Šta je novo?

WD My BOOK

pc.next

Slavan
Učlanjen(a)
13.10.2007
Poena
304
Dakle imam My Book World Edition of 500gb, mrezni disk koji je prikacen na ruter. Posto sam selio opremu bio je ugasen za vikend. Kada sam ga upalio u ponedeljak nije hteo da upali plave diode sa prednje strane. Pokusavao sam i da ga resetujem ali nista. prikacio sam ga i direktno na pc , preko mreznog kabla - nista niti se pale diode niti ga racunar vidi!
Ima li neko ideju sta se desilo i sta raditi dalje?

Nekako sam uspeo da pristupim podacima na disku. Jednostavno, disk se sam probudio, krug sa prednje strane je poceo da plavi i da radi normalno. Ali posle nekoliko sati jednostavno kao da se zakuca. Ne vidi se na mrezi. Da li uopste postoji neki softver za proveru takvih mreznih diskova? Na sajtu Western Digitala ne postoji takav softver odnosno ono sto ima je za USB diskove a ne za one koji imaju samo LAN interfejs.

Poslednja izmena:
Koliko dugo ti je uopste radio taj mrezni disk prije nego se poceo zaglupljivati?
Ako je to neko solidno vrijeme, tipa par mjeseci, moguce da sada lagano izdise, vjerovatno sama kutija (sto nece biti rizik po podatke, a samim tim ni bas prevelika steta)...
Ako bas nemas drugih resenja, a problem se nastavi ponavljati, predlazem da izvadis disk iz te "fabricke" kutije za mreznim interfejsom, i ubacis ga u stonu masinu ili pak obicnu eksternu kutiju (sa USB 2.0 ili eSATA interfejsom) i ispitas ispravnost samog hard diska... Ako je ispravan , znas na cemu si - crkla ti je sama kutija (izbilo ti je novce iz dzepa, ali su bar podaci sigurni), a ukoliko opet bude brljao, onda spasavaj podatke, ako je to moguce i to je to...

Ukoliko bi bio ovaj drugi scenario, uvijek mozes kupiti obicni hard disk i ubaciti ga u tu kutiju sa mreznim interfejsom!

Poz

taj mrezni interfejs ima embeded linux u sebi, i podaci su pod nekim XFS fajl sistemom , sto celoj prici daje cudan ton.
Backup pa reklamacija.
( ja mislim da crkava disk, tj jedna od njegovih glava)

E to vec komplikuje cijelu pricu... Ali, da, ako je pod garancijom, onda je definitivno reklamacija resenje!

Disk je u garanciji i mislim da to nece biti problem.
Taj disk i sluzi za backup i na njemu ima negde oko 300gb podataka. Ranije sam koristio neke USB varijante externih diskova i to je tako trajalo godinama bez ikakvih problema. Prvi put sam uzeo ovaj WD i sada sam u situcaiji da ne znam da li je taj backup uopste dostupan ili ne. Imam jos jedan lokalni disk koji koristim za najbitniji deo backupa - 50gb tako da cu uspeti da sacuvam bar to.
Nadao sam se da ce neko preporuciti softver za proveru ovakvih diskova, ali nista.
Kontaktirao sam WD nadajuci da ce da preporuce neki njihov softver, a oni mi poslali uputstvo kako da pomocu recovery dugmeta resetujem korisnika i lozinku!

Poslednja izmena:
Dakle imam My Book World Edition of 500gb, mrezni disk koji je prikacen na ruter. Posto sam selio opremu bio je ugasen za vikend. Kada sam ga upalio u ponedeljak nije hteo da upali plave diode sa prednje strane. Pokusavao sam i da ga resetujem ali nista. prikacio sam ga i direktno na pc , preko mreznog kabla - nista niti se pale diode niti ga racunar vidi!
Ima li neko ideju sta se desilo i sta raditi dalje?

Imam takav identican, i radi jos uvek bez greske (evo vec 1,5 godina) ali je drugaru njegov pre pola godine "otkazao" poslusnost. Reklamirao ga i dobio je kes (odnosno nov proizvod u visini tog kesa). Savetujem i tebi.

Imam takav identican, i radi jos uvek bez greske (evo vec 1,5 godina) ali je drugaru njegov pre pola godine "otkazao" poslusnost. Reklamirao ga i dobio je kes (odnosno nov proizvod u visini tog kesa). Savetujem i tebi.

Ja sam prvo takav montirao u jednoj firmi pre skoro dve godine, dan danas radi bez problema. Od kako je montiran nikada nije gasen.

Poslednja izmena:
Ocigledno postoji problematicna serija tih diskova.
A sto se tice softvera za provjeru tog diska, uh, malo teze... Jednostavno, ako ti ne rade neki od standardnih programa (tipa HDTune i sl.), tesko da ces ista specijalizovano naci. Pretpostavljam da si pokusavao google-ati, vezano za taj WD i iscitao neke strane forume!? Kontam da je vjerovatno vec neko imao i pisao o istom problemu...

Srecno!

kako da proveri disk koji je prikljucen na mrezu, a ima svoj software i komande koje koristi i nista vise od toga? Nema nece ni naci jer se on spola vidi samo kao IP.

Stigao mi je mejl od WD supporta, u kome me obavestavaju da nemaju nikakvu aplikaciju koja bi mogla da ispita stanje diska!
Ovo sto kaze duksa88 je bas tacno, ali ne mogu shvatim da takva jedna firma kao sto je WD ima aplikacije za testiranje externih diskova ali samo ako su USB!

ti nisi kupio externi hard disk vec fajl server ili ti NAS.

ti nisi kupio externi hard disk vec fajl server ili ti NAS.

Da, on radi kao fajl server, i moze da se konektuje direktno na pc na lan ne mora da ide preko rutera. Bas zbog toga sto je fajl server sam ocekivao da postoji neka aplikacija bar WD za takve uredjaje. Priznaces da je logicno?

Poslednja izmena:
izvini ali ne, to sto moze da se prikljuci " drektno " na pc znaci nesto drugo. ( ima ovde ljudi koji to mnogo bolje znaju ukrsten kabal itd) Ti zamisli da mozes da chekiras disk sa kog ja kucam preko mreze! Isto je, naravno da moze da se napravi software koji ce to da radi, ali bi on morao da se pokrece sa neke eksterne memoriju u samoj kutiji nekogog velikog roma ili flasha, koji bi zatim Ata komandama davao signale tipa read ili verify , a onda ih prosledjivao u mrezni deo i slao tebi nazad. Sto je slozices se komplikovano.Ne branim Wd, naprotiv.
A da li je logicno ne znam.
Logika koju narod koristi je najlaksi nacin da sam sebi objasnis stvari koje ne razumes.
Pa to sto ti je logicno ako krenes od pogresne pretpostavke izadje naopako.
Ipak to kosta kolko kosta, kad crkne baci kupi novo.

Vrh Dno