Šta je novo?

Moze li ok polu-konfa do 200e?

Gox

Čuven
Učlanjen(a)
13.12.2003
Poena
630
Burazer bi hteo odradi upgrade racunara, ali ima vrlo ogranicen budzet ~ 200e .
Racunar mu treba za net, multimediju, nikakvo zahtevno igranje, ali da bude stabilna konfa. Sta je best buy za te pare? Ono sto bi on voleo je:

Intel proc Dual Core
Ploca bilo koja LGA775
Min 2 GB rama
Graficka neka silent, nista specijalno

+ mozda mora i napajanje, moram da proverim koje ima. I koje bi napajanje bilo dovoljno da to pogura?

HDD ima, monitor + ostalo ima.

Hvala unapred na savetima.

Intel varijanta, pod uslovom da treba da menja napajanje, tj. ako ima nekog kineza od 400-500W:

E5200
Gigabyte GA-EP31-DS3L
2GB DDR2 na 800MHz
MSI Radeon 3850 (nije pasivna, ali je daleko bolja od drugih karti sa tom cenom)
LC Power LC6550

AMD:

Athlon II X2 240
Gigabyte GA-M720-US3
ostalo isto

Licno bih malo radije isao na AMD.

Ako ima neko normalno napajanje od 400-500W, tipa Chieftec recimo, onda moze da se uzme neka malo bolja ploca i jos 2GB RAM-a, ili nesto jaci procesor (Phenom II X2 545 ili Intel E6300).

Postoji i opcija da zadrzi staro napajanje, cak iako je kinez u pitanju, i da umesto 3850 uzme MSI 4670, ona je ~5800 din i trosi vrlo malo, a performanse su joj tu negde kao 3850.

Poslednja izmena:
C2Duo E5300 ~ 55e
Biostar P35D2-A7 ili GA P35 DS3 ili ... ~ 60-70e
2B DDR2 800MHz bilo koja Value Ram: Kingston, Apacer, Transcend,... ~ 20e (posle dokupi jos 2GB iste, ako bude zatrebalo kasnije)

Ostaje za graficku oko oko 60e, najbolja kupovina je:
MSI RX3850-T2D256E-OC 256MB GDDR3 ATI Radeon HD3850, Core 690MHz, Mem. 1656MHz, 2xDVI, HDTV, TV-out ~ 50e
Ali obavezno ovu MSI OC verziju, do 60e najbolja kupovina.

Sve ukupno: 190e.

Dve bitne stvari:

1. Plocu i procesor kupi na istom mestu, i pitaj da li mogu da odrade flasovanje biosa ploce, jer obe ploce, koliko ja znam, ne podrzavaju E5xxx seriju procesora sa fabrickim biosom (mislim da GA P35 DS3 ne podrzava E5xxx sa fabrickim F2 biosom).

2. Napajanje !!! Obavezno da nam kazes koje napajanje ortak ima. Minimum za ovo je neki Chieftec, CM,... 400W, a poprilicno sam siguran da on ima neki noname Ans, Rjc 350-400W. U tom slucaju bi morao da kupi novo napajanje, to bi ga kostalo oko 40e - LC POWER SUPERSILENT 550W LC6550 V2.0B
U tom slucaju bi ga sve izaslo oko 230e, a savetovao bih mu da doda 30e u ovom slucaju. Jer su procesor i graficka veoma solidni, sve igre mogu da se igraju u nekoj nizoj rezoluciji (1024x768) sa visokim podesavanjima.

edit: pretece me peja

Poslednja izmena:
Intel E5200 ~50e (5300 se mnogo lošije klokuje a skuplji je par evara. Ovaj 5200 sa box coolerom opušteno klokuješ na 3.4-3.6Ghz, ako uzme bolji kuler može i na 4Ghz)

GIGABYTE GA-EP45-DS3 ~70e (p45 čipset, ipak noviji od ovih gore što može biti bitno ako bude uzimao neki drugi proc kasnije)

2x1GB ddr2 1066mhz ~ 30e

za grafiku se slažem, MSI 3850 oc ~50e

Eto, sve to ti je 200e. I trebalo bi da gura svako napajanje od 400W ovo.

Poslednja izmena:
Evo posle par dana razmisljanja i pretrage, buraz je sklopio ovo:

E5200
GIGABYTE GA-P31-S3GRAM
2x1GB Kingston HiperX na 800MHz
HD: Hitachi 500gb
napajanje LC 420-h
MSI Radeon HD 4650 1GB GDDR2 R4650-MD1G

Dobio je malo bolje cene, pa ga je izaslo sve 200e okruglo.

E sad ima problem sa memorijom. Na kutiji i na samoj memoriji pise da je memorija na 800, a CPUZ kaze da je to sporija mem:
memqm.jpg

Prodavac kaze da to ima veze sa voltazom, kao nije na default-u... mada ja mislim da je uvalio sporiju, ako laze koza.. ne laze SPD. Da li je tako?

Evo posle par dana razmisljanja i pretrage, buraz je sklopio ovo:

E5200
GIGABYTE GA-P31-S3GRAM
2x1GB Kingston HiperX na 800MHz
HD: Hitachi 500gb
napajanje LC 420-h
MSI Radeon HD 4650 1GB GDDR2 R4650-MD1G
[/IMG]

Ploca ajde moze da prodje, ali ce taj procesor ostati na defaultu, dok god se bude druzio sa plocom :D, a to je steta, P31-S3G bas i nije namenjena overkloku.
Napajanje je slabo, al dobro ako sve radi kako treba... mada ne verujem da ce dugo drzati.
Graficka je ocajna, 1GB spore DDR2 memorije je losije nego 256MB brze DDR3 memorije, klasicna uvala.
Nisi bas poslusao nase savete ;).

Sto se tice memorije, ja bih rekao da prodavac laze, lepo pise da je memorija PC2 5300, odnosno da je 667MHz, DDR2 800MHz ima oznaku PC2 6400.
Nema to nikakve veze sa voltazom.

Ovde je prioritet bila cena, mada nisam ja doneo odluku ;)
Saveti jesu bili na mestu i mnogo su nam pomogli!

Ako pogledas vrh teme, racunar ce biti namenjen office-u, net-u, multimediji.. bez overkloka i zahtevnog igranja.. tako da sigurno nije tako losa kupovina. Za 200e je pazario i hdd i napajanje (koje moze bez problema da gura sve na default-u), a to je bilo iznad ocekivanja :)

Tako sam i mislio, sto se tice memorije, reklamirace i trazice ono sto je platio.

Ploca ajde moze da prodje, ali ce taj procesor ostati na defaultu, dok god se bude druzio sa plocom :D, a to je steta, P31-S3G bas i nije namenjena overkloku.

Taj procesor moze da se klokne na kojoj oces plochi. Mozda nece moci na 4Ghz kao na nekim drugim, ali glatko ce ga i na ovoj dici na 3.3Ghz bez problema.
Mogao bi da ga klokne malo btw :D

A na memoriji mozes da proveris sta pise, mada ovo definitivno pokazuje 667Mhz.

Za 200e korektna kupovina, mozda je mogla druga graficka al dobro. Sa srecom da ga vozite! :)

Ovde je prioritet bila cena, mada nisam ja doneo odluku ;)
Saveti jesu bili na mestu i mnogo su nam pomogli!

Ako pogledas vrh teme, racunar ce biti namenjen office-u, net-u, multimediji.. bez overkloka i zahtevnog igranja.. tako da sigurno nije tako losa kupovina. Za 200e je pazario i hdd i napajanje (koje moze bez problema da gura sve na default-u), a to je bilo iznad ocekivanja :)

Tako sam i mislio, sto se tice memorije, reklamirace i trazice ono sto je platio.

Dobro, nisam mislio da je losa kupovina, nego da je moglo bolje.
Ali sad me podseti, za 200e ovo je odlicna kupovina :).
Graficka mi se jedino bas ne svidja, jer je za iste, ili cak i manje pare ;), mogla da se kupi ona 3850 MSI OC.

Vrh Dno