Šta je novo?

Risen

Nego kako da resim quest za onog Arnosa cija je zena bolesna i trazi krevet? Pricao sam sa onim mage-om koji je predlozio da pricam sa Costom. Medjutim, Costu sam odvalio od batina radeci kvest za Dona i sad nece da prica samnom, cim me ugleda poteze mac kao i onaj njegov bodyguard. Kako da resim quest??

Ispricaj mu vic:d,imas istoimeni spel primeni na njemu i bicete najbolji prijatelji

inace ovo je igra u stilu G1iG2 i kao sto je neko napisao u par postova gore ne treba sebe siliti ako se nekom te igre nisu svidele, dok prica u Risenu prestavlja nastavak price iz G3

P.S.Moram da zurim nisam jos presao igru

Poslednja izmena:
Nas je bar nekolicina ovde, ti si koliko se secam onaj Lair hypovao sam :p

Sa tom razlikom što sam ja uglavnom tvrdio da igra nikako nije tako užasna kao što se piše po (prevashodno američkim proiksboks) gejming sajtovima, već da itekako ima smisla probati je pa prosuditi - što je, kako vidim, nešto što i vi radite. Druga suptilna razlika je što je ja nisam napamet proglašavao za igru godine, najbolju igru, sjajnu igru za svakoga ko ima dve sive ćelije u glavi, što je obrnuto od onoga što vi radite.

Ne kažem, Risen dobro deluje za sada ovoliko malo koliko sam igrao, ali ovo o čemu govorim nema veze sa samom igrom. Toliko ima lupetanja sa tom "atmosferom" u poslednje vreme po forumu, naročito za igre koje su orijentisane prema nečemu što je nekada važilo za hardkor PC domen, da je to strašno. Da sve bude još strašnije, nekada se po igrama poput Gothica i Elder Scrollsa pljuvalo samo tako jer to nisu pravi RPGovi kao Balduri i Planescape, a "atmosfera" polako postaje osnovni parametar po kome se procenjuje igrivost nekog naslova.

Evo video za sve one koji igru jos uvek nisu probali.
Mogu da kazem(kao Gothic fan) da sam prilicno odusevljen Risenom, mada mi se cini da je igra prilicno kratka. Igrao sam 3h(efektivno) i zavrsio gomilu kvestova a da pritom nisam dobio vise od 1. armora. Za to vreme sam "nabacio" 10ak vrsi maceva, koplja i ostalih dzidza-bidza. Questovi su veoma zanimljivi a akcenat je, kao i u Gothicu bachen na konverzaciju sa NCP likovima... Izvuci informaciju od ovoga da bi preneo onome, slazi ovog da bi onaj bio zadovoljan itd.

[YOUTUBE]<object width="873" height="525"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/uvy5cxgmYZQ&hl=en&fs=1&hd=1&border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/uvy5cxgmYZQ&hl=en&fs=1&hd=1&border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="873" height="525"></embed></object>[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Daleko je Risen od kratke igre. Danas kada većina igara može da se pređe za maks 10 sati ovo dođe kao pravi maraton. Ja sam trenutno na 16.h igre i prešao sam u Chapter 3. Kako nisam odradio sve side quest-e to je sada došlo do izražaja jer sam suviše slab u odnosu na protivnike. Najverovatnije će slediti povratak na prethodni save i obilzak ostrva.
Inače Close combat zna da bude izuzetno naporan sa onim Lizardmen-ima ali zato ostaje nezaboravan osećaj kada zver padne na zemlju :)

Poslednja izmena:
..... Da sve bude još strašnije, nekada se po igrama poput Gothica i Elder Scrollsa pljuvalo samo tako jer to nisu pravi RPGovi kao Balduri i Planescape....
Da,u odnosu na prave RPG,ovako se tada uglavnom pričalo za Gothic: "....Should you play Gothic? Not if you want a deep character-development RPG...."
i Gothic 2: "Role-playing games aren't really as prevalent as they used to be in the PC market....But every now and again, gamers that want an RPG that combines the personal nature of a single character with less mathematics get what they want. Such is the case with Gothic II...."
Što naravno ne znači da su to loše igre....

Poslednja izmena:
Ispricaj mu vic:d,imas istoimeni spel primeni na njemu i bicete najbolji prijatelji

inace ovo je igra u stilu G1iG2 i kao sto je neko napisao u par postova gore ne treba sebe siliti ako se nekom te igre nisu svidele, dok prica u Risenu prestavlja nastavak price iz G3

P.S.Moram da zurim nisam jos presao igru

Fali mi Seal skill. I btw, jel neko zavrsio ciscenje grada od Don-ovih ljudi? Ja sam ubio par njih, Cid je pobegao davno, ne znam sta jos da radim.

Daleko je Risen od kratke igre. Danas kada većina igara može da se pređe za maks 10 sati ovo dođe kao pravi maraton. Ja sam trenutno na 16.h igre i prešao sam u Chapter 3. Kako nisam odradio sve side quest-e to je sada došlo do izražaja jer sam suviše slab u odnosu na protivnike. Najverovatnije će slediti povratak na prethodni save i obilzak ostrva.
Inače Close combat zna da bude izuzetno naporan sa onim Lizardmen-ima ali zato ostaje nezaboravan osećaj kada zver padne na zemlju :)

Kakav sad Chapter 3? :)
Cekaj, hoces da kazes da posle ove mape gde imaju 3 grada i 1 manastir postoji jos neka? Ako je tako, onda sam pogresio, igra nije kratka. :)

Kakav sad Chapter 3? :)
Cekaj, hoces da kazes da posle ove mape gde imaju 3 grada i 1 manastir postoji jos neka? Ako je tako, onda sam pogresio, igra nije kratka. :)

Postoji samo jedan grad, jedna je mapa ali na svakom Chapteru desavaju se promene u zivom svetu, nove zivotinje itd.Ja vec igram jedno 30h a na 4chapteru sam

Ja sam igrao malo danas i igra mi se svidela:) Inace grafika uopste nije losa. Sve mnogo bolje deluje uzivo nego na shotovima. Svetlo je dosta dobro uradjeno i to je ,cini mi se, najjaci graficki adut ove igre. Ostalih detalja ima puno, ali su za danasnje standarde prosecnog kvaliteta. Sve u svemu dosta dobro.

Poz:wave:

P.S. Na masini iz potpisa radi dobro na max detaljima, 1280 rez i 16x AF. OS win7

Poslednja izmena:
Ima 4 čaptera.
Tako barem kažu po stranim forumima.

Jeste ima 4 chaptera.Preso sam je celu.

Poslednja izmena:
hmm nisam siguran zasto gothic serijal, pa i risen ima tako jak love or hate efekat na igrace. nakon sto sam uz gothic1 proveo par sati bio sam vrlo prijatno iznenadjen, a kada sam zavrsio i keca i dvojku, bio sam zaista odusevljen odlicno ispricanom pricom.

ipak, sto se mene tice, najveci uticaj na rpg zanr gothic je imao u domenu borbe i levelovanja. da me ne razumete pogresno, uzivao sam igrajuci i BG 1,2 i NWN i ostale ad&d igre, ali gothic po prvi put u kombinaciju uvodi i pravo irl "levelovanje" za osobu koja igra igru. Naime, nakon sto ste u igri izucili odredjenu vestinu, npr 2hand mac, vi ste i uzivo morali da naucite nove kombinacije, tajming udaraca i slicno. za mene, ovo je bilo osvezavajuce.

U risenu, koliko uzivam odmotavajuci polako pricu, istrazujuci svaki pedalj Harbor Towna, pricajuci sa npc, toliko uzivam i u combat delu igre, gde macevanje sa vestijim neprijateljem zna da potraje i par minuta. ovaj fazon da je playing character dobar deo igre pravi underdog, je oduvek bio zastitni znak G serijala, mogu reci da mi bas odgovara :)

moram da primetim da je hardverska zahtevnost (za razliku od gothica) vrlo podnosljiva. na 1920x1200 i svim detaljima na max, u harbor taunu ne padam ispod 35, dok je neki average 50-60 fps. (imam C2D 2.16; 2gb ram i HD 4870).

napokon imamo vrlo lep user interface, posle one mrlje na ekranu koju smo imali u G3, sada stvarno inventar, character development screen i Journal izgledaju lepo.
doduse uvek mi je nedostajao Baldurs Gate fazon detaljnog opisa predmeta, njihove istorije, itd

nego, moze li mala pomoc od onih koji igraju sa magom. naime, trenutno sam u manastiru, prikljucio sam se magovima. stedim sve learning poene i ignorisem melee tehnike, nadajuci se da cu sve to da iskoristim kad budem dobio mogucnost da bacam magije.

problem koji imam je da jos nisam postao pravi mag, a moram da resavam razne zadatke u prirodi. zbog ignorisanja melee fighting tehnika totalni sam fail kada treba ubiti najobicnije zivuljke u prirodi. da budem iskren ne mogu jednog leptira da ubijem a da ne izgubim pola HP. Da li je neophodno da kao mag investiram poene u Staff, ili zaista mogu da preguram bez ucenja te tehnike? Ima li nekog ko lagano ubija obicnu zivinu samo sa lvl 1 defoult melee tehnikom? bas bih voleo da mogu sve learning poene u magiju da srokam.

moraces staff fighting da naucis veruj mi spasice ti muke.Ne mogu da se setim koji level staff-a ali kad drzis desni klik (blok) i kliknes dva puta desni klik on iz bloka izvede udarac (mislim da je staff level 4 ili 5) ,sa tim potezom mozes da predjes borbe u areni jer je quest da pobedis ucitelje u staff-u a kao sto znas iz dva udarca te ubiju a ovako ne mogu ti nista jer drzis blok a samo iz bloka ih rokas.
I ja sam cuvao poene ali nigde nisam naso ko da me nauci "seal" .Zavrsio sam igricu samo sa fireball i nepotrosenih 70 learning poena

moraces staff fighting da naucis veruj mi spasice ti muke

hvala, ali evo testiram razne kombinacije i problem sa staffom je definitivno to sto zivotinje prolaze kroz njegov block.

u areni sam sve pobedio sa lvl1 staffom zato sto ljudi ne mogu da te udare kad drzis block, onda je samo pitanje strpljenja i tajminga, ali kad si protiv zivotinja, block staffom ne pomaze.

znaci razlika izmedju str20, staff lvl 5; i str10 staff lvl 1 je samo u brzini i jacini udara (sto naravno pomaze), ali nema razlike u vasoj sansi da prezivite batine od strane zivotinja raznih, za koje block jednostavno ne funkcionise.

najbolje resenje koje sam nasao je kombinacija 1h sword i veliki stit. tu niko ne moze da te pipne sa blockom. zato planiram da uradim sve sto mogu bez ikakvog investiranja poena u melee oruzje, i da vidim kako ce biti kad dobijem magije.

samo se nadam da frost spells mogu da izucim uskoro (lvl 7 sam sada). pretpostavljam da to ima efekat zamrzavanja / usporavanja protivnika, pa mogu sa distance da ga sredim :)

Da neke zivotnjie prolaze kroz blok.Njih sam na foru gadjaj i bezi :) Ja sam budzio Fire cristal , frost mi je bio level 1 nisam ga koristio.Jedino mi je zao sto sam celu mapu obiso uzduz i popreko i nisam naso ko me uci "seal".Imao sam sve run-ove i nisam mogao da ih koristim jedino su mi sluzili da uz pomoc njih pravim scroll-ove.

Ako sam dobro pročitao vas nekoliko je već prešlo igru? Pošto je izašla prije nekoliko dana to onda znači da uopšte nije dugačka.

Ako sam dobro pročitao vas nekoliko je već prešlo igru? Pošto je izašla prije nekoliko dana to onda znači da uopšte nije dugačka.

Sve zavsi šta podrazumevaš pod dugačaka. Za Risen ti treba oko 30 sati i to bez nekog preteranog istraživanja mape.

Ja sam instalirao igru da je probam i toliko je dobra da je "probam" vec nekoliko sati...tek sad sam ukapirao da je skoro 4 posle ponoci... :p

Igra je izasla pre 3-4 dana . Trebalo bi vam minimum 25-30 sati ( ako rushujete ) da predjete igru .

Ehh , sta bi dao da imam vremena kao neki ovde :(

i meni deluje da je igra kratka, tj. da je mapa premala
u svakom slucaju mnooogo kraca od gothica 3

Pa ako se uzme u obzir da ovde ima ljudi koji su u stanju da provedu pola dana ispred racunara bez vecih problema kad se zalude onda je svaka igra kratka. :)
Meni generalno ne treba vise od 2-3 besane noci da predjem 95% igara - naravno ako mi se dopadnu, a to je u zadnje vreme bas retko.

Ne znam da li je ovo Bug ali nikako ne mogu da nanesem stetu kosturu u hramu kod bandita?Da li je neko imao slican problem inace igram Rusa

jel clon na engleskom i ima li subtitle?

Ja sma se zaglavio.... Imam 2 aktivna kvesta, jedan je kod kartografa, pravi mi mapu. Drugi je od Carlosa koji trazi od mene da se resim Don-ovih ljudi. Pricao sam sa svm strazarima, sve sam kvestove resio sto se toga tice (bar tako izgleda na mapi, kad izaberem kvest samo je Carlos vidljiv ostalih nema). U principu sam ih sada sve pobio ali ne znam sta dalje? Kad odem kod Carlosa on me totalno ignorise...

Ne znam da li je ovo Bug ali nikako ne mogu da nanesem stetu kosturu u hramu kod bandita?Da li je neko imao slican problem inace igram Rusa

Udji u prostoriju u kojoj je on bio i pritisni 3 switcha koja ce ga sprziti, onda pokupi od njega deo armora, samo pazi da te ne dohvate Ash beast-ovi.

Poslednja izmena:
Koristite spoiler tagove ako prichate o stvarima koje su vezane za prichu, questove i borbe sa konkretnim protivnicima. Nije fora da drugima upropastite dozivljaj :p

Evo sad sam u IV chapter-u i sve mi se manje igra posle odigranih 20 sati. Posle onog dosadnog chapter-a 3 mislio sam da će malo da smanje sa podzemnim nivoima ali jok. Sada igra počinje da vuče na Tomb Raider :)
Što je mnogo mnogo je. A i priča nije nešto kompleksna. Što je najgore već sad se može predvideti kraj a to nije plus za RPG igru.

Nazad
Vrh Dno