Šta je novo?

Problem s Gainward GTX260 GS

Waylander

Slavan
Učlanjen(a)
30.04.2008
Poena
319
Uzeo sam ovu karticu pre neki dan, i reko aj da se poigram i setujem riva tunerom brzine venta. Od tad pocinje zezanje, fan control sam namestio ali pocinje zabijanje kartice u CoD4 odjednom puknu teksture i zaglavljivanje. Kad sam probao da vratim na auto kontrolu vise ne reaguje cak ni posle deinstalacije rive i reinstalacije drivera. Fan stoji zakucan na 40% i dok temperatura raste, a onda se zabije.

U cemu je ovde problem, jel do grafe ili drivera.

Update: Posle testiranja grafe sa Ati Tool (kocka), artefakti su poceli da luduju cim je temp presla 60, a vrlo brzo je i windows prso i posle hard reseta nije se vise ni podigao komp. Probao sam da vratim staru 9800gt i sve radi OK. Jos jedanput sam vratio GTX260 ovaj put se windows podigao, ali cim je Ati tool zavrteo kocku opet ista prica.

Nema sumnje da je GTX260 otisla u vecna lovista, ali me zanima posto je ovo 3 dan od kupovine da li ima sanse da je brzo zamene? Kupljena je u Nova Computers, BG.

Joj Gainward je poceo toliko da se srozava da je to strasno.
Posebno cudi da ta specijalna GS serija isto pravi dosta problema.
Naravno to je neki moj utisak, gledajuci po forumima, nemam sad uzorak od hiljadu grafickih, pa da bude relevantno, ali gorak ukus u ustima ostaje.
Ja recimo gajim simpatije prema Asus-u, iako ga mnogi pljuju u domenu grafickih.

Kad ce da ti zamene, zavisi od vise stvari, od toga koliko ce provesti u servisu, da li imaju na lageru istu... Ti im detaljno objasni problem, i jedino ti ostaje da cekas, a i imas 9800GT, neces sad propasti sa njom 😀 za par dana...

Ma ok, znam kako ide reklamacija i chekicanje, ali posto je ovo crklo u prvih nedelju dana zar nije onda postupak drugaciji, tj. odmah dobijes zamenu?

OK, ali da malo skratim postupak, posto je uvoznik PIN iz Novog Sada, mogu li direktno da odem tamo ili sam osudjen na cimanje do BG-a pa da onda oni salju uvozniku?

Pitaj prodavnicu, mislim da je moguce da ides odmah do PIN-a, na grafickoj postoji njihov bar kod.
Mada ja kad sam jednom odneo graficku direktno kod njih, nisu mi dali novu pisanu garanciju (garancija je bila na jednu maloprodaju), nego sad imam garanciju preko serijskog broja na grafickoj.

Ja sam po tvojoj prici zakljucio da je kartica skroz ispravana ali da si ti nekim cudom spustio fan speed na 40% i s obzirom da je napolju 40C i kad upalis neku aplikaciju kuler nemoze da podigne obrtaje i kartica zabaguje.Unistaliraj drajvere i snimi ih opet i necackaj rivu ako vec hoces da radis OC i sl. ostavi obrtaje na auto nemogu da verujem da ti je toliko bucan kuler pa si morao da spustas obrtaje na 40% jedino ako ti kuciste stoji pored uveta:,,:

Poslednja izmena:
Cek, ti si ocovo graficku ili samo brzinu ventilatora?

Nisam dirao klokove kartice (GS je vec fabricki OC na 625Mhz), samo sam oborio default vrednost venta sa 40% na 30%, i namestio da progresivno raste kako temperature rastu. To je fino radilo mozda pola sata, onda su odjednom u CoD4 prsle teksture i zablokirao se. OK, mislio sam da je Riva nesto zasrala u driverima, deinstaliram Rivu i driver, pocistim Driver Sweeperom, ponovo postavim driver, ali isto cim udjem u CoD, krene zaglavljivanje.
Onda sam probao sa Ati Tool i video da krene da luduje sa artefaktima (zuti flesevi svuda po kocki, ili cela pozuti), i posle par minuta se zabije Win.
Inace, posle promene kartice pao je i reinstal Windowsa, tako da sam siguran da nije nista sa softwerske strane.
Ne verujem da sam ja bilo sta poremetio, jer nisam imao kako kartica ni u jednom trenutku nije presla 80C (merio sam Everestom), a to sto ne raste brzina venta preko 40% mozda kada je na auto i ne treba dok ne predje 70 ili vise stepeni. Meni se sve zabije dok je kartica ~68C.
Koliko sam po netu gledao nije nikakav problem da kartice tog tipa rade i na ~80C, bez ikakvih problema (u uputstvu stoji da tek na 105C bude kurcshlus)

Poslednja izmena:
...

Imao sam davno slican problem sa 6800GT kad se pojavila. Temperature nisu bile velike a dobijao sam razne artifakte cim pustim na ekran bilo sta 3d...
Najbolje da odneses to u servis i pustis njih da razbijaju glavu...

A pre tog podesavanja da li si igrao igrice?
Pazi brzo ti je crkla, i da si je OC-ovo pa bi morala dugo da se obrce...

Ne smes da cekas 70 stepeni pa da onda vent krene malo brze,vec od 50 treba da se penje broj obrtaja.

Ja imam Gainward GS ali 4870, nije ista karta, mada je isti kuler.
Ja drzim za desktop 40% (tada je veoma tiha), za igre stavim 60% i tada je (uz kuler procesora na 60%) osrednje bucna, ali nista preterano, a hladi dovoljno.
Doduse nije mi dodatno overklokovana, na fabrickim oc taktovima (750/950MHz).

Znaci zasto bi stavljali da Riva/graficka sama podesava brzinu kulera prema T, kada mozete rucno sami staviti 2 vrednosti, za desktop i za igre. A i lakse je naviknuti se na buku kada je const brzina, nego kada ventilator malo radi sporije, pa malo ubrza, pa... :type:.

A pre tog podesavanja da li si igrao igrice?
Pazi brzo ti je crkla, i da si je OC-ovo pa bi morala dugo da se obrce...

Ma jok tek je stigla, i posto je bila bucnija od starog Leadteka, oborio sam default obrtaje sa 40% na 30% i namestio par profila da automatski prebacuje: kad dostigne 55c na 40%, 63 na 50% 73c na 60% i to je radilo (namestio sam da mi riva daje podatke o temperaturi i broju obrtaja na OSD u igri), ali bukvalno posle par minuta igranja krene da secka i na kraju teksture eksplodiraju, pri tom temperatura bude ~75C
kuciste je veliko i dobro provetreno, ima i jedna bocna noctua 90mm direktno iznad grafe, pozadi 12 noctua izbacuje, 14 od napajanja i jos jedan 12 vent na CPU hladnjaku.
Nemoguce da sam je uz sve ovo spalio, jedino drugo sto mi pada na pamet je da moje napajanje nema dovoljnu amperazu na 12V grani (19A+19A), sto je malo verovatno.

Izneo sam vam sve simptome, i jako bi voleo da me neko razuveri da nije problem u falicnoj kartici.

Hteo da probam da downclockujem memoriju i core da vidim hoce li tako raditi, ali izgleda da je definitivno otisla, kad se upali komp dobijem crn ekran i ne mrda dalje.

Jga, bice bolje drugi put😛arty:

Poslednja izmena:
Tebi da je slabo napajanje ugasio bi ti se komp a ne bi dobijao artifakte...
Jeste da je ocigledno....ali skini burn in test http://www.passmark.com/products/bit.htm
i kazi bas sta ce ti napisati (jel memorija grafike ili nesto drugo)....
Znaci ti si kupio neispravnu graficku samo se nisi igrao odma kad si je kupio?

Taj test mogu da pustim tek kad stigne zamena, ova vise nece ni POST da prodje.

Da tako ispada, u 2D je radila normalno, a onda je krenula sa CoD4 da pravi haos i na kraju posle Ati Tool testa vrisnula.

Tebi da je slabo napajanje ugasio bi ti se komp a ne bi dobijao artifakte...
Jeste da je ocigledno....ali skini burn in test http://www.passmark.com/products/bit.htm
i kazi bas sta ce ti napisati (jel memorija grafike ili nesto drugo)....
Znaci ti si kupio neispravnu graficku samo se nisi igrao odma kad si je kupio?

Btw, artifakti se pojavljuju i kad je napajanje slabo...
Cesti simptomi slabog napajanja su: zabadanje sistema, artifakti, BSOD, restart, lose 3d performanse...

Da ne otvaram novu temu, dobio sam novu Gainward GTX260gs i pustio Ati Tool da provrti scan, sto je uspesno proslo, ali me nesto drugo cudi, temperatura idle je ~52c, sto na ovoj vrucini (u sobi ~27c) nije mnogo, ali u loadu je dostigla ~93c, slicna temp se dobija i u CoD4.
Koliko su vama temperature u loadu i treba li da se zabrinem zbog ovoga, jer mi se cini da je ona prva i crkla zbog mog zezanja sa fanom (verovatno uletela u crvenu zonu kad sam ostavio fan na 40%).

Edit: sad sam provrteo i Furmark i ovde definitivno nesto nije u redu, temp. je stigla do 101C, kada sam prekinuo test da ne bude jos jedan burnout:-devil-:, ventove ovog puta nisam cackao i po Everestu se vrte na nekih 3800rpm kada temperatura ode u crveno.

Poslednja izmena:
Meni je 4870 na 29 C sobne u furmarku 63 C max.
Mada to nije ista kartica niti proizvodjac, ali cisto da imas orijentaciju 😀
Da li si dobro fiksirao graficku?

@ Waylander
Stavi ventilator od 120mm na karticu gde se nalazi GPU, s gornje strane naravno. Trebalo bi da snizi temperature.

Nesto tu definitivno ne valja, koja je poenta nereferentnog hladjenja koje su svi review-ovi nahvalili kao tise i hladnije od stock varijante ako ce da stavlja dodatnu 12icu i to na novu karticu, tu ili kuler ne naleze dobro na gpu ili sonda za ocitavanje nije u redu.

Valjda ce se javiti jos neko ko ima identicnu kartu ...

Vidim da nije u redu, ali posto je i prosli primerak brzo ulazio u crveno i po svemu sudeci odapeo od toplotnog udara, nisam siguran u cemu je caka.
Ne verujem da je problem u slaboj provetrenosti, jer kada skinem stranicu temp. padne samo za par stepeni, dok su za ostale komponente temp. sasvim normalne: Core1/2 i MB ~38C, HDD 40C.
Takodje ne verujem da je sonda neispravna, jer bi onda valjda sonda za memoriju graficke pokazivala upadljivo manju vrednost. Ovako dok je GPU na ~93C, memorija je ~85C.

Nije mi problem da razbucam hladjenje i stavim neku dobru pastu, ali bi pre toga voleo da cujem temperaturne utiske nekog ko ima ovu karticu.

Poslednja izmena:
Zasto bi stavljao dodatna hladjenja i ponovo dodavao pastu?? Cek jel tako pise u uputstvu graf.kartice?? Zato je tu ventilator kartice da je ohladi,a ne da radi third party varijante.Karta je neispravna,reklamiraj i to ili ih zovi da vidis u cemu je problem.

Nije mi problem da razbucam hladjenje i stavim neku dobru pastu, ali bi pre toga voleo da cujem temperaturne utiske nekog ko ima ovu karticu.

Nemoj razbucavati nista nego nosi to u servis opet da ne izgubis garanciju bzvz, verovatno te zbog prvog puta sada cekaju na zicer...a izgleda da imaju losu seriju u prodaji ...

gtx problem

evo mog iskustava sa gainvard 260gtx. trebas da modifikujes bios (nvflash, nibitor)
evo sada full load 67c , a idle 30%fan na 53C . Fabricki je stajalo na 40% tek kad nabije veliku temperaturu onda ubrza.

Zasto bi stavljao dodatna hladjenja i ponovo dodavao pastu?? Cek jel tako pise u uputstvu graf.kartice?? Zato je tu ventilator kartice da je ohladi,a ne da radi third party varijante.Karta je neispravna,reklamiraj i to ili ih zovi da vidis u cemu je problem.

Nisam ni mislio da menjam kuler (eventualno bi proverio da li lepo naleze i stavio neku kvalitetnu pastu). U uputstvu pise da je 105C kriticna temperatura, ali vidim ovde po forumu ljudi za GTX260 izbacuju daleko manje cifre pa zato pitam.

@nnikola82

Cekaj jel si i ti imao problema sa pregrevanjem, pa si radio flash biosa?
Da li je tvoja kartica GS verzija?

Prilozi

• kartica-s-prijeda.webp
    kartica-s-prijeda.webp
    20.2 KB · Pregleda: 52
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno