Šta je novo?

Cime da kloniram Leoparda na drugi HDD/particiju ?

driver

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
1,170
U pitanju je PC varijanta, probao sam Ghost neki noviji, ali to nece da radi. Imam jednu particiju formatiranu u HFS+ Journaled i drugu u NTFS, da nisam tu neshto pogreshio. Pri butovanju samo trepce kursor na crnom ekranu.

I koji prog za dual boot OSX/Win7 ?

Sad vidim da izgleda ne postoji program koji to jednostavno radi kao sa Windows particijom, i da se mora naknadno napraviti boot, ali kako se to radi ? :)

EasyBCD za dualboot.

ovo je moja procedura koja radi (probano na hackintoshu 10.5.x) i koju ja koristim kad nešto novo instaliram pa da ne zeznem sve komplet. LM, prvo particiju formatiram u drive genius u HFS+. Onda u carbon copy cloner kloniram disk (particiju). E sad, pošto se onda javlja kursor i ne možeš da "uđeš" u mac bez butabilnog dvd-ja onda moraš da odradiš i proceduru za aktiviranje particije/diska koju imaš na insanelymac. Ako ne nađeš, javi se pa ću je ja postavit kasnije, sad mi nije pri ruci. Ovo 100% radi, ja sam probao x puta. Meni iz nekog razloga nije htjelo da radi sve sa carbon copy cloner-nikako disk nije htio da bude u hfs+ nego fat ili ntfs pa sam zato "uključio" i drive genius.

A da probaš Acronis Disk Director Suite ili Acronis True Image, za ATI znam da prepoznaje Linux particije ex2, ext3, ReiserFS, i još neke fajl sisteme

A za multi boot je GRUB zakon

Poslednja izmena:
A jesi probao sam Disk Utility? Spakuje ti sve u jedan image fajl... I još ti ne treba ništa sa strane...

Kakve sam srece izgleda da mi je HDD napao neki BB i sad mi klikce i ne moze da izdrzi da zavrshim bilo shta sa kopiranjem :) Ne gine mi ponovo instalacija, a ko ce sad opet da provaljuje shta da se chekira :)

Iskloniraj disk sa PartedMagicom-om: www.partedmagic.com
DualBoot mozes resiti sa EasyBCD-om, ali prethodno na mac particiju instaliraj chameleon2 ako je hackintosh u pitanju

Pa cela fora i jeste u butabilnom backupu, ovo ostalo mogu jednostavno da iskopiram, ali ne znam kako se instalira taj chameleon i gde da ga nadjem ;)

Da pojednostavimo stvari...
Iskloniraj disk na neku drugu particiju pomocu parted magica, zatim podigni svoj stari leopard, skini chameleon i pokreni njegovu instalaciju, i prilikom instalacije odaberi particiju na novom disku na koga si isklonirao particiju... Proveri samo pomocu GParted-a (imas ga u parted magic-u) da li je ta nova particija butabilna i ako nije oznaci tu particiju kao bootable.

Instalacioni package za chameleon skini odavde: http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=184766

Kao alternativu svemu ovome mozes probati carbon copy cloner: http://www.bombich.com/software/ccc.html, ali nisam siguran da ce ti bez Chameleona raditi...

P.S. Chameleon sluzi kao boot loader za hackintosh masine

Poslednja izmena:
Razumem to, zato i jeste problem, jer ni jedan program ne moze da jednostavno klonira particiju zajedno sa chameleonom i nije mi jasno zashto ako napravi identichnu kopiju. Probacu to, ako uspem da ozivim hard uopshte, hvala...

Au kakva zbrka. HDD mi je formatiran u HFS+ i spreman za instalaciju OSXa, ali sam se predomislio i hteo da ostavim 100ak GB za Windows, ali sad ni jedan jedini program to ne moze da uradi. Probao sam sve shto ima Hiren's i programi ili prijavljuju error ili kazu "unsupported format". U Windowsu mi prijavljuje EFI particiju od 200GB i jednu od 600GB a HDD je 640 :) Ovu drugu hoce da obrishe, a sa prvom ne moze nishta. Kako ja sad da ubijem sve particije i ponovo da napravim dve pa da krenem sa instalacijama ? Kojim redom uopshte instalirati OSX i Win 7 ?

Stavis Win7 pa OSx pa onda uzmes EasyBCD i podesis bootloader.

Ali kako da ubijem ceo HDD i krenem sve iz pochetka ? :)

Ubaciš bootabilni instalacioni DVD Leoparda, kad staruje DVD izabereš Disk Utility i sa njim formatiraš ili "ubiješ" particiju.

A možeš i sa alatima sa Hiren's BootCD-a...

Pa probao sam sve alate sa hirensa i prijavljuju error ili unsupported format, napisah sve 2 posta iznad:) videcu sta kaze disk utility.

moras da uradis popravku MBR-a.. npr.. zapocni instalaciju XP-a i udji u recovery konzolu i tamo odradi fixmbr.

Covek je hteo da obrise sve particije i krene od pocetka. u nultom sektoru njegovog diska se nalazi GPT particiona tabela koja se potuno drugacija o standardne MBR. Zato Hirens alati ne prepoznaju disk i particije korektno.

MBR nema veze sa windowsom ili bilo kojim OS-om.. to je samo jedan od nacina da podelis disk na vise delova. Windows i Hirens alati poznaju samo MBR dok OSX poznaje i MBR i GPT.

E to mi nije bilo jasno, hvala yooyo.

Ako hoces windows i OSX na istom disku...
1. MBR shema za particije obavezno
2. instaliraj prvo windows pa OSX
3. Popravi windows doot
4. Pomocu easybcd napravi multiboot

Poslednja izmena:
I nemoj da zaboravis da ako na tvojoj masini Mac OS nece da radi bez AHCI moda da spremis drajvere za SATA na USB-u za svaki slucaj (ako Windows bude trazio).

Na kraju sam sve instalirao od nule, i ne treba mi chak ni easyBCD, da li Win7 provaljuje GPT ili Leopard nije ni dirao MBR, ne znam, ali ja u chameleonu imam dualboot i oba sistema se butuju normalno.

Sad imam drugi problem, ne mogu da ga nateram da mi da 1650x1050 za 7600GT, zaboravio sam koji sam drajver koristio, a hard na kome to radi mi klikce pa ubija, ne mogu da butujem da samo iskopiram kext-ove :)

Poslednja izmena:
U medjuvremenu mu je pukla particija ili nesto, prijavljuje mi neke errore pri butu i kada nekako dodje do chameleona, windowsa nema :) disk utility vidi normalno win particiju. Ne znam da li bi pomogla instalacija chameleona, mozda ce to nesto da popravi ili da batalim i uzmem neki manji hard za win pa svako na svoju, smorio sam se vise:)

Ne slusas :) stavis Win, stavis MacOs, udjes u Win, skines EasyBCD, podesis bootloader i to je to.

Ni ti mene :)

Instalirao win7, instalirao OSX, OSX je sam napravio multiboot u kome mogu da biram i win, radilo to 2 dana i sada prijavljuje errore kada treba chameleon da se pojavi, a posle 2 minuta i uspe da ga uchita ali mogu samo leoparda da biram.

Poslednja izmena:
A što niko ne koristi GRUB za boot-ovanje multiboot sistema ?
Diže sve moguće i nemoguće sisteme, pod uslovom da sistem ima na svojoj particiji funkcionalan boot loader.

Poslednja izmena:
Jao kakve sam gluposti imao sa ovim, ne moz da verujesh :) Ako ikada formatirate hard za instalaciju OSXa, imajte na umu da je to posle samo vratiti na Windows nevidjeno zezanje. Tri puta mi puca Windows instalacija jer se tamo neka OSX particija zavukla, a kao ja sam pobrisao sve i formatirao hard vishe puta. Na kraju sluchajno na Hiren's-u ubodem program koji je jedini video tu particiju i mogao je da je obrishe, sad vishe ni ne znam koji je to program, izgubio sam 2 dana bez veze.

Nazad
Vrh Dno