Šta je novo?

koji enclosure za više od 1 HDD-a?

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Hi,
da li mi možete preporučiti neki externi (kakav bi inače bio :D) enclosure za više od jednog harddiska (može 2, 3, 4...)?

Dakle mora da bude za SATA harddiskove i da ima USB ili FireWire (bolje :)) vezu sa računarom (može i LAN ali verujem da je cena u tom slučaju još veća za ovakav uređaj). Ne mora da ima RAID!

vidim da SansDigital ima interesantan proizvod:

tr4ub_2.jpg

http://www.sansdigital.com/towerraid/tr4ub.html

ali ne znam gde može da se kupi u Srbiji (i da li uopšte može)?

Hvala!

Poslednja izmena:
Da ti odgovorim i ovde, red je.:d
Dakle, enclosure za 2,3,4 hardova? Kod nas teško, za 2 ima rešenja, ali su u pitanju NAs-ovi, dok FireWire ili USB-a koliko ja znam nema (tražio sam mesec dana i odustao).
Osim SansDigital-a kao dobro rešenje (ja upravo merkam jedan firewire 800) imaš i Macally, OWC, Newer Techology,...
http://eshop.macsales.com/shop/hard-drives/External-Enclosures/
Dakle, kod nas kako stvari stoje ima 2-bay NAS enclosure-a (D-Link i još jedna firma, ne mogu da se setim), dok multi-bay i firewire, usb rešenja nema.
Pozz

Poslednja izmena:
e super, sad ću da se roknem... :(

taman sam sve isplanirao. na itsvetu i pcberzi nema ama baš ništa (upravo je onako kako si ti naveo. video sam neki ćuftek sa 3 ili 4 diska ali to je bukvalno samo kućište za diskove koje se vezuje preko SATA kabla sa kompom.).

reci mi samo kako se vide svi ti diskovi koje staviš u SansDigital ? Da li se svi vide kao jedan veliki disk ili ih vidiš posebno? i da li uopšte postoji mogućnost da ih vidiš posebno (zašto bi onda uopšte kupovao još jedan disk za TimeMachine?)?

ako su svi kao jedan veliki disk šta se dešava ako otkaže jedan disk (od npr. četiri)?

NAS mi u suštini ne treba jer od svakog USB diska sa AirPort Extremom mogu da napravim NAS.

ako ću već da dovlačim nešto iz amerike onda mi je www.drobo.com san :) ali je preskup :( - za te pare mogu skoro da prodam iMac i uzmem MacPro sa kojim najverovatnije softwerski mogu da izvedem istu stvar...

i na kraju se sve svodi na to da mi treba samo više mesta.

što se FireWire (single HDD) rešenja tiče, ovih dana ću uzeti najverovatnije CoolerMaster Xcraft FW pa ću javiti kako radi.

--- cut here --- ------ read from -------

sad razmišljlam: možda bi mi bilo interesantno i ono "podnožje" za harddisk sa HOTSWAP-om - uređaj se zakači na USB i onda u njega samo ubadaš harddiskove! kad ti više ne treba taj harddisk, odjaviš ga, izvadiš i staviš drugi! to bi mi bilo idealno privremeno rešenje!

Poslednja izmena:
reci mi samo kako se vide svi ti diskovi koje staviš u SansDigital ? Da li se svi vide kao jedan veliki disk ili ih vidiš posebno? i da li uopšte postoji mogućnost da ih vidiš posebno (zašto bi onda uopšte kupovao još jedan disk za TimeMachine?)?
Diskovi mogu da se vide svaki pojedinačno (kod mene je tako), ali mogu i da se kombinuju u veće, pri čemu postoji ograničenje od 2 TB za veličinu pojedinačne particije. npr. ja imam 4x1 TB koje mogu da prekonfigurišem u 2x2 TB (za to postoji poseban prekidač na poleđini enclosure-a).
Planirao sam da mi jedan hard u enclosure-u bude Time Machine (što on sada i jeste), ali se prostor na ostalima puni, pa razmišljam da izdvojim posebno jedan hard za TM na firewire port, pošto ne bih da mi Sans Digital radi non-stop.
Ne znam, videću, za sada mi nije frka, sve radi i ovako jako dobro.
Imam i jedan 2-bay enclosure sa 2x500 giga u RAID mirroring-u, ali njega ne diram i gledam da ga što ređe uključujem, pošto su mi tu životno važni podaci (a i kada se uključi čuje se kao da će istog moment da poleti - ali zato hladi ova dva WD RE2 za medalju).

ako su svi kao jedan veliki disk šta se dešava ako otkaže jedan disk (od npr. četiri)?
Ako otkaže jedan hard, a konfigurisni su da se vide svi zajedno kao jedan veliki hard, kao što možeš da pretpostaviš, odoše svi podaci, s obzirom da je u pitanju klasičan JBOD sistem (just a bunch of disks).

ako ću već da dovlačim nešto iz amerike onda mi je www.drobo.com san :) ali je preskup :( - za te pare mogu skoro da prodam iMac i uzmem MacPro sa kojim najverovatnije softwerski mogu da izvedem istu stvar...
Što se mene tiče drobo je nešto najbolje što sam do sada video u životu, ali je mnoooogo skup, prosto mi je žao da dam toliko para za skladište podataka.

što se FireWire (single HDD) rešenja tiče, ovih dana ću uzeti najverovatnije CoolerMaster Xcraft FW pa ću javiti kako radi.
CoolerMaster je firewire 400, jel tako? Ako vidiš nešto što ima na sebi firewire 800 baci na pm, hteo bih Time Machine da sprovedem preko ovog jednog firewire porta na miniju.

Poslednja izmena:
CoolerMaster je firewire 400, jel tako? Ako vidiš nešto što ima na sebi firewire 800 baci na pm, hteo bih Time Machine da sprovedem preko ovog jednog firewire porta na miniju.

FireWire 400 :/ nisam video ni jednu koja ima FireWire 800.

našao sam nešto interesantno!

ima My Book Premium Edition II - ima FireWire 800 i mogu da se stave, tj. dobijaju se dva HDDa!

takođe postoji uputstvo kako se ovo čudo rasklapa link tako da mogu da se stave i veći drajvovi.

Podržava RAID strip i mirror i to bi bilo to - mislim da ću ovo kupiti! :)

My Book Premium Edition II - LOŠA IDEJA!

izgleda da se nikako ne mogu videti dva HDD kao zasebne celine - čak i ako napravim dve particije podaci će biti pomešani na oba diska - ako crkne jedan, gube se svi podaci.

problem je što se mnogo ljudi javlja po netu da su imali problema sa ovim MyBooko-vima tako da je, ajde da kažem, razično stavljati ove diskove u striped mod.

pored toga idealna situacija bi bila da se jedan disk koristi za podatke a drugi za TimeMachine - ali od toga ništa :(

...idem dalje da tražim neko FireWire externo rešenje za harddisk...

jel neko zna gde može da se kupi ovako nešto kod nas?

resize.php

http://www.everythingusb.com/marshal-jbod-usb-rack-14730.html

Malo bolje slike.
Ne znam za tebe, ali meni se ovo parče aluminijuma jako dopada.
Jedini problem je cena koja izuva, ali... ne znam, možda jednog dana u nastupu ludosti i kupim ovo čudo, ko bi ga znao.

Prilozi

• 2.jpg
    2.jpg
    140 KB · Pregleda: 37
  • 3.jpg
    3.jpg
    101 KB · Pregleda: 49
  • 4.jpg
    4.jpg
    66.3 KB · Pregleda: 43
  • 6.jpg
    6.jpg
    87 KB · Pregleda: 45
  • 7.jpg
    7.jpg
    42.4 KB · Pregleda: 42
extra izgleda i radi tačno ono što treba! :)

problem: nema da se kupi kod nas; ali i cena od 320$ (inc. VAT) je strašno blizu 450$ (koliko košta Drobo)!

Tu si u pravu, ipak je Drobo mnogo bolje rešenje, iako bih se ja razmišljao koji da kupim (da imam potrebe i para), nekako mi je i ovaj jako dobro rešenje za stotinjak evrića manje para.
Anyway, koji god da se uzme dobija se jako dobro rešenje, ali košta...
Nego, jesi li možda video negde neki enclosure sa FireWire 800?
Ne bih da i to dovlačim iz inostranstva.

nema NIŠTA sa FireWire 800 kod nas!
- čekam da moj "dobavljač" hardware-a nabavi CoolerMaster sa FW400 pa da ga kupim... :/

Kao što sam i pretpostavljao.
Ništa, kada bude bio potreban dovućiću ga spolja. Do tada Sans Digital ima da odradi posao kako treba.
Pozz

off: stigla mi memorija za minija (2x2 giga Crucial 1066), jedva čekam da mu dam injection. Kad bocnem memoriju i Scorpio Black javljam impresije na SMUG-u (i ovde, naravno) - obećao sam i benchmark.

ovo postaje tragi-komično!!!

Onaj CoolerMaster sa FW portom je samo za PATA diskove !!! dakle ne podržava SATA diskove!

ima i neki ST Lab sa FW ali isto samo za PATA diskove!

DAKLE ne postoji izgleda FireWire externo kućište za SATA harddisk kod nas!!!!!!!!

NEVEROVATNO! :( :(

Mene uopšte na iznenađuje, s obzirom da sam ja poslednja dva enclosure-a dovukao iz USA.
Kod nas nema 2-bay i multi-bay enclosure-a i firewire 400 i 800 sa SATA interfejzom.
Osim toga, vrlo često se dešavaju problemi sa postojećim enclosure-ima i 1 TB hard diskovima, da ne pričam od 1,5 TB podršci.
Meni ova dva enclosure-a koja imam rade bez ikakvih problema, bukvalno ni najmanji problem nisam imao do sada sa upotrebom, a svakodnevno prebacujem gomile gigabajta sa jednog hard diska na drugi.
Što se tiče firewire 800 enclosure-a ja sam se odlučio za ovo:
http://eshop.macsales.com/item/Other World Computing/MEFW934AL2/
Jeste 2-bay sa RAID opcijom (ne treba mi), ali je mala cenovna razlika između ovog i "običnog" 1-bay enclosure-a (oko 20$).

Dakle mora da bude za SATA harddiskove i da ima USB ili FireWire (bolje :)) vezu sa računarom (može i LAN ali verujem da je cena u tom slučaju još veća za ovakav uređaj). Ne mora da ima RAID!

Da li možda odgovara ovako nešto?

Storage%20Central%20Turbo.jpg

NETGEAR Storage Central, 2x SATA HDD rack, Gigabit Ethernet

Kod nas može da se kupi ovde za ~170e.

Edit:
Glupost! Sada sam pročitao jedan review o ovom čudu, i ovo ustvari nije NAS. :S: Koristi neki poseban protokol i softver postoji samo za Win... Totalna glupost! :wall:

Poslednja izmena:
Da se javim ponovo, kad je čovek pre mene "oživeo" temu.
SansDigital radi kao sat i puni se podacima, ali za sada nije frka, tako da lagano merkam koji FW 800 da dovučem spolja i najverovatnije će odluka pasti između dva MacPower enclosure-a, zavisno od toga šta budem odlučio, 2bay ili 4bay.
Oba su prava remek-dela, fenomenalno odrađeni komadi hardvera, sa kompletnom podrškom interfejzova - USB, FireWire 400/800, eSATA.

http://www.macpower.com.tw/products/hddmulti/hydra/hydra_superslcm
http://www.macpower.com.tw/products/hddmulti/taurus/pdd_superslcm

Videćemo, ima vremena.

p.s. kovacm, šta bi na kraju, kupi li ti neki enclosure?

jok. imam 2x USB 1TB oko iMac-a...

btw moj sledeci Mac ce biti najverovatnije EFiX powered! :) - uzecu neku uATX plocu i neko malo fensi kucište da liči na MacMini ali da mogu lepo da strpam 4x HDD, QuadCore CPU i 9800GT nvidiju... :) mislim da ću u narednih mesec dana organizovati sebi ovaj MacPro u kućištu MacMinija + :D

Budžićeš makinu preko EFIx-a?
Jel ga doneo onaj tip Švice?
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=202840
Jesi li probao ili znaš nekoga ko ima iskustva sa ovom napravom?
Što se tiče pakovanja mini aždahe, potrudićeš se dobrano da ovde sve nabaviš, a da bude i lepo i moćno. I ja sam razmišljao o nekom malom Pro-u, ali gledajući kod nas izbor kućišta i kako sve to zapakovati nisam našao nešto što bi mi bilo potaman, malecko, nabudženo i Mac-like.
Ne znam, imaš li ti neki predlog za konficu koja bi bila u rangu Pro-a, a nešto malko veća od minija?
Šro se mene tiče ako bi je sastavljao uslov bi bio da ploča ima bar 2 eSATA i RAID 0,1,0+1,5 sa bar još 4 mesta za hardove, podrška za Quad, podrška za 4+ GB RAMA-a i FW 800.
Šta misliš Milane, da li bi ovakva makina mogla da se spakuje u mikroATX kućište nešto veće od minija, ali i da li bi moglo da se uglavi dovoljno jako napajanje da sve ovo potera u full load-u, dakle, pod max opterećenjem?

Ima nekoliko mATX "kockastih" kucista kod nas - NZXT Rogue, TT Lanbox, ali daleko je to od Mac looka. Najblize "Mac-like" bi bio ovaj Lian gore, ali to nema kod nas, najblize u HR.

I sorry sto pitam, zasto bas mora da bude malecko kuciste? Ja bih npr. to spakovao u Antec P180 Mini ili jos bolje P183, zbog max. tisine i suspendovanja HDD-ova, no to sam ja. :)

Ima nekoliko mATX "kockastih" kucista kod nas - NZXT Rogue, TT Lanbox, ali daleko je to od Mac looka. Najblize "Mac-like" bi bio ovaj Lian gore, ali to nema kod nas, najblize u HR.

I sorry sto pitam, zasto bas mora da bude malecko kuciste? Ja bih npr. to spakovao u Antec P180 Mini ili jos bolje P183, zbog max. tisine i suspendovanja HDD-ova, no to sam ja. :)
Hvala za preporuke, uzeće se u razmatranje.
Mora da bude malecko zato što moj minika stoji na stolu pored tastature, dok su tu i SansDigital i xterni rezač + gomila sitnica. Jednostavno, nema mesta, mora što manje.

ovo stvarno izgleda dobro :)

@RingeRaja izgleda da nije jos... ali sudeci po onome sto sam citao trebao da radi ko sat :) vec spremam kesh za ceo poduhvat :)

iskreno ja isto to ocekujem od buduce masine :)

@colt - izgleda da si u pravu - već pola dana listam web i gledam šta sve ima kod nas ali teško da ću uspeti da nađem i malo i lepo i funkcionalno kućište kod nas.

nema nista od tih mini kucista, izgleda da je to naizvodljivo i meni je prva sledeca varijanta koja dolazi u obzir ono Cooler Mster kucista sto izgleda kao umanjeni Centurion 5 ... mislim da ima oznaku 540.

sad sam pogledao i ovo Antec kuciste! i ono izgleda super, mozda i bolje od ovog CoolerMaster :)
hm, jel to cena od 100e za kuciste bez napajanja ?

Vidim zainteresovan si i za MacPro case.
Razmišljaš li to da spakuješ "home made" konfu u taj case, a sve da ide preko EFIx-a?
Ili možda klasičan hackintosh?

Poslednja izmena:
"Razmišljaš li to da spakuješ "home made" konfu u taj case, a sve da ide preko EFIx-a?"

upravo to :)

hm, jel to cena od 100e za kuciste bez napajanja ?

Yep.
Mogu jos da dodju u obzir i:
Antec Solo (Solo je preimenovani P150), klasican, "retro" dizajn, fabricki 3HDD-a opciono na suspension mount, mogu jos 2/3 (sa optikom/bez) da se okace ovako na "lastise" u 5.25" mesta,
Lian Li PC-A07 i PC-A06 - stylish :), kod A07 hardovi pod 90 stepeni, sto je zgodno za manipulaciju.

Btw, mogli bi modovi da prebace ovo nase pisanije u neku "Building Hackintosh" temu. :)

Nazad
Vrh Dno