Šta je novo?

Aspect

oliveragajic

Slavan
Učlanjen(a)
06.06.2007
Poena
304
Imam neke mpeg2 16:9 fajlove koje moram da kompresujem u divx/xvid/nešto radi slanja na youtube. Problem je u tome što koji god program i podešavanje da ukombinujem, uvek se izgubi podatak o aspectu, koji je vrlo bitan. Probala VirtualDub, Format Factory, SUPER i uvek ispadne nešto približno 4:3. Dimenzije mpega su 720x576, napravljeni u Premieru.

Šta?

Jesi li probala u Vegasu mozda, tamo sam siguran da moze da se namesti drugi format sa podesavanjem aspekta.
Mada postoji drugi "siroviji" nacin ako ne uspes da podesis dobro video fajl, koji ipak treba da posluzi kao poslednja varijanta. Ako je taj MPEG2 vec u 16:9 aspektu mozes da uploadujes kao takav fajl, trebace vise vremena ali ce se kompresovati na samom sajtu.

Imam neke mpeg2 16:9 ... uvek ispadne nešto približno 4:3. Dimenzije mpega su 720x576, napravljeni u Premieru.
Šta?

Vidis da ti je pogresan izlazni format iz Premiera 720x576 je ~ 4:3 pal i naravno da ce da ti svi programi kompresovati u 4:3
sho znaci da nisi kropovala crne delove na tom mpegu koji se nalaze iznad i ispod tog 16:9 ili si pogresno dala ulazno/izlazne parametre u premieru dok si radila

Svaki DV-PAL je 720x576, bez obzira na aspect. Uvek je tako šljakalo i šljaka i dalje dok je mpeg2 u pitanju, sve dok ne probam da ga prekompresujem u divx/xvid, tu se iz nekog razloga gubi podatak o aspectu iako ga ja podesim u codecu. Ranije je sve bilo ok, šta sam mogla da zabrljam?

I još nešto u vezi s topicom. Imam DV-AVI snimljen u 16:9 ali greškom capturovan u 4:3, dakle sa izduženom slikom. Kako njega da razvučem u širinu, ako je moguće (pošto mi je otvoren widescreen projekat u Premieru)?

I još nešto u vezi s topicom. Imam DV-AVI snimljen u 16:9 ali greškom capturovan u 4:3, dakle sa izduženom slikom. Kako njega da razvučem u širinu, ako je moguće (pošto mi je otvoren widescreen projekat u Premieru)?

Da li si probala da ga provrtis kroz render samo sa aspektom 1.33. Evo primera kada sam imao VOB sa Widecreen DVD-a ciji su MPEG-2 fajlovi u 4:3, ostavio sam istu rezoluciju i stavio 1.33 aspekt. Probao sam za .wmv, .mp4 i mpeg2 i radilo je bez problema.
Mada je ovo sve u Vegasu, Premier nisam radio ali sigurno postoje iste opcije za podesavanje. A evo su slike od originalnog fajla i obradjenog na 16:9.

Prilozi

• VTS_02_5.JPG
    VTS_02_5.JPG
    66.8 KB · Pregleda: 46
  • Untitled.JPG
    Untitled.JPG
    28 KB · Pregleda: 48

Glupog li pitanja, ignorišite ovo :wall:

Ostaje problem oko kompresije???

Ne znam za divx/xvid sta je najbolje a da ce dobro prepoznati aspekt, ali mozes da smanjis velicinu barem na pola u Premieru ako obradis fajl kao .wmv.

Svaki DV-PAL je 720x576, bez obzira na aspect. Uvek je tako šljakalo i šljaka i dalje dok je mpeg2 u pitanju, sve dok ne probam da ga prekompresujem u divx/xvid, tu se iz nekog razloga gubi podatak o aspectu iako ga ja podesim u codecu. Ranije je sve bilo ok, šta sam mogla da zabrljam?

Najbrze resenje za oba slucaja je da skines MediaCoder http://www.mediacoderhq.com/dlfull.htm

a) za trenutnu situaciju
1. Options/User Interface Mode/Expert Mode
2. dodaj taj tvoj fajl sto hoces na Youtube
3. Picture/ klikni na Croper/kad ti otvori prozor idi na Mode / Auto Detect (isecice taj crni "visak" koji je potreban za TV
4. Video = podesi kontejner/bitrate
5. Audio = podesi kodek/bitrate

b) za taj drugi slucaj sto ga se odrices takodje MediaCoder
1. Picture/Resize (obrisi neko od ponudjenih varijanti i stavi neku svoju za koju mislis da odgovara tom 16:9

Poslednja izmena:
Kao što je korisnik Geble već spomenuo u svom postu, zašto bi uopšte i kompresovala u divx/xvid a zatim slala na youtube?! Bez potrebe degradiraš sliku koja će ionako biti kompresovana samim uploadom na Youtube!
Ako je kvalitet slike na pomenutom sajtu prioritet onda treba da se uploaduje DV avi pa kolko traje traje, bitno je da video izgleda što bolje.

Vrh Dno