hmm nisam siguran zasto gothic serijal, pa i risen ima tako jak love or hate efekat na igrace. nakon sto sam uz gothic1 proveo par sati bio sam vrlo prijatno iznenadjen, a kada sam zavrsio i keca i dvojku, bio sam zaista odusevljen odlicno ispricanom pricom.
ipak, sto se mene tice, najveci uticaj na rpg zanr gothic je imao u domenu borbe i levelovanja. da me ne razumete pogresno, uzivao sam igrajuci i BG 1,2 i NWN i ostale ad&d igre, ali gothic po prvi put u kombinaciju uvodi i pravo irl "levelovanje" za osobu koja igra igru. Naime, nakon sto ste u igri izucili odredjenu vestinu, npr 2hand mac, vi ste i uzivo morali da naucite nove kombinacije, tajming udaraca i slicno. za mene, ovo je bilo osvezavajuce.
U risenu, koliko uzivam odmotavajuci polako pricu, istrazujuci svaki pedalj Harbor Towna, pricajuci sa npc, toliko uzivam i u combat delu igre, gde macevanje sa vestijim neprijateljem zna da potraje i par minuta. ovaj fazon da je playing character dobar deo igre pravi underdog, je oduvek bio zastitni znak G serijala, mogu reci da mi bas odgovara
moram da primetim da je hardverska zahtevnost (za razliku od gothica) vrlo podnosljiva. na 1920x1200 i svim detaljima na max, u harbor taunu ne padam ispod 35, dok je neki average 50-60 fps. (imam C2D 2.16; 2gb ram i HD 4870).
napokon imamo vrlo lep user interface, posle one mrlje na ekranu koju smo imali u G3, sada stvarno inventar, character development screen i Journal izgledaju lepo.
doduse uvek mi je nedostajao Baldurs Gate fazon detaljnog opisa predmeta, njihove istorije, itd
nego, moze li mala pomoc od onih koji igraju sa magom. naime, trenutno sam u manastiru, prikljucio sam se magovima. stedim sve learning poene i ignorisem melee tehnike, nadajuci se da cu sve to da iskoristim kad budem dobio mogucnost da bacam magije.
problem koji imam je da jos nisam postao pravi mag, a moram da resavam razne zadatke u prirodi. zbog ignorisanja melee fighting tehnika totalni sam fail kada treba ubiti najobicnije zivuljke u prirodi. da budem iskren ne mogu jednog leptira da ubijem a da ne izgubim pola HP. Da li je neophodno da kao mag investiram poene u Staff, ili zaista mogu da preguram bez ucenja te tehnike? Ima li nekog ko lagano ubija obicnu zivinu samo sa lvl 1 defoult melee tehnikom? bas bih voleo da mogu sve learning poene u magiju da srokam.