djuk
Čuven
- Učlanjen(a)
- 02.02.2002
- Poena
- 630
Disk je WD GREEN od 1TB - WDC WD10EADS-00M2B0 01.00A01. Tako ga i sada prepoznaju i BIOS i Windows. Problem je što ne može da mu se pristupi. Računar je regularno ugašen i upaljen posle jedno 3 sata. Pre gašenja je rađeno baš na ovom disku (snimao FlashGet koji je imao instrukciju da po završetku skidanja ugasi računar što je i uradio) i kada sam posle paljenja hteo da pristupim podacima na njemu, dobio sam poruku da Windows to ne može da uradi jer disk nije formatizovan. Pre ovoga skrša bile su tri particije sa po 300+GB.
Disk je kupljen pre par meseci, datum proizvodnje je 11.jun 2009. pravljen na Tajlandu. U Disk Managementu piše da je disk tu, da je healthy, ali da ima samo 32MB! i da je fajl sistem RAW. WD GREEN ima cache od 32MB, pa bih rekao da se na to odnosi ovaj podatak. Naravno nudi mi da ga formatira kako bih mu pristupio.
Šta bi se desilo kada bih to i uradio? Osim što bih definitivno izgubio mukotrpno sakupljanu kolekciju HD filmova i muzike, da li bih vratio onaj 1TB i mogao dalje normalno da radim?
Šta se ustvari desilo?
Iz čista mira, bez ikakve najave, ništa nije kliktalo, škripalo, niti menjano u kompjuteru i tek tako, ne vidi se više ništa. Bilo je puno oko 800GB, to je mnoogo filmova i muzike, da li ima nade da se tome nekako pristupi, jer sada se disk normalno vidi, zavibrira kada se računar pali, ne pojavljuju se nikakve poruke o neispravnom hardveru, vidi se u Widowsu jedino što ima samo 32MB i mora da se formatira. Pri pokušaju pristupa ne pojavljuje se nikakva poruka o kapacitetu, samo stoji obaveštenje da ga treba formatirati.
U BIOSu se prepoznaje kod IDE AUTO-DETECTION
kada je podešeno
EXTENDED IDE DRIVE AUTO
ACCESS MODE AUTO
kao
CAPACITY 33MB
CYLINDER 64
HEAD 16
PRECOMP 0
LANDING ZONE 63
SECTOR 63
a kada stavim
ACCESS MODE LARGE
kao
CAPACITY 33MB
CYLINDER 32
HEAD 32
PRECOMP 0
LANDING ZONE 63
SECTOR 63
S.M.A.R.T. je uvek uključen i nikada mi nije ništa prijavljivao, pa ni sada.
Disk nije pao, nije udaren, nije bilo nikakvih strujnih kolebanja, jednostavno kompjuter je ugašen i upaljen i
ničeg nema. Drugi disk (sistemski) u kompjuteru normalno radi. Sa istom postavkom i hardverskom i softverskom sistem je radio od momenta uključivanja ovog diska i sve je bilo OK do sada.
Pokušao sam da hard prikačim na druga dva kompjutera i sve je isto - 32MB i mogućnost formatiranja uz uredno prijavljivanje i u BIOSU i u Windowsu. Maltene se ponaša kao da je nov disk, samo mi nikada nije palo na pamet da pogledam šta sistem kaže za novi hard pre formatiranja, da li ga i tada vidi kao RAW fajl sistem i bez podataka o kapacitetu.
Pošto ga naravno nisam formatirao, nisam ništa ni pokušavao da radim sa njim, da ne oštetim podatke koji su rekao bih još tu samo im se ne može pristupiti kao ni bilo kojoj od tri particije.
Ili ipak nekako može...?
Veštom spasiocu nudim šta god želi sa njega:guitar:
... a toga ima stvarno doosta