Šta je novo?

AMD PhenomII 955 VS Intel Q6600

Iako sam rekao da se necu vise javljati :d moram napomenuti nesto u vezi tog anandovog linka:
Page 7

In just about every benchmark shown today and even in those not listed the multi-GPU results favor X58. Nothing shocking about that as in previous testing with both Nvidia and ATI video cards, we came to the same
conclusion.
Eh trebas da kliknes na conclusion pa ces da vidis da cf/sli nije sporan za lynnfield kada je u pitanju sistem sa single gpu sistemima. Medjutim, CF sa 4870x2 je dao rezultate:
Kod:
4870 X2 -> 4870 X2 CF Scaling  	Crysis Warhead (ambush)(avalanche) (frost)FarCry 2 
Intel Core i7 975 (X58) 	4.7% 	83.4% 	77.4% 	66.3%
Intel Core i7 870 (P55) 	-1.0% 	60.8% 	37.2% 	62.5%

Ouch. Maybe Lynnfield is human after all. Almost across the board the quad-GPU results significantly favor X58. It makes sense given how data hungry these GPUs are. Again, the conclusion here is that for a high end multi-GPU setup you'll want to go with X58/Bloomfield.

Niko ne tvrdi da 8x/8x nije dovoljno za '2 gpu-a' nego kada se u igru ubace jos dva :d tj. dual-gpu karte.

8x/8x nije dovoljno za maksimlne performanse karti tipa 4870x2, 295GTX u CF & SLI rezim, to je tacn, ali za CF i SLI single gpu sisteme je sasvim dovoljno 8x/8x i gotovo da nema razlike u odnosru na 16x/8x ili 16x/16x. Malo ljudi ovo moze da zna, ali zato je realno da imaju predrasude prema 8x/8x sistemima u odnosu na 16x/16x, eto sada smo i to odgonetnuli, to jes utvrdili i potvrdili:p.
Neka mi neko sada kaze da ova tem nije korisna ovakva kakava jeste, pored toga sto je zabavna puna je korisnih informacija, to je ono sto fali u nasim skolama zabava i ucenje:D

@PHENOM II
Nije realno testirati na razlicitim klokovima, neka bude recimo na 3.2ghz pa onda provrtite iste igre i testove, par njih , cisto da vidimo kava je razlika kada ste vec pokrenuli temu. Nije realno zato sto je PII generaciski ipak dosta ispred 65nm Q6600 tak da tek testovi na istim klokovima mogu da pokazu realnu razliku izmedju matorog Q6600 u odnsu na PII, cisto da vidimo dali vazi ona izreka "bez starca nema udarca":D. Ima ih gomila na netu ali ovako je zanimljivije, zar ne?:)

Poslednja izmena:
pa ocigledno je da @PHENOMII ne moze da obuzda strasti...i po svaku cenu zeli da dokaze kako je pII kako on kaze mnogo bolji u odnosu na Q6600,sto bi on rekao nebo i zemlja...pa tako da bi to dokazao trebaju mu testovi na default...:dmada i tad sumnjam da bi bilo te razlike nebo-zemlja:smash:e sad ko jos drzi Q6600 na 2.4...ovaj moj od kako je u plocu ubacen nije ni jedno bootovao na 2.4:D...znaci 3.2 pa nadalje...na 3.2 ide sa def naponom sa temperaturama oko 20 stepeni idle i do 45 full load...i onda bi se svaki normalan covek zapitao...chemu test na default...sta bi taj test pokazao????:eyebrows:

e sad evo jedan zanimljiv pregled nekoliko p55,x58...i ostalih platformi sa sli/crossfire...kako skalira u igricama...ja mislim da je jako zanimljivo
http://www.tomshardware.com/reviews/core-i5-gaming,2403.html

Lepo sam reko gore,nekima treba OC da bi dosli do 3.2ghz.Pa taj test bi pokazao razliku ova dva CPU-a na difoltu NINE84.A to ko drzi q6600 na default uopste nije bitno,i nema blage veze sa ovim oko cega mi vrsimo konverzaciju.Max OC smo videli to je bila tvoja zelja,OK nema lose.Ajde nema cega da se plasis daj rezove sa difault da uporedimo i vidimo kako realno stoje stvari izmedju ova dva cpu-a.

Poslednja izmena:
I mene bi interesovalo testiranje na 3.2 :cigar:

pa ocigledno je da @PHENOMII ne moze da obuzda strasti...i po svaku cenu zeli da dokaze kako je pII kako on kaze mnogo bolji u odnosu na Q6600,sto bi on rekao nebo i zemlja...pa tako da bi to dokazao trebaju mu testovi na default...:dmada i tad sumnjam da bi bilo te razlike nebo-zemlja:smash:e sad ko jos drzi Q6600 na 2.4...ovaj moj od kako je u plocu ubacen nije ni jedno bootovao na 2.4:D...znaci 3.2 pa nadalje...na 3.2 ide sa def naponom sa temperaturama oko 20 stepeni idle i do 45 full load...i onda bi se svaki normalan covek zapitao...chemu test na default...sta bi taj test pokazao????:eyebrows:

e sad evo jedan zanimljiv pregled nekoliko p55,x58...i ostalih platformi sa sli/crossfire...kako skalira u igricama...ja mislim da je jako zanimljivo
http://www.tomshardware.com/reviews/core-i5-gaming,2403.html

Jel' ti u sobi negdje oko 0C kad imas 20C u idle na 3.2GHz?
Ili ti je mozda u frizideru za benchovanje? :p

Poslednja izmena:
Ako nisi znao GeminiII je cudo,njegovo drugo ime je Obodin NIS,a i on je potrefio dobar primerak da da,i ploca mu je dobra i najbolje ga je ispolirao,a i njegove dve dvanestice najbolje lade....i njegovo...i da ...Xexexex!Test je radjen specijalno za ove prilike u ledari Somboled.

Ako nisi znao GeminiII je cudo,njegovo drugo ime je Obodin NIS,a i on je potrefio dobar primerak da da,i ploca mu je dobra i najbolje ga je ispolirao,a i njegove dve dvanestice najbolje lade....i njegovo...i da ...Xexexex!Test je radjen specijalno za ove prilike u ledari Somboled.

Iskreno, ne zanima me vase prepucavanje oko toga "ciji je veci".
Mene buni sledece: Kad se pojavio X4 955 poredili su ga sa Q9550 i receno je da su tu negdje po performansama.
Sad odjednom porede se starinu Q6600 i X4 955 i skoro da su isti po performansama.
Mene ta prepucavanja ne zanimaju, imam X3 720BE koji se uspesno otkljucava.

Da imam priliku da kupim Q9550 za 140Eura, kupio bi ga odma' i sve ovo prodao.

Pa si verovatno zbog toga i ti u dilemi ciji je veci.Preporuka ne meri mnogo,nego kupi q9550 on je najveci!Xexe.

Uopste nisam u dilemi oko toga na sta ti ciljas.

Vise cenim dobru plocu pa onda gledam procesor.
Trenutno za AMD nemam dobru plocu i to me jaaako nervira.
Za Intel-a imam dobru plocu, ali su im Quad-ovi mLogo skupi.

Sta prvo kupim to ostaje; dakle ili dobru AMD plocu ili neki Quad

evo malo sam pustio prime da ne ispadne pricam u prazno...temperatura u sobi trenutno 24 stepeni...nadam se da ne treba da naglasavam da temperature ne bi bila ovakve da cpu i geminII nisu polirani...e sad kad sam mislio na temperaturu cpu-a mislio sam na temperaturu samog cpu-a ne na temperaturu jezgara...da ne bude zabune;)
idle

full load

i opet cu da napomenem da je idle slika slikana posle testiranja prime-om...malo sam sacekao da se temp stabilizuje:wave:

Poslednja izmena:
@crossfire nema sta da te buni, q9550 nije nikakva revolucija u odnosu na q6600. Klok za klok razlike su male ali je frekvencija debelo na strani q9550 kako default tako i za oc.

@nine84 senzori ti lazu ;)
Apsolutno nijedna stvar u/na/ispod/pored... tvog kucista ne moze imati manju temperaturu od sobne. Osim frizidera, klime i sl.

@nine84
Dobre si tmeperature, fino si to utego:)
@mcrazy
Q6600 treba kloknuti da bi grafika dala najbolje od sebe u recmo Crysisu a tako je i u vecini drugih igara. Intelove 45nm procesore ne treba klokovati da bi grafika dala svoj maksimum, u vecini igara klokovan ili ne klokovan cpu daju iste performanse na kraju, naravno u viskim rezolucijam i kada su maksimalna podesavanja u pitanju. To je jedina bitna razlika koju sam primetio.

@PHENOM II
@nine84
Nadjite iste grafike pa odradite iste testove na istim klokovima, para igara i nesto ozbiljnije, ako nije problem.

To cemo da odradimo kad uzem jos 2giga rama.Jer ako ovako nastavimo sa ovim testovima u 64bit OS koji su zavisni od viska rama ja cu na kraju da ispadnem slabiji.Hahahah,a Nine84 ce da se krije iza istine koja kaze on ima 4giga rama za razliku od mene koji imam samo 2.A svi mi ovde dobro znamo koliko kapacitet memorije utice na konacan ishod Cinebench R10.Mozemo da probamo ali pod uslovom da ja uzmem jos 2gb memorije ili on da izbaci 2gb njegove.Da bude uredu sto se toga tice.Da se vidi prava slika.

Poslednja izmena:
@mcrazy
Q6600 treba kloknuti da bi grafika dala najbolje od sebe u recmo Crysisu a tako je i u vecini drugih igara. Intelove 45nm procesore ne treba klokovati da bi grafika dala svoj maksimum, u vecini igara klokovan ili ne klokovan cpu daju iste performanse na kraju, naravno u viskim rezolucijam i kada su maksimalna podesavanja u pitanju. To je jedina bitna razlika koju sam primetio.

Pa normalno kada radi na nizem taktu i nizoj magistrali. Nije u 45nm proces nista magicno ugradjeno kako bi poboljsalo performanse sto se tice graficke :)
Spusti q9550 na 2.4/1066 pa ces dobiti slicnu situaciju. Dodane su neke nove instrukcije, ispeglani 'bugovi' i sl. tako da je nova generacija ipak nesto brza klok za klok ali to su razlike na nivou 5%. Glavna prednost je frekvencija i 1333 bus.
Arhitektura je takva da joj treba oko 2.8-3.2Ghz da izvuce maximum iz graficke (i vise ako je u pitanju sli/cf).

Nazad
Vrh Dno