Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vuk to su detalji koji se kod B750 LCD-a preklapaju, jasno ko dan.

@Zava

Testirali smo Samsung, Sony, Philips i Sharp paletu, uskoro ce ici i objave.

Od LCD-ova odusevio nas je B650 Samsung a kod plazmi to je NeoPDP model G10.
B650 ima manuelnu kontrolu dejudering algoritma pa nam je neobicno bilo vidjeti kako LCD daje puno fluidniju sliku bez stvaranja amaterskog snimka.
G10 sa svojim NeoPDP panelom ima nevjerovatno ostru sliku, i perfektnu pokrentu rezoluciju, skoro perfektan prikaz boja i ono sot je neobicno zaista manju potrosnju.
HD je fenomenalan.

Za entry level naravno plazme Samsung B430/B450 i Panasonic X10.

Dolazi nam i B650 plazma pa cemo je uporediti direktno sa G10 modelom.

Vuk svi su shvatili da sam bezobrazan, lazov i pokvarenjak.
Mozes li napisati i jedan post da se ne tice mene vec tehnikalije oko kojih se raspravljamo i da imas valjane argumente?

E tako,sad pricamo istim jezikom:p Hvala na odgovoru.^^

Poslednja izmena:
Vuk svi su shvatili da sam bezobrazan, lazov i pokvarenjak.
Mozes li napisati i jedan post da se ne tice mene vec tehnikalije oko kojih se raspravljamo i da imas valjane argumente?

Znas kako kad se neko ne ponasa u skladu i kad vredja, ponizava o cemu drugom mislis da bi trebalo pricati, opet ti ponavljam sta si ti sebi uvrteo u glavu da si ti neka bogom dana osoba da se tako ponasas a da mi ovde treba da te trpimo i prelazimo preko takvog ponasanja i da nastavimo tehnicki razgovor sa tobom.

Bolesno Nani, bolesno!

Samo nemojte mene da petljate u diskusiju :)

Nani je takav kakav jeste, ne mozes sada da menjas coveka. Strucnjak jeste, ponasa se malo superiorno, ali i sa razlogom. Ne uvazava tudja misljenja ako nisu na profesionalnom nivou. Na ovom forumu ima vise laika nego strucnjaka, ne mogu svi da barataju tehnickim frazama da bi njemu odgovorili i to mora da shvati. Kada se nesto objasnjava to mora da se objasni na nivou da svi razumeju a ne da googlaju fraze koje je stavio u postu.

Vuk to su detalji koji se kod B750 LCD-a preklapaju, jasno ko dan.

Prosto si neverovatan ocigledan nedostatak pokusavas da prikazes kao prednost, strasno, ti ocigledno imas obraz ko djon, u stanju si da slazes a da ne trepnes.

Znaci ti na toj ostrijoj plazminoj slici ne vidis veci prorez koji stvara grid izmedju pixela na plazmi u odnosu na LCD.

I ti posle ovoga pokusavas meni da prodas pricu da se ti profesionalno bavis testiranje Video tehnologija, porazavajuce Nani.

Samo nemojte mene da petljate u diskusiju :)

Nani je takav kakav jeste, ne mozes sada da menjas coveka. Strucnjak jeste, ponasa se malo superiorno, ali i sa razlogom. Ne uvazava tudja misljenja ako nisu na profesionalnom nivou. Na ovom forumu ima vise laika nego strucnjaka, ne mogu svi da barataju tehnickim frazama da bi njemu odgovorili i to mora da shvati. Kada se nesto objasnjava to mora da se objasni na nivou da svi razumeju a ne da googlaju fraze koje je stavio u postu.

Ne ne petljam ja tebe, nego kazem trebali su da ostanu svi oni postovi , tacno bi svakome pokazalo kako i na koji nacin pokusava da prikaze i izvrti situaciju kad se nadje u neobranom grozdju.

Ti si imao samo jednu pogresku u tim postovima oko tacne definicije ali on, on je u svakom drugom aspektu okinuo i to strasno, sve je pomesao, rezolucijus snimanja video moda na obicnom photoaparatu, rezoluciju slikanja standardnih fotografija, itd...

Ali ne radi se da li je on ili si ti bio u pravu vec nacin na koji on razgovara.

Ja mogu ovde da kazem da Nani se bolje razume od tebe Gizmora u ovu tematiku ali Nani ne razumes se bolje od mene.

Plus proslo me je intresovanje u ovoj tematici niti me zanimaju besomucne rasprave u bilo kom vidu.

Medjutim ocigledna nepravda i lazi u vidu vece ostrine plazme u odnosu na LCD su mi jednostavno gnusne, jeste trebao sam i to da ignorisem, pokvario sam sebi jedan jako lep dan.

Poslednja izmena:
Evo da potvrdim i ja jeste g10 i b650 su dobri u stvari prilicno dobri ali ostaje jedna stvar jako bitna i jedan i drugi su precenjeni na nasem trzistu cene su im za 15-20% vise od stvarne cene, odnosno cana za koju bih mogao da kazem ovi modeli su dobar dobitak za ulozeni novac.

Dobri su ali za previse ulozenog novca.

Poslednja izmena:
@Vuk
Ti ces covece ako tako nastavis pre jutra vec da razmisljas o samoubistvu.Ne volim ni ja nepravdu,ali veoma volim sebe pa se trudim da se ne nerviram.Smiri malo,dokazao si svoje.

mali offtop
Jel zna neko gde bi mogao da nadjem Panasonic G10 negde u Srbiji?Moze i na pm

Skapirao sam iz ove neprestane rasprave da je B6xx B7xx serija Samsunga dobra.
Sto niko ne pominje LG-a? jel ima neko da kaze utiske na neke serije?

Da li mislis da gresim ako uzmem b450.Sve mi odgovara vezano za taj model osim sto nije full HD.Gledam sa 3,5m,dali je primetna razlika full hd/ready?

Znas kako ovo je neko moje pravilo za sve stvari skuplje od 25000 dinara izbegavam preporuku ako me neko nesto pita, kupovina TV-a je krupan korak, ovde mozemo imati 4 kategorije ljudskog oblika, covek pojedinac kupi neki model koji zbog svog zadovoljstva preporucuje svima, druga kategorija su osobe koje su neozbiljne i ne cene tudj novac te olako preporucuju i daju savete, treca kategorija su osobe koje su placene da reklamiraju i neki tip robe, i zadnja kategorija koju ja cenim i pokusavam da ostvarim na sebi je pravi profesionalac koji se ne usudjuje da preporucuje vec samo ukazuje na dobre i lose strane koje se mogu sresti na nekim produktima.

Moj dobronameran savet je skupi odavde sto vise informacija, ja sam ti ukazao na to kako da izvrsis test, procitaj jos jednom post koji sam tebi uputio a koji je izazvao nanijev stav ka meni koji je naposletku i doveo do svega.

Samo moj ti je savet da upamtis jednu stvar, boje koje ti smatras da su do sada bile dobre, odnosno da su prijatne i da takve trebaju biti, su ono na sta si ti navikao, prave vrednosti onakve kakvim ih je reditelj zamislio i predstavio su malo preko standardnog RGB-a, upravo jace boje ostavljaju veci impakt u memoriji, takodje ostavljaju jaci utisak i vezuju posmatraca dublje u odnosu na sliku, to je u stvari jace od nas tako reaguju insekti, zivotinje pa cak i mi.

Samsung u demo modu ima jos jaci boost koji se vrlo lako kalibrise, tako da ne prosudjuj dok ne udjes u setovanja ili cak i u kalibraciju ako si sposoban za to.

Moj ti je savet ne smanjuj jacinu boja na ono sto si navikao videces da ce video materijali ostavljati bas dobar impakt.

50˝-52˝ rupa ostavljena u zidu je sirine 129cm.

Ljudi, pricate o komadima namestaja koji prikazuju dinamicku sliku i ton, nema potrebe za padanjem u vatru ;) a nadam se ni za kaznenim disciplinsko-popravnim merama :)
Back to the topic onda, plazma kontra lcd.

Ja mogu ovde da kazem da Nani se bolje razume od tebe Gizmora u ovu tematiku ali Nani ne razumes se bolje od mene.

Dobro ako ti tako kazes :smoke:

Posto znas najbolje molim te da se vratimo na topic i da nam svima pojasnis par stvari da bi smo beneficirali iz ovog topica.

Dakle plazma vs LCD

1)Zbog cega blu-ray reprodukcija izgleda najboljena Pioneer LX5090/LX6090 i V10 modelima? Dakle pricamo o slici visoke rezolucije.

2) Na moj upit oko 46" 1080p plazma vs 46" 1080p LCD rekao si da LCD ima ostriju sliku jer plazma ima veci grid. Molim te mozes li pojasniti ovo?

3)Koja je gustina pixela po kvadratnom inchu za 46" 1080p plazmu a koja za 46" 1080p LCD?

4)Posto DigitalVersus je los sajt kako si rekao mozes li molim te dati mi drugi link gdje ima usporedba televizora po ostrini i drugim karakteristikama?

Hvala unaprijed

1.Problem je nastao oko tvrdnje da je slika na plazmi ostrija od one na lcd panelima, ni u jednom postu nije navedeno da je lcd u generalnoj reprodukciji slike bolji od gorenavedenih (i preskupih ) Pioneer i Panasonic plazmi. Nemojmo opet siriti temu i raspravu bez potrebe!

2.Plazma paneli imaju veci ("deblji") grid u odnosu na kvalitetne s-pva panele sa v-shape pixelima, ili uprosceno, velicina razmaka izmedju piksela na plazmi je veca nego ona kod lcd-a. Da napomenem jos jednu stvar kod LCD-a je jako velika sarolikost kod pixela i gridova, ja licno priznajem samo s-pva pravi v-shape, prepoznace te ih po tome sto nemaju vertikalni grid i po tome sto se v-shape chevron rasprostire horizontalno bez ikakvog grida, odnosno niz se nastavlja od pocetka do kraja panela, dok se vertikalni grid pojavljuje samo izmedju B i G pixela .
R pixel-i nemaju vertikalni grid. (slika u prilogu)

3. Gustina pixela svakako zavisi od koriscenih panela i u slucaju 46" panela u fullHD rezoluciji je ~47.89 piksela po incu. Ali mora se napomenuti da u tu gustinu ulazi i grid tj. razmak izmedju piksela, pa ukoliko je odnos pixel/grid kod lcd-a bolji ("tanji" grid) nego kod plazme onda lcd svakako ima ostriju sliku jer je gustina samih pixela veca.

4. Realno ne priznajem ni jedan sajt, doduse priznajem pojedine ljude, koji cim se dohvate komercijalnih tekstova izgube kredibiltet, ono sto priznajem, eventualno, "je" kada se na vecem broju sajtova koji bi bili na nekoj listi uzih izbora, pojavi ista ili slicna prica, tek tada uz moj sud ili moj test bi po meni i za mene nesto moglo biti relevantno.
DV je jedan od najkompletnijih komparacijskih sajtova na temu hd televizora, sto ne znaci da su tvrdnje i podaci na njemu objavljeni najmerodavniji.

Prilozi

• vshape - spva.gif
    vshape - spva.gif
    164.5 KB · Pregleda: 92
Poslednja izmena:
^
Kakav oblik piksela ima Samsung LE40B550, kad gledam izbliza vidim obicne okrugle?

Poslednja izmena:
^
Kakav oblik piksela ima Samsung LE40B550, kad gledam izbliza vidim obicne okrugle?

Posto oblik pixela nije isti na svim panelima jedino vizuelno mozes utvrditi kakav je pixe na tvom panelu, tj. koristi dobru lupu sa velikim uvecanjem ili fotoaparat sa dobrom optikom za makro mod.

1) Pomenute plazme imaju najbolji prikaz Blu-raya jer gustoca pixela za LX6090 iznosi 36,7 po kvadratnom incu gdje ljudsko oko najbolje raspoznaje detalje sa optimalne udaljenosti. Ovde ulazi i kontrast i pokretna rezolucija ali to nije tema razgovora.
Drugim rijecima 1080p rezolucija vise odgovara vecim nego manjim panelima, sto je utvrdjeno ovom tematikom ne samo na ovom forumu vec i na mnogim drugim ex-yu forumima.

2)Plazma tehnologija sa novim NeoPDP panelima ima skoro nepostojece gridove sa vecom povrsinom fosfornih celija.

Da bi ljudi znali o cemu se govori priliko recenzija NeoPDP panela koje "nista ne valjaju" postavio sam video koji govori o tome;
http://www.vimeo.com/4916396

Manji gridovi izmedju plazma celija, omogucili su ostriju sliku i vecu iluminaciju samog panela, kao i samu manju potrosnju.

Nadalje, kod plazmi nisu smanjeni samo gridovi vec se smanjila i sama velicina fosfornih celija.

Sa 100nm na 20nm.

Ovde treba baglasiti da je smanjen i nano phosphor layer!

Ovo je razlog zbog kojeg LCD-ovi nemaju ostriju sliku od plazmu sa 2009 modelima kako jasno i pokazuje poredba modela na Digital Versusu.

3) Posto je gistina pixela jednaka kod 46" plazme i 46" LCD-a, sa stanjenim gridovima na plazmama LCD nema nikakvu prednost kad je u pitanju ostrina. Sto video jasno i pokazuje.

4) Dakle nema niko da poredi HDTV modele kao sto to radi DV.

Poslednja izmena:
Ovo sto je navedeno za smanjivanje grida jedino se moze dokazati uporedjivanjem fotografija panela u makro modu a ne nekim 3D animacijama sa vimeo.com.

Nani ukoliko ti nije problem, napravi u narednom periodu par slika sa raznih plasma/lcd panela (uz tacnu oznaku modela) u makro modu pa konkretno demonstriraj navedeno samnjivanje grida.

Moze se to uraditi a mogu se analizirati slike visoke definicije prikazane na plazmi i LCD-u side by side.

Da li je 50b450 toliko bolji od 50b430 osim manjka hdmi porta?
Naime sad je razlika 10k :trust:
77k prema 87k

@Nani

Da li mislis da ce se B650 plazma pokazati dobra kao i LCD B650 u svojoj klasi ?

Razlika je u tome sto B430 ima 2 hdmi porta umesto 3 , nema anti-refleksivni premaz na ekranu (Filterbright) i nema VGA port, mada ti to nije bitno jer je ionako slika bolja preko hdmi ulaza ako ces ga kaciti na komp. Da li se isplati doplatiti 6000 za model za 2009. godinu - apsolutno.

Ala si sam sebe... :D
Pa oba su modeli za 2009. godinu :)

Elem, ne znam koliko je bitan Filterbright, posto videh na par mesta na netu da su ljudi rekli da ne sluzi nicemu. Moze neko da iznese utiske iz prve ruke.

p.s. Da ne ulazim u detalje, nista od onog X10... :S: Ozbiljnost nasih prodavnica je na nivou :wall:
Videcu danas da potrazim u drugim prodavnicama.

Sta uopste postoji od prodavnica u NS-u, a da nisu Novel, Tehnomarket i Electroniki? Da li vredi motati se po Rodicu / Tempu / Merkatoru?

vRedi i te kako po Rodiću i Merkatoru.

Ha, pa ne mogu da verujem da su te toliko zavlačili.
Da li je ps-42B450 opcija?

Bash taj :) Videcu gde ga ima u Novom Sadu. Koliko sam nocas citao (uz nabadanje Federera :D) X10 ne vredi 15000 din vise... I B430 mi deluje zanimljivo s obzirom na cenu... :)

Elem, gledam to godinu dana, a onda neki Full HD OLED :D

I tako se ispucah za receiver i subwoofer... :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno