Šta je novo?

Cudan restart racunara

Ivan452

Slavan
Učlanjen(a)
25.07.2008
Poena
304
Imam problem...
Kompjuter mi se restartuje sam od sebe. Barem mislim da se restartuje...

Nezavisno od bilo cega, da li gledam film, slusam muziku ili je samo kompjuter ukljucen desi se sledece. Ugasi mi se monitor(onako pocne da treperi kao da je komp ugasen a monitor ON), i onda posle nekoliko sekundi(koliko mu obicno treba da se loaduje windows) prikaze mi onaj plavi screen "Windows is starting"(ili sta vec pishe) i onda normalno nastavi dalje.

Nije u pitanju pregrejavanje komponenti jer sam merio temperature u redu su(a i predpostavljam da je do temperature desavalo bi se cesce u trenucima indenzivnog rana a ne u idle modu).
Napajanje je novo i dovoljno je jako za masinu(ne bi trebalo da je ono u pitanju).
Instalirao sam cak i drajvere za monitor, rekoh da nije neshto do toga ali ne pomaze.
I ovo se desava od 3 puta nedeljno do 3 puta dnevno...ne znam od cega zavisi.

Inace
monitor je Samsung 940N
Graficka je gainward GTX260
napajanje cheftec 800W
procesor amd phenomII x4 955BE
maticna biostar
Windows je XP professional x64

Da li neko ima ideju sta bi moglo da bude?

Da li normalno učitava windows posle tog "restarta" (Ide ona zmijica na crnoj pozadini ispod natpisa windows) ili ti samo izbacuje plavi ekran sa porukom Windows is starting?

Ako je ovo drugo pre će da bude da se ne restartuje nego odlazi u stand by, a prvo što mi pada na pamet je banalna sitnica...proveri dugme za stand by na tastaturi, možda ima neki kontakt, pa ga to zeza.

Po meni je najbolje krenuti u rešavanje problema od sitnica:wave:

ah. nije nikakav cudan restart. Barem sto se dela tice da ne vidim nista na monitoru do "windows is starting". Bio sam prikljucio monitor na drugi izlaz na grafickoj pa se zato nishta nije videlo do tog trenutka.

A evo. danas se restartovao vec 3x...otvarao sam kuciste, da vidim da li se svi ventilatori vrte i to...nista cudno nisam nasao, sem 3 mrtva komarca. A predpostavljam da mi oni ne restartuju komp.
Gledao sam EventLog. Imam jedan error koji se ponavlja ai nije vezan za restartovanje racunara.
Nemam pojma. Ako imate neku ideju javite, ako ne ja u cetvrtak, pre nego sto odem na odmor, nosim ovo u servis pa neka mu se oni misle... =/

@ivanza
ok pokusacu to thx.

Poslednja izmena:
Nezavisno od bilo cega, da li gledam film, slusam muziku ili je samo kompjuter ukljucen...

Sve sto si naveo je kad ne koristis tastaturu i/ili mis - da ti nije u Power Options namesteno da posle xy minuta bez aktivnosti misa ili tastature comp iskljucuje monitor ili ceo ide u stand by?

Restartovanje je skroz nevezano za bilo sta sto radim. Restartuje se kada slusam muziku ili radim neshto u wordu. A npr, nikad se nije restartovao kada igram igrice.
Kao sto rekoh danas je vec tri puta i to u malim razmacima od startovanja. A nekad kasno uvece posle celog dana rada.
Nisu u pitanju Power opcije u kontrol panelu. Prvo sto sam pogledao je to, i startUp and Recovery iz System Properties.

prime95 mi je posle nekih pola sata rada i opterecivanja procesora na 100% doterao temperaturu procesora na 64 stepena(a kao maximalna prepocucena mu je 62) pa sam onda to tu prekinuo.
Uradio sam memtest, nije nasao nikakvu gresku.
Skenirao sam za viruse i sl. Nista nije nadjeno.

prime95 mi je posle nekih pola sata rada i opterecivanja procesora na 100% doterao temperaturu procesora na 64 stepena(a kao maximalna prepocucena mu je 62) pa sam onda to tu prekinuo.

Mozes slobodno da teras i vecu temperaturu, osim ako nije neki laptop u pitanju - onda nisam siguran :S:

***, meni se tako nesto nije desavalo.

Ako si 100% siguran da nije do OS-a, hardvera ili virusa, moguce je da dolazi do kratkotrajnog pada napona u mrezi, ili ti je mozda kabl negde ostecen i slicno;
proveri kablove spolja i kablove i kontakte u kucistu.

Preko kakvog modema se konektujes na Internet?
Znam da su se neki zalili na potpuno nevezane hardverske probleme, pa se na kraju ispostavilo da je zamena modema bilo resenje.

Restartovanje je skroz nevezano za bilo sta sto radim. Restartuje se kada slusam muziku ili radim neshto u wordu. A npr, nikad se nije restartovao kada igram igrice.
Kao sto rekoh danas je vec tri puta i to u malim razmacima od startovanja. A nekad kasno uvece posle celog dana rada.
Nisu u pitanju Power opcije u kontrol panelu. Prvo sto sam pogledao je to, i startUp and Recovery iz System Properties.

Malo je pola sata za prime95. Nemoj da te toliko sekira temperatura i samo pusti program da radi bar 3 do 4 sata.

IUgasi mi se monitor(onako pocne da treperi kao da je komp ugasen a monitor ON), i onda posle nekoliko sekundi(koliko mu obicno treba da se loaduje windows) prikaze mi onaj plavi screen "Windows is starting"(ili sta vec pishe) i onda normalno nastavi dalje.
to imas neki ssd za sistem kada ti se windows podigne za nekoliko sekundi?

sta je ssd? to ne znam. a i nemam ga :)

Pa kompjuter je nov. star 2-3 nedelje, pa se jos uvek sistem dize poprilicno brzo. Mada sam preterao kada sam rekao par sekundi. ALi eto, treba mu jedno 10 da se digne windows.

Probacu i taj prime. Mislim u najgorem slucaju restartovace mi se komp zbog temeprature procesora(ako dodje do toga, a to znam da sigurno radi jer sam mu jednom prilikom bolirao slucajno ventilator >,< )

Evo danas se ukupno 5 puta restartovao.
Ako jos nesto od ovih testova ne da rezultate, ne znam da li da prvo restartujem sistem, pa da nosim u servis ako to ne uspe. Ili prvo u servis.

Hteo si da kazes da reinstaliras sistem?
Reinstaliraj sistem, nece da mu skodi.
Ja sve mislim da se tebi masina uspava in nekog razloga... Sistem po defaultu bi morao da ti radi ako je to u pitanju. Ako i onda bude pravio problem onda ga baci u servis pa neka se oni zezaju.

Jel ti masina pusta neke zvuke dok se to desava?
Jel ti se zaustavljaju hardovi?

Nisam pokusao da iskljucim restart sa maticne, pokusacu to sada.
A memtest sam odradio i radio je do kraja bez restarta.
Videcu, mozda pokrenem i linux sa CD-a pa da vidim da li ce i tako da se restartuje.

Sto se tice napona, verujem da nije. Jer bi mi se u tom slucaju prvo ADSL ruter restartovao, on je mnogo vise osetljiv na to u odnosu na komp sa napajanjem koje ima taj neki "stabilizator napona" ili kako se vec zove.
Na proslom racunaru se desavalo da struja nestane na pola sekunde. Ugasi se TV, restartuje se ruter a komp nastavi da radi. Tako da ako bi bilo do napona video bih to i na ruteru.

Evo samo da se javim. Posle svih onih testova, sve je i dalje bilo OK, sve do dela gde se restartovao.
Juce sam reinstalirao sistem.
I evo do sada se nije ni jednom restartovao (kuc, kuc).
Da li je bio problem u necemu sto sam instalirao ili do Windowsa...ne znam.
Ali predpostavljam da je bio neki problem sa tom verzijom Windows XP x64.

U svakom slucaju, hvala na odgovorima i pomoci.

Nadam se da se necu vise javljati sa problemima =)

Pozdrav

Meni je juce na posle , dolazilo par puta do restarta masine, ali se Vista svaki put digla bez problema.
Otvorim masinu, kao ono usijao se pasivan coller na 8400Gs. Skinem ga ocistim onaj ostatak od zvake, namazem pastom, vratim i posle sat vremena, opet restart.
Naravno, riknula videjo karta.

Evo samo da se javim. Posle svih onih testova, sve je i dalje bilo OK, sve do dela gde se restartovao.
Juce sam reinstalirao sistem.
I evo do sada se nije ni jednom restartovao (kuc, kuc).
Da li je bio problem u necemu sto sam instalirao ili do Windowsa...ne znam.
Ali predpostavljam da je bio neki problem sa tom verzijom Windows XP x64.

U svakom slucaju, hvala na odgovorima i pomoci.

Nadam se da se necu vise javljati sa problemima =)

Pozdrav

Iz licnog iskustva znam da reinstalacija resava vecinu problema - bas sam juce resio jedan :d

Pa jes',to po onoj staroj dobroj automehanicarskoj:"Ako nece,uzmesh veci cekic" :D

Aha. Ja sam onaj freek sa chirokanom...hahaha:d

Virusi ljudi, virusi. Da li si imao / skenirao komp sa antivirus i antispyware alatima?

Tri računara sam imao na servisu ovih dana sa istim simptomima.

Nazad
Vrh Dno