP medjutim nije uspelo, ponovo je formatiran hdd, potpuno izgubljena predjasnja instalacija, ponovo je pokusano sa instalacijom XP, koja opet nije uspela. Uspesno je instalirana Vista koja nije licencirana(originalnu nemam), medjutim javio se novi problem, a to su lose performanse za 3D i graficku, ocena je 1.0, a trebalo bi da bude oko 4.0 ili 4.5, ne znam tacno. Drajver originalni za graficku nece da prihvati, i radi samo na VGA drajveru, ali sa losim performansama.
E, sad citajuci naidjoh na neke informacije da se na ove laptopove stavlja neka zastita za licencirani softver, i sta god da instaliram a nije preporuka Hp imacu problem. Pretpostavljam da tu memoriju nosi Bios, ima li neko predlog kako da ga nateram na zaborav ili ima li neko iskustvo sa ovim ili nekim slicnim modelom. Uzgred kod nah ih nije bilo u prodaji.:wall:

ovo je link za sve modele ko tvoj vidi pozadi koja su slova iza 1010 pa prati link
http://h20180.www2.hp.com/apps/Look...2&h_query=HP+Pavilion+dv+7+1010&submit=Go+%BB

ovo je link za prvi sa liste i ko sto vidis ima drivera i za xp i za vistu...
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/...&lc=en&cc=us&dlc=en&lang=en&cc=us&submit=Go »

ovo je link za sve modele ko tvoj vidi pozadi koja su slova iza 1010 pa prati link
http://h20180.www2.hp.com/apps/Look...2&h_query=HP+Pavilion+dv+7+1010&submit=Go+%BB

ovo je link za prvi sa liste i ko sto vidis ima drivera i za xp i za vistu...
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/...&lc=en&cc=us&dlc=en&lang=en&cc=us&submit=Go »

uopste nisi procitao pazljivo u cemu je moj problem, ja sve drajvere imam ali nece da rade, razumes? XP OS ne mogu ni da instaliram, a Vistu mogu jer je valjda tako i kupljena ali licencirani kljuc nece ni jedna od visti da prihvatai, a drajver za video kartu imam, ali nece da radi kako treba , radi samo onaj osnovni VGA, molim te procitaj ponovo gde je problem, da ne pisem ponovo ono sto sam vec napisala, hvala.

OK.. kakav je problem sa instalacijom XP-a? SETUP nece da nadje disk? Treba da pomocu programa nLite napravis custom verziju XP-a u kome ces ubaciti drivere za tu masinu. Jedan od drivera treba da bude SATA setup driver, tj. txtsetup.oem da bi SETUP prepoznao kontroler i HDD.

Da li tvoj laptop ima nForce 430 (MCP51)
Na tvom mestuja bih probao sledece:
1. Nadji XP SP3
2. Skini nForce 430 drivere sa
http://www.nvidia.com/object/nforce_winxp_15.26.html ili
http://www.nvidia.com/object/nforce_nf4_430_410_winxp32_8.22
3. Promeni extenziju .exe u .zip i otvori ga.
4. U folderu xxx.zip/IDE/WinXP/sataraid se nalazi SATA driver za SETUP. Iskopiraj taj folder negde
5. Skini nLite
6. Pomocu nLite-a, ubaci SATA drivere u XP SP3, napravi novi image i snimi ga na CD
7. Pokusaj da bootujes laptop sa tim CD-om i nadaj se da ce SETUP naci disk.
8. Ako nadje disk, instaliraj XP. Ako na kraju instalacije dobijes BSOD onda je problem u tome sto je DVD uredjaj takodje zakacen na SATA kontroler. Tu nema pomoci.. jedino da pokusas instalaciju XP-a sa USB stika. To je moguce samo treba da nadjes USB stik od najmanje 1GB i na njega prebacis XP SP3. Potrazi po forumima za netbook-ove kako oni instaliraju OS sa USB stika.

Sada sam gledao HP sajt u vezi tvog laptopa i driveri za XP su prilicno siromasni. U tom slucaju potrebno je identifikovati pojedine uredjaje i naci drivere za druge modele.

Najverovatnije ce ti trebati sledeci driveri:
NVIDIA GeForce Go 6150 Graphics Driver
Microsoft Universal Audio Architecture (UAA) Bus Driver for High Definition Audio
Spring 2006 Original Realtek High Definition Audio Drivers
Broadcom Wireless LAN Driver Drivers
NVIDIA nForce Chipset Driver and Network Controller
Ricoh 5-in-1 Card Reader Host Controller and Driver

Nemoj samo traziti po HP sajtu.. slobodno trazi drivere na sajtovima drugiih proizvodjaca, pa cak i genericke drivere.

Npr.. ovde imas driver za graficku
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/...ex?cc=us&dlc=en&lc=en&softwareitem=ob-43453-1

edit... ajde pre nego sto pokusas ovo gore skini sa http://www.nvidia.com/object/nforce_vista_win7_32bit_15.49.html drivere i pokusaj da oporavis Vistu.

Poslednja izmena:
OK.. kakav je problem sa instalacijom XP-a? SETUP nece da nadje disk? Treba da pomocu programa nLite napravis custom verziju XP-a u kome ces ubaciti drivere za tu masinu. Jedan od drivera treba da bude SATA setup driver, tj. txtsetup.oem da bi SETUP prepoznao kontroler i HDD.

Da li tvoj laptop ima nForce 430 (MCP51)
Na tvom mestuja bih probao sledece:
1. Nadji XP SP3
2. Skini nForce 430 drivere sa
http://www.nvidia.com/object/nforce_winxp_15.26.html ili
http://www.nvidia.com/object/nforce_nf4_430_410_winxp32_8.22
3. Promeni extenziju .exe u .zip i otvori ga.
4. U folderu xxx.zip/IDE/WinXP/sataraid se nalazi SATA driver za SETUP. Iskopiraj taj folder negde
5. Skini nLite
6. Pomocu nLite-a, ubaci SATA drivere u XP SP3, napravi novi image i snimi ga na CD
7. Pokusaj da bootujes laptop sa tim CD-om i nadaj se da ce SETUP naci disk.
8. Ako nadje disk, instaliraj XP. Ako na kraju instalacije dobijes BSOD onda je problem u tome sto je DVD uredjaj takodje zakacen na SATA kontroler. Tu nema pomoci.. jedino da pokusas instalaciju XP-a sa USB stika. To je moguce samo treba da nadjes USB stik od najmanje 1GB i na njega prebacis XP SP3. Potrazi po forumima za netbook-ove kako oni instaliraju OS sa USB stika.

Sada sam gledao HP sajt u vezi tvog laptopa i driveri za XP su prilicno siromasni. U tom slucaju potrebno je identifikovati pojedine uredjaje i naci drivere za druge modele.

Najverovatnije ce ti trebati sledeci driveri:
NVIDIA GeForce Go 6150 Graphics Driver
Microsoft Universal Audio Architecture (UAA) Bus Driver for High Definition Audio
Spring 2006 Original Realtek High Definition Audio Drivers
Broadcom Wireless LAN Driver Drivers
NVIDIA nForce Chipset Driver and Network Controller
Ricoh 5-in-1 Card Reader Host Controller and Driver

Nemoj samo traziti po HP sajtu.. slobodno trazi drivere na sajtovima drugiih proizvodjaca, pa cak i genericke drivere.

Npr.. ovde imas driver za graficku
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/...ex?cc=us&dlc=en&lc=en&softwareitem=ob-43453-1

edit... ajde pre nego sto pokusas ovo gore skini sa http://www.nvidia.com/object/nforce_vista_win7_32bit_15.49.html drivere i pokusaj da oporavis Vistu.

Hm, malo mi je zao sto si pisao toliki text uzaludno, na zalost nije problem tamo gde si ti mislio... Vidi on CD i pocne instalaciju, iskopira fajlove i skoro dodje do kraja instalacije, da bi najednom izbacio plavi ekran smrti sa greskom virtualne memorije, i uvek isto, koliko puta da sam pokusavala da ga instaliram nikad nije instalacija dosla do kraja. S' pocetka sam imala slican problem i sa Vistom(ali nije bilo plavog ekrana, nego se samo najednom ugasi) i nju sam imala muke da instaliram, ali sad vise ne pravi problem u instalaciji. Ali eto, jedinu zamerku imam sa performansama vezanim za video mogucnosti. Hardver je ispravan 100%, ali mogucnosti video kartice ne mogu da se iskoriste, i radi samo VGA drajver, znas i sam na onom najosnovnijem nivou. Nemam nista protiv Viste, samo eto da prorade performanse u svojim pravim mogucnostima :)
Sve to sto vidis na internetu, sve te textove sam ja prelistala pitaj boga koliko puta. Oni koji su na svoju ruku vrsili instalaciju XP preko originalnog sistema morali su da svrate do HP servisa i plate 50-tak dolara ili eura da dobiju predjasnji operativni sistem. Isto tako procitah da je instalacija XP OS moguca samo ako je originalni i kupljen kod njih. Ovde nemam kod koga da potvrdim te price...niti imam mogucnost da odem do servisa, jer ovi nasi ne znaju sa ovim modelom, ogradjuju se jer nemaju iskustva, nije ga bilo u njihovim rukama.
E, da sam ja sve to procitala pre bilo koje intervencije bilo bi bolje, ali nikad do sad nisam imala slican problem i poteskoce sa instalacijama OS, tako da mi ova vrsta problematike nije ni padala napamet.

uopste nisi procitao pazljivo u cemu je moj problem, ja sve drajvere imam ali nece da rade, razumes? XP OS ne mogu ni da instaliram, a Vistu mogu jer je valjda tako i kupljena ali licencirani kljuc nece ni jedna od visti da prihvatai, a drajver za video kartu imam, ali nece da radi kako treba , radi samo onaj osnovni VGA, molim te procitaj ponovo gde je problem, da ne pisem ponovo ono sto sam vec napisala, hvala.
A da procitas uputstvo gde je "sakriven" ide/sata mod? evo skinuo sa hpovog sajta imas pod setup utility stavi sata na disabled a to znaci da je ide enabled i xp ces instalirati ko zmaja. Za vistu zanm da neki modeli hp-a 510, 550 nemogu da odrade aktivaciju posle pa ako nemas orginalnu xp ti je jedino resenje. Ako ne uspes nikako posalji poruku na pm pa da doneses lap pa ce mo zajedno da sredimo.

System Configuration menu
Select To do this
Language Support Change the Setup Utility language.
Enhanced SATA support (select models only) Enable/disable enhanced SATA mode.
Boot Options Set the following boot options:
● f10 and f12 Delay (sec.)―Set the delay for the f10 and
f12 functions of the Setup Utility in intervals of 5 seconds
each (0, 5, 10, 15, 20).
● CD-ROM boot―Enable/disable boot from CD-ROM.
● Floppy boot―Enable/disable boot from Floppy.
● Internal Network Adapter boot―Enable/disable boot
from Internal Network Adapter.
● Boot Order―Set the boot order for:
● USB Floppy
● ATAPI CD/DVD ROM Drive
● Hard drive
● USB Diskette on Key
● USB Hard drive
● Network adapter
Button Sound (select models only) Enable/disable the Quick Launch Button tapping sound.
Video memory up to (select models only) Select the amount of video memory.
Diagnostics menu

A da procitas uputstvo gde je "sakriven" ide/sata mod? evo skinuo sa hpovog sajta imas pod setup utility stavi sata na disabled a to znaci da je ide enabled i xp ces instalirati ko zmaja. Za vistu zanm da neki modeli hp-a 510, 550 nemogu da odrade aktivaciju posle pa ako nemas orginalnu xp ti je jedino resenje. Ako ne uspes nikako posalji poruku na pm pa da doneses lap pa ce mo zajedno da sredimo.

System Configuration menu
Select To do this
Language Support Change the Setup Utility language.
Enhanced SATA support (select models only) Enable/disable enhanced SATA mode.
Boot Options Set the following boot options:
● f10 and f12 Delay (sec.)―Set the delay for the f10 and
f12 functions of the Setup Utility in intervals of 5 seconds
each (0, 5, 10, 15, 20).
● CD-ROM boot―Enable/disable boot from CD-ROM.
● Floppy boot―Enable/disable boot from Floppy.
● Internal Network Adapter boot―Enable/disable boot
from Internal Network Adapter.
● Boot Order―Set the boot order for:
● USB Floppy
● ATAPI CD/DVD ROM Drive
● Hard drive
● USB Diskette on Key
● USB Hard drive
● Network adapter
Button Sound (select models only) Enable/disable the Quick Launch Button tapping sound.
Video memory up to (select models only) Select the amount of video memory.
Diagnostics menu

aa, secam se toga da moze da pravi problem za drajver nforce, ali nigde ne nadjoh da prebacim sa SATA na ATA, ako mislis u Biosu, nisam nasla da ima kod mog modela ta opcija...

Mogla bi da malo pazljivije citas moj post... procitaj ponovo stavku 8.

Ako te na kraju instalacije XP-a saceka BSOD, znaci da su DVD i HDD na istim SATA kontroleru i iz nekog razloga to pravi problem. Pokusaj da smestis instalaciju XP-a na USB stik ( http://myeeeguides.wordpress.com/2008/11/15/winsetupfromusb-install-windows-xp-from-usb-flash-drive/ ) pa pokusaj ponovo.

Izvini, kod tacke 8 sam vec izgubila koncentraciju, a verovatno i ranije i samo sam preletela pogledom preko redova jer su mi prvih par tacaka bili prevazidjeni. Mislim da si u pravu za pretpostavku zasto instalacija XP izostaje, da su HDD i DVD na istom SATA kontroleru, na zalost nemam usb stick sa tolikom memorijom, ali mogla bih da probam takvu soluciju, samo ne znam da li bi sA xp oper. sistemom imala problem sA performansama vezanim za video drajver i 3 D aplikacije.

Pozdrav. Ja sam pre par meseci radio hp pavilion (neznam tacno koji), ali je bio iz Francuske, i imao je vistu koja je instalirana sa image vajla sa hd. Da bi se isntalirao win xp potrebno je napraviti novu instalaciju win-a sa ubacenim sata drajverom u zavisnisti od toga koju verziju cipseta ima tvoj lap-top.Instalaciju je moguce napraviti pomocu programa n-lite,kojim se ubacuje doticni driver. i omogucuje prepoznavnj hd sa sata kontrolerom.Ja imam napravljen win -xp sa tim driverom i to radi. Ako mogu nekako da ti pomognem javi se.

Pozdrav svima. Bas sam juce u Bench House uzeo HP Pavilion DV6-1350ex i mogu vam reci da sam odusevljen. Imam jedno pitanje (sorry za offtopic da ne otvaram novu temu).

Kada sam ga prvi put upalio on je sve sam instalirao win 7 + HP software i sve je naravno bilo ok. E sad mene zanima ako jednog dana budem hteo da formatiram hdd, pa ponovo install win 7, kako ce se meni taj HP software ponovo instalirati posto nisam dobio nikakav cd? Gde li se nalazi ta instalacija? Da nije na drugoj particiji hdd-a (D: recovery)?

Prvi put sam kupio laptop pa nisam upucen u ove stvari.

Hvala puno na odgovorima..

Pozdrav,

Verovatno je na drugoj (Recovery) particiji. Pogledaj te HP programe.. jedan od njih ce ti ponudti da snimis ili napravis ISO image recovery particije ako je nekim slucajem obrises.

Verovatno je na drugoj (Recovery) particiji. Pogledaj te HP programe.. jedan od njih ce ti ponudti da snimis ili napravis ISO image recovery particije ako je nekim slucajem obrises.

Hvala na odgovoru. Inace, kad udjem na recovery particiju, ne mogu da vidim sta je na njoj. Ne dozoljava nista. Pise WARNING! do not delete etc..

E sad a gde li je instalacija win 7? Moguce da je i ona na recovery. Ukupno je 10gb zauzeto na toj particiji. Ne verujem da je to samo HP software?

Da.. tamoe je ceo OS i HP programi.
Pogledaj u start menu.. mora da imas gomilu HP progama..

Imas opciju da napravis, tj. snimis recovery diskove. Ukupno 3. E sada... ja sam odmah po dobijanju lapa resajzovao recovery particiju, i kada sam napravio recovery diskove, iako su prosli verifikaciju, nisu bili dobri. Nisu ni butabilni, a trebalo bi da budu. Tako da sada ne znam sta da radim. Ne znam da li kod nas u hp centru mogu da se naruce...

Ja sam napravio isto sto i ti svojevremeno samo sa nx9420, nazvao Pakom posto su oni uvezli isti, pitao za diskove, rekli mi"Ima, dodjite", otisao do njih i... dobio dva narezana Princo DVD-a!? Sreca pa sam i to dobio bar.
Pozdrav ,)

Nazad
Vrh Dno