Šta je novo?

[N5800] Zvanična tema

Jel se desava nekom da dok surfuje internetom da mu se internet pretrazivac ugasi iz cista mira :p... I to bilo koji, njegov sistemski, Opera Mini...:p

Meni se to redovno desava sa Operom,drugi nisam ni koristio. Ne znam sta mu je al me nervira.

Malo uputstvo za one koji rade update softvera na verziju 30.0.011 :

* Pre update-a obavezno uradite kompletan backup sa telefona (backup memorijske kartice nije potreban)

* Nakon update-a morate da uradite "hard reset" telefona da biste mogli da vidite novi e-mail plugin na glavnom ekranu.
Hard reset brise sva podesavanja i podatke sa memorije telefona, a radi se komandom *#7370#

* Posle resetovanja vracate backup, ali bez cekirane opcije "settings". Onda cete videti novii e-mail plugin. Vecinu glavnih podesavanja telefona moracete da opet uradite, naravno rucno. Moguce je da cete morati i ponovo da instalirate neke od svojih aplikacija, cak iako su bile instalirane na memorijskoj kartici.

* Sve u svemu, novi firmware primetno ubrzava rad samog telefona, kvalitet fotografija je bolji, zauzece RAM-a je manje, dodato je nesto multimedijalnih poboljsanja, renderovanje web stranica sa ugradjenim browserom je bolje itd itd... Nadam se da ce sledeci doneti i najavljene promene na homescreen-u, ali za sada i ovaj toplo preporucujem ;)

Poslednja izmena:
Koji product code vi koristite, kod mene sa Telenora ne nalazi nista...?

Meni je prosao update sa 0559962 to je valjda tajvan ili tako nesto (tako sam kupio fon), mada sam kao predhodno menjao product code na 0559395 (Balkans Blue) ali nije mi dodao srpski jezik, tako da nisam siguran da li sam uopste promenio produkt code.

Surfovao netom sat vremena, posle slusao muziku 3 sata.. lego da spavam i kad se probudio telefon mrtav... majti nokia

Jel uspelo nekom da hakuje novu verziju firmera(v30.0.011)?

Da.Telenor zakljucava telefone na svoju mrezu.

Meni se to redovno desava sa Operom,drugi nisam ni koristio. Ne znam sta mu je al me nervira.

Samo treba povecati kesh tj omoguciti da koristi vise resursa i nece se vise gasiti. Provereno. ;)

Danas prvi put videh 5530 Xpress Music, telefon koji bas lici na 5800, ali je manji i tanji. "Poigrao" sam se njime na kratko i sve zaista lepo funkcionise, bez kocenja i slicnih stvari. Ne mogu da donosim zakljucke jer nisam "testirao" nista posebno, vec lutao kroz menije, ali valjda je Nokia naucila nesto iz iskustva sa 5800 i ispravila njene hardverske mane. Vreme ce samo pokazati. :)

Malo slika sa neta...
nokia-5530-pictures-07.jpg
nokia-5530-3.jpg

nokia-5530-picture.jpg
nokia-5530-pictures-08.jpg

Poslednja izmena:
Da stvarno kako da povecas cache...ne mogu nigde da nadjem to :p

Poslednja izmena:
Već sam rešio da kupim taj 5530, kad ono, nema GPS! :(

Poslednja izmena:
Ja koristim Operu mini, kod nje ne postoje takve opcije :(
Stavicu Operu Mobile pa cu probati.
Hvala.

Zar Opera Mobile radi na 5800?

Kupljena prošle nedelje, izgustirana, sad red i da se komentariše :)

Nikada nisam bio ljubitelj simbijana, tako da, iskreno, i ne znam zašto mi je baš 5800 zapala za oko, mada, prvi put kada sam je isprobao, bila je dovoljno brza da i ne pomislim da je simbijan u pitanju, tako da, tu me je privukla odmah.
A otišao sam u prodavnicu, stao lepo u red, gledam kako lik ispred mene uzima 6700, ja sav srećan jer ću napokon i ja dobiti taj model, ode lik, moj red "Dobar dan, 6700, molim" i dobijam odgovor "Na žalost, upravo smo prodali poslednji model.." tako da je bilo "OK, daj XM" i eto ga tako u mojim rukama, ne njegovom voljom, ali njegovom srećom :D

Telefon je.. Hmm.. Odličan za ljubitelje Smart Phones, ali ne i za mene.. TS je jako interesantan, ali meni, levorukom, ponekad ume da stvori problem, mada verujem da je sve stvar navike. Videćemo. Baterija je odlična (uz prosečno korišćenje), izgled telefona je idealan, imam zamerki na stylus, ali ga, kao i, pretpostavljam, većina, uopšte ne koristim, palac mi je dovoljan, za neke veće akrobacije i "trzalica" dobro radi radnju. Ima dosta dosta zaista odličnih stvari, ali neću o tome, verovatno svi već znaju sve :)

Smetaju mi par stvari:
Sat mi se povremeno izgubi? Jednostavno ga nema, nestane, onda moram da ga startujem (iako ga nema, mogu da ga aktiviram klikom na home screen-u?), i onda samo isključim, tek onda se pojavi.. Do čega je ovo?
Često mi prikazuje da sam pokrenuo "Log", iako nisam ni dirao telefon? Uključen mi je "Summary after Call", i pretpostavljam da je to glavni problem, ali, ako nije, ima neko odgovor zašto mi se dešava?
Music player, kada isključim i posle uključim ponovo, pesme mi ne stoje tamo gde sam stao već kreće iz početka? Glupost.
Opera mini se sama gasi, kao što su gore već spomenuli..

To je to za sad, ne mogu se više setiti stvari, al' ima ih.
Uglavnom, kao Nokia fan, neke stvari su me razočarale, isto kao što su me neke druge oduševile..
Pokazaće vreme koliko ću ga zavoleti.. Ili promeniti :)

Poz

Ja koristim Operu mini, kod nje ne postoje takve opcije :(

Na zalost, u pravu si. Proverio sam nakon postovanja i zato naglasio da je to za Mobile verziju. Ali ja nikada nisam imao problema sa Mini verzijom, a koristio sam je na vecem broju telefona (uglavnom SE).

Zar Opera Mobile radi na 5800?

Naravno. Mini je java i radi na (skoro) svim telefonima, a Mobile je za Symbian telefone.

Poslednja izmena:
Koliko se ja secam poslednja verzija opere za symbian je bila 8.65 i to za s60v3 verziju, a valjda nije kompatibilna sa s60v5..mislim jel radi sa touchscreen-om ? Zato je i nisam koristio, a njegov sistemski browser kao ni opera mini nema ta podesavanja za cache...

Mislim da Opera Mobile 9.7 beta moze da radi na 5800XM. :)

Tako je. Moja greska, nisam proverio za koji je OS. Ucinilo mi se da je za Symbian. :/

I baterija je osakacena. Sivi model izgleda kao japanski tranzistori iz 80-ih godina.

a jel znas iz prakse koliko traje baterija? cini mi se da je procesor kod 5530 XM 600mhz,znaci znacajno jaci, ne znam kakav je potrosac...

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
@PretendeP
Since the 5530's battery capacity has dropped by 30 percent, as compared to that of the 5800, the figures about shouldn't come as a surprise - most of them are worse than the 5800's battery times exactly by 30 percent.
Ceo tekst

5530 XM ima isti ARM 11 434Mhz procesor kao i 5800 XM.

pa 5800 je imala 369mhz, a sa updateom firmware-a skace na 434mhz?(sto je u stvari , pa neverovatno , da se vodi takva politika da ne ukljucis punu brzinu procesora pa naknadno ukljucis, nokia vuce sve korisnike za nos:() evo ga i link o tome, otvorite general stavku ako vec nije otvorena pa procitajte i napomenu u vezi brzine procesora.
5530 ima isto arm 11 434mhz...

videh teskst, ispada da je baterija 30ak % manjeg kapaciteta pa zato i traje tih 30% krace ...

poz obojici

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno