Šta je novo?

Ati 4890 - Accelero twin turbno vs Stock

Bojan84

Slavan
Učlanjen(a)
30.12.2007
Poena
330
Uzeo sam ovu karticu na kojoj je montiran accelero twin turbo i temperature su sledece pri 100% brzini fana:
idle je oko 48c
full load je oko 75c u igrama.
Inace kuler je zaista tih i pri punoj brzini obrtaja ventilatora.
Sa strane kucista je montirana 12-ica koja duva direktno u kartu.
Sta mislite, da li su ove temperature OK i ocekivane za twin turbno i da li mozda treba vratiti stock kuler jer mi se cini da se sa njime postizu nize temperature uz zrtvovanje tisine.

Nisam ga ja montirao, karta je uzeta polovna sa njim. Inace na dodir kuler ume da bude dosta topao, tako da ne verujem da je lose montiran, jedino sto je specificno je to sto dva leva heatpipa umeju da bude dosta topliji od desna dva, mada je i to ocekivano jer su oni blizi grafickom procesoru na karti.

Moj stock 4890 ume da ode preko 100 stepeni, tako da to nije uopšte strašno.

A bez te 12-ice sa strane što duva u kartu? Probaj da je isključiš ili okreneš da duva od karte pa javi kakve su temperature :)

@Dandy, na koliko drzis broj obrtaja ventilatora i u kojoj situaciji ti temperatura ide toliko (pri igranju igara ili pri testovima npr. futuremark) i koliko ti je temperatura u idle rezimu. Koliko sam citao 4890 se vise greje nego 4870, zato i ima bolji stock kuler sa jednim heatpipe-om vise.

@Vule, rezulaltati su slicni sa i bez 12-ice (razlika je nekih 2c u korist kada 12-ica duva u grafu)

Poslednja izmena:
Sada malo pogledah na G3D jer se secam da su tamo neki uzimali za 4890 i 4870 i naletim na ovu temu.
Izgleda da uopste nije dobro resenje ni za 4890 ..

Mogao bi da probas da ga skines i ponovo montiras i stavis umesto onih fanova jednu ili dve 12-tice.

Poslednja izmena:
@Dandy, na koliko drzis broj obrtaja ventilatora i u kojoj situaciji ti temperatura ide toliko (pri igranju igara ili pri testovima npr. futuremark) i koliko ti je temperatura u idle rezimu. Koliko sam citao 4890 se vise greje nego 4870, zato i ima bolji stock kuler sa jednim heatpipe-om vise.
Ventilator mi je na automatici. Nisam baš pratio temperaturu tokom igranja, ali Furmark bez problema digne temperaturu na 100 stepeni, a onda se tek ventilator ubrza na preko 60%.

Jedino mi ostaje da probam da stavim stock hladjenje i da javim rezultate. Koliko je bucan stock fan na recimo 50 - 60%?
Sta mi treba od opreme, mali krstasti srafciger i malo termalne paste (mislim da imam neku cooler master pastu, pretpostavljam da je dobra).

Na 60% je već preglasan za moj ukus.

Stavio sam stock kuler i otprilike na 40% daje iste rezultete u idle i full kao twin turbo na 100%. Samo sto je twin turbo i na 100% puno tisi nego stock na 40%. U sustini stock kuler na 50% bolje hladi nego twin turbo, ali je zato i glasniji. Jos jedna bitna stvar, hladnjak koji prekriva memoriju i naponsku na karti se manje greje kada je stavljen stock kuler.

I ja sam uzeo AC TT za moju 4870. OK hladi, mada nisam preterano obracao paznje na temperaturu dok je bio stock kuler. Znam da u toku igranja stock kuler je zujao k'o usisivac. Mene su mucili i heatsinkovi na VRM sekciji. Odlepljivali su se. (Valjda vise nece.) Sto se tice heatsinkova na memoriji, na jednom mestu je heatpipe dodirivao heatsink, al' nije bilo nista strasno sto bi izazvalo savijanje heatpipe-a.
Inace, moje veliko razocaranje usledilo je nakon pustanja FurMark-a posle montaze AC TT. Posle par minuta jednostavno komp zabode, crn ekran i jedino hard reset pomaze. (Izgleda nije bilo do nove verzije FurMark-a, vec do losijeg hladjenja.)
Sta mislite o ovakvoj ideji?
http://www.hardforum.com/showpost.php?p=1033342383&postcount=7
Kontam da ce masivno telo fino da ohladi memoriju i VRM, a sam AC TT jezgro. Opasno se razmisljam da ovo probam.

Evo mojih temperatura u idle rezimu. Rad ventilatora fixiran na 70%. Temperatura napolju je 29 stepeni, u sobi nema klime, prozor non-stop otvoren.

Prilozi

• temperature.png
    temperature.png
    13.5 KB · Pregleda: 95
Jel moze kod nas da se nadje Accelero TWIN TURBO ?Gde?

Mnogo velike temperature. Deluje da postoji neki problem.

Znam, ni meni se temperature ne svidjaju. Do pre par dana bile su u proseku za 7-8*C nize osim na naponskoj gde su bile do 3-4*C nize. Sve se vise nosim mislju da poskidam ove heatsinkove i da stavim metalni ram od stock kulera. Samo se bojim da se ne za***em. Ko ce posle kaciti ponovo heatsinkove...

Ja sam vratio stock kuler i najverovatnije ce tako i ostati, malo je buka, ali sta da se radi, probacu samo da vidim da li na twin turbo mogu da se stave dve osmice umesto njegovih ventilatora, odnosno videcu da li te dve osmice imaju bolji protok vazduha.

@Recoba20, temperature su ti u redu jer su i meni bile iste temperature sa twin turbo kulerom samo sto je bio podesen na 100%, ali imajuci u vidu da se 4890 vise greje od 4870, to je to.
Kod mene je onaj ram na karti koji prekriva memoriju i naponsku ostao na karti kada je bio montiran twin turbo, tako da mislim da je bolja opcija da on ostane umesto da se stavljaju oni mali hladnjaci.

Poslednja izmena:
Zamenio sam heatsinkove i vratio ram od stock kulera. Zamenio sam pastu koja je dolazila uz kuler. Stavio sam AS5. Prilikom skidanja kulera, primetio sam da je na jednom mestu pasta se skroz osusila, iako je proslo mesec i po dana od prvobitne montaze. Sada su temperature nize, jedino sto je temperatura memory IO prilicno visoka. U toku igranja (Prototype) je isla i do 98*C.

Oseca se mali dobitak u odnosu na raniju situaciju, mada verujem da bih snizio temperaturu procesora i samo sa zamenom paste.

Prilozi

• temperature3.png
    temperature3.png
    13.6 KB · Pregleda: 44
Drugar , iz mog iskustva , jedan fan koji duva direktno u kartu ti ne znači mnogo , jer vraca topli vazduh ponovo nazad na kartu . Ono što trebi treba je konstantan flow svježeg vazduha, znaci jedan fan duva preko karte a drugi izvlači topal vazduh.

Nazad
Vrh Dno