Šta je novo?

ddr3 na 1333mhz spustena na 1066

ikoalosaurus

Slavan
Učlanjen(a)
07.05.2009
Poena
495
loadavo sam default settings u biosu kako bih vratio overclock procesora na default i sad mi se najednom i memorija ram spustila na 1066 a po defu je 1333 (iz potpisa mi je konf)

kako najlakse da je vratim na staro ?

kapiram da treba da je dignem nekako na default , mada ne znam ni zasto se spustila . meni je to jedan lik overklokovao procesor, i cim sam stavio def u biosu za sve , i memorija se pokarabasila :/

Skini CPU-Z program, pokreni ga, posle toga idi na gornji meni na kome se nalazi tab Memory, klikni na memory, slikaj nam to i okači ovde na forumu. :)

u cpuz kaze da je odnos 2:8 . stavio sam u biosu 2:10 da ga uchita na 1333, medjutim kad odradim benchmark na everestu dobijam loshije rezultate nego dok je bilo sve normalno, pa sam opet vratio sve na default u biosu dok ne nadjem resenje da vratim sve kako je bilo

evo slike cpuza

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    46.4 KB · Pregleda: 73
a evo kako je izgledalo sve juche ujutru dok nista nisam dirao
hteo bih da vratim na ovo stanje.

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    62.4 KB · Pregleda: 68
u cpuz kaze da je odnos 2:8 . stavio sam u biosu 2:10 da ga uchita na 1333, medjutim kad odradim benchmark na everestu dobijam loshije rezultate nego dok je bilo sve normalno, pa sam opet vratio sve na default u biosu dok ne nadjem resenje da vratim sve kako je bilo

evo slike cpuza

Mislim da je problem do SPD-a, ajde okači mi sliku i SPD-a iz CPU-Z-a

kachim sutra ujutru kad budem za kompom.

tek sad kontam da je ona u stvari radila na 1500mhz, i da , da bih imao iste rezultate treba da je dignem opet na 1500 a ne na 1333.

samo nisam siguran kako, pa bi bilo dobro ako bi mogao da me posavetujes .

kacim slike iz cpuza sutra , hvala ti ;)

kachim sutra ujutru kad budem za kompom.

tek sad kontam da je ona u stvari radila na 1500mhz, i da , da bih imao iste rezultate treba da je dignem opet na 1500 a ne na 1333.

samo nisam siguran kako, pa bi bilo dobro ako bi mogao da me posavetujes .

kacim slike iz cpuza sutra , hvala ti ;)

Pazi ako Spd kaže da ima opcija sa 1333 MHz, onda jednostavno podesi sve na default i isključu C1 i EIST u BIOSU, i ako posle toga ne bude imao 1333, onda lepo podesi mem ručno u BIOS-u na 1333MHz i radiće.

ja bih da ga vratim na 1500, ne na 1333 ;)

al ko sto rekoh , sutra kacim slike cpuza

@Spacemaster

evo tri slike iz cpuz-a : SPD, MEMORY & CPU

daklem, memorija je 1333mhz Patriot Extreme Viper . kad sam dobio gotov komp, radila je na 1500 , bar je tako EVEREST pokazivao, a sad kad sam vratio u biosu sve na default, dize mi sistem sa memorijom koja radi na 1066, video sam da u biosu mogu da joj stavim odnos 2:10 i to ce onda biti 1333. ali me zanima, da li je samo to dovoljno uraditi da se podigne brzina memorije, i kako najlakse da je vratim da bude kao na pocetku , tj 1500 , i da mi daje slicne rezultate
(Read oko 15000, write oko 13000 i copy oko 18500 a latency 58,59...)

hvala ti unapred :)

zaboravih glavno :D da okacim slike

Prilozi

• CPU.PNG
    CPU.PNG
    123.4 KB · Pregleda: 47
  • MEMORY.PNG
    MEMORY.PNG
    125.3 KB · Pregleda: 40
  • SPD.PNG
    SPD.PNG
    121.4 KB · Pregleda: 43
Ništa, uđi u BIOS nađi C1 i EIST opciju i isključi ih, zatim podesi množilac procesora na 20, isključi Turbo mod i podesi BCLK (Base clock) na 150MHz. Množilac memorije postavi na 10, latencije stavi na 9-9-9-24, napon memorije stavi na 1.68V. I da javi se da li je prošlo. :wave:

uspeo,radi sve dobro.

preporuchi mi jos samo neki ram stability test ...cisto da budem sto posto siguran da je sve ok.

Poslednja izmena:
ako mi prijavi error i stopira u 2.putu , kapiram da nije sve ok , right ?

i jel normalno da mi temp cpu ide i do 70c tokom testova ?

stavim da radi 3 puta, odradi ga 2 put i na trecem pukne,pojavi se plavi ekran error , restartuje se komp..

stavim da radi 3 puta, odradi ga 2 put i na trecem pukne,pojavi se plavi ekran error , restartuje se komp..

Može biti nekoliko stvari, jedna od njih je da ti memorija nije stabilna, radiće ali neće biti stabilna. Zatim napon za QPI je velik, tj. mora da bude takav ako zahteva memorija, te se procesor zagreva jer se greje dodatno (više nego što treba na box-u) memorijski kontroler.

Kako rešiti problem?

Povećaj napon memorije na 1.70V (nikako više)
Napon procesora postavi na 1.18V
Napon QPI-a postavi na 1.20V
Ako to ne reši problem, a opet hoćeš da imaš pomenuti klok memorije, bolje razmišljaj o nekoj boljoj memoriji (ko te nagovori da kupiš 1333 kit da mi je znati)...

...javi šta se dešava

Poslednja izmena:
pa pazi nisam ja veliki entuzijasta po tom pitanju ,tripple channel memorije na 1333 mi je dovoljan za gaming i 3d dizajn , znaci 2 glavne potrebe.

e sad , voleo bih da je nastelujem da radi stabilno na 1500, al ako ne moze, pa Boze moj , nije strasno ,vraticemo je na def :)

u realnom radu (ono sto sam naveo), razlika izmedju 1333 i 1500 je vidljiva koliko ?

i da li smem da stavljam napon memorije na 1.68 , ako na kutiji pise 1.65 ...to je inace low voltage edicija..?

Poslednja izmena:
pa pazi nisam ja veliki entuzijasta po tom pitanju ,tripple channel memorije na 1333 mi je dovoljan za gaming i 3d dizajn , znaci 2 glavne potrebe.

e sad , voleo bih da je nastelujem da radi stabilno na 1500, al ako ne moze, pa Boze moj , nije strasno ,vraticemo je na def :)

u realnom radu (ono sto sam naveo), razlika izmedju 1333 i 1500 je vidljiva koliko ?

i da li smem da stavljam napon memorije na 1.68 , ako na kutiji pise 1.65 ...to je inace low voltage edicija..?

Postavi onako kako sam rekao i nemaš brige. E sad razlika između 1333 i 1800 je vidljiva, a svaka 1600 memorija radi na 1800 :) i to je poenta, a opet razlika u ceni je smešna jer za samo 1500 din si mogao da pazariš 1600 kitove... ali ako ti opet ovo en prođe vrati na 1333 ručno i uživaj...

odradio sam npr crysis warhead benchmark jedno 20 puta, svaki put je proslo super .

svi testovi mi rade odlicno , samo taj zeza, mada probacu sutra opet.

***, kad sam uzimao ovih dana , nije bilo shanse da nadjem negde 3x2gb na 1600...

Nazad
Vrh Dno