Šta je novo?

Nvidia definitivno odustaje od AMD/Intel čipseta

Ace Rimmer

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
31.12.2005
Poena
380
Izvor:
http://www.fudzilla.com/content/view/15852/1/

It is not only that Nvidia canceled its DMI chipset projects and won’t have its Lynnfield, Nehalem refresh chipset, it doesn’t want even to make a new AMD chipset.

Mr. Drew Henry has explained us that since AMD's CPU business is doing so badly and since its market shrunk so much, it is simply not economically viable for Nvidia to continue developing chipsets for AMD. They simply cannot make enough money.
Inače, AMDov market share je bio prilično veći kad su počeli s nforce čipsetima ? :D.

Nvidia will continue making ION chipsets and Ion 2 is well under development as there is a lot of financial sense for Nvidia as they can make good buck on this chipset. The only obstacle is Intel who doesn’t want this chipset around, but Nvidia has decided to fight Intel on this one, and has HP and Lenovo supporting ION in its netbooks.
Nepremostivi neki obstacle, taj Intel :D

As for AMD, 2010 will be a tough year for selling their own CPUs.
Isto se može reći za NV GPU biznis 2010 :).

Ako su izjave zaista ovakve onda ovi iz NV puše neki opasni shit.

Poslednja izmena:
Intel ih je izgurao silom (nemaju licencu?), a i kod amd-a lose konkurisu, pa su odlucili da odustanu...

AMD ima odlične čipsetove, nema nvidia tu šta da se trpa.

1) Здрава конкуренција међу произвођачима је увек добра по крајњег купца јер резултује нижом ценом производа...

2) Има и nVidia сасвим добре чипсетове за AMD...

Slazem se.

Cek to onda znaci da necemo imati vise integrisane nVidije? To onda povlaci da HTPC mora biti AMD, jer intel nema (barem do pojave Larabija) normalnu integrisanu grafiku...

"Cash Rules Everything Around Me
C.R.E.A.M.
Get the money
Dollar, dollar bill y'all"
:D

Uhhhh kiselo grozdje varijanta. Ako je imalo istina ovo sto pise, naravno. Nije mi jasno cemu toliko insistiranje na Intelu? Pa jel taj Atom toliko dobar da ne moze uz Ion da se upakuje AMD Neo ili VIA Nano?

Kao što rekoh jednom kolegi pre neki dan, čipset polako nestaje i biva manje bitan. Nekadašnji čip-set koji je upravljao većinom stvari u računaru lagano je postao jedan čip pa su neke od bitnih stvari iz njega krenule da se sele u sam procesor kao npr. memorijski kontroler, pa sada i PCI-e kontroler i DMI bus. Pod uslovom da se budućnost kreće ka CPU/GPU fuziji verovatno će se još stvari koje je originalno čipset obavljao preseliti na sam CPU/GPU.

Uhhhh kiselo grozdje varijanta. Ako je imalo istina ovo sto pise, naravno. Nije mi jasno cemu toliko insistiranje na Intelu? Pa jel taj Atom toliko dobar da ne moze uz Ion da se upakuje AMD Neo ili VIA Nano?

Da imaš predstavu o čemu pričaš, odnosno kakve se platforme ciljaju s'njojzi :) ne bi pitao takve stvari. TDP Neo procesora je 15 do 18 W, zavisno od verzije. Pa ti vidi koliko je to puta veće od 2 W, odnosno 4 W, i dođi do zaključka zašto je to bitno za implementaciju u raznorazne mini PC-jeve, gde su razlike u performansama mizerne, a u odnosu performanse i potrošnje enormne. Ko pravi Nvidia ION mašinu, njemu treba što štedljiviji CPU. A tu potrošnju od 15-18 vati imaju Intelovi procesori koji su jači, a da ne pominjem 45-nm P8X00 seriju, koja troši 25 W, a "punokrvan" je procesor u pitanju. Naravno, nadam se da nećeš početi sa pričom kako to teoretski AMD isto može samo kada bi hteo, da bi mogli da osakate neki K10 derivat i sl. :) Neke stvari jednostavno ne idu sa drugima kao kombinacija, makar trenutno.

Poslednja izmena:
Da imaš predstavu o čemu pričaš, odnosno kakve se platforme ciljaju s'njojzi :) ne bi pitao takve stvari. TDP Neo procesora je 15 do 18 W, zavisno od verzije. Pa ti vidi koliko je to puta veće od 2 W, odnosno 4 W, i dođi do zaključka zašto je to bitno za implementaciju u raznorazne mini PC-jeve, gde su razlike u performansama mizerne, a u odnosu performanse i potrošnje enormne. Ko pravi Nvidia ION mašinu, njemu treba što štedljiviji CPU. A tu potrošnju od 15-18 vati imaju Intelovi procesori koji su jači, a da ne pominjem 45-nm P8X00 seriju, koja troši 25 W, a "punokrvan" je procesor u pitanju. Naravno, nadam se da nećeš početi sa pričom kako to teoretski AMD isto može samo kada bi hteo, da bi mogli da osakate neki K10 derivat i sl. :) Neke stvari jednostavno ne idu sa drugima kao kombinacija, makar trenutno.
hm... pa sto onda MSI pravi one njine "ntebuke" i "monitor PC-e" sa Neom? A MSI nije jedini!

Milan je u pravu kada pominje kiselo grozdje, jer to sto NVIDIA prica nema veze s pamecu. Oni su dobrovoljno odlucili da "nestanu" sa AMD trzista chipsetova i da sve cipove stave na jednu boju - plavu...

Ono sto je totalno neverovatan potez koji se granici sa gluposcu jeste to sto su oni znali , kao i ostatak sveta, u kom pravcu ide Intel kada je rec o komunikaciji izmedju chipseta i procesora i bukvalno su na bazi verovanja da ce se "prikaciti" na QPI nastavili da se fokusiraju na Intel trziste i da zanemaruju AMD trziste na kome su u ostalom i sagradili chipset diviziju svoje kompanije.

E sad, stvari stoje tako da mogu da se pozdrave sa Intel desktop trzistem, a da za povratak na AMD trziste treba vremena i ulaganja - resursa koje NVIDIA u opste nema!

Sto se Atom trzista tice, onog momenta kada izadje naslednik Atoma koji u objedinjenom pakovanju ima CPU i GMA, NVIDIA moze da zaboravi i na to trziste...

Generalno, NVIDIA za godinu dana nece imati nikakav chipset za bilo kakvu platformu, barem ne novih...

A sto se tice Fuadovih "zaoka" na racun AMD-a... pa one imaju motiv koji nema veze sa onim sto NVIDIA izjavljuje, kao ni sa onim kakva ce iduca godina biti za AMD ;)

... ono sto ce biti zanimljivo jeste da je veoma izvestan scenario da NVIDIA bude prisutna samo na AMD trzistu kroz svoje GeForce 6xxx, 7xxxx i 8xxx, koji se i dalje dobro prodaju i trazeni su kako od sistem integratora, tako i od kupaca...

...no onaj ko ne poznaje tu kopaniju i ljude u njoj nije ni svestan koliko njih boli to sto ih AMD "kara" sa HD5000 serijom, pa sad nastoje da zapljunu AMD gde god stignu... mislim koliko treba biti ocajan pa napraviti onaj "stunt" sa Fermijem?!

Onaj cuveni YouTube klip (znate na koji mislim) ima u sebo onoliko realnog koliko i parodijskog ;)

@filipenko: Izvini o veliki mazhe IT sveta, ali imam vrlo dobro predstavu o cemu pricam. "Platforma" ce biti zanimljiva koliko i netbook trziste koje se posle manje od godinu dana prezasitilo jeftinim krshem pa sada u sustini imamo reprizu onoga sto je MSI krenuo sa jeftinim 12" modelima jos pre dve godine. Ostaje nettop i mini pc trziste koje verujem da ce biti interesantno sve dok publika ne skonta da ima iMac za nasto malo vise para.

Ne vidim da si se u svom pljuvanju po AMD-u osvrnuo na VIA Nano, koji je sasvim konkurentan procesor kada se gleda potrosnja.

Poslednja izmena:
To šta će Nvidia da uradi sa čipsetovima i šta (ne) planira na tom polju je nešto drugo, bezveze je da nestanu, ali ako procenjuju da nisu konkurentni, onda je tako i bolje nego da na silu nude proizvode.

Neđo, to od 12 inča i više su notebookovi, ovde govorimo o netbookovima i nettopovima malih dimenzija. TDP Nea jednostavno nije pogodan za 10" uređaje i vrlo male nettop-ove. Pojedine kompanije bi čak i mogle da ponude tako nešto čisto da, eto, imaju u ponudi za one koji baš žele AMD čipove, ali jedna je stvar kada nešto postoji u ponudi, a sasvim druga kada je nešto mainstream i oslonac kompletne ponude, a proizvođači kao što su Asus, MSI, Lenovo, Toshiba, XY, će za osnovu ponude odabrati nešto drugo. E sad, toplo se nadam da ti nećeš sada da ignorišeš realnost poput milana, makar ovde u diskusiji na forumu, a realnost je da se ti "jeftini krševi" kako ih on naziva prodaju kao ćeten-alva, na kilo, i da su najbrže rastući segment PC tržišta na globalnom nivou.

@filipenko: Izvini o veliki mazhe IT sveta, ali imam vrlo dobro predstavu o cemu pricam. "Platforma" ce biti zanimljiva koliko i netbook trziste koje se posle manje od godinu dana prezasitilo jeftinim krshem pa sada u sustini imamo reprizu onoga sto je MSI krenuo sa jeftinim 12" modelima jos pre dve godine. Ostaje nettop i mini pc trziste koje verujem da ce biti interesantno sve dok publika ne skonta da ima iMac za nasto malo vise para.

Pa to netbook tržište napreduje samo tako, dok sve ostalo nazaduje i prodaje se slabije. Da, ono deluje monotono sa hardverske strane, pa šta? Ljudi provalili da im za mobilne računare ipak nije toliko bitno šta je ispod, jer 95% vremena na njima kuckaju i surfuju, i to je to.

Da li će, šta i kada provaliti da im (ne) treba, nemam pojma. Samo znam da se po hardveru to ne može gledati. Ta lekcija je naučena (makar što se mene tiče) sa netbookovima, za koje smo svi mi koji volimo hardver smatrali da su fail u startu, pa se ispostavilo potpuno suprotno. Zašto? Zato što smo se rukovodili hardverskim parametrima. "Kakav Atom, pa Celeron je bolji od toga", "Ko to hoće praktično već ima", "Ma daj, ovo je isto kao komp od pre 3-4 godine, kome to treba", kad ono - malo sutra. Zato su mi bezveze ovi pokušaju da sve posmatrate kroz performanse.

Pitaš da li može Neo da se iskombinuje sa tim i tim? Naravno da može. Ali proizvođači su ti koji će se zapitati - "čemu?" Mislim, ne uživam ja u tome, niti sada nešto hoću da pljujem AMD ili tako nešto, pa da tu sada nešto dižeš bunu na mene dahiju, već samo govorim ono što mi se čini da tržište smatra logikom kojom se rukovodi.

Ne vidim da si se u svom pljuvanju po AMD-u osvrnuo na VIA Nano, koji je sasvim konkurentan procesor kada se gleda potrosnja.
Daj, nemoj zezati. Kakav crni Nano, to je krš, vrelo i UŽASNO sporo, jel' ti prošlo nešto od toga kroz ruke? Da ne ulazim sada u to gde ovde vidiš pljuvačinu po AMD-u, smaraš brutalno sa time.

Opet ulaziš u grešku u koracima i posmatraš stvari sa stanovišta hardverske snage...

Ako je za tebe realnost netbook od 350$ jer ION+Atom nece moci da kosta mnogo ispod (sa OS-om) onda sjajno. Covek iz MSI je bas na to pitanje odgovorio da MSI SIGURNO NECE praviti ION Netbook u dogledno vreme, vec samo Nettop jer je cena previsoka.

Sa tvojim 'komentarima' na ono sto ti mislis da sam ja hteo da mislim necu da se zamaram, procitaj sta sam napisao pa pokusaj da odgovoris na to sta pise.

p.s Kao sportista bi trebao da znas da se ne "ulazi u gresku u koracima", vec se ista pravi. (tri koraka umesto dva u kosarci, cetiri umesto tri u rukometu ...)

Ajoj Nvidia je pravila jos kako tako dobre chipsetove i za jednu i za drugu platformu, pa intel je crap nevidjeni u radu sa diskovima i usb-om. Vidim ja da cu zbog kontrolerske logike brzo da se vratim starom dobrom ATI-ju.

Ajoj Nvidia je pravila jos kako tako dobre chipsetove i za jednu i za drugu platformu, pa intel je crap nevidjeni u radu sa diskovima i usb-om. Vidim ja da cu zbog kontrolerske logike brzo da se vratim starom dobrom ATI-ju.

Jel to u nekom paralelnom univezumu?
Koliko volio NV GPU toliko sa njihovim chipsetovima nisam zadovoljan, uvek neke bubice od krupnih ~nf4 pa do sitnih nekompatibilnosti... nije ni cudo sto se povlace, nemaju oni sta da traze pored intel chipset-a kao ni pored AMD-a od kad je kupio ATI i sredio chipset zajednickim snagama...

Mogao bi da budes objektivniji ;) Zasu koliki si hejter, a jos kao neki mood na forumu...
Misli o tome!
:wave:

I to je otprilike jedina stvar u kojoj su konkurentni. Ko je probao neki netbook sa VIA procesorom i posle njega sa Intel procesorom.... pa, nema sta da se prica sam ce uociti razliku.

Jel to u nekom paralelnom univezumu?
Koliko volio NV GPU toliko sa njihovim chipsetovima nisam zadovoljan, uvek neke bubice od krupnih ~nf4 pa do sitnih nekompatibilnosti... nije ni cudo sto se povlace, nemaju oni sta da traze pored intel chipset-a kao ni pored AMD-a od kad je kupio ATI i sredio chipset zajednickim snagama...

On je klasicni sitni, zajedljivi hejter koji ne ume nista drugo do da samo pljucka po forumu i siri lose raspolozenje i kvari teme :)
Meni je, recimo, NF4 ostao u lepom secanju, sasvim lepo me je sluzila ploca sa tim chipsetom.
Zasto, kako i zbog cega je se nVidia odlucila na ovakav korak, realno, niko od nas ne zna. Da li zbog neprofitabilnosti, nekonkurentnosti ili prosto nezanimljivosti tog segmenta trzista, ko zna. Svejedno ostaje da se vidi u skorijoj buducnosti da li su bili u pravu.

I to je otprilike jedina stvar u kojoj su konkurentni. Ko je probao neki netbook sa VIA procesorom i posle njega sa Intel procesorom.... pa, nema sta da se prica sam ce uociti razliku.

Cekaj govorimo o Intel Atom procesoru vs Via Nano (NE C7)? Nisam imao prilike da radim sa Nano netbookom, ali jesam sa C7 nettopom i Atom netbookom i nisam primetio da Atom toliko briljira u odnosu na C7 (oba sa Win XP home). Na stranu svi testovi sa neta koji kazu da je Nano brzi od Atoma.

Mogao bi da budes objektivniji ;) Zasu koliki si hejter, a jos kao neki mood na forumu...
Misli o tome!
:wave:

Ako se ne slazem sa tvojim uvazenim misljenjem - to znaci da sam neobjektivan i hejter? Covece ala se vreme izmenilo od etiketiranja ljudi da su 'homofobi i antisemitisti'..... i daj 'zemljak' pogledaj prvo sebe pre nego sto krenes da me prozivas, od svog potpisa pa polako kroz svaki post.

Poslednja izmena:
Chipset development is on hold at Nvidia

Nvidia made quite a splash with its GeForce 9400M chipset last October. Several laptop makers—including Apple—found the 9400M's speedy integrated graphics, single-chip design, and compatibility with Core 2 processors too tempting to resist, choosing it over Intel's own mobile chipsets.

The 9400M and its ilk may soon be but a distant memory, though. Both PC Magazine and PC Perspective report that Nvidia has essentially put chipset development on hold, and we won't be seeing GeForce or nForce chipsets made to work with Nehalem-based Intel processors anytime soon, if ever. Nvidia spokesman Robert Sherbin explained why to PC Magazine:

"We have said that we will continue to innovate integrated solutions for Intel's FSB architecture," Sherbin said in an email. "We firmly believe that this market has a long healthy life ahead. But because of Intel's improper claims to customers and the market that we aren't licensed to the new DMI bus and its unfair business tactics, it is effectively impossible for us to market chipsets for future CPUs. So, until we resolve this matter in court next year, we'll postpone further chipset investments."
The chipset licensing brawl between Nvidia and Intel erupted in February, although back then, Nvidia said it was "aggressively developing" chipsets for Intel's DMI interface. DMI is what Nehalem-derived processors on LGA1156 and mobile sockets use to talk to their chipsets, as opposed to the QuickPath interconnect of LGA1366 Core i7 CPUs.

This situation doesn't bode well for Ion, the GeForce 9400M's netbook (and nettop) iteration. Future Atom processors will have on-die graphics, so PC Perspective says Nvidia simply plans to offer a discrete, Ion-branded GPU without chipset elements. System makers will be able to combine that product with Intel's Pine Trail platform, which includes Atom SoC and I/O hub chips.

On the AMD front, Nvidia told PC Perspective it's still seeing "a high volume of MCP 61-based sales" at the low end, although demand for enthusiast, AMD-bound nForce chipsets has withered. AMD doesn't plan to switch platforms until 2011, so Nvidia chipsets may survive in that niche for a little while longer.

Preuzeto sa www.techreport.com

Kompletna 8x00 i 9x00 linija cipseta je odlicna, pa je moguce da je Apple jedan od razloga za ovu spansku seriju sa Intelom.

Naravno, inicijalna vest je preneta u senzacionalistickom maniru i poprilicno je daleko od stvarne situacije.

NVIDIA releases statement on chipset business

NVIDIA send out a statement to comment on rumors regarding the company's chipset business. The company reveals they're not pulling out of the chipset market and says they expect their MCP business for both Intel and AMD to be strong well into the future. Plans to launch a chipset for the Intel Lynnfield have been put in the freezer, as Intel claims that NVIDIA is not allowed to make chipsets for the new DMI bus. The company hopes to resolve this matter in court next year.

We've received a number of inquiries recently about NVIDIA's chipset (MCP) business. We'd like to set the record straight on current and future NVIDIA chipset activity.

On Intel platforms, the NVIDIA GeForce 9400M/ION brands have enjoyed significant sales, as well as critical success. Customers including Apple, Dell, HP, Lenovo, Samsung, Acer, ASUS and others are continuing to incorporate GeForce 9400M and ION products in their current designs. There are many customers that have plans to use ION or GeForce 9400M chipsets for upcoming designs, as well.

On AMD platforms, we continue to sell a higher quantity of chipsets than AMD itself. MCP61-based platforms continue to be extremely well positioned in the entry CPU segments where AMD CPUs are most competitive vs. Intel

We will continue to innovate integrated solutions for Intel’s FSB architecture. We firmly believe that this market has a long healthy life ahead. But because of Intel’s improper claims to customers and the market that we aren’t licensed to the new DMI bus and its unfair business tactics, it is effectively impossible for us to market chipsets for future CPUs. So, until we resolve this matter in court next year, we’ll postpone further chipset investments for Intel DMI CPUs.

Despite Intel's actions, we have innovative products that we are excited to introduce to the market in the months ahead. We know these products will bring with them some amazing breakthroughs that will surprise the industry, just as GeForce 9400M and ION have shaken up the industry this year.

We expect our MCP business for both Intel and AMD to be strong well into the future.

Nazad
Vrh Dno