Šta je novo?

i5 750

hohoya

Slavan
Učlanjen(a)
15.01.2008
Poena
319
Posle dobijenih par chireva na zelu`cu, nekoliko bromazepama, lorazepama, ... vrlo prosto u Srbiji u ovom momentu dodjete do jednog ovakvog SS-a

Mogao bih da pricam jos o ovoj temi oko nabavke i funkcionsinja tog dela priche kod nas ali ...
neka ostane na tome ali,
pa jednom kad budem raspolozeniji za pricu bice mozda i te price

Prilozi

• 200x20.png
    200x20.png
    270.4 KB · Pregleda: 460
Poslednja izmena:
Sa default coolerom,
posto je napon podignut tek nesto neznatno 1.2875
ali nebih ja sa tim hladio i probao bih ja i vise ali naravno trenutno nema opcija za cooler za 1156 nema nesto specijalno ni u svetu da se nabavi trenutno a ni kod nas.
Tako da kad bude neka kombinacija za cooler onda cu kao biti pametniji koliko CPU stvarno moze

Aj kad si vec otvorio temu onda napisi detalje, koja je ploca u pitanju, memorija, jesi testirao sta osim PI?
Meni PI prolazi bez frke, CPU mi stoji sada na 1.4 ali mi naponi variraju stalno pod opterecenjem, ne znam u cemu je fora. Merio sam i sa multimetrom posto MSi GD65 ima na sebi V check i isto je sve. Kapiram da ploca malo undervoltuje ali to je neka minimala...
Nisam imao da ga maltretiram kako dolikuje ali Linx me ubi. Moracu da nastelujem u biosu kad budem imao vremena i da testiram sve po redu da vidim gde je problem i sa linx-om i sa voltazom. Inace radi ko mecava i osim linx-a nigde nisam imao problem u testovima, sve je prolazio.

Video sam :(
Ali smesno mi je sto mi je sve drugo ok i na manjim voltazama, sve prolazi bez problema ali linx nikako. Omatorio sam. Iskreno bas me briga da samo zbog njega przim procesor na vecoj voltazi i dizem temp bezveze ali naci cu i njemu lek, samo polako... Samo sto ce morati sledecu nedelju da saceka da zavrsim ovaj posao da procackam bios ko covek i isprobam neke gluposti metodom neuspesnih pokusaja :d Ne moze linx da me zeza koliko ja mogu da ga vrtim :p

Cek daj linx da vidimo dali je ovo stabilno na tom naponu sto cisto sumljam.

Gigabyte P55-UD5
GEIL - PC3-17000 2133MHz EVO ONE DUAL CHANNEL KIT 2x2Gb
Corsair HX 620 - 620W
i to je to sto je kao recimo bitno

nesto malo vishe pametnije/gluplje cu znati mozda i danas

@Kurajber
Sto se tice napona, i variranja napona na CPU ....
Probaj sa nekim drugim napajanjem nemora biti od kilowat-a ili u tom stilu neka glupost
ali da ima vecu amperazu i bolju filtraciju od toga kojeg trenutno imash

Tesko da je napajanje, ne verujem. Toliko variranje napona bi izazvalo tesku nestabilnost u bilo kojoj zahtevijoj aplikaciji, igrici, bilo sta a to nije bio problem do sada.
Odoh sad da radim pa cu veceras malo da cackam kad dodjem i da obratim malo paznju na to ;)
A ti se poigraj do tada, istestiraj malo pa da vidimo gde smo

Meni PI prolazi bez frke, CPU mi stoji sada na 1.4 ali mi naponi variraju stalno pod opterecenjem, ne znam u cemu je fora. Merio sam i sa multimetrom posto MSi GD65 ima na sebi V check i isto je sve. Kapiram da ploca malo undervoltuje ali to je neka minimala...

Ploča mlao više undervoltuje, da bi imao kontra efekat isključi u BIOS-u Loadline Calibration...

Pa toooo lave! A bas sam krenuo da jurim po netu da vidim sta je to jer vidim da pod voltazom stoji. Ali sada je bas kontra efekat. Stavio sam 1.36V on sad drzi zakucanu voltazu na 1.432 ali desava se da mnozioc sada seta izmedju 16 i 20 na koliko je stavljen . WTF?!? :trust:
Naravno u skladu sa voltazom i temp je otisla u nebesa skroz ali linx prolazi bez ikakvih problema vec sat vremena. Jel to neka standardna fora sa P55 plocama ili je to MSI-evo maslo? Ne svidja mi se nikako.

Poslednja izmena:
Ne Aco, ne kontas. Turbo je iskljucen prvim ulaskom u bios, ne zelim da mi seta. Hteo sam fiksno 4GHz, to je bio cilj. Poenta je da mnozioc ide na dole. U biosu je stavljen maksimalni 20 mnozioc ali on povremeno na trenutke ode na 17, 16 ponekad. Ne svidja mi se to i ne svidja mi se sto radi ono sa voltazama. Sa loadline calibration enabled voltaze imaju veeeeeeeliki drop dok sa disabled idu gore drasticno (sa 1.36V na 1.43V). Sad ga na toj voltazi przim linxom na 4.2GHz i ide bez problema ali temperature su da se izgoris kad pogledas core temp. Dva jezgra su isla na 99c, jedno na 85, jedno na 90. A cooler samo topao. Znaci nije mlak ali nije ni vruc. Izduvava mlako i nigde ja tu ne vidim tu temperaturu. Posle x2 Machestera na 2.7GHz ovaj i5 je kao neispravna ringla. Eto tolika je razlika u temp izmedju njih dva (vidim da ga Aca jos koristi). Moj ce na oglas sledece nedelje.

Kako vidim, ostace masina na 4.2GHz za sada ali cu je terati na malo manjoj voltazi jer nema smisla da drzim tu voltazu samo zbog linx-a koji je jedini pucao i koji jedini i moze do te temp da je dogura. Toliko je osetljiv da vec pocinjem da mislim da je pravljen za neke sado-mazo masine :d

Poslednja izmena:
@[SAJ]ber Kurajber
Ako ne prolazi LinX masina ti nije stabilna, tu nema dileme. Koliko je tebi bitno da bude 100% stabilana to samo ti znas. Meni se sistem (do duse jako retko) rusio sam od sebe na i7 platformi kada je stabilnost pokazivao prime95, nakon LinX-a sve radi savrseno. Jedina razlika je sto LinX zaista optereti cpu do radnog maksimuma i samim tim trazi vise napona za isti klok koji recimo prolazi sa Prime95.

Dali je masina 100% stabilna ako meni sve radi, nemam restart, plavi ekran, pucanje programa i sl.? U realnim uslovima ne mogu nikada tako da opteretim masinu do te granice i samo zbog toga smanjujem voltazu. Znaci verovatno nece biti linx stabilna ali ce biti stabilna za moje uslove.

Vidi, cenim ja sve to sto si ti rekao ali...
Trebao si da primetis iz mog gornjeg posta da sve to znam. Vec terao linx, prolazim sa odredjenim setovanjima i da svesno da menjam voltazu jer smatram nema realne potrebe da se przi na toliko.
Linx sam ispostovao ali ja moj komp prilagodjavam mojim uslovima rada.
U principu, masinu imam tek treci dan i pravo testiranje u realnim uslovima tek predstoji. To radim zbog sebe a linx sam radio zbog ljudi ovde cisto da znaju sta da ocekuju.
Ako bude ikakvog problema u bilo kom pogledu sigurno cu korigovati sta treba. Do tada moze svet da se rusi ali samo zbog linx-a mu necu drzati vecu voltazu od potrebne ;)

@kurajber
jesi li siguran da si skinuo onu nalepnicu sa baze vendete? :D
jesi li poiskljuchivao c1 i eist? :)

nemoj odma da se bedachish, kupio si MSI i to josh najgori. a plus josh je sve to taze, sachekaj neki noviji bios i proveri naleganje kulera na procesor. mada i ne mozesh da ochekuejsh da vendeta to ohladi sa tolikim naponom i to josh na 4200 pri LinX-ovanju.

Poslednja izmena:
Nisam bas sve pohvatao ali ukoliko hoces fiksiranu frekvenciju gasi EIST, C1E, Turbo.
4.2GHz deluje poprilicno, smanji malo ako se greje ili trazi dosta napona. To su jos novi procesori, kasnije revizije ce sigurno bolje prolaziti za OC.

Poslednja izmena:
Odlican primerak ili ne limit mu je tu negde. Ili ce ostati ovako na 4,2 sa malo nizom voltazom ili ide na istu na 4GHz. Samo da nadjem neku normalnu voltazu i normalne temp.
Isljuceno je sve to odmah a Vendeta je cak i polirana ;)
Dosta je za sada, ne zalim se mada ploca me vec nervira :p

Tnx Spacemaster, nasao to sinoc, provalio sam foru na kraju ;)

Ipak za i5 treba nesto ozbiljnije od Vendette za svakog ko misli da ga drzi na 4GB i jace. Solidno se greje a Linx ga bukvalno urnise sta mu napravi

Paaaaa po Core temp Linx ga nagura na 99c :d Ali roka ko lud, nema nameru da puca, prolazi linx i na 4.2. Mislio sam cak i da odem i kupim neki bolji cooler ali necu. Mislio sam cak i na nekoj vodi da ga teram ali me mrzi da pravim sve a i vise nemam sve sto mi je potrebno tako da sam odustao. Dovoljno je i ovo ;)

99c realno kad dodirnes kuler trebo bi da dobijes opekotine drugog stepena.
Probaj dodirnuti pajp blizu procesora ako se ne oprzis il nisi dobro namontiro vendetu2 ili laze program za ocitavanje.

Stormbringer_NS je napisao(la):
Ma dobro si pazario, nek te dobro služi taj i5. Nego zezao sam te za te GB, verovatno si mislio 4GHz. :d

HAHAHAHAHA Nisam ni provalio sta sam napisao, premoren sam ovih dana :d

najj je napisao(la):
99c realno kad dodirnes kuler trebo bi da dobijes opekotine drugog stepena.
Probaj dodirnuti pajp blizu procesora ako se ne oprzis il nisi dobro namontiro vendetu2 ili laze program za ocitavanje.

Ni jedno ni drugo.
Dobro leze cooler i ok su temp. Backplate i komplet za kacenje vendette sam sam napravio tako da valjda znam da nametim cooler kako treba :D
Core temp meri temp samog jezgra a ne sa sonde koja se nalazi ispod socketa na samoj ploci tako da ne meri temp na koje smo nekada davno navikli na starim konfama. A cooler ce naravno uvek biti mnogo hladniji jer on i disipuje tu toplotu pa makar i pasivan bio. Naravno i linx sam po sebi nenormalno opterecuje procesor i greje ga tako da su temp mnogo vece od svakodnevne a voltaza dignuta, CPU na 4.2GHz... I cak ni na tim temp nije pucao sto mi je najzanimljivije bilo

Nazad
Vrh Dno