Šta je novo?

Fenomen: za VGA strucnjake

klarica

Slavan
Učlanjen(a)
21.10.2008
Poena
309
Izvinjavam se na duzini ali me kopkalo za vase misljenje, iz radoznalosti.
U pitanju je ATI Radeon 8500 250MHZ gpu i 500MHZ mem 64MB DDR (referentni layout) AGP 4x mode sa iskljucenim Fast Writes jer tako ne radi, dok druge karte na ovoj ploci rade sa tim ukljicim, ali je to tipicno za Asus VIA ploce tog doba. Pise na njoj Powered by ATI a lici najpre na Sapphire,stampa slicna kao original, oni aluminijumski kondenzatori a ima i par obicnih Nichicon, deluje kvalitetno. E sad original demoi za njega svi rade osim 2 (Island 1 i 2) koja krenu i na nekom mestu daju teksturirane strafte nekih pastelnih boja po celom ekranu i mora reset jer se smrzne. Isto daje 3Dmark03 ali SAMO demo mod @#$%#$ WTF!?dok benchmark za 2003 od svih onih test baterija napucan na full radi satima bez greske. 3Dmark 2000 i 2001se rade uvek i demo i bench na full sa svime na on (AA, AF) u 1280x1024 nekih 12 sati. Serious Sam Second Encounter ISTO na pocektu u nekom trnutku kao i na R8500 demoima dobijem ono na slici izmrljano i mora reset?!To se uvek desi na istom mestu i sceni i to samo na tim igrama.Ali veliko ALI (sve sto dole navodim je igrano na maksimum podesavanjima na 1280-1024!!!) i NIKAKVIH problema a sve igre su predjene cele ili testirane vise puta po koji sat i nijedan glitch ni u D3D ni u OpenGL

Return to castle Wolfenstain
NFS hot pursuit 2
NFS 5
CMR 2 i 2003
Red Faction II
Moto GP 2 i 3
Ford racing 2 i 3, Street Racing, Offroad
Airstrike 2
Quake 3
Unreal Tournament
Medal of honour allied assult
Soldier of fortune 2
COD 1
Revolt
Rayman 3
Starwars Jedi knight 2
4x4 evo 2
MaxPayne
Airfix dogfighter
Screamer 4x4
Rallisport
Rally Championship
Unreal 2
Warcraft 3 frozen throne
Hitman 2002
Alladin 3D
Frogger
Severance
V-rally
Spidermen 2002
IL-2 Sturmovik
Comanche 4
Project IGI 2
Nascar Racing 2003
Alien vs Predator
Elite Force 2
1nsane

Od testova grafika trpi bez greske sledece satima i satima:

Burn In Test Pro 6 2d i 3D dijagnostika i VRAM,Video Card Stabilty Tester 3,Video Ram Stress Test, S&M 1.9.1, ATI tool artifact, ATI Tray, ATTool, GunMetal 2, Tirtanium, EVA bench, PowerVR demos, Vulpine GL mark, AMD n-Bench 3.1

Znaci Aquamark 3, SAM1, 2 demoa i 3dmark03 demo imaju problem ostalo ne! I to isti simptom i isti nacin kako se zamrzne sa tom brljavom slikom na svim tim sto zezaju.Kako,zasto?

Drajveri su 6.11 na WindowsXP SP3 i nije do njih,to su poslednji za karte pre serije r300. Ostatak kompjutera je APSOLUTNO ispravan: K7 800MHZ, 512MB PC133, Asus K7V...

Da li neko ima neku ideju za ovu misteriju i sta bi moglo da zapinje, osim ako je to normalno da ne radi sve za ovu kartu, drajvere, OS i igre posto je karta iz 2001-2002?

Sta mislite: da li je graficka neispravna, poluispravna (ako to moze ovako da se manifestuje) ili potpuno OK? Zanima me misljenje iskusnih na ovo.

Hvala unapred!

Poslednja izmena:
sumnjivo mi je to ,sve radi osim par bench programa...

probaj neke starije drajvere pa javi sta bi..

mogao bi takodje da spustis klokove kartice (i gpu i mem) za po nekih 10-20mhz pa probaj opet...;)

Nemaju udela klokovi, kada testiram VRAM i GPU artifact preko ATTool sve prolazi bez greske satima. Nisam probao druge drajvere jer su ovi najnoviji. Nije sistem pored mene. Samo me zanima profesionalno misljenje o ovome. Ona u radu ne brlja nista i sve radi kako treba ali u par ovih aplikacija pokazuje te strafte i to cini mi se na istom mestu u isto vreme tj prilicno brzo od kada se pusti. Cudno je da 3dmark2003 prolazi na maksimumu benchmark danima bukvalno probao 10 puta i sve odlicno a zapuca strafte kada pustim sa istim tim podesavanjim samo demo:smash:
Da li neko misli da je hardver neispravan na karti ili ne? Da li je moguce da je ta pojava bila prisutna u nekim verzijama u smislu nekompatabilnosti?

sumnjivo mi je to ,sve radi osim par bench programa...

probaj neke starije drajvere pa javi sta bi..

mogao bi takodje da spustis klokove kartice (i gpu i mem) za po nekih 10-20mhz pa probaj opet...;)

Vidis da se nijedan drugi "strucnjak" ne javlja..:)

Probaj ti starije drajvere,mozda je bug u drajverima pa ne rade ti softveri/igre....Nije toliko tesko to probati prvo,najnovije ne znaci najbolje...;)

Probaj drugo napajanje. To se moze desavati kada kartica nema dovoljno struje.

znas sta,nesto sumnjam da ATi AGP kartica iz 2001.godine moze da ima taj problem..:)
Pogotovu sto grafa prolazi kroz 90% bench testova (znaci ne rade oni za koje je rekao da ne rade)..

I opet mi nije jasno - ako nisi probao starije drajvere,kako znas da nije do najnovijih??? :)

^
Pogledaj kod mene u potpis... Ova 5600 je stara 5.5 god i sasvim je solidna, bar za mene.

Poslednja izmena:
Ne lupaj majke ti budalastine. Ne znas o cemu se radi a lupetas. Moze da bude neki eskperiment, domaci za skolu, statisticki projekat, ucenje...znaci pitanje je prosto, molim onda nemoj davati glupe komantare ako nemas sta drugo reci. Donosis zakljucke a ne baratas informacijama.

Ti imas ispravnu karticu, a on pokusava da popravi karticu koja vredi 5e u vrh glave. Mada sigurno ima ljudi koji nemaju nista pametnije da rade.

ne vredi ti nerviranje...svako se ponekad glupira - ako ti smeta - ignorises,manje vremena oduzima od svadje na forumu..:)

a sta ti uradi sa kartom?

Ti imas ispravnu karticu, a on pokusava da popravi karticu koja vredi 5e u vrh glave. Mada sigurno ima ljudi koji nemaju nista pametnije da rade.
Popravi?:trust:
Vidis da mu radi vecina igara (citaj ~90%), nemoguce je da je karta neispravna, verovatno je nesto drugo u pitanju.
A vredi se malo potruditi, ima muzejski primerak graficke, kao i ja u fijoci (MX-440):-devil-:

Poslednja izmena:
@klarica
Imao sam kartu svojevremeno i bila je extra za to vreme.
Koliko se sećam, imala je probleme sa drajverima koji su rešeni tek u vreme kada je npr. Radeon 9600PRO postao "niskobudžetna" karta, tj. dosta posle predstavljanja (ovoga se odlično sećam jer sam imao obe u isto vreme).
Skini sa Guru3D.com neku stariju (ali ne mnogo) Omega verziju drajvera, možda ti reši probleme (naprimer ver. 38252).
Pomenuti problemi mogu biti vezani i za druge stvari, kao što su latencije memorije, klokovan procesor sa nedovoljno napona, čipset itd...

Poslednja izmena:
Da nisu malo naduti kondenzatori na plochi uz AGP slot?

Nazad
Vrh Dno