znas sta je fora, panel je daleko od savrsenog, ali moze se kalibrisati. Citao sam podosta o njemu posto LG pravi e-IPS i sa time ce ici (ja vec imam dell 2209WA sa e-IPS), a samsung je sad smislio ovo, cPVA kao svoj segment koji ce da gura.
Ne mogu da tvrdim, ali na osnovu iskustva sa svojim panelom i eye-one kalibratorom kojim je kalibrisan mogu da kazem da te sprave umeju da grese. Posto je drugar koji je kalibrisao monitor znao sta radi, ja mu se nisam mesao u to. I sta se desi?
Desi se to da je kalibrator izmerio max kontrast od 85% i po tome kalibrisao monitor. Medjutim, max kontrast koji monitor moze da podrzi bez bandinga je 75% te se posle kalibracije pojavio blagi bending na svetlim, tj. najsvetlijim nijansama. U zavisnosti sta se gleda i sta se radi, taj bending je ili zanemarljiv ili uzasan.
Nakon kalibracije na 75% (override eye-one merenja i kalibrisanje na tom kontrastu) sve je ok i ono sto bi do malopre bio uzasan skor za monitor na nekom testu, jel boze moj, eye-one ludilo, ne moze da gresi, sad je vise nego pristojno, sta vise, odlicno.
"By no means the Samsung F2380 can be recommended for photo editing. "
ovo u sustini vazi za bas svaki TN panel ako se bavimo pikanterijama. Stim sto TN tu ima ogromnu manu, a to je, sedis ispred njega i gledas jednu boju, kako pomeris glavu za i 1cm to je vec pomalo druga nijansa. Da ne pricamo o vecim povrsinama sa ravnomernom bojom. Ekran, makar bio i neprecizan, mnogo je bolje da je za rad prikaz konstatan, kakav takav, nego da je konfuzan zbog uglova gledanja. Bar je tako iz mog iskustva. Ti uvek u glavi mozes malo kompenzovati za neke nijanse ali je lakse kad to sto kompenzujes preko cele povrsine vidis jednako nego ako je dole svetlije, a gore 20% tamnije, ili ne daj boze na 26" TN dole je 20% svetlije, a gore 20% tamnije, a ti onda odredi gde je sredina....