Šta je novo?

4x1Gb na 533MHz Vs. 3Gb 667/800MHz?

_hypnotic_

Slavan
Učlanjen(a)
13.03.2007
Poena
320
Jel moze neko da mi pomogne sta je bolje od ove 2 varijante...

Da li 4x1gb na 533 ili jedan modul od 2gb na 800 + 2x512 na 667 ?

hvala

Poslednja izmena:
Ajde da malo pojasnim. Cene ddr2 koja i onako ide u penziju su vise nego niske tako da neke kombinacije sa ddr2 na 533 ili 667 su neprakticne. U ovom slucaju bolja opcija je 4x 1Gb na 533 zato sto postoji mogucnost da se potera dual channel i da dobijes 4Gb u DC na 533 dok bi ovako imao 3Gb u single channel-u na 667 sto i nije neka razlika u brzini ali jeste velika u memory bandwidth-u.
S druge strane ako planiras da u neko dogledno vreme zamenis onih 2x512 na 667 za 1x2Gb na 800 onda se mozda ta varijanta i vise isplati jer ces kasnije dobiti 4Gb u DC na 800..

Ako sam nesto i bio jasan..

Poz

Ako bas mora neka od te dve kombinacije,uzmes tu drugu i malo je kloknes da radi na 800 mhz i uzivaj...

U ovom slucaju bolja opcija je 4x 1Gb na 533 zato sto postoji mogucnost da se potera dual channel i da dobijes 4Gb u DC na 533 dok bi ovako imao 3Gb u single channel-u na 667 sto i nije neka razlika u brzini ali jeste velika u memory bandwidth-u.
S druge strane ako planiras da u neko dogledno vreme zamenis onih 2x512 na 667 za 1x2Gb na 800 onda se mozda ta varijanta i vise isplati jer ces kasnije dobiti 4Gb u DC na 800..

Ako sam nesto i bio jasan..

Poz

A zar ne bi ove 2x512 na 667 bile u dual channel-u pored ove jedne od 2gb na 800, ili dual channel podrazumeva da stoje iskljucivo parovi?

I ovo sto Kidence kaze, mozda bi mogao

Poslednja izmena:
Za DC ti trebaju parovi, znaci ili 2 ili 4 modula.
Mislim da je pametnije da uzmes drugu kombinaciju, pa da kasnije zamenis tih 2x512MB za jedan modul od 2GB na 800MHz.

I sam si zakljucio a i Peja ti rece. Moraju da budu parovi. Od ove dve varijante malo bolja je prva ali druga varijanta ti se vise isplati, dugorocno gledano..

Poz

Za DC ti trebaju parovi, znaci ili 2 ili 4 modula.
Mislim da je pametnije da uzmes drugu kombinaciju, pa da kasnije zamenis tih 2x512MB za jedan modul od 2GB na 800MHz.

Hvala svima, i jos samo ovo....jel ima veze broj slotova koji se koristi u vezi dual channels, da li je bolje 2x2gb ili 4x1gb, ili je isto?

Poslednja izmena:
A jel obavezno da se stavi memorija koja je preporucena od proizvodjaca ploce (sa qualified vendor liste)...npr. kod mene stoji da moze Kingston KVR800D2N5/1G, a ja sam nasao Kingston KVR800D2N6/2G, koje nema na QVL za moju plocu...?

Poslednja izmena:
Nije obavezno, verovatno ce raditi bez problema, samo taj Kingston ima malo vece latencije (CL6), gledaj da nadjes CL5 ili cak CL4, ne mora da bude Kingston.

Latencije definisu kasnjenje signala, prosto receno, odnosno koliko klok ciklusa prodje od trenutka kada memorijski kontroler zatrazi neki podatak iz memorije dok ga ne dobije. To je CAS (Column Address Strobe) latencija.

Logicno, sto je to vreme krace, to je bolje, jer RAM brze radi.

Licno ne bih kupovao RAM na 800MHz sa CL6, tacno je da ti u praksi mozda uopste neces da primetis neku razliku, ali iz principa ne bih to uzeo jer vrlo lako mogu da se nadju bolji memorijski moduli.

Latencije definisu kasnjenje signala, prosto receno, odnosno koliko klok ciklusa prodje od trenutka kada memorijski kontroler zatrazi neki podatak iz memorije dok ga ne dobije. To je CAS (Column Address Strobe) latencija.

Logicno, sto je to vreme krace, to je bolje, jer RAM brze radi.

Licno ne bih kupovao RAM na 800MHz sa CL6, tacno je da ti u praksi mozda uopste neces da primetis neku razliku, ali iz principa ne bih to uzeo jer vrlo lako mogu da se nadju bolji memorijski moduli.

Kul, evo trazim neki sa CL5 ili 4 :D

uzmi lepo taj par 2x1 GB na 800mhz a te od 512 izbaci... sasvim solidno radi sa 2 giga

a ukoliko vec kupujes novu memoriju najbolje bi bilo da uzmes 2x2GB... to je neki optimum za danasnjicu a posle mozes da dokupis jos toliko, sto vise memorije to bolje... brzina manje-vise

Poslednja izmena:
Vise memorije je uvek bolje nego nešto veća frekvencija rada. Više memorije znači komotniji rad na računaru. Dok brzina pomaze kod memorijski zahtevnih aplikacija (Kompresija, editovanje slika, itd..)

A jel obavezno da se stavi memorija koja je preporucena od proizvodjaca ploce (sa qualified vendor liste)...npr. kod mene stoji da moze Kingston KVR800D2N5/1G, a ja sam nasao Kingston KVR800D2N6/2G, koje nema na QVL za moju plocu...?

Nije obavezno, mada zavisi i od same ploče. Može da ti se desi da ti kompletan sistem radi nestabilnije sa nekim modulima. Mada, kao što rekoh, nije obavezno... recimo, ja sam na asus 945 ploči imao 4gb i to... 1gb geil value, 1gb geil ultra, 1gb transcend jetram i 1gb kingston value i sve je radilo kao podmazano, nikada ni jedan jedini bsod nisam imao.
Sada sam uzeo 2x2gb kit, sa namerom da uskoro kupim jos jedan identican kit. Kao što su ti ostali preporučili, ili prodaj 2x512gb i zadrži 2x1 (eventualno dokupi još 2x1gb) ili sve prodaj pa kupi lepo 2x2gb kit.

Pozdrav

Nije obavezno, mada zavisi i od same ploče. Može da ti se desi da ti kompletan sistem radi nestabilnije sa nekim modulima. Mada, kao što rekoh, nije obavezno... recimo, ja sam na asus 945 ploči imao 4gb i to... 1gb geil value, 1gb geil ultra, 1gb transcend jetram i 1gb kingston value i sve je radilo kao podmazano, nikada ni jedan jedini bsod nisam imao.
Sada sam uzeo 2x2gb kit, sa namerom da uskoro kupim jos jedan identican kit. Kao što su ti ostali preporučili, ili prodaj 2x512gb i zadrži 2x1 (eventualno dokupi još 2x1gb) ili sve prodaj pa kupi lepo 2x2gb kit.

Pozdrav

Hvala svima, kupicu najverovatnije 2x2gb na 667/800, i batalicu ovih 2x512 sto imam.

Ovaj...i samo jos jednom, znaci nema smisla da ovih 4x1GB na 533 kloknem da rade na 667MHz..?

Posto mi nude u nekim zamenama, a previse sam kesa puko zadnjih par dana, ne mogu odmah da uzmem novu 2x2gb na 800 :/

Za moju plocu Asus M2N SLI Deluxe, pise da se ne stavlja vise od 3GB rama, jer ne moze vise da se koristi na 32bit sistemu....

Jel mogu da stavim 2x1gb + 2x512 i da to radi u dual channel...ili za dual channel mora da su oba para ista?

Ja mislim daj e bolje da stavis 4x1GB i da uzivas :) Imaces DualChannel, mozda uspes da je kloknes na 667+ MHz i to je to. To sto je 32bit operativni sistem nece moci kompletno adresirati i iskoristiti nije preterano vazno. Ionako razlika izmedju 533 i 667 nije toliko velika i vazna da bi se lisio jednog gigabajta memorije.

Vrh Dno