Šta je novo?

SLI ili NE

toskadv

Slavan
Učlanjen(a)
09.03.2009
Poena
304
Da li vredi staviti dve jeftinije graf u sli ili odvojiti vise para i kupiti jednu ali vrednu?

Koliki je dobitak u perfomansi sa SLI?

Pa u principu dve grafe su uglavnom bolje nesto, ali isto tako malo vise kostaju, dosta vise trose, greju, zauzimaju prostor itd!

Jednu, ali vrednu. Imaces konzistentne performanse u svim igrama i neces morati da razmisljas kako neka igra skalira u SLI + stoji ono sto je naveo Proday.

Poslednja izmena:
vidis, na primer, TomsHardware uvek savetuje 2x4850 nego 1x4890 i slicne kombinacije...

vidis, na primer, TomsHardware uvek savetuje 2x4850 nego 1x4890 i slicne kombinacije...

Jeste kada 4850 u 2 kom kosta koliko i 4890, a u 95% slucajeva je brza kombinacija. Jedino jos ostaje da se na tu cenu doda cena ploce koja ce to da tera. To svakako nosi dodatnih 70-80eura. Dodaj na to i napajanje nesto jace klase, dakle jos nekih 40e i gde to dodje, 120e skuplje od jedne 4890. Kome ta jedna 4890 nije dosta neka lepo uzme 5850.

Ovako, imam MSI DKA790GX plocu AMD Phenom II X2 550 na 3.1 Gh i 2 Gb Dual DDR2...
A to sam pitao na pr da li su bolje 2 graf od 100 E ili je ipak bolja jedna od 200, banalan primer znam sigurno da dve 0d 100 E nikad nemogu da budu bolje od 1 od 400 :-D
Jer ipak u SLi modu ima duplo memorije e sad neznam da li i dupli proc sto bi trebalo da bude 100% jace perf mada sam nacuo da se u SLI ne dobija 200 % perf nego nezavidnih 130 - 150 % perf nego sto bi imao sa jednom.

+

Jeste kada 4850 u 2 kom kosta koliko i 4890, a u 95% slucajeva je brza kombinacija. Jedino jos ostaje da se na tu cenu doda cena ploce koja ce to da tera. To svakako nosi dodatnih 70-80eura. Dodaj na to i napajanje nesto jace klase, dakle jos nekih 40e i gde to dodje, 120e skuplje od jedne 4890. Kome ta jedna 4890 nije dosta neka lepo uzme 5850.

Jos jedan glas ya SLI ...samo pa\ljivo odaberi karte koje ces upariti . Moje 2 8800gt u SLI ( palitove ) uparene a e8400 na 4050mhz daju nesto preko 18000 3dmarkova u 06 . A recimo slican rezultat ima lik sa i7 i gtx 295 *(17500 3d marks ) . I mijenjam ovaj setup tek sakda za razumne novce budem mogao uzeti vise nego 2x jacu kartu od 8800gt , koju cu kasnije duplirati , a sto se tice skliranja u SLI , u neyahtjevnim igrama SLI ne skalira dobro , u krizi skoro pa 100%...

Da pomenem da je to setup za svaki dan ...

Jos jedan glas ya SLI ...samo pa\ljivo odaberi karte koje ces upariti . Moje 2 8800gt u SLI ( palitove ) uparene a e8400 na 4050mhz daju nesto preko 18000 3dmarkova u 06 . A recimo slican rezultat ima lik sa i7 i gtx 295 *(17500 3d marks ) . I mijenjam ovaj setup tek sakda za razumne novce budem mogao uzeti vise nego 2x jacu kartu od 8800gt , koju cu kasnije duplirati , a sto se tice skliranja u SLI , u neyahtjevnim igrama SLI ne skalira dobro , u krizi skoro pa 100%...

To i nije neko merilo, ima ovde ljudi sa GTX260 C126 koji imaju preko 20.000
GTX260 je jeftinija od 8800GTX SLI, a o ploci da i ne govorimo. :wave:

Ovako, imam MSI DKA790GX plocu AMD Phenom II X2 550 na 3.1 Gh i 2 Gb Dual DDR2...
A to sam pitao na pr da li su bolje 2 graf od 100 E ili je ipak bolja jedna od 200, banalan primer znam sigurno da dve 0d 100 E nikad nemogu da budu bolje od 1 od 400 :-D

Znaj da ploča koja poseduješ pruža samo X8-X8 Crossfire režim, zbog same strukture 790GX čipseta. Takođe, nije predviđena za SLi. Doduše, tweak-ovanjem to možeš promeniti.

Ma pusti to sa dve grafike, najbolje je da ako vec izdvajas oko 200 eura dodaj jos malo i uzmi 5850 najnovija generacija ,bolje performance nego bilo koja druga singl gpu karta pre nje.Samo se strpi par nedelja dok se ne pojave u vecim kolicinama i sa normalnom cenom.

uvek je bilo bolje jedna jaka nego 2 slabije... e sad jedino ukoliko hoces sli da jedna sluzi za physx ili tako nesto... ja sam razmisljao o 2x260 ali sad kada je ATI izbacio seriju 5 odustao sam dok ne vidim nV ponudu...

prednosti 1 u odnosu na 2 su ogromne,vec je spomenuto 2 vise greju ostale komponente,u nekim slucajevima treba i vise struje,a da ne pominjem ukoliko imas TV kartu i zvucnu,da na vecini ploca neces imati gde da ih ubodes...

...............

To i nije neko merilo, ima ovde ljudi sa GTX260 C126 koji imaju preko 20.000
GTX260 je jeftinija od 8800GTX SLI, a o ploci da i ne govorimo. :wave:

Sto se ploce tice , to vec imam, na vrijeme sam o tome mislio , a uporedi skorove gtc260 i 9800gx2 i otprilike to je odnos snaga ...

Sto se ploce tice , to vec imam, na vrijeme sam o tome mislio , a uporedi skorove gtc260 i 9800gx2 i otprilike to je odnos snaga ...

Pazi da ne bude zabune ja znam da 8000GT SLI "izuva", ali u ovom trenutku nije dobra kupovina. Ti si taj SLI sastavio pre sigurno godinu dana, tada je to bilo pametno resenje. :wave:

Pa sad kao kupovina nije bs preporucljiv , ali recimo dva palita koja Se klokuju na 700/2000/1750 , objektivno moyes naci za 65eur po karti , imaju vrhunski rijeseno hladjenje , tako da polovnjaci tesko da mogu biti "pregoreli" , a za 130 eur nema karte koja mo\e da im se suprotstavi . Mo\da bi bio dobar potez uzeti 4890 , koji kod nas u cg nov kod prodavca na lageru kosta 180eur , i koji pola godine moze sam da odra]uje sve , i samo dogodine u aprilu , maju dokupiti jos 1 kad budu bagatela i imas performanse tipa skoro 5850x2 ya manje para . Dx11 ce ionako biti benefit na papiru , kao i dx10...

SLI vredi samo za 2 best kartice, sve ispod bolje je jedna kvalitetnija.

kolko je pametno da na ovu moju 260icu dodam jos jednu oko nove godine .. ?

ne znam za vas,ali ja se posle 260 SLI ne vracam na jednu 😀 em lepse izgleda😛,em imam zadovoljavajuci "boost" u igrama :smoke:

Poslednja izmena:
kolko je pametno da na ovu moju 260icu dodam jos jednu oko nove godine .. ?
Evo pa sam izracunaj koliko vredi. Procentualno ces dobiti najvise ovoliko kolika je razlika u Crysis-u izmedju jeden u odnosu na dve karte, zato stoje Crysis medju najbolje optimizovanim igrma za SLI i CF, u svakom slucaju preko 70% sa jos jednom kartemo a najcesce izmedju 80-90%, probao sam u mnogim igrama a Crysis sam prilozio kao najbolji primer🙂
singlvssli.jpg

Karte su klokovane na 670mhz cpu na 4ghz, i7940 sa isklucenim HT.

Poslednja izmena:
Kupiš sada jednu dobru i posle 6 meseci dokupiš još jednu za 50% manje keša. Takođe kada budeš prodavao dve karte kasnije mnogo ćeš manje izgubiti na vrednosti nego da prodaješ jednu skuplju.

Još jedan glas za SLI.

Jedna, ali vrijedna 🙂

Kupiš sada jednu dobru i posle 6 meseci dokupiš još jednu za 50% manje keša. Takođe kada budeš prodavao dve karte kasnije mnogo ćeš manje izgubiti na vrednosti nego da prodaješ jednu skuplju.

Još jedan glas za SLI.

ovo sto si ti rekao nema logike... i jeftinije karte podjednako gube na vrednosti... uvek je bolje imati jednu jacu.. a to dok prodje 6 meseci pa dokupis istu od toga nema nista posto za 6 meseci izlazi nesto novo,i ja sam razmisljao tako,sad da kupim 260 pa kasnije da dokupim jos 1... ali mi je bolje da sacekam 5850 ili seriju 300

Nazad
Vrh Dno