Šta je novo?

RAM pun bez nekog razloga

Učlanjen(a)
19.02.2008
Poena
309
do sad sam u zivotu imao sam piratski os i sad sam upisao fax pa imamo legalni windows za dz. tako da sam ja uzeo njega i instalirao sve lepo kao i obicno.
odmah posle instalacije je koristio standardnih 80-90mb rama
kad sam instalirao njegove update-e i drivere za hardver zuzimao je 300+ rama
posle sam instalirao avg operu utorrent msn i sad kako kucam koristi 712mb imam samo 5 tab-a u operi i ona zauzima 103mb ali "System" proces mi je sumnjiv sa 80mb
komp mi je dell laptop sa 1gb rama na 667 proc je 1.73ghz i njegova opterecenost ne prolazi ispod 60%

Koji Os?
Ako je Vista/Win7, normalno je jer tako radi operativni. Ovi operativni se trude da zauzmu sto vecu kolicinu memorije, za razliku od Xp-a. Cemu velika kolicina memorije, a da ti bude 3Gb free?

[sarcasm]Ne razumeš ti, borab, ništa.U računaru treba imati minimum 20 gigabajta memorije a da zauzeto bude 10-15 megabajta.[/sarcasm]

A sada ozbiljno.Moderni OS su projektovani tako da maksimalno iskoriste dostupnu memoriju i time ubrzaju svoj rad i rad aplikacija.

Edit: U međuvremenu je OP napisao da je u pitanju XP pro, moguće da je problem u nekoj od aplikacija (recimo firefox u zadnjim verzijama kod mene očajno radi i guši mašinu iako imam 4 giga memorije)

Poslednja izmena:
[sarcasm]Ne razumeš ti, borab, ništa.U računaru treba imati minimum 20 gigabajta memorije a da zauzeto bude 10-15 megabajta.[/sarcasm]

A sada ozbiljno.Moderni OS su projektovani tako da maksimalno iskoriste dostupnu memoriju i time ubrzaju svoj rad i rad aplikacija.

Edit: U međuvremenu je OP napisao da je u pitanju XP pro, moguće da je problem u nekoj od aplikacija (recimo firefox u zadnjim verzijama kod mene očajno radi i guši mašinu iako imam 4 giga memorije)

problem je poceo pre nego sto sam instalirao neki prog
kad sam bio instalirao drivere i win update-e vec je zauzimao 300+

Ako želiš uvid na šta ti je Windows potrošio memoriju, skini Process Explorer ( http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896653.aspx )
Ako nema kolone sa memorijom, desni klik pored imena postojećih (PID, CPU, Description...) -> Select column, otvara se prozor i na tabu Process Memory, odabereš Working Set Size.
Dvoklik na proces otvara (pre)detaljne informacije o njemu. Prelazak miša otkriva koji se tačno servisi pod njim izvršavaju.

Ako imaš volje i živaca da eksperimentišeš, na netu možeš naći "profile" sa smanjenim brojem aktivnih servisa kojima bi malo rasteretio memoriju. To ti može donijeti nestabilnost sistema, tako da treba uraditi bekape i ostalo što se preporučuje.

BTW. Ako u Task Manageru gledaš PF Usage, pogrešno gledaš. Imaš dole desno Physical Memory u kliobajtima. Tu vidi koliko je RAM slobodan/zauzet...

Ljudi mante rasprave jel ovakav ili onakav sistem i kakva je filozofija korišćenja RAM memorije.

Čovek je lepo napisao da mu u procesima System uzima 80Mb memorije a to nije u redu. Možda je virus.... a za ostalo jedino kad popijem ka-hah-fu i razbudim se.

61286565.th.jpg
[/URL][/IMG]

evo ga task manager

komp mi je dell laptop sa 1gb rama na 667 proc je 1.73ghz i njegova opterecenost ne prolazi ispod 60%
Ako misliš na opterećenost procesora, sasvim je moguće pošto je laptop u pitanju da računar automatski obara takt procesora, pa ti onda task manager pokazuje procentualno veće zauzeće nego što zaista jeste.

Ako misliš na opterećenost procesora, sasvim je moguće pošto je laptop u pitanju da računar automatski obara takt procesora, pa ti onda task manager pokazuje procentualno veće zauzeće nego što zaista jeste.

evo tek sam sad video kad sam radio screenshot bila je mala opterecenost ali sad mi je ponovo min 60% tako da je moguce
ali nisam to nikad koristio jel to preko win ili preko bios se namesta posto je moj laptop star tipa 3+ godine

Poslednja izmena:
Ali ljudi..... pogledajte ko najviše memorije uzima na tom screenshot-u.....

Pa?

Pa, pogledaj kod sebe koliko ti memorije uzima taj proces... nema šanse da je 80Mb memorije normalna cifra.

Kod mene zauzima 100MB, doduše pod x64 Vistom.

Ja ga imam u sedmici, mada tu zauzima 64 KB 😛
Verovatno ti nije uključeno "show all users" u spisku procesa.

Nazad
Vrh Dno