Šta je novo?

koji enclosure za više od 1 HDD-a?

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Hi,
da li mi možete preporučiti neki externi (kakav bi inače bio :D) enclosure za više od jednog harddiska (može 2, 3, 4...)?

Dakle mora da bude za SATA harddiskove i da ima USB ili FireWire (bolje :)) vezu sa računarom (može i LAN ali verujem da je cena u tom slučaju još veća za ovakav uređaj). Ne mora da ima RAID!

vidim da SansDigital ima interesantan proizvod:

tr4ub_2.jpg

http://www.sansdigital.com/towerraid/tr4ub.html

ali ne znam gde može da se kupi u Srbiji (i da li uopšte može)?

Hvala!

Poslednja izmena:
Meni je potrebno kućište za ITX ploču bez 3.5 i 5.25 mesta, dakle što manja fino dizajnirana, tiha limena kutija sa otvorima za ventilaciju, a optika bi se kačila na USB po potrebi. Što se tiče mesta za hardove, dovoljno je i 2. Da li postoji tako nešto? :)
Ne kapiram proizvođače, čemu u tim mini kućištima čak i po dva-tri 5.25 externa otvora, ako je neko mislio da trpa gomilu optike uzeće neko veće kućište...

Yep.
Mogu jos da dodju u obzir i:
Antec Solo (Solo je preimenovani P150), klasican, "retro" dizajn, fabricki 3HDD-a opciono na suspension mount, mogu jos 2/3 (sa optikom/bez) da se okace ovako na "lastise" u 5.25" mesta,
Lian Li PC-A07 i PC-A06 - stylish :), kod A07 hardovi pod 90 stepeni, sto je zgodno za manipulaciju.

hm, ova Lian Li izgledaju stvarno interesantno!

da li si ih možda video uživo? kako izgledaju? kakav je kvalitet izrade, meterijali... ?

btw meni ovaj PC-A05N izgleda najinteresantnije... :)

Btw, mogli bi modovi da prebace ovo nase pisanije u neku "Building Hackintosh" temu. :)

mogli bi ;)

Poslednja izmena:
Lian-Li kućišta su napravljena od aluminijuma najvećim delom. Izrada je vrhunska i jako lepo izgledaju uživo. Kućište koji si naveo sam i sam tražio, ali ne može da se nađe kod nas. :(

Lian-Li kućišta je svojevremeno prodavao Eurolink, sada uglavnom samo G-tron. Da li neko zna ko je uvoznik za Lian-Li kućišta?

Lian-Li (i Lancool) uvozi RHS. Nazvao sam ih danas i dobio informaciju da se Lian-Li program uvozi "lagano i retko", a posebno u letnjem periodu zbog godišnjih odmora. Bili su ljubazni pa su mi poslali na email trenutno stanje za Lian-Li i to su modeli koji se trenutno mogu kupiti preko neke maloprodaje koja radi sa njima tipa Gtron, Atom...

Prilozi

• Lian-Li stock.png
    Lian-Li stock.png
    14.4 KB · Pregleda: 65
Lian-Li (i Lancool) uvozi RHS. Nazvao sam ih danas i dobio informaciju da se Lian-Li program uvozi "lagano i retko", a posebno u letnjem periodu zbog godišnjih odmora. Bili su ljubazni pa su mi poslali na email trenutno stanje za Lian-Li i to su modeli koji se trenutno mogu kupiti preko neke maloprodaje koja radi sa njima tipa Gtron, Atom...

super sto si dosao do ovih informacija! :)

ali neverovatno kako ovde u srbiji ne moze NISTA da se kupi !

ja sam pre dve godine pokusavao da kupim beli LCD monitor i sipak - jednom su uvezli 5 komada i nikad vide :(

---
zvacu ih i ja da ih smaram za PC-A05N - buduci da im je lager od 1-5 komada a za PC-A05N odmah sad vec imaju dva kupca ;) zar ne ? :)

Mozda..

Meni je potrebno kućište za ITX ploču bez 3.5 i 5.25 mesta, dakle što manja fino dizajnirana, tiha limena kutija sa otvorima za ventilaciju, a optika bi se kačila na USB po potrebi. Što se tiče mesta za hardove, dovoljno je i 2. Da li postoji tako nešto? :)
Ne kapiram proizvođače, čemu u tim mini kućištima čak i po dva-tri 5.25 externa otvora, ako je neko mislio da trpa gomilu optike uzeće neko veće kućište...

Iako, koliko sam pratio forum, smatras da je LC krs... :D mozda da pogledas njihova kucista za itx ploce. Mala, pa za poneti.
http://www.lc-power.com/images/upload/pdf/power_220.pdf

Pregledao sam LC kućišta ranije, ali je problem što koriste nestandardna napajanja snage do ~75W, što je malo! Želim mašinu u malom i elegantnom pakovanju, ali što se performansi tiče, ne bih nikako išao ispod C2D prcesora, a ova LC kućišta mogu da posluže za HTPC sa Intel Atom CPU maksimalno.

Mala, pa još fancy kućišta? Nema to kod nas, ljudi, ja sam odustao više od gledanja uATX jer jednostavno - nema. Beli Antec mini je najbolje za Mac-peoples :d što može (potencijalno) da se nađe ovde... Mali LianLi je OK, ali obratite pažnju na dubinu od skoro 50cm. Meni na stolu stoji taj mali Centurion 541 i glavna prednost mu je mala dubina (oko 42cm), imate u Desku i silver verziju. Jedini nedostatak mu je samo 2 mesta za hardove i loše rešeno hlađenje diskova. Moj neki izbor je prešao sa uATX na Antec NSK 4480II koji je slične dubine (samo 42cm) i ovako nešto za hardove ukoliko niste skloni budženju slim ventova ispred prednje maske:

http://www.chieftec.com/sst-2131sas.html

ili ovako nešto

http://www.chieftec.com/SNT1042SS.html

+ ima i onih SansDigital 2x2.5" u slot za floppy pa uz jednu optiku možete da napakujete 8x2.5" + 2x3.5" u Centuriona 541.

Mali LianLi je OK, ali obratite pažnju na dubinu od skoro 50cm.

obrati pažnju da u Antec Mini ne idu standardne ATX ploče dok u LianLi A05N idu! ;)

plus Antec mini mi je ružan sa onim otvorima na sve strane...

Poslednja izmena:
Znam, gledao sam prilično detaljno taj A05 kao i sve ostalo, imaš sasvim pristojne uATX ploče tako da za skučeni prostor nije ni potrebna fullsize ATX, sem ako ne planiraš gomilu kartica. Antec ni meni nije nešto simpatičan, ali još i ponajbolje izgleda od dostupnih kućišta, A05N ipak nema nigde ni na papiru, ok, verovatno može da se poruči... ali je meni previše dugačak. Ako već uzimam 50cm duboko kućište, uzeću neki midi tower i da se ne gužva sve to unutra.

Ponavljam, čisto da se ogradim, meni je dubina bitan parametar pošto kućište stoji na stolu, tebi možda savršeno odgovara.

Edit. Možda je još i najbolje rešenje ovaj moj Centurion 541 (nije skup, dostupan) ili čak i neka ITX minijatura sa eSATA storage box-om i vozi...

Poslednja izmena:
Čitajući na netu o Lian-Li kućištima, slučajno naleteh na case mod koji je radio illidan! :)

@mickeyrs
CoolerMaster (i Thermaltake) sam odbacio kao mogućnosti. Izbor sam sveo na Lian-Li i Antec. Antec kućišta koja mi se sviđaju su prilično skupa, dok ona jeftinija ne mogu da se približe Lian-Li kućištima.

Recimo, kućište koje sam pomenuo ranije, Lancool K7 je dubine 489mm, ali može da prihvati i full ATX ploču, solidno je prostrano za tu veličinu, ima removable motherboard tray što dodatno olakšava rad, dva intake fana od 120mm, 5 mesta za diskove sa anti vibration pad-ovima i HDD cage može da se rotira za 90 stepeni, pozadi exhaust fan 120mm. Znači za kućište ove veličine i više nego dovoljno air flow-a, ali uz mnoštvo detalja koji život znače! :) Pri tom je kućište spolja izrađeno od aluminijuma i fenomenalno izgleda, i sve to za cenu od 6 hiljada dinara.

Mislim da u ovom cenovnom rangu nijedan drugi proizvođač ne nudi toliko mogućnost, a naručito ne ovako elegantan dizajn.

A05N je možda malo lepše od K7 jer ima jedan 5.25" slot manje, ali ima nestandardno rešeno hlađenje - napred stoji PSU koje duva topao vazduh u prednju masku kućišta, takođe fan ispred diskova je ustvari exhaust fan. Ostaje nejasno odakle PSU vuče hladan vazduh jer dno kućišta nije dovoljno perforirano, dok je iznad HDD cage. Takođe, A05N ima samo jedan intake fan koji se nalazi na zadnjoj strani kućišta.

plus Antec mini mi je ružan

Guards, guards! Take him away! :D

Mislim da je Antec ISK300-65 najbolji kandidat, ako ga nadjes kod nas...

Uuuu, ovaj Lancool mora da sam eliminisao dok sam jurio neshto mini, al sad mi super odgovara. A de ga ima kod nas za pomenuti iznos?

zvao ih i kazu da ne planiraju nikakav uvoz, bar ne u narednih mesec i vise dana.

covek koji se javio je krajnje prijatan, cak je i pogledao koje je to kuciste PC-A05N :) ali kaze da ne planiraju uvoz. pitao sam ga da li znaci nesto ako kupimo 5 takvih kucista, rekao je da to ne menja stvari :) ...

E a zasto nebi sami napravili nesto koa sto je iSCSI..
http://en.wikipedia.org/wiki/ISCSI

potrebno je:
Integrusa, najjeftiniji dual core, 2 giga rama i neko pristojno kinez kuciste sa napaljanjem i jedan gigabitni switch.

evms + lvm2 na diskovima i na to instalirajte linux, ukoliko sve to radite u xen-u odlicno
lvm ce vam omoguciti da kreirate brisete i resizujete particije bez pomeranja ukoliko to ne zelite, evms je lep ncurses based interface za sve to.
onda nad tim podignite IET (iSCSI Enterprise Target), to je jedan odlican opensource deamon koji ce exportovati vase EVMS volume-e kao iSCSI lun-ove.

i broj mogucnosti je beskrajan.

pa mozda bi i moglo a onda bi opet dosao na cenu jednog Droboa (minu dizajn, minus potroseno vreme, minus njegova jednostavnos dok to sve ne sklopis).

mada zamisao i nije toliko losa, jednostavno se preracunas i vidis da Drobo uopste nije toliko skup za ono sto nudi ;)

(jeste, fer bi bilo uporediti DroboPro sa ovim sto si ti napisao ali opet... kome to treba u kucnim uslovima :))

Poslednja izmena:
Svejedno, ja licno vise volim ovakvo neko resenje, pogotovo zato sto vise volim kada sam nesto sklopim.. :D A i pruza malo vise mogucnosti od obicnog storage.. Ta masina moze da sluzi i kao ruter i jos + bezbroj stvari. Ma sada nemam para, ali kada bude bilo bolje pasce jedan LCD htpc i ovo cudo.. naravno sve ce biti opisano na benchu.. :D

Hvala na savetu, ali na ovom forumu postoje i ljudi koji nisu programeri ili sistem admini, poznavaoci linux-a, pa da tako lepo barataju sa materijom, pa ne bi bilo na odmet malo pojasniti šta je pisac mislio da kaže.
Inače, ako si primetio mi ovde komentarišemo neko kompaktno i stilizovano rešenje, svi znamo da možemo za manje para da spakujemo neku low budget konfu da izigrava storage, ali nije to to.
Pozz

Hvala na savetu, ali na ovom forumu postoje i ljudi koji nisu programeri ili sistem admini, poznavaoci linux-a, pa da tako lepo barataju sa materijom, pa ne bi bilo na odmet malo pojasniti šta je pisac mislio da kaže.
Inače, ako si primetio mi ovde komentarišemo neko kompaktno i stilizovano rešenje, svi znamo da možemo za manje para da spakujemo neku low budget konfu da izigrava storage, ali nije to to.
Pozz

Jam predlozio altenativu, koja je po performansama i mogucnostima bolja od box resenja. Cak i po ceni je jeftinija. Jedina mana je sto je komplikovano za podesavanje. Ne znam sto me napadas..

Jam predlozio altenativu, koja je po performansama i mogucnostima bolja od box resenja. Cak i po ceni je jeftinija. Jedina mana je sto je komplikovano za podesavanje. Ne znam sto me napadas..
Ne napadam, ne znam otkud ti to, jedino što si to objasnio tako da prosečni user nema šanse da skapira, suviše je stručno, ništa više. Da je fleksibilnije defintivno jeste, ali kao što i sam rekao, suviše komplikovano.
Anyway, hvala na predlogu.

I ja sam hteo da pitam slicno Ringe-a. :)

Kad' tad ces napuniti 4 HDD-a u tom alu enclosure-u, i sta posle? Kupices ponovo isti/slican enclosure ili?
Zasto ne uzmes neko kuciste, npr. Lian Li A10 i u njega samo dodajes hardove, a od softvera stavis npr. FreeNAS ili neku od slicnih Linux/BSD distribicija? Mozes cak i onaj Windows Home Server (jeres, znam :)).
Ako je uslov sto manje zauzece prostora, onda ok, ali ce ti pre ili kasnije zatrebati vise prostora...

Poslednja izmena:
kad zatreba vise prostora kupi se novi hard i izbavi najmanji i tako u krug...

Vrh Dno