Šta je novo?

Konfiguracija za Skype?

marko_n

Slavan
Učlanjen(a)
28.02.2006
Poena
380
Prijatelji su me zamolili da im sastavim konfiguraciju koju bi koristili isključivo i jedino za Skype (da pričaju sa ćerkom koja je u USA). Naravno žele da to bude što jeftinije.

Predložio sam im Skype telefon koji radi i bez računara, ali oni hoće da koriste i video pozive, tako da telefon otpada kao opcija.

Pošto će se računar koristiti prkatično kao telefon i biće uključen po ceo dan, mislim da je bolja solucija neka nova skromnija konfiguracija sa koliko toliko kvalitetnim komponentama, nego polovan računar, netbook ili laptop.

Neka moja ideja je:
MB, CPU i GPU Intel D945GCLF - 5400 din
RAM 1GB - 1100 din
HDD 160GB WD, SATA2, 7200, 8MB - 3300 din
Kućište sa napajanjem ASUS Midi ATX TA-861 400W - 2160 din
--------
Ukupno: 11960 din

Što se tiče monitora, njima ne bi smetalo ni da bude CRT, samo ne znam koliko je to dobra ideja... Sa druge strane, nov TFT je skup (u odnosu na konfiguraciju) i prilično povećava ukupnu cenu, pa ako neko ima neki predlog neka ga slobodno iznese.

Poslednja izmena:
Dobra ideja... samo je problem što ova ploča nema TV out. U tom slučaju je potrebna nova kombinacija za MB+CPU ili MB+CPU+grafička, predlozi su dobrodošli, bitno je da bude što jeftinije, ali da ipak ima određenu dozu pouzdanosti, dok performanse nisu bitne. Kod mog prvog predloga mi se dopada to što je Intelova ploča i što je sve bitno integrisano na njoj.

imao sam to na umu jer sam pogledao specifikacije ploche medjutim kad rekoh ono pogodan tv mislio sam ili da imaju neki lcd tv ili crt koji bi uz neki d-sub na scart adapter radio kako treba. (nisam nikad probao ovu varijantu sa crt tv-om, samo sam chitao a koliko sam shvatio ne moze svaki tv to da izvede..)

Radice skajp na bilo kojoj konfiguraciji, i ne zaboravi net od 256/256 minimum (ajd moze i 192/192). :)

Jasno, ali bih rešenje koje se neće zakucavati, restartovati, bagovati i sl. jer će u tom slučaju morati da plate servis i reinstalaciju OS, što bi vrlo brzo polovnu mašinu učinilo skupljom od ove nove.

Čak razmišljam o varijanti Linux distribucije na USB flešu sa preinstaliranim Skype-om, pa da tako izbacim i hard disk. Da li neko možda ima predlog kako ovo najlakše izvesti?

Jasno, ali bih rešenje koje se neće zakucavati, restartovati, bagovati i sl. jer će u tom slučaju morati da plate servis i reinstalaciju OS, što bi vrlo brzo polovnu mašinu učinilo skupljom od ove nove.

Čak razmišljam o varijanti Linux distribucije na USB flešu sa preinstaliranim Skype-om, pa da tako izbacim i hard disk. Da li neko možda ima predlog kako ovo najlakše izvesti?

Ipak ce ti trebati hard.
Sto se tice "zakucavanja, bagovanja i sl." ni masine od 1000e nisu imune na to, i to uopste nema veze sa cenom, vec selektivno zavisi.

Ne znam, sve mašine koje sam do sada sastavio nove su radile ok. Doduše, bilo je problema sa nekim komponentama koje su zamenjene brzo u garantnom roku. Neka polovna konfa bez garancije mi je nekako rizična i mislim da je daleko veća verovatnoća da se npr. neki elektrolit na ploči ili napajanju naduvao i da pravi razne čudne probleme, a može da bude problem ako nešto crkne, pa onda npr. juriti ploču sa ko zna kojim socket-om ili DDR1 memoriju i sl. Naravno da ću posle ja morati to da jurim po oglasima. :)

Mada, nije isključeno da će na kraju da padne neka ultra jeftina polovna konfa za 100e sa sve monitorom, pa neka radi dok radi. Izneću im sve opcije, prednosti i nedostatke svake. U svakom slučaju, 10ak hiljada nisu neke pare, a dobili bi garanciju od 3 godine, a ja manje cimanja samim tim.

Iskreno mislim da se razbacujes sa parama. Za potrebu skype-a je dovoljan polovan pentium 2 za nekih 20 evra i gotovo (+ monitor). Potpuno mi neracionalno zvuci da ljudi potrose 150 evra + monitor za masinu koja ce sluziti iskljucivo za skype.

edit:Nekako je u neskladu sa ovim:
Naravno žele da to bude što jeftinije.

Poslednja izmena:
http://skype.com/intl/en-gb/download/skype/windows/

# System requirements
# PC running Windows 2000, XP or Vista. (Windows 2000 users require DirectX 9.0 for video calls).
# Internet connection – broadband is best (GPRS is not supported for voice calls).
# Speakers and microphone – built-in or separate.
# For voice and video calls we recommend a computer with at least a 1GHz processor, 256 MB RAM and of course a webcam.
# For High Quality Video calls you will need a high quality video webcam and software, a dual-core processor computer and a fast broadband connection (384 kbps).

Poslednja izmena:
Iskreno mislim da se razbacujes sa parama. Za potrebu skype-a je dovoljan polovan pentium 2 za nekih 20 evra i gotovo (+ monitor). Potpuno mi neracionalno zvuci da ljudi potrose 150 evra + monitor za masinu koja ce sluziti iskljucivo za skype.

edit:Nekako je u neskladu sa ovim:

Ma skroz mi je to jasno, ali šta kad na tom krshware-u otkaže neka komponenta? Disk, ploča, grafička? Nema garancije, nema u prodavnici da se kupi, nego ću verovatno JA da to jurim po oglasima.

Pored toga, imao sam prilike u poslednje vreme da instaliram XP na dve kršine. Ni instalacija XPa nije htela da prođe, BSOD, zamrzavanje...

Kad se gleda samo cena hardvera, jasno je šta je jeftinije, ali ako neko gleda i svoje vreme koje takođe košta, onda se razlika vrlo brzo izgubi i skuplje postane jeftinije.

No, kao što rekoh, danas-sutra ću se čuti sa ljudima pa ću im izneti sve opcije, neka oni odluče.

Vrh Dno