Šta je novo?

Oracle vs IBM & HP

• Začetnik teme Začetnik teme mipko
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja stvarno ne znam sto se oni tu guze kada trenutno IBM sa svojim Sistemom Z maltene nema konkurenciju na tom polju.

Ali UltraSPARC T2 je mocniji procesor nego IBM Power 6, kako po performance-per-socket, tako i po performance-per-watt i performance-per-$.
To sto Sun to nije umeo da execute-uje je drugi problem, koji ce mozda Oracle uspeti da resi (tesko jer su novi u tom trzistu, ali ko zna, mozda uspeju).

Da execute-ovanje Sun-a je prica za sebe. Imali su mocan CPU (UltraSPARC T2), OS (Solaris) koji je imao neke neverovatne tehnologije i plan da sve aplikacije budu pisane u javi 😉
Ali u praksi im to nikada nije poletelo. Sada ih je Oracle prisvoio koji svoje proizvode plasira na O.U.L. (Prepakovani RHEL), tako da je veliko pitanje sta ce se desiti sa Solarisom cija sudbina visi o koncu. I neko bi morao da bude bas hrabar da se u ovome trenutku odluci za to resenje.

Dok sa druge strane IBM Power 7 i RHEL 6 su "odmah iza ugla" 🙂

U svim izjavama Oracle istice da ce nastaviti razvoj Solarisa i MySQL-a. E sad je drugi problem sto Oracle jos nije zavrsio preuzimanje SUN-a.
Sto se tice performansi pogledajte tpmC

http://www.tpc.org/tpcc/results/tpcc_perf_results.asp

Nisam odusevljen ovim rezultatom Oracle/Sun. Ovaj rezultat je na clustered sistemu sa 12 nodova sa po 4 Sparc T2 pod Oracle RAC.
Isli su na varijanu samo da naprave rekord, po cenu da tehnicko resenje ne bude idealno. 12 nodova je previse za RAC i overhead za sinhronizaciju izmedju nodova je veliki.
Drugoplasirani IBM rezultat je na monolitnom single-node SMTP serveru, sa 32 x Power 6, pa je iskoriscenje tih procesora bolje.
Opet, clustered resenje Oracle/Sun je jeftinije, ali ne preterano, moglo bi biti i jos jeftinije sobzirom da se radi o 4-way sistemima. Lep rekord, ali mora to bolje.

Interesantno je da je i kompletan software stack za ovaj TPC-C rekord Oracle/Sun:

Server: Solaris 10 OS, Oracle 11g RAC DB

Client: Solaris 10 OS, Oracle (BEA) Tuxedo TPM, Sun Java Web Server

Sto se tice Oracle i RHEL-a, ne znam zasto bi Oracle nastavio sa razvojem na tom planu (na duzi rok) pored Open Solaris-a koga sad ima.

Ko za bedu ne mogu da pronadjem link koji poredi energetsku efikasnost... sto je prilicno bitna stavka.
Ovde imamo Ultraspac 1.6GHz vs IBM POWER6 - 5.0 GHz.
Kuriozitet ovog rezultata je i to da SUN nije bio na toj listi... ne znam 6-7 mozda i vise godina ?

Poslednja izmena:
A sto se solarisa tice, opensolaris je podrzan i na z-u isto kao i linux preko IFL procesora, a postoji i plan za podrsku i solarisu.
Ko zna sta se tu valja.

Nazad
Vrh Dno