Šta je novo?

UPOZORENJE !!! - za korisnike Alu iMac-a !

Jok tri, samo dodatne dve godine, a sveukupno tri...

img-support-mac.gif

Samo obratite pažnju na to da APP još uvek nema da se kupi kod nas a niti je Apple dozvolio da se aktivira iz Srbije..

Mozda je off, ali da spomenem.
Kupim u apple radnji "HARMAN KARDON SoundSticks II" i ja kao a garancija oni kazu "dovoljan ti je racun"?!
Reko aj ok, ali pre neki dan sredjujem papire i racun od HK izbledeo samo se nazire.
Ne daj Boze da rikne nesto mogu samo sa toalet papirom da odem tamo.
Toliko o apple u Srbiji. :smackbum:

Samo obratite pažnju na to da APP još uvek nema da se kupi kod nas a niti je Apple dozvolio da se aktivira iz Srbije..

Ali bi trebalo da može da se kupi i aktivira preko interneta... Ili je nekako drugačije?

Taman sam se nameračio na Apple lapove kad ova rasprava. Smola...

Pa nije problema sa MacBook-ovima, već sa iMac-ovima zbog toga što je kod iMac-a kompletan hardver iza panela, pa je usled toga dolazilo do neplaniranog prekomernog zagrevanja panela i promena koje su se primećivale na ekranu.
U principu se probelm relativno lako rešava instalacijom softvera za manipulaciju brzinom ventilatora i podizanju broja obrtaja sa default-a na bar 1500-2000 rpm.

ali opet - kako nisu mogli da predvide da će se LCD panel raspasti ako CPU i GPU pri 1000rpm imaju temperaturu od 40-50c ??

apple plan care na tri godine za macbook unibody/air 250 usd???? auuu...

Kako sada stvari stoje, ima lo jos nekoga sa ovim problemom?

Posto sam vec postovao na ovu temu, moram da se ispravim: moj alu 20" iMac nema probleme sa "odlepljivanjem" displeja zbog pregrevanja, nesto drugo je u pitanju. A to drugo je prasina, izuzetno sitna, koja se uvukla u ekran. Dakle, ne ispod zastitnog stakla, nego bas u ekran i ne moze da se ocisti. Fala bogu pa se skoro ne vidi i ne smeta.

Samo ipak, jos uvek nisam razocaran u Apple. Jos uvek to sve radi dosta dobro. Nadam se da se nece potruditi da me smori :)

Milane, šta da ti kažem, sretno sa EFIx-om (ili možda padne hackintosh).
Pozz

p.s. ja ostajem na Apple-u, minika radi kao sat.

@kovacm:
Ne znam cemu tolika panika odnesi im i trazi da rese problem. Uostalom pod garancijom si.

ko mi je obrisao post ???

MacMini i kod nas radi ko sat. MacPro verujem da isto radi ko sat ali ovi iMac-ovi su im golo G.!

jeste pod garancijom, sad cu da vidim koliko ce natezanja biti oko toga i koliko cu NEDELJA provesti bez racunara... :mad: u svakom slucaju javicu ;)

a onaj prosli iMac koji se bukvalno raspao (mislim na flekčare preko CELOG LCDa) su cenili 700e. - što možda i nije bilo loše ali poenta je da je istekla garancija za mesec dana kada su mu se pojavile fleka. i uostalom - kako tako nešto uopšte sme da se dešava na proizvodu koji ima premium cenu ???

obrni, okreni - više nikome ne mogu da preporučim da kupi iMac - pogledaj samo Apple forum koliko ima problema sa iMac-ovim...

kovac, sad me baci u rebus, ja mislio da se samo stavljaju extra komponente u iMac masine i da su sam vrh, sad kad ovo citam, razmisljam se da li da dam kintu za iMac-a, ili da pazarim neki MacBook.

Covece, tolika kinta a masina ima takve greske! A ja mislio da predjem na MAC OS X i bacim sve ostalo u smece ....

Poslednja izmena:
kovac, sad me baci u rebus, ja mislio da se samo stavljaju extra komponente u iMac masine i da su sam vrh, sad kad ovo citam, razmisljam se da li da dam kintu za iMac-a, ili da pazarim neki MacBook.

Covece, tolika kinta a masina ima takve greske! A ja mislio da predjem na MAC OS X i bacim sve ostalo u smece ....

Mašina jeste vrh i komponente jesu vrh. U 24 cola iMac-u je H-IPS panel, mašina radi kao sat. Ja da sam opet u istoj situaciji kao kad sam kupovao iMac-a, opet bi ga uzeo. Jednostavno je "pogled na svijet" drugačiji kad ti je sve na jednom mjestu (iza ekrana) i kad nemaš svu onu gužvu kablova.

Po meni, problem nije sa iMac-om kao Apple mašinom, već sa LG-Philips-om kao proizvođačem panela. Ovo se ne dešava na svakoj mašini, već na samo pojedinima. A vjerujem da bi se uvidom u batch-eve moglo doći do srži problema, odnosno do problematične serije TFT panela...

Milane, ti svakako otiđi do Apple-a, tj. dilera od koga si kupio mašinu i traži rješenje problema, jer si u garanciji. A oni neka se snalaze. Kad prekorače 45 dana, traži novu mašinu i zdravo. ;)

Mac OS X je stvarno extra, bez greske!

iMac ima vrhunske komponente ali ocigledno da su se negde preracunali kad postoje ovakvi problemi sa iMac-om!

2 x po 2000e za masinu i obe da imaju ovaj problem sa odlepljivanjem slojeva LCD ekrana usled pregrevanja...

meni je dosta.

i nije problem do LG panela jer ja nisam kupio LG panel vec Apple proizvod! dakle Apple treba da resi ovaj nastali problem. Videcu ovih dana sta kazu iz Apple-a... i kao sto sam rekao - 45 dana bez racunara!!! pa to je 15% garantnog roka!! ali da ne pricam napamet, kao sto rekoh videcu sta kazu...

mada vec znam sta ce reci: ako Apple zvanicno nije priznao problem, tj. nemaju ga u bazi - mozes da se slikas! a Apple nije priznao da postoji ovaj problem tako da mi ne gine slikanje.

za npr. felericne 8600GT GPU u MacBookPro je priznao problem i ovde u srbiji se moze dobiti zamena logic boarda - proverio sam u PowerComu.

Poslednja izmena:
i nije problem do LG panela jer ja nisam kupio LG panel vec Apple proizvod!

Kupili smo Apple proizvod sa LG komponentom. Nažalost. Da je Apple odgovoran - jeste. Da će on nešto da učini - pitanje je. Ako ništa drugo, treba ih tužiti, pokrenuti grudvicu, pa će da odreaguju. Tako je bilo sa hlađenjem na Quad G5, pa su na kraju i van garancije mijenjali hladnjake...

@castor tako je i sa svim otalim Mac racunarima (losi kondezatori u eMac i G5 iMac-kovima iz 2005.)... neko mora da podnese tuzbu pa da onda Apple popusti i uvede bezuslovnu zamenu felericnih komponenti na 3 godine.

e sad ovo sa iMac-om je vec problem jer ne postoji felericna komponenta vec usled pregrevanja dolazi do ostecenja LCD panela - e sad da li je problem sto se LCD raspadne pri deklarisanoj radnoj temperaturi ili pre - nije me briga, to je iskljucivo briga Apple-a.

ali mislim da imaju generalno problem sa pregrevanjem iMac-a - cak i da zamene display ko garantuje da se isti nece ponovo pokvariti (odlepiti)? temperatura na kojoj ce raditi taj zamenjeni LCD display ce i dalje biti ista...

u svakom slucaju Apple je najavio redizajn iMaca za kraj godine - http://www.appleinsider.com/article...acs_rumored_with_compelling_new_features.html

najverovatnije da nije dzaba najavio ovo ;)

Ta najava nije zvanična i pitanje je koliko kredibiliteta nosi. Ono što će možda da uslovi redizajn jeste prelazak na nove Intel procesore - i5/7.

pa retko sta nije tacno sa appleinsidera.

elem, to sve ne menja cinjenicu da se g0vn0 od iMac-a pregreva i crkava... i colt-u sam bas rekao u jednom drugom threadu da se ovakva sr*nja nisu desavala sa G5 masinama...

bruka i sramota za 2000e. komp!

Aman, kakve to veze ima sa tranzicijom na Intel? Isto bi desilo i da je unutra PPC CPU slicnog perf/watt, u identicnim ostalim uslovima (GPU, hard etc.), pri istoj kolicini buke. Mogu biti problem paneli i to samo odredjena serija(e), sto kaze castor ili jednostavno, kao sto rece mipko, previse nisko podesen fabricki RPM fanova, sto je najverovatnije problem.

http://i26.tinypic.com/2pziuj9.png

Dobro nisi postavio na 1200RPM, igrao L4D i zakljucio da se pregreva. :D

Dok Apple ne istupi i ne kaze sta je konkretno u pitanju, moze samo da se nagadja. Ovako poredis babe i zabe realno. Problemi su postojali i ranije, kao ste i sami rekli, ne ovakvih razmera, ali ih je bilo. Nijedna tehnicka sprava nije imuna na probleme. to bi valjda trebalo svima da je jasno. Da je sramota za masinu te cene, svakako jeste, ali "teorija" koju ti zagovaras, jednostavno nema nijedan dokaz u svoju korist.

U zdravlje. :wave:

Btw, zasto ne radi apple.rs?

@RR: hvala. :)

Poslednja izmena:
Ja vjerujem da je problem u panelima...

Ne znam koliko ste upoznati sa sadržajem i rasporedom komponenti, ali su kuleri raspoređeni na slijedeći način:
1. cpu/gpu paket, tj. dijele jedan ventilator i jedan kuler povezan toplotnom cijevi
2. hdd
3. odd

Postaviću sliku iz servisnog utupstva, da znate.

Meni su uglavnom na relaciji 2k/3k/700 rpm, na "leru" mi je cpu na oko 33-35/6 stepeni, a hdd je redovno u 40+ opsegu, i ne spada ispod toga. Preko noći, kada i temperature vani spadnu koji stepen, onda mi cpu dođe u 25-30 stepeni opseg, ali hdd nikad nije bio ispod 35-40, bez obzira na setovanje.

A ovi se vjerovatno prebacuju na novi dizajn usvojen od strane svih distributera pod PowerComm čizmom - zeleno-bijeli minimal dizajn... :d <-- nešto ovog tipa hahhahaaa

Aman, kakve to veze ima sa tranzicijom na Intel? Isto bi desilo i da je unutra PPC CPU slicnog perf/watt, u identicnim ostalim uslovima (GPU, hard etc.), pri istoj kolicini buke. Mogu biti problem paneli i to samo odredjena serija(e), sto kaze castor ili jednostavno, kao sto rece mipko, previse nisko podesen fabricki RPM fanova, sto je najverovatnije problem.

http://i26.tinypic.com/2pziuj9.png

...

ima veze! jer Apple, kao ni njegovi korisnici, nisu bili optereceni sa 2 ili 3 GHz CPU.... C2D ili i7 CPU...
imali su svoje PPC procesore koji nisu imali veze sa intelom i bilo kakvom trkom.

imali su svoj SIMD koji je i OS koristio (za razliku od SSE i Windowsa)...

e sada; kada je frka da novi iMac ima najnoviji C2D ili i7 CPU koji Apple mora da ugura u svoj iMac da ne bi ispao smesan na M$ reklami (sala mala :D)
- odnosno mora da stavi najnoviji intel CPU u taj isti iMac kako bi bio konkurentan; inace sigurno ne bi mogao da proda iMac na 2.33GHz za 2000e. danas!

i onda se tu negde desavaju greske: ne isprojektuje se dobro hladjenje ! - jer svi smo navikli da se iMac racunari ne cuju!
i napravi se sronje sa SMC-om koji gotovo nikada ne ubrzava ventilatore (da, igras L4D 3 sata i ventilatori se ne podignu sa defaukt 1200RPM setovanja nikada !!!!!!! )!

ne kazem da su samo intel procesori problem, to nikako - problem je sto sada imaju presiju da prate nove intel procesore na vreme u svojim racunarima.

---

i btw -

- jedini realni benefit (osim $$$) prelaska na intel je sto se sad korisnici lakse odlucuju za Mac ! - jer mogu da podignu Windows bez problema (stara bolest zvana Wintel :( :( :( ).

sto u sustini i nije benefit (!) - jer kad jednom vide kako radi OS X skroz i zaborave na Windows ! :D
(za to malo Windowsa sto je potrebno za npr. e-banking (kod nas) ili nesto slicno, VirtualPC je skroz dobro odradjivao posao i na PPC masinama ;))

Kovacm, ne bih rekao, i PPC procesori su bili u trci sa Intelom, prvo u megahercima, a nakon toga kad to nije moglo vishe da se prati (mislim na vreme kad je Intel izashao sa Pentiumom III & IV i frekvencijama preko 2 ghz-a) onda je Apple krenuo sa varijantama G4, G5 i ubedjivanjem korisnika kako megaherci nishta ne znache jer se njihov na primer G4 na 800 mhz-a ravnopravno nosi sa 3x brzom P4-om. Shto nije bilo tachno lichno sam testirao u Photoshop-u G5-icu dualku koja je bila sporija od moje kucne PC mashine, a koshtala trostruko skuplje.

Problem je u tome kao shto kazesh shto su loshe projektovali hladjenje. Ne zaboravi da su Imac G5 i prvi iMac Intel bili u istom (belom) kucishtu i da tu nije bilo problema jer sama dubina mac-a bila veca, sad na Alu modelima su dodatno smanjili dubinu kucishta, prostora je manje, a komponente su zbijenije i verovatno je i to jedan od razloga tih ekranskih anomalija usled prevelike toplote u malom natrpanom prostoru.

hehe...

evo ovako: Pentium IV je bio u trci i sa AMDom po pitanju megaherza ;) jednostavno bio je projektovan da radi na xxxMHz.

Apple nije krenuo sa G4 ili G5 varijantama kad se pojavio Pentium III ili IV, krenuo je mnogo ranije ;) (btw, da stvar bude jos gora - Pentium III je 99% isto sto i Pentium II samo mu je dodat SSE i, cini mi se, povecan kesh i promenjen socket. Intel je imao tu mogucnost da prodaje isto ****** samo drugo pakovanje bez problema dok ga AMD nije pritisnuo malo :d)

:) sad sam krenuo da trazim detalje vezano za G5 cs P4 ... no nije ni bitno - ja nisam uzivo probao ali citao sam tekstove u c't magazinu gde je G5 bio brzi bas u PhotoShopu (na sporijem taktu) od P4. najverovatnije da G4 nije mogao da se nosi sa 4 godine mladjim P4 ;)

Problem je u tome kao shto kazesh shto su loshe projektovali hladjenje. Ne zaboravi da su Imac G5 i prvi iMac Intel bili u istom (belom) kucishtu i da tu nije bilo problema jer sama dubina mac-a bila veca, sad na Alu modelima su dodatno smanjili dubinu kucishta, prostora je manje, a komponente su zbijenije i verovatno je i to jedan od razloga tih ekranskih anomalija usled prevelike toplote u malom natrpanom prostoru.

pazi sad: moj kucni, beli intel C2D iMac se isto pregrejao i poceo da brljavi sa grafikom !!!

i nisam jedini, pun je Apple forum korisnika belog iMac-a kojima su prsli 7300 i 7600 nvidia GPU (ja bih pre rekao memorija) i imaju horizontalne linije sa random pixelima usled PREGREVANJA !! (beli iMacovi, to su oni deblji)

i sve to zato sto g0vnari iz Applea nisu nasli za shodno da ubrzaju ventilatore. (mogli su da urade kroz update FirmWarea!)

e tako.

pa sad ko sme neka kupi racunar od 2000 evra pa neka ceka kada ce poceti da otkazuje :d
i ako neko ovde "ima pravo" da napise da je iMac vnugo onda verujem da sam to ja posto sam "najveci Apple fanboy" zar ne Colt? :d :d

konkrento za bele iMacove Apple ce najverovatnije cutati jos 3 meseca i onda ce isteci 3 godine od pojave racunara (beli iMac C2D 2006.) i pojeo vuk magarca! a ja sam stvarno ispao magarac sto sam dao tolike pare za g0vno. i jos gore, preporucio ljudima da kupe to isto ***** !!!

e tako.

i odo sad dalje da sklapam PrC za Mac OS X. (i smaram Colt-a za preporuke u vezi komponenti ;) )

:wave:

Poslednja izmena:
Pa sastavi istu mašinu kao ja, poboljšaj šta ti treba i uživaj... ;)

Vrh Dno