Šta je novo?

WD 1TB Green, 120Mbs WTF?

mcekovic

Čuven
Učlanjen(a)
26.11.2002
Poena
619
Uzeo sam WD 1TB Green HDD juce, kao pomocni disk za OS za decu i kao disk za storage. Instalirao WinXP i jos po nesto, pri tom bio jako zadovoljan za brinom podizanja WinXP-a.

Zatim sam ga propustio kroz HDTach, kad ono, max transfer 120MB/s, seek time 14ms :sceptic:
Poredjenja radi, 640AAKS Blue na mojoj masini ide 120MB/s, seek time 12ms.
Green be trebao da bude, ehm..., 'Green' i da ne bude ovako brz, ili se negde varam?

Inace svaka preporuka za disk: ladan, tih, brz, velikog kapaciteta i povoljne cene po GB.

Kod mene nije toliko brz najvise 96mb/s koja je to serija.

Kod mene nije toliko brz najvise 96mb/s koja je to serija.
00M2B0

attachment.php

Prilozi

• WD1TBGreen.PNG
    WD1TBGreen.PNG
    29.8 KB · Pregleda: 3,999
Ovo je u svakoj stavci brze od mog 3200aaks single platter-a. :trust:

Ni kod mene nisu toliko brzi, max oko 100MB/s... Imam dva komada, kupljeni pre 3 i pre 1 mesec, oba su WD10EADS-00L5B1.

Možda je taj tvoj sa 2 ploče od 500GB umesto sa 3 od 333GB?

Poslednja izmena:
Ово је сасвим могуће, јер сам већ негде читао (чини ми се на silentpcreview.com) да WD, за разлику од Seagate-a, има мало конзервативнији приступ увођења дискова са 500GB плочама на тржиште. Наиме, Seagate је дискове са 500GB плочама увео у серијама Baracuda 7200.12 (7200 обртаја), а WD почиње са Green серијом па, ако се све покаже добро, почеће да убацују ове плоче и у дискове са већим бројем обртаја.

Platio sam ga 7100 din. u El....-u pre neki dan

Poslednja izmena:
Eltron ? Dosta su jeftini, uvek evra manje od ostalih. Odlicna cena za taj disk ( taj konkretno :) ) i to je opet sigurnih 15-20e manje od F1.

Ajde kad su vec po performansama konkurentni, kakvo je stanje sa bukom i temperaturom ?
Rece da je hladan ali koliko tacno i jel aktivno ili pasivno hladjen ?

Poslednja izmena:
Proverih danas i trenutno prisutna verzija je upravo 00M2B0 sa 2 plattera od 500GB.
Odlican disk i najzad hard koji ce verovatno da se druzi sa 6400AAKS u mojoj masini.
Dosad sam izbegavao "teskase" od >1TB, ali ovo je vrlo primamljivo.
I buka i temperatura bi trebalo da su niski s obzirom na smanjeni broj plattera.

Uh, ako je ovaj sa 2 ploce od 500GB kakvi li ce tek biti Blue i Black serije od 500GB i 1 TB.,)

Iste... bilo je vec testova Black serije (vidi po XS News sekciji)

I mene zanima temperatura :). Broj stepeni i da li je hladjen, tj. jel bije neki ventilator na njega ili nesto.

I ja sam uzeo WD Green od 1Tera uglavnom za storage, mada nije iskljuceno da cu kasnije instalirati i win 7 na njega. Po ovom testu je brzi od mog Seagate-a 250GB(nije ni cudo jer taj ima 3 god :)) a i tisi duplo. Temperature su mu sasvim ok, sad je 33 stepeni (meren Speedfanom). To je dobro jer je u sobi 28 malopre sam pogledao.

Vidim da je malkice sporiji avg read nego kod mcekovica, a i ova kriva je nekako neujednacena. Posto ja prvi put testiram hdd, jel zna neko koji je razlog, posto vidim da je kod njega ujednaceno. :wave:

33wqn4n.jpg

Pa dobro, sasvim ocekivano. 640AAKS ima oko stotke prosek.

Priblizava se blue seriji zbog gusce ploce od 500Gb dok 640AAKS ima 320Gb po ploci.

Eltron ? Dosta su jeftini, uvek evra manje od ostalih. Odlicna cena za taj disk ( taj konkretno :) ) i to je opet sigurnih 15-20e manje od F1.

Ajde kad su vec po performansama konkurentni, kakvo je stanje sa bukom i temperaturom ?
Rece da je hladan ali koliko tacno i jel aktivno ili pasivno hladjen ?

Meni jedan od 1tb stoji u xcraftu tik do mene i ne cuje se prakticno. Ubedljivo najhladniji i najtisi hdd koji sam u zivotu imao, a imao sam ih dosta :)

I meni zapade 00M2B0. :) Nisam mogao da verujem da je random access time samo oko 1ms veći od WD2500AAJS (14.5ms tačnije), koji se pritom dernja i greje bar 4°C više. :)

Evo i benchmarka.

WD10EADS-00M2B0 (32MB, 5400RPM)

1534qol.jpg

WD2500AAJS-32RYA0 (8MB, 7400RPM)

kds774.jpg

Access time je malo drugačiji nego što je to pokazivao HDTune, ali ipak nije pretarano velika razlika. I koliko uticaja na rezultat može da ima ako mi je disk pun? Na ovom 250GB WD-u imam oko 20-ak GB slobodno, ali mi je praktično sve od softvera na njemu, dok je 1TB WD prazan (još uvek :))...

Poslednja izmena:
Nisu losi ti Green, skoro kao Black...Kod mene je Black 33-35c u proseku temperatura.
Evo kod mene Black 1TB:

Prilozi

• WD Black 1TB HDTach.jpg
    WD Black 1TB HDTach.jpg
    155.2 KB · Pregleda: 143
  • WD Black 1TB HDTach Long.jpg
    WD Black 1TB HDTach Long.jpg
    161.2 KB · Pregleda: 123
Poslednja izmena:
+1
Sasvim je ok
A temperatura je 29-30
Al mi je kuciste extra provetreno...

quicks.png

Poslednja izmena:
. . .hmm, skok cene WD Green-a sa 6600 na 7150 dinkica... cena veca nego cena Zamzunga F3 koji donosi bolje performanse... now, WTF???

Aj nek neko okaci test Zamzunga :) F3 i Seagate 7200.12 radi poredjenja...

Poslednja izmena:
Sasmung Spinpoint F3 1TB

sl1. HD Tune Read
sl2. HD Tune Random Access - Read
sl3. HD Tach

Prilozi

• Samsung Spinpoint F3.1TB.103SJ.ICH10.png
    Samsung Spinpoint F3.1TB.103SJ.ICH10.png
    64.6 KB · Pregleda: 119
  • Samsung Spinpoint F3.1TB.103SJ.ICH10.Random Access.read.png
    Samsung Spinpoint F3.1TB.103SJ.ICH10.Random Access.read.png
    68.6 KB · Pregleda: 98
  • Samsung Spinpoint F3.1TB.HD103SJ.X58.png
    Samsung Spinpoint F3.1TB.HD103SJ.X58.png
    69.1 KB · Pregleda: 161
Poslednja izmena:
Josh neko da isproba Seagate, ako ne pashe jedan Samsung...

Prilozi

• newbitmapimagebc.png
    newbitmapimagebc.png
    66.2 KB · Pregleda: 78
  • capturenl.png
    capturenl.png
    75.9 KB · Pregleda: 62
Poslednja izmena od urednika:
hitachi 1tb

Prilozi

• hdd.JPG
    hdd.JPG
    77 KB · Pregleda: 113
  • ggg.JPG
    ggg.JPG
    82.7 KB · Pregleda: 67
sl1. HD Tune Read
sl2. HD Tune Random Access - Read
sl3. HD Tach

Samsung po ovome rastura, ali kakav je nivo buke?

EDIT: Verovatno ti je zapao odličan primerak s obzirom da ima fenomenalan AVG Read, mnogima ne prelazi 120MB/s...? :trust:

Poslednja izmena:
evo moje cedo

Prilozi

• f3.png
    f3.png
    27.1 KB · Pregleda: 195
Uradih par merenja ovog Green-a i prosečna brzina je ok za model sa 3x333GB pločama, medjutim burst i random access deluju pogresno:

Da nije u pitanju zastarela verzija hd-tacha?

EDIT:

Sa verzijom 3.0.4.0 je burst u normalnim okvirima ali random access i dalje nizak za ovaj disk:

Obrishi gornje 2 slike, prepao sam se :)
A i taj random access je nerealan...

Probaj i onaj HD tune Pro, ako nemash bacicu ti na PM

Hard je trenutno nakačen na e-SATA preko glupog JMicron kontrolera, mozda je u tome problem, provericu kasnije kada ga zakacim na ICH9R kakvi ce biti rezultati.

WD10EADS

WD je napravio popriličnu svinjariju sa ovom oznakom diskova. Baš me zanima kako bi objasnili tolike razlike u performansama:

sl1. WD10EADS-00L5B1 (FEB 2009)
sl2. WD10EADS-00P8B0 (OKT 2009)

Ako su [00M2B0] sa prosekom od 90MB/s verzije sa 500GB po plateru, a [00L5B1] sa prosekom od 75MB/s verzije sa 334GB po plateru šta je onda [00P8B0] sa prosekom od 50MB/s?

P.S. Nedavno sam naleteo na podatak da je P8 indeksiran disk ima nižu brzinu rotacije (5000o/min). Takođe tvrde da ima platere sa većom gustinom ali i manjim dijametrom.

"Its smaller-diameter and high-density platters make up for its low spindle rotation speed."

Prilozi

• WD Caviar Green.1TB.WD10EADS-00L5B1.P35.read.png
    WD Caviar Green.1TB.WD10EADS-00L5B1.P35.read.png
    50.7 KB · Pregleda: 102
  • WD Caviar Green.1TB.WD10EADS-00P8B0.P35.read.png
    WD Caviar Green.1TB.WD10EADS-00P8B0.P35.read.png
    50.5 KB · Pregleda: 109
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno