Šta je novo?

Uporedni test CPU kulera 2009.

naravno, ova tema zato i postoji.. da bi se podigao kvalitet testova, ne?

Ko je "odrastao" uz FOP32 ili FOP 38 jos gore, taj je izgubio osecaj za buku. Posto Stameni jeste bio te price tada (ni sam ne znam kako sam spavao u krevetu koji je bio na metar od masine koja je morala dial up-om da skida celu noc 150-200 mb), verujem da mu je buka danasnjih kulera potpuno irelevantan podatak :)

pa nismo svi tak'i.. mnogima od nas smeta skoro sve :d..
i kad ulazem 4000-5000din u kuler, interesuje me podatak buke..

Salim se naravno, u pravu ste sto je taj podatak izostavljen

verujte da su toliko male razlike u buci, da je to neprimetno (osim za modele koji mogu da se odvrnu na 3000+ rpm)... kao kad bi neko poredio Mercedes E klase i Lexus LS i onda kao, jao, ipak je Mercedes udobniji, krš je ovaj Lexus, a ustvari su samo nijanse u pitanju. Mnogo ste se bre razmazili :).

Ajd da kazem nesto na temu buke i youtube klipova, posto osim sto tolike godine radim u IT-u bavim se i produkcijom muzike, a i audio tehnika mi je struka.
Ovi klipovi na youtube-u nisu dovoljno relevantni iz vise razloga.
Mikrofon kojim se snima svakako nije kvalitetan mikrofon koji ima dobar frekventni odziv. Ne urlaju svi kuleri na istoj frekvenciji, pa samim tim i karakteristika mikrofona (loseg pogotovo, a ne verujem da su koristili Neaumann ;)), utice na ono sto cujete na klipu. Pritom, u zavisnosti od usmerenosti doticnog cete dobiti prilicno razlicite rezultate, a svako ko je ikad snimao nesto zna da od visine input gain-a, cak i pri malim razlikama, bitno zavisi jacina izlaza. O tome da kucista ne prigusuju sve frekvencije ravnomerno da i ne govorim, jer kad ga montirate i zatvorite stranicu (sad ce neko reci: a ko jos zatvara stranicu :d) to je opet druga prica u odnosu na to kada ga gledate na youtube-u kako landara po stolu. (pritom, ne znam da li samo ja na prvom klipu cujem i kako onaj papirni label kaci o kuler ?)

Lepo je to kad se neko seti da unese inovaciju u testiranje, ali to treba uraditi kako treba. Ako ne uradis kako treba, daleko informativniji je famozni podatak koji daje proizvodjac.

Ko je "odrastao" uz FOP32 ili FOP 38 jos gore, taj je izgubio osecaj za buku. Posto Stameni jeste bio te price tada (ni sam ne znam kako sam spavao u krevetu koji je bio na metar od masine koja je morala dial up-om da skida celu noc 150-200 mb), verujem da mu je buka danasnjih kulera potpuno irelevantan podatak :)
Ja sam taj... odrastao uz FOP32, kao i Pentalpha-u Tornado... i vrlo brzo sam se odvikao od toga, mogu ti reci :)
Sad, sta mi predje ~1100 obrtaja u kucistu, vec se zamislim...

Zaista, ne znam kako smo izdrzavali u ono vreme, 5000-6000 obrtaja je nenormalno...

Ma ja sam nedavno u nekoj kutiji pronasao FOP-a :) Pa to je strasno bilo...a znam da si i ti tada bio deo te price (vidi ti se po avataru :D )

Danasnji korisnici ne znaju sta su propustili :) Mnogo su se bre razmazili

Jesam clan mladje garde, ali bojim se da sam i ja osetio "cari" visokog rpma. Thermaltake Volcano 9 na 5600rpm koji je bio na athlonu 2100+. Cinjenica da sam ovaj kuler vec na 4k obrtaja mogao jasno da razaznam i pored upaljenog usisivacha dovoljno govori, a da ne pricam o buci koju je pravio na 5600rpm :banana:

Kao sto bi reklo marksisticko ucenje: overlclocking (vera) je opijum za mase :p

Ajd da kazem nesto na temu buke i youtube klipova, posto osim sto tolike godine radim u IT-u bavim se i produkcijom muzike, a i audio tehnika mi je struka.
Ovi klipovi na youtube-u nisu dovoljno relevantni iz vise razloga.
Mikrofon kojim se snima svakako nije kvalitetan mikrofon koji ima dobar frekventni odziv. Ne urlaju svi kuleri na istoj frekvenciji, pa samim tim i karakteristika mikrofona (loseg pogotovo, a ne verujem da su koristili Neaumann ;)), utice na ono sto cujete na klipu. Pritom, u zavisnosti od usmerenosti doticnog cete dobiti prilicno razlicite rezultate, a svako ko je ikad snimao nesto zna da od visine input gain-a, cak i pri malim razlikama, bitno zavisi jacina izlaza. O tome da kucista ne prigusuju sve frekvencije ravnomerno da i ne govorim, jer kad ga montirate i zatvorite stranicu (sad ce neko reci: a ko jos zatvara stranicu :d) to je opet druga prica u odnosu na to kada ga gledate na youtube-u kako landara po stolu. (pritom, ne znam da li samo ja na prvom klipu cujem i kako onaj papirni label kaci o kuler ?)

Vidi, ja kad hoću da vidim u parkiću koje je dete više poraslo - stavim ih jedno pored drugog - ne odvezem ih do Zavoda za mere i dragocene metale da ih lepo premere. ;)

Što bi rekle debele žene: "najtačnija ti je vaga na kojoj se stalno meriš" - može da se meri sa čime god hoćeš, ali dokle god meriš istim mikrofonom u istoj sobi jedno će se sigurno znati - koji je najtiši. ;)

Lepo je to kad se neko seti da unese inovaciju u testiranje, ali to treba uraditi kako treba. Ako ne uradis kako treba, daleko informativniji je famozni podatak koji daje proizvodjac.

Kao nekog ko se bavi produkcijom muzike, a i audio tehnika ti je struka - da te pitam: Koliko su slagali na TT sajtu kada su napisali "Noise Level: 20 dBA" za IA1 ?

Nisu slagali nista. Merili su dok ventilator ne radi :d

Što bi rekle debele žene: "najtačnija ti je vaga na kojoj se stalno meriš" - može da se meri sa čime god hoćeš, ali dokle god meriš istim mikrofonom u istoj sobi jedno će se sigurno znati - koji je najtiši. ;)
Debele zene nemaju pojma, vaga je linearna sprava, a mikrofon bas i nije, niti po frekventnoj karakteristici niti po prostornoj.
Bili su ranije na nekom site-u (u doba famoznog FOP-a) klipovi raznih kulera, ali snimanih kako treba, pa se svaki cuo upravo onako kako bi ga cuo da ga kupis, ugradis u racunar i sednes za racunar. Ova glupost na youtube-u nije ni priblizno referentna.

Kao nekog ko se bavi produkcijom muzike, a i audio tehnika ti je struka - da te pitam: Koliko su slagali na TT sajtu kada su napisali "Noise Level: 20 dBA" za IA1 ?
Verovatno mnogo, ili se bar meni tako cini, posto meni smetaju i komarci na drugom kraju sobe kad krenu da zuje :D
To da proizvodjaci lazu i nije neka novost, ja samo kazem da je primer objektivnog review sa sve youtube klipovima nista bolji od proizvodjacke specifikacije kada ga radi neko ko to uradi lose.

bolje istta nego nishta...... :)

Onda niste morali ni temperature da merite :)

Ja recimo menjam kuler zbog tishine, a ne zbog manje temperature a verujem i mnogo ljudi na ovom forumu.

Zashto je mancha tako teshko da priznash greshku...ugledajte se malo ostali na pecu...ljudski je greshiti....

bolje istta nego nishta...... :)

Onda niste morali ni temperature da merite :)

Ja recimo menjam kuler zbog tishine, a ne zbog manje temperature a verujem i mnogo ljudi na ovom forumu.

Zashto je mancha tako teshko da priznash greshku...ugledajte se malo ostali na pecu...ljudski je greshiti....

Onda smo se dogovorili. Isnogood na sledećem uporednom testu dolazi da volontira i meri nivo šuma na kulerima sa svojom opremom i u svoje slobodno vreme. ;)

Mislim da to nije ok rezonovanje. Ako vam je mrsko i nemate vremena, nemojte onda da radite test. Niti meni nesto puno znaci, niti je meni licno bitna buka jer uzimam najbolje, ali na ovo cu da reagujem.
Ljudi su nesto primetili i to je izneseno ovde. Jednostavnije je bilo reci opremu nemamo, a i vremenski smo bili ograniceni, nego ulaziti u raspravu i pradvdati nedostatak testa.

Poslednja izmena:
Onda smo se dogovorili. Isnogood na sledećem uporednom testu dolazi da volontira i meri nivo šuma na kulerima sa svojom opremom i u svoje slobodno vreme. ;)

Primam MITO....kad njihov kuler bude na testu stavicju tampone u ushi...

pochetna ponuda 100e. ....Ponude na [email protected] ....

Ja sa testom nemam bas nikakve veze, niti pokusavam da branim Stamenog.
I meni je pri izboru hladjenja bila bitnija tisina.
U nedostatku uredjaja za merenje nivoa buke bilo bi lepo da je uz svaki kuler dao subjektivni utisak o buci u poredjenju sa ostalima sa testa (tipa, neku ocenu od 1-10, kao za sistem montiranja). Taman nedostaje ta jedna tabela.
Znam da je odraditi uporedni test ovolikog broja kulera ogroman posao, pa je steta da ljudi zbog takvog previda kuju teorije zavere i da pritom kao dokaz da se TX3 cuje kao usisivac koriste krajnje cudan snimak na youtube-u. Da je lik na isti nacin snimio komarca, zvucao bi kao T-Rex, a onda bi svi koji vide klip poceli za zazidavaju prozore da ih zver ne bi pojela ;)
Ja cu rado svakome povezati bilo koji kuler u shopu, pa da moze da ga cuje na licu mesta i proceni da li mu odgovara ili ne i uporedi ga sa drugim.

Poslednja izmena:
Ma ja sam nedavno u nekoj kutiji pronasao FOP-a :) Pa to je strasno bilo...a znam da si i ti tada bio deo te price (vidi ti se po avataru :D )
Stari dobri... avatar :)

Inace, negde videh (da l' ovde na oglasima, da l' na Berzi) da je neko prodavao FOP-a, za koju stotinu dinara... odma' me udari nostalgija, resen sam bio da kupim. Sad, ne znam sta bi, jednostavno sam zaboravio na taj oglas... bas steta, vol'o bi da mi stoji u kolekciji preciouss hardvera (ABIT NF7-S v2.0... onaj legendarni, koknuti :), DFI nF4 Ultra-D, Athlon XP 1700+ T-Bred B, ABIT Siluro Ti4200, Corsair PC3200C2...)
Danasnji korisnici ne znaju sta su propustili :) Mnogo su se bre razmazili
Realno - neka... neka, kakvo je ono vreme bilo, ne ponovilo se :)
(samo po tom pitanju)

To je samo fan, druze... nije ceo cooler :)

Ali ga pamtimo... "po dobru" :p... svi mi iz "starije" garde :D

pa isao je lepo na tr xp-90c :)

Uh... a to je imao - ko? Jedan covek, dvojica plafon :)
Ja sigurno nisam, nisam imao niti para niti nacina da se docepam toga... za mene su GlobalWin (FOP) i kasnije Thermaltake (Volcano, Venus) bili i otac i majka :)

Kakva su to (crna) vremena bila... nije bilo prakticno nicega, bilo kakve egzotike na kasicicu, i to uglavnom spolja... sve u bež boji (bukvalno!), kakvi ove crne-sive-sarene varijante k'o sad... strasno.
A ne k'o sad, kad svaka vuna fura TRUE :D

ja sam jedno godinu dana planirao da ga dovucem iz usa, pa sam na kraju odustao i zadovoljio se sa zalmanom 7700cu :)

Poslednja izmena:
Ja sam covek u godinama koji sa sigurnoscu vec ne moze da kaze sta je juce jeo :) ali jel bese Volcano dolazio sa narandzastim velikim fanom?

Nego, seca li se iko ovde prve Bench akcije kada su stigli golden i silver orbovi bas preko naseg sajta? E to su bili prvi kuleri u Srbiji koji nisu bili iz klase 5 maraka...

Ja sam covek u godinama koji sa sigurnoscu vec ne moze da kaze sta je juce jeo :) ali jel bese Volcano dolazio sa narandzastim velikim fanom?
31_t_thermaltake_vulcano9.jpg

Volcano 9... doduse, i kasniji model 11+ je dolazio sa tim istim fanom (bar te boje :)), ali to je vec neka druga prica... prvi pravi nandzarasti je bio upravo Volcano 9 ;)

BTW, "veliki fan"... 8-ica :D
Doduse, u to vreme, kada su ventilatori od 60 i 70mm bili standardni (na svim zivim cooler-ima, sto budjavim, sto iole boljim), "ovoliki" fan se zaista smatrao velikim :p
Nego, seca li se iko ovde prve Bench akcije kada su stigli golden i silver orbovi bas preko naseg sajta? E to su bili prvi kuleri u Srbiji koji nisu bili iz klase 5 maraka...
I toga se secam... :p

Poslednja izmena:
Vid' mu kablova :)

Da, da, i temperaturna sonda...tada je ASUS prvi stavio PC probe da mozemo da gledamo temperaturu :)

Nego... potenciometar, molex adapter, standardni tropinac... vec pominjana sonda... kablova kol'ko 'oces! :D

Jeste Boga mi...znam da mi se nikako nije dopadala unutrasnjost kucista jer nisam znao kuda cu sa svom tom skalamerijom od kablova. Doduse, nikada nisam umeo da skockam unutrasnjost po PS-u :)

Vrh Dno