Šta je novo?

1993 OS/2 vs NT Shootout

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Poslednja izmena:
Nestalo je u roku od odmah. Baš me čudi...

...ima 5 delova, lako se pronalaze ;)

ima jos brdo zanimljivih klipova, kao npr.:

NeXT vs Sun (part 1)

(mozda ce ovo mipka da zanima ;))

Poslednja izmena:
Ja sam koristio OS/2 jedno vreme (skoro godinu dana) i bio sam fasciniran kako je to radilo. Npr.. u to vreme je bio popularan Doom 2. U OS/2 na 486 sa 16MB rama sam uspo da pokrenem nekoliko instanci (4-5) Doom2 i svaka instanca je bila u mreznoj igri sa drugim racunarima.

Sto se programiranja tice, postojao je Watcom C/C++ za OS/2 sa svojim okruzenjem. Watcom IDE je bio prilicno siromasan pa sam cesto radio sa make fajlovima.

Nazalost, nisam stigao da se igram sa OS/2 prozorima jer sam tada bio "pocetnik" u C/C++. Odusevljavalo me to sto sam bez problema mogao da razvijam DOS 32bitne programe (dos4wg extender) i da ako program pukne ne resetuje masinu vec ga OS/2 zaustavii vrati mi kontrolu nad sistemom.

U OS/2 na 486 sa 16MB rama sam uspo da pokrenem nekoliko instanci (4-5) Doom2 i svaka instanca je bila u mreznoj igri sa drugim racunarima.
u to vreme 286/6mhz/Herkules video/512kb rama radio je u Office 3.0 (Word 2.0c) na Win3.11 u mrezi i kao data entry za finansije ;)
kad nisu ljudi imali osecaj za Dumolike igre nego za posao :d

Sve sto je mogao MS i PC , mogla je i bilo koja masina iz tog doba , mnogo bolje i uljudnije.

... kakav je to OS koji se placa , i jos se namece (platezno) office resenje od iste firme...
al eto, svaka im cast sto su ugradili svoju cenu u sve ( i super sigurnie ie browser ovih dana)

Na kakvu platformu se moze instalirati OS/2? Jel to bese IBM-ov OS?

... kakav je to OS koji se placa , i jos se namece (platezno) office resenje od iste firme...

pa jedina razlika je bila sto si MS OS mogao nezavisno da instaliras pa je "izazvao paznju javnosti"
pre toga OS si dobijao u ROM-u i placao i nepitajuci se koliko tu kosta hardware a koliko software ;)

Na kakvu platformu se moze instalirati OS/2? Jel to bese IBM-ov OS?

na bilo koji PC.

OS/2 jeste IBMov, trebao je da zameni DOS. Radjen je u saradnji sa Microsoftom...

elem, kad su čelnici IBMa videli kakav su uspeh napravili sa PCjem (što se lepo vidi u onom intervjuj povodom 25 godina od Commodore-a 64), najverovatnije su odlučili da bi bilo lepo da zamene 10 godina stari CP/M (aka DOS) na svojoj platformi sa nečim modernijim, čisto da im računar ne izgleda kao da je došao iz kamenog doba :p :d

...od Microsofta i njegovih pokušaja sa Windowsom-ima nije bilo vajde - niko ga nije želeo, ni kupovao (godina je 1985 a verzije su 1.0 i 2.0). Tako su odlučili da naprave moderan OS za PC. u saradnji sa Microsoftom (kobna greška po IBM).

*inače, Microsoftu je u pokušajima da napravi GUI OS pomogla činjenica da je sve vreme imao uvid u razvoj Mac OS-a jer je radio na razvoju Office aplikacija za Mac (detalji na: www.folklore.org)...

Tako su IBM i Microsoft radili na OS/2... ...sve dok Microsoft nije stigao do verzije Windowsa 3.0 koji je zaista poceo da se prodaje! napokon su uspeli da naprave GUI koji lici na nesto i koji je koliko-toliko funkcionalan. DOS C:\ useri su napokon uvideli prednosti GUI-a...

Prodaja Windowsa 3.0 je dala zeleno svetlo Microsoftu da im IBM ne treba uopšte.

Negde u to vreme je Dave Cutler napustio DEC i otišao ulicu niže da radi u Microsoftu. Ono što je Cutler doneo sa sobom je NT - OS projekat na kojem je radio u DECu. link

Ovakav razvoj događaja je sigurno samo dao vetar u leđa M$-u da može sigurno i slobodno da otkači IBM kao partnera u OS biznisu koristeći Win32 API.

...inače, kasnije je DEC tužio Microsoft zbog "prebega" Cutlera. Kao "odštetu" DEC je dobio verziju Windowsa za DEC Alphu.

Poslednja izmena:
evo ga i NeXTSTEP v3.0 iz 1992/3 - http://www.youtube.com/watch?v=j02b8Fuz73A

nije bas predstavljen kao OS/2 u prethodnom snimku ali... ima i on svojih prednosti :) i lepo se vidi sta je sve Mac dobio tek 2001. sa Mac OS X-om a postojalo je u NeXTSTEP-u :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno