Šta je novo?

Dali me to oci varaju PVA za 300e 23"

Samsung does not even say what the letter C stands for, giving rise to numerous guesses from the derisive “Crap PVA” to the...

:)

video sam ga na kratko, za te pare je odlican monitor.

Ima li ga ko? U fazi sam kupovine monitora, uzeh Benq G2420HD na testiranje, ali ako ovaj nije loš rado ću dodati još malo para i kupiti ga. Mada na YouTubu ima par klipova koji mu ne idu baš u korist.

Ako igras puno igrica nemoj da razmisljas o njemu, ali ako ti trba nesto sto ima iole kvalitetan prikaz boja uzimaj bez rzmisljanja

Treba mi za obradu fotografija i za web dizajn

Osim ovoga i nemas neki drugi izbor a za tu namenu nemogu da smislim pametnije potrosenih 260e

Kako izgledaju filmovi na njemu? Meni treba za obradu slika + filmovi

Ako nisu mnogi brzi verovatno extra , mada za neki fps gaming i brze akcione scene mislim da nije ima malko vishe ghostinga koliko bih rekao po videosnimcima sa neta

sta covek moze sve procitati. A pre dve godine niste iste te filmove gledali na 12+ ms TN panelima? Sad je 8ms "sporo" naspram TN 5ms (zbudzeno preko RCM na 2ms, ali to je i dalje 5ms samo je ghosting beo umesto "klasican"). Prosto ne mogu da verujem.
Da ne pominjemo da naspram tog panela, sa sve tim "kasnjenjem od 8ms" TN matrica nema sta da trazi u filmovima pored crapPVA kako ga nazivaju. Prosto, kontrast i dinamicnost boja i na tom C-PVA je svetlosnu godinu ispred TN-a, uglove gledanja da ne pominjemo.

E sad, mana je to sto je 23" 16:9 pa je to u sustini manji ekran od 22" 16:10 i po meni to je sve sitno za neki rad, al...
Znam samo da se ja nakon IPS-a na TN ne vracam. Osecaj je kao sa CRT-a na LCD, eto, tako mi je sad sa IPS. Preziveo bi i 25ms odziv.

znas sta je fora, panel je daleko od savrsenog, ali moze se kalibrisati. Citao sam podosta o njemu posto LG pravi e-IPS i sa time ce ici (ja vec imam dell 2209WA sa e-IPS), a samsung je sad smislio ovo, cPVA kao svoj segment koji ce da gura.

Ne mogu da tvrdim, ali na osnovu iskustva sa svojim panelom i eye-one kalibratorom kojim je kalibrisan mogu da kazem da te sprave umeju da grese. Posto je drugar koji je kalibrisao monitor znao sta radi, ja mu se nisam mesao u to. I sta se desi?
Desi se to da je kalibrator izmerio max kontrast od 85% i po tome kalibrisao monitor. Medjutim, max kontrast koji monitor moze da podrzi bez bandinga je 75% te se posle kalibracije pojavio blagi bending na svetlim, tj. najsvetlijim nijansama. U zavisnosti sta se gleda i sta se radi, taj bending je ili zanemarljiv ili uzasan.
Nakon kalibracije na 75% (override eye-one merenja i kalibrisanje na tom kontrastu) sve je ok i ono sto bi do malopre bio uzasan skor za monitor na nekom testu, jel boze moj, eye-one ludilo, ne moze da gresi, sad je vise nego pristojno, sta vise, odlicno.

"By no means the Samsung F2380 can be recommended for photo editing. "

ovo u sustini vazi za bas svaki TN panel ako se bavimo pikanterijama. Stim sto TN tu ima ogromnu manu, a to je, sedis ispred njega i gledas jednu boju, kako pomeris glavu za i 1cm to je vec pomalo druga nijansa. Da ne pricamo o vecim povrsinama sa ravnomernom bojom. Ekran, makar bio i neprecizan, mnogo je bolje da je za rad prikaz konstatan, kakav takav, nego da je konfuzan zbog uglova gledanja. Bar je tako iz mog iskustva. Ti uvek u glavi mozes malo kompenzovati za neke nijanse ali je lakse kad to sto kompenzujes preko cele povrsine vidis jednako nego ako je dole svetlije, a gore 20% tamnije, ili ne daj boze na 26" TN dole je 20% svetlije, a gore 20% tamnije, a ti onda odredi gde je sredina.... :)

sta covek moze sve procitati. A pre dve godine niste iste te filmove gledali na 12+ ms TN panelima? Sad je 8ms "sporo" naspram TN 5ms (zbudzeno preko RCM na 2ms, ali to je i dalje 5ms samo je ghosting beo umesto "klasican"). Prosto ne mogu da verujem.
Da ne pominjemo da naspram tog panela, sa sve tim "kasnjenjem od 8ms" TN matrica nema sta da trazi u filmovima pored crapPVA kako ga nazivaju. Prosto, kontrast i dinamicnost boja i na tom C-PVA je svetlosnu godinu ispred TN-a, uglove gledanja da ne pominjemo.

E sad, mana je to sto je 23" 16:9 pa je to u sustini manji ekran od 22" 16:10 i po meni to je sve sitno za neki rad, al...
Znam samo da se ja nakon IPS-a na TN ne vracam. Osecaj je kao sa CRT-a na LCD, eto, tako mi je sad sa IPS. Preziveo bi i 25ms odziv.
Nije problem u odzivu , vise u input lagu koji kod ovog modela izrazen ... ali kao sto rekoh za te pare nema boljeg izbora za neku baznu obradu fotografija i dizajn....

Retko ruzan monitor i pored svih kvaliteta koje pruza.

Ruzno je relativan pojam , ja kad vidim glosy plastiku sa crvenim ledom po sredini povraca mi se (mislim na T samsung seriju) ovakav dizajn mi bas ide uz ovaj monitor

dobro, to crveno moze da se iskljuci na T seriji :p

Sto se input laga tice, sumnjam da bi to vecina primetila uopste. Mada, iskreno, bolje sacekati da LG (napokon) izbaci svoje nove modele sa e-IPS, bice jos jeftiniji ili makar tu negde, a bolji su paneli od cPVA (i nemaju input lag)

rekli su krajem godine. :S: Paneli postoje (cinjenica je da se ugradjuju u neke modele drugih proizvodjaca, poput Dell-a), e sad, mozda nisu jos dovoljno usavrsili proizvodnju ili ko ce ga znati....

pa imas da kupis dell 2209WA sa eIPS...Nazoves Pin i porucis monitor. Izacice te oko 280e

hm zvao sam neku firmu, rekli poslace mi mail ,i iskulirali (zaboravio sam koja firma)

Ruzno je relativan pojam , ja kad vidim glosy plastiku sa crvenim ledom po sredini povraca mi se (mislim na T samsung seriju) ovakav dizajn mi bas ide uz ovaj monitor

Ne treba preterivati ni u subjektivnom misljenju, ipak je t240 u nekoj nihovoj Design podgrupi i licno se ne bih slozio da je ruzan.

Pored svega iznetog pre bih uzeo PVA panel, nego TN, bez obzira na igrice i odziv, jer iskustvo sa mojim dosadasnjim 971p vise nego pozitivno. E sada treba uklopiti zelje i mogucnosti.

Nekome je i scena "Grand parade" Dizajnirana , verovatno su i pare uzeli za to.... no ukusi su razliciti a misljenja kao ekseri(svi ih imaju i lupaju po njima)

ne znam kakvi su ti novi pva paneli ali je na bih uzimao nista sem S IPS za foto i grafiku, sve ostalo je za mase.

T220 i T240 a boga mi i ostale HD serije sa piano look-om su ne ruzni nego rugobe, dobra stvar je sto su kao TN monitorcici prilicno bolji od konkurencije , pa eto rugobnost kupci zanemaruju zbog kvaliteta koji pruzaju u odnosu na konkurenciju.

2380F spada u grupu najlepsih monitora ukljucujuci tu i 2443BW i slicnih sa minimal look-om, predivnom crnom bojom i naravno propraceno pivotom i svim ergonomskim mogucnostima.

Sokantno je kako se ukusi kardinalno razlikuju.

dobro, to crveno moze da se iskljuci na T seriji :p

Sto se input laga tice, sumnjam da bi to vecina primetila uopste. Mada, iskreno, bolje sacekati da LG (napokon) izbaci svoje nove modele sa e-IPS, bice jos jeftiniji ili makar tu negde, a bolji su paneli od cPVA (i nemaju input lag)

Hoce li cene biti nize od tvog dell-a?, i jel moze da se ocekuje neka 24-ka za do 350eura :)?

Vrh Dno