Šta je novo?

Upgrade sa 9600GT Palit Sonic

• Začetnik teme Začetnik teme Civil
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Postovani,

Razmisljam o eventualnoj promeni graficke kartice, nabolje naravno. Posedujem karticu iz naslova.

Obzirom da sam u poslednje vreme potpuno izgubio kompas sto se tice hardvera jer dugo nisam nista nadogradjivao pa se nisam mnogo ni bavio time, vidim da su aktuelne GTS odnosno GTX kartice... izdvojio bih 150-170 evra.

Zelim iskljucivo nVidia karticu.

Molim vas da pogledate moju konfiguraciju i da mi u skladu sa time odgovorite, moguce je da bi ostatak konfiguracije gusio potencijalno novu karticu. Takodje, imam 19" monitor koji ne nameravam da menjam, znaci igram u rezoluciji 1280x1024.

Koja bi po vama kartica bila dobra za mene a prvenstveno bi sluzila za igranje i koliko bi ta kartica bila bolja od postojece, ako moze da se izvede takav zakljucak? Meni i sada na ovoj rezoluciji radi sve sto se pojavi na sasvim pristojnim podesavanjima ali covek uvek hoce vise.

Posto je u pitanju 19" monitor mislim da je pametno da uzmes GTS250 koji moze da se nadje za 9-9500 din, brzi je ~40% od 9600GT, a uopste ga nece gusiti ostatak konfiguracije. Smatram da je kupovina GTX260 karte za takav monitor sasvim nepotrebna, bolje je ostatak para sacuvati za neki kasniji upgrade.

Znaci njome bih dosta dobio cak i ako bih ostao na ostatku konfiguracije? Cena je stvarno sjajna, ne mogu da verujem da za 100e moze da se uzme tako dobra kartica. Pretpostavljam da je 512MB varijanta dovoljna i da ne moram da uzimam 1GB.

Da, nema potrebe da bilo sta menjas za sada sto se tice ostatka konfiguracije. Sasvim je dovoljna verzija sa 512MB. Vidim da si postavio i temu o zameni CPU-a, ali realno nema neke potrebe u ovom trenutku, jedino ako ces da igras GTA4 pa da imas koristi od quad-core-a.

Evo, shvatio sam sta hocu. 🙂 Da igram sve u 1280x1024 na sto je moguce visim setovanjima. Da li to moze GTS 250 sa mojom konfom bez novog procesora? Ne igram GTA vec recimo Batman-a, CoJ 2, novi Wolf itd, sta god novo izadje. 🙂

E, odlicno sto je to rasciceno. GTS250 je sasvim dovoljan za to, slobodno ga uzmi.

Vise od 512MB memorije na grafickoj ti treba samo za vece rezolucije tipa 1600x1050 i vise, sto ti nemas na tom monitoru 😉

Koju biste pre uzeli, Palit ili Leadtek ? Cene su priblizne, obe su 512MB. Koja ima bolje hladjenje? Bitno mi je i da ne bude mnogo glasna, na primer ova Palitova koju sada imam je kao avion kada se komp resetuje ali cim se drajveri ucitaju prestaje da bruji kao da je na mlazni pogon... imao sam i Leadtek, i ona je bila dobra... doduse bila je pasivno hladjena...

Totalno svejedno, samo gledaj koja je duza garancija, mada bi za obe trebalo da bude 2 god.
Sto se tice hladjenja, nedo ti Bog da cujes kako "polece" moja 4890 prilikom ukljucivanja 😀 Elem, to je normalno jer drajver kontrolise broj obrtaja na grafickoj. Pasivne izbegavaj u sirokom luku jer crkavaju ko nenormalne. Mogu proizvodjaci da pricaju sta hoce, ali ako nemas klimu u stanu/kuci tesko moze da prezivi leto sa ovih krajeva 😉 Uz to, silent verzije su gotovo uvek osakacene u taktovima da bi prezivele bez ventilatora, sto znaci losije performanse, a to ne zelis, zar ne?

Cao, Da li ova graficka (GTS250) Vazi za best buy karticu za 80-100e? Razmilsjam da zamenim prokletu najgoru kupovinu koju sam imao u zivotu (Asus EAH3850/256) pa nebih da se opet zeznem, a da isto kao Civil iskljucivo nVidia ocu.
Da li je to ova kartica http://www.itsvet.com/proizvod/gain...r3-gts250-512-hdmi-dvi/comp_comp_vga/245/1531

Ono sto me jos zanima je vidim da joj je core na 745 MHz i memorija 1100 po default dok sam ja mojoj 3850 podigao core na 740 a memorija je na 1000MHz i tako radi vec mesecima, al bas sam ne zadovoljan performansama,kolko bi realno osetio pomak kada bi uzeo ovu graficku? recimo da sada u igri koju najvise igram imam u "akciji" po 25fps na max details.
Da li je mnogo da ocekujem da umesto 25fps imam npr 40+ fps?
Inace ovo je krsina koju imam http://www.itsvet.com/proizvod/asus...ddr3-eah3850-g-htdi-256m/comp_comp_vga/20/973 puko sam skoro 80e za nju pre...sta znam mozda 5 meseci..razocarao sam se odma..Radi u full load na ~90c leti, cooler je glasan do zla boga, performanse slabe bar u WoW-u koji uglavnom jedino i igram..tuga jedna..Hteo sam odma da je menjam kad sam je uzeo za 9600Gso al nigde je nije bilo..

Hvala unapred.

Poslednja izmena:
Imam bas ovu ASUS Radeon HD 3850 sa oznakom "EAH3850/G/HTDI/256DDR3" ja sam je podigao sa 668 MHz na 730MHz i ram sa 1650 na 2000ddr.

E sad sta odlicna znaci? Odlicna za te pare kolko danas kosta (40e) verujem da je SUPER. Ali gledano da u igrama koje realno imaju smesnu i zastarelu grafiku kao World of Warcraft, imati 20-25fps u akciji je u najmanju ruku tuzno jel jedva da mogu da funkcionisem. 85-93c working temperatura (leti) je uzas, inace komp mi je lepo proluftiran imam par devetka koje izbacuju i dvanaesticu koja ubacuje vazduh direktno na graficku sa strane, ne graficka nije pokvarena to joj je normalna full load temperatura koja za mene a verujem svakog normalnog coveka nije normalna posto mi vec vrelo leto pretvori u pakao. Cooler koji se cuje kao da avion uzlece je opet katastrofa.
Sve to nije nesto sto bi ja opisao recima "Radi odlicno" osim ako nemislis na njenu sadasnju cenu od 40e gde stvarno nemozes da trazis vise, za 40e ona je slazem se super grafa.

Al jel mogu da te zamolim ako imas informacije da mi odgovoris na pitanja iz mog prvog posta na ovoj temi, bas bi mi znacilo da znam kakvu razliku u performansama mogu da ocekujem sa menjanjem Eah3850 za Gts250
Hvala

Poslednja izmena:
Mislio sam 4850, greska, radio vise stvari u isto vreme

Poslednja izmena:
Kakva je Gainward-ova GTS 250 ? Danas sam zvao nekoliko radnji i nisam uspeo da pronadjem Palit i Leadtek. Lik iz ATOM-a mi kaze da je Gainward "isto sto i Palit" . A ovaj iz Hellas-a mi spominje da ima i malo osakacenih kartica koje se nazivaju "green edition", to nisam znao.

Tacno je da je Palit=Gainward (Gainward je u vlasnistvu Palit-a), s tim sto na Palit idu 2 god. garancije, a na Gain 3 god.
Green Edition ima oborene klokove u odnosu na standardnu verziju, ne znam da li ima promena na PCB-u, ali u svakom slucaju potrazi standardni model.

to je g92 , procesor , iz 2007 godine /12 novembar/.

predlazem ti mnogo bolju varijantu, takodje 1gb vram ,overklokom prevazilazi gtx260, a kosta 110e.

http://www.hexus.net/content/item.php?item=15463&page=10

oc2.png

http://www.itsvet.com/proizvod/powercolor-radeon-hd-4870-1gb-gddr5/comp_comp_vga/260/1651

Poslednja izmena:
U prvom postu je napisao da hoce samo nV.

@Civil:
GTX260 za 19" monitor po meni nema mnogo smisla, ali ako bas hoces uzmi je.

bolja jeste ta 4870 1gb i od GTX260 i tuga je u ovom trenutku BACITI novac na GTS250...

al decko hoce nVidia-u...***

Ajde sad' nemoj da preterujes, bacanje para sigurno nije samim tim sto je bolje od trenutnog stanja! A GTX 260 bih kupio da budem siguran da cu da iskoristim max mog monitora a i kada budem prelazio na novu platformu da mogu da utaknem tu karticu i da i dalje budem zadovoljan... ok, hvala vam u svakom slucaju...

ne preterujem pacanje para je uzeti GTS250 ne GTX260

nema tu filozofije, pojavljuju se karte 5xxx i uskoro GTX3xx a ti kupujes kartu iz 2007.god 8xxx serije novu iz prodavnice (8800GTX/9800GTX+/GTS250 ista karta)

jeste... ali to je nvidia... nema problema sa drajverima 😉

inace na grafikonu odozgo nema 8800gts / pardon, gts250 /, ali po performansama je malo ispod 4850.
cisto radi usporedbe...

ne bih o bacanju para, ali licno nikad ne bih kupio nVidijinu karticu / g92 sam imao u posedu, nije losa , prilicno trosi /
jer ne bih da podrzavam njihov bezobrazluk sa rebrandovanjem .

kartica koja parira ovoj 4870 je gtx260 216sp , ona je oko 150e i ima malo manje vrama / nije nebitno u vecim rezolucijama /.

Poslednja izmena:
jeste... ali to je nvidia... nema problema sa drajverima 😉

inace na grafikonu odozgo nema 8800gts / pardon, gts250 /, ali po performansama je malo ispod 4850.
cisto radi usporedbe...

sve mi je jasno kada sam procitao ovu recenicu...***, steta za tebe

Koji problem? koji 3d rendering program ne radi? koja igra ne radi? moze li se klokovati iz nVidia control panela, moze li se podesavati vent?

Davno je bilo kad je nVidia imala bolji drajver...samo neki zive i dalje u tom vremenu...

P.S. a mozda si bio i sarkastican : )

Poslednja izmena:
Ok, ozbiljno ste me naterali da razmisljam o 4870. Sutra zovem BH da vidim je l' ostalo sta na onoj akciji...

Po meni nije bitno iz koje godine je kartica ako je dosta jaca od trenutne i ako generalno ne bih puno para potrosio (uz prodaju ove koju sada imam).

P.S. Ima li Ati podrsku za PhysX ?

Poslednja izmena:
P.S. Ima li Ati podrsku za PhysX ?

Nema i to je pored uvek dobro utegnutih drajvera jednini razlog zasto bih ti preporucio sa pazaris neku Nvidia kartu.
Posto ides u BH tamo ce te docekati nas dragi modertorcic Chinaski, sto znaci da Nvidiu neces kupiti cak i da si to cvrsto resio😀:-devil-:

Moram da se dodam i da kazem da nije NV tako harmonicno uvek raspolozena sa tim drajverima, kako i potrvrdjuje povremeno gremlinovanje ove moje muke iz konfe na pojedinim verzijama drajvera (velikoj vecini novijih)...
Dakle, beng for d bak / Celzijus / Phyzikz ti je mnogo relevantnija kategorija nauadejz za biranje carstva...

Nazad
Vrh Dno