Šta je novo?

Maturski rad

Mespatla

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2008
Poena
330
Zeleo bih da radim maturski rad iz racunarstva i informatike, ali ne znam koju bih temu izabrao. Treba ubrzo da prijavimo teme, pa vas molim za neki predlog. Bitno je da je tema zanimljiva i da ima dovoljno literature (sto se tice prevodjenja neke literature s interneta u obzir dolazi samo engleski). Svi predlozi i sugestije su dobrodosli, hvala. :wave:

Ala si precizan... :)

Nije valjda da sami birate temu? Mislim, sigurno imate listu tema pa vi birate jednu (ili dve ako imate i prakticni rad)? Sta je u ponudi?

Ja da biram, verovatno bih se bacio na storage tehnologije. Ubices se od pisanja, ima dovoljno literature i na srpskom i na engleskom. Ja sam radio neki seminarski, ali samo za magnetne memorije i meni je problem bio sto jednostavno ne mozes da prestanes da ides u dubinu. Ako prekines sa analizom negde, koliko god to daleko bilo, uvek mozes da nadjes jos i jos teorije.

Tema je slobodna, znaci moze bilo sta sto ima veze sa informacionim tehnologijama i taj moj predlog teme ide na vece i uglavnom sve se prihvati sto ima imalo smisla da se radi. :) E sad, receno je da ne radimo one vec deset hiljada puta prezvakane teme, kao sto su operativni sistemi na primer.

EDIT: I jos nesto, nema nikakvog pakticnog rada, samo teorija, ipak je to gimnazija! :D

Poslednja izmena:
Evo teme koja ce verovatno u buducnosti biti mnogo obradjivana i naucno ispitivana.

Ekhm, pre 10 godina ja i drustvo smo svako vece izlazili po kaficima da bi pili alkohol i pricali aktuelne teme ukljucujuci i te u kojoj smo fazi pijanstva.

Danas ja i moje drustvo svako vece sedimo kuci za svojim kompjuterima i pijemo alkohol i chatujemo preko lokalnih servisa i komentarisemo u kojoj smo fazi kucnog pijanstva.

Nadam se da odavde mozete da izvucete naslov teme :-devil-:

Poslednja izmena od urednika:
@Devil Kafana forever? :D
Pishi o Virtualizaciji, tema je relativno kratka, vrlo aktuelna a pokrices dosta zanimljivih stvari njome :)

Ja sam radio istorijat korisnickih interfejsa, bas zanimljiva tema, doduse nije bas laka.
Virtuelizacija je odlican predlog, mislim da bi i cloud computing bila dobra tema, kao i GPGPU tehnologija (graficka u funkciji procesora).

Aham... znaci batali moj savet, ja sam elektrotehnicar :). Ne znam ni da li si matematicki ili jezicki ili "informaticki" smer u gimnaziji. Mogao bi da se dohvatis razvoja modema, interneta i slicno. Sa drugarom smo to spremali za dvocas, trebalo nam je bukvalno jedno vece da skupimo informacije o tome i razvoju mobilne telefonije i da drzimo 2 x 45 minuta o tome. A danas na sta lice maturski, to ti je previse :) .

Poslednja izmena:
Mozda malo o Core i5? Imas sada dosta toga po netu. Ako hoces sa engleskog, gootle translation pa print:smoke:.
A ako ne, imamo i domaceg materijala Intel-Core-i5-Lynnfield :D, naravno kao source navedi Bench i reklamiraj malo ;)
Jos kad vide one slicice sa strukturom procesora (ono sa silicijumskim plocicama) ima da se oduseve:)

Poslednja izmena:
Mislis da su oni zasli toliko duboko?

Jezicki sam smer, a sto se tice interneta i razvoja interneta, to je isto prezvakano, pa nije fora da radim, a i ne bi mi odobrili verovatno. Znaci odgovarala bi mi neka tema gde ne bi morao preterano da ulazim u dubini da se ne bi zapetljao previse. :)

Ma pisi o misevima :D
Moj savet uzmi neku "napredniju" temu: multicore arhitekture, interkonecije, neko je pomenuo virtuelizacija. I ono i5 je super ideja.
Napunis bombasticnim recima i miran si. Cak ni prosecan nastavnik informatike ne zna (skoro) nista o tim stvarima, a jos ako on nije raspolozen da ti rusi temu, srpkinja i geograficarka sigurno nece :D

Pazi od ovih par tvojih tema jedino termin multicore arhitekture otprilike razumem, ovo ostalo nemam pojma ni sta znaci. :D Momci nisam ja neki strucnjak, ali spreman sam da ucim... :)

Pa ako ti nemas pojma zamisli profane u gimnaziji. Evo ti jedna lepa tema:
Koherencija memorije i modeli memorijske konzistencije. Prevedes sve sta ti treba sa wikipedije, sta god da te neko pita nece znati sta treba da mu odgovoris, pa mozes bilo sta.

@GOXY83
Nemoj zezati čoveka. :)
Neki završe ETF, pa ne čuju ništa o tome, a on to da radi kao maturski!?

Evo par predloga od mene.
Možeš pisati o tome kako se kroz vreme razvijala i koji je način funkcionisanje neke periferije ili komponente, npr:
  • Razvoj tehnologije monitora (CRT i LCD),
  • Razvoj tehnologije štampača (matrični, inc-jet, laserski),
  • Razvoj pokazivačkih ulaznih uređaja (miš, grafičke table, touchscreen),
  • Razvoj i evolucija x86 procesora (širina reči i magistrale, uvođenje pipeline-a, on chip cache, prvi superskalarni x86, multi-core).
Takođe možeš odabrati i neku više softverski orijentisanu temu tipa:
  • Arhitektura modernog operativnog sistema (samo grub pregled)
  • Web 2.0 i tendencije u razvoju Interneta (Social Web i web aplikacije)
  • Virtualizacija

@F.L.C.X.: Ja sam moj maturski pisao na temu Web programiranja (ASP.NET, baze...)

@F.L.C.X.
Ja sam ozbiljan. Moze na wikiju da nadje dovoljno materijala, niko mu nece postavljati primedbe posto niko u gimnaziji nije cuo za te stvari...

Ja sam prosle sezone ( :D ) radio maturski iz informatike, o grafickim karticama, sve zivo kopirao sa Wikipedie :d

Poslednja izmena:
Kad gledam kako danas ide ta prica o maturskom radu .. jezim se. I posel se pitamo zasto??

http://tv-avala.biz/vesti-tv-avala/kultura/4027-obelezava-se-medjunarodni-dan-pismenosti

http://www.blic.rs/drustvo.php?id=109728

a da ne govorim o nivou pismenosti u skolama. Mrzi me sad da trazim po netu oni clanci shto su izlazili.

Ako nekog ne mrzi. Neka okaci maturski koji je radio pre 2000 da ne kazem pre 1990 i ovi danas. Kvalitet napisanog ..... cisto da uporedimo. Ja cu da probam da nadjem moj. Imam ga negde na backupu u elektronskoj formi.

s' postovanjem JA

Cela ta prica oko maturskog rada je jedna velika glupost. Ranije, kada je relativno mali broj djaka nastavljao obrazovanje po fakultetima, maturski je i imao neku ozbiljnost, ali sada kada zavrsena gimnazija nista ne znaci i svi upisuju fakultete (makar i one privatne) i on gubi smisao.

Ja sam imao temu "Operativni sistem XP" plus mi je profesorka kao poglavlje, sva srecna jer prati trendove, ubacila i razlike izmedju XP-a i Viste koja je tada izlazila. Mozda mozes i ti da napravis neku slicnu kombinaciju, samo sa win7 (ili na primer sa linux-om, ako ipak hoces nesto i da naucis). Ima gomila materijala na internetu, a i gomila vec uradjenih testova tako da bez mnogo muke mozes sve da zavrsis.

Ili jos lepsa varijanta, koju bih ja sigurno uzeo da sam mogao, je da se pise neki program koji ti oni zadaju. Mada ne verujem da ste na drustvenom smeru stigli do dog nivoa da napravite neki programcic koji zapravno nesto radi.

...Ili jos lepsa varijanta, koju bih ja sigurno uzeo da sam mogao, je da se pise neki program koji ti oni zadaju. Mada ne verujem da ste na drustvenom smeru stigli do dog nivoa da napravite neki programcic koji zapravno nesto radi.
Ja sam ovo radio u Tesli. I nakon mnogo dana pisanja prokletog koda kad sam došao na demostraciju i odbranu rada, profesorka je samo rekla da mi veruje da program radi i nije ga ni pokrenula na kompjuteru. Eh... da sam znao da će biti tako... :S::bottle:

Radili smo samo pascal, a i tamo smo radili samo najjednostavnije stvari tako da nista od pravljenja programa... :) Od ovih predloga mi se najvise svidja ovaj za graficke karte, radio bi kao razvoj grafickih karti do danas, nabacim neke cool slike i ne moze da failuje. :D I svidja mi se isto to za procesore.

Ja sam ovo radio u Tesli. I nakon mnogo dana pisanja prokletog koda kad sam došao na demostraciju i odbranu rada, profesorka je samo rekla da mi veruje da program radi i nije ga ni pokrenula na kompjuteru. Eh... da sam znao da će biti tako... :S::bottle:

Eee da sam znao i ja, a ne da se mucim sa defibrilatorima :p

...ja upravo zavrsio diplomski sa temom P2P protokoli. Imas materijala KOLKO OCES na netu.
Opises lepo cemu sve to sluzi...i u kratkim crtama kako rade :emule,edonkey,kademlia,dc,bittorrent i naravno napster (stari) a zatim razvezes pricu malko o piratebay i napster sudjenju...i ispadne vrlo interesantno i za tebe da naucis nesto i za one koji slusaju.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno