Šta je novo?

Titan TTC-NK85TZ Fenrir

Trajce

Slavan
Učlanjen(a)
30.08.2005
Poena
330
Jedno pitanje, vidim da je pomenuti hladnjak (Titan TTC-NK85TZ Fenrir) na sajtu FrostyTech proglašen za najbolji od svih koje su testirali do sada.
Kako stvari stoje danas (ne znam kada je test rađen), kada imamo OCZ Vendetta II i Thermalright 120 hladnjake. Mislim, kakv je on u odnosu na njih.

Vidim da je odnos buka/hlađenje kod njega najbolji, pa se pitam da li neko ima iskustva sa njim?

Mene konkretno interesuje da zamenim ovaj moj BOX hladnjak nečim što će pre svega utišati dodatno računar, ali naravno i da ga ohladi (tim redosledom, pošto nisam previše nastrojen OC-u).

Možda neki Thermalright u kombinaciji sa nekim Noctua ventilatorom ili je to ipak previše za moje potrebe? Možda bi dovoljan bio i neki OCZ?

Mislim, vidim da se uglavnom pominju neki drugi hladnjaci, dok se ovaj koji je na sajtu FrostyTech proglašen kao najbolji ovde retko pominje.

Poslednja izmena:
Nije bolji od sredjenog TRUE, za tvoj procesor je Vendetta 2 sasvim dovoljna i vise od toga.
Ovi ostali kuler dolaze do mnogo veceg izrazaja na nekim C2Q/i7 procesorima gde se proizvodi vise toplote.
Upravo bi tu TRUE i bio efikasnije od Fenrira za sigrurno ~4-5c u load-u.
Mada opet..Fenrir je i u tom slucaju odlican ..samo odvratan je :D

Možda neki Thermalright u kombinaciji sa nekim Noctua ventilatorom ili je to ipak previše za moje potrebe? Možda bi dovoljan bio i neki OCZ?

Sa Thermalright-Noctua kombinacijom ne možeš da pogrešiš. I što misliš da je previše? Jeste skupo ali... Ako hoćeš tiho a jeftinije, onda Gladijator Max. I ja planiram neki od ovih skupljih kulera ali to kad dođe na red, posle novog procesora.
:wave:

Vidim da je on pogodan za skoro sve tipove podnožja, čak i 1366, pa bih ga eventualno iskoristio i u budućnosti, kada dođe i noviji procesor.
Doduše, ko zna koji će tada hladnjaci postojati na tržištu?!

@trajce
ja sam ga testirao na 1366 i na am2+ podnozjima i mogu ti reci da je odlichan za te pare, nije bash 4-5c gori od sredjenog true-a kao shto kaze komsho ocz, ali kad se i fenrir odradi lepo (jeste ok ravan ali ne i savrsheno) onda je oko 1-2c razlika u korist true-a, nije veca, testirano sa istim ventilatorom, tj fenrirovim (i na true-u)

a ovi na frosty-ju ga proglasishe za najboljeg s775 kulera, ali nije najbolji za sva podnozja
i trebalo bi da hladi bolje procesore koji imaju tanji poklopac (IHS) tj intelove proceve, zbog direktnog kontakta sa masivnim hitpajpovima

zaboravih da kazem da jeste ruzan pogotovo vent i da izgleda malko cheap, alu listici su toliko tanki da mozesh da se posechesh na njih ako ne pazish.
takodjer i nije neshto narochito tih kad se vent zaleti na vishim temperaturama, ali za te pare je fenomenalan. moja preporuka

Poslednja izmena:
Upravo odnosi pobedu u odnosu ulozeno/dobiveno. Za pare koje kosta, ako ga uporedimo sa TRUE-om kome treba dokupiti fan (1015e) i koga treba polirati (oko 5e) + ulozeni trud i vreme za poliranje, dolazi se do zakljucka da je najbolja kupovina.
Sije vendettu, gladiatora i sve ostale za slicne novce...

Da me sada ne napadnu kako se vodeno smirglo moze kupiti za 0.4e :d u cenu sam uracunao i eventualni prevoz, mozda parce stakla, medicinski benzin i sl :)

@demios, a pa ako je lapped vs lapped 1-2c onda sam ja poprilicno bio blizu jer sam mislio na lapped TRUE vs stock Fenrir :) *edit* zapravo sad vidim da nisam tako napisao ..

I ja rekoh da je super hladnjak a evo tek sad i videh da on kosta ko Vendetta 2, a za te pare je najbolji bez dileme.

Da dodam mali off, gde ovde kod nas uzeti 2000 vodenu ? Ovde u Dusanovoj dve farbare za koje znam nemaju, eno stoji mi IFX na stolu vec dva dana nemam da uradim finish ..

@mcrazy preterao si cenu za fan :D a smirgle su ~30-40din. Znas i sam koliko cirka treba..znaci.. 0.3e :D!

Poslednja izmena:
@ocz ma opushteno :) ja hvalim fenrira, a imam dva tru-a :)
malko je skuplji fenrir od vendette i malko buchniji, ali mi se mnooogo svidela njegova baza kako je sredjena (nikad nije savrsheno :)), ona na vendeti kao da ju je neki mesar radio

off nemaju one u dushanovoj, ali mislim da nema potrebe za njom, samo dobro utrljaj neku 1200 ili 1500, ja chak imam i neke 800-ke koje su toliko istroshene da liche na 3000-ku :) ionako je sve to samo za slikanje, znash i sam da nema nekog uticaja na performanse. 97% posla je ravnanje

Hmmmmm... pitam se koliko bi se isplatilo uzeti Fenrir i neki od Noctua ventilatora?
Trebalo bi pogledati koliki su protok vazduha i buka ventilatora na Fenriru, i uporediti sa Noctuom, možda se to isplati.
Hmmm..... baš ću probati da nađem. Meni je pre svega potreban tih ventilator, a OC mi je na drugom mestu, još ako može da se dodatno utiša Fenrir (mislim da sa njim dolazi i kabl za molex, pa može dodatno da se utiša).

a pazi, uzmesh prvo fenrira pa probash, ako ti je buchno onda menjaj. on dolazi sa 4-pinskim konektorom i mozda mozesh preko ploche da ga utishash. ako ne, onda ga nakachi na neki potenciometar ili mu odradi nekako 7v mod i uzivaj.
a i ne znam koliko it se isplati da kupujesh kuler koji koshta koliko i vredi tvoj cpu i plus neku noktuu da mu kachish (+15e)

Pa ono - zalog za budućnost! :D:d
Računam, dobar cooler, dobro napajanje jednog dana, dobar monitor, ovo ostalo je promenjivo.

Sigurno hoce samo da za te duze staze ima da se nadje i montaza za njega.
To bi jedino moglo biti mali problem promenom socket-a jer nije to CM pa da ovi nasi uvoze odma ..
I slazem se sa ovim gore, ako je bucan hladice on ono sto trenutno imas bez problema na nizem broju obrtaja.

Off @demios,

Zavrsih danas sa 1000, nemam finije od toga i sasvim je ok. Pod rukom je naravno ravan i sa 360 ..ali namuci me posteno, 8-9 smirgli ukupno i ~6h struganja.
Evo metio sam ga i na njemu je trenutno neka krs 12-tica na svega 1000RPM (u sredini).
Radi klima u stanu mada kod mene u sobi je kao 24c.. inace nisam sajbnu jos stavio, kao "washer mod".
I evo i po temp. samo na kratko ~5min, rekao bih da je sve ok :)

@Moderator, off topic
Možda imaju tu vodenu 2000 pri kraju Dubrovačke, pre podvožnjaka desno, Morso prodavnica...

@OCz

Imaju 2000 kod Djeram pijace, ona ulicica bash pre nje kad idesh odozgo od Vuka, ja uzeo pre neki dan.

:wave:

@trajce
ako je tako onda super, sluzice te sigurno dugo vremena, u sushtini necesh pogreshiti koji god da uzmesh od ovih nabrojanih, sa ili bez noktue

@ocz off :)
super su temp, koliko su nize u odnosu na onaj zalman shto si vozio pre ifx-a?

zaboravih da kazem da u poredjenju stok true vs stok fenrir, pokudao bi ga titan uzduz i popreko. nekoliko truova je proshlo kroz moje ruke i svi su imali manje ili vishe kritichne baze

Poslednja izmena:
Evo odma nakom skidanja i postavke IFX-a, znaci ~14-15c manje po najtoplijem jezgru.
Juce kada je bilo ~30c otvorio sam prozore da se podigne ambient i bilo je poprilicno vruce unutra. Pod Prime-om je dostigao za isto tih nekih ~5min 68c na najtoplijem jezgru.
Linx 10 prolaza ~77-78c najtoplije jezgro. Sto sam i ocekivao, nekih 10c vise od QPrime.
Videcu kada stavim sajbnu da li to ima efekta kao sto pricaju ljudi po net-u. Imam neku koja ima rupu precnika 8mm, a da bi lepo legla do kraja pored one "izbocine" gde je stezu srafovi treba ~9mm...te cu burgijom od 10mm da samo prosirim rupu i onda stavim.

^^ Hvala vam za info, uzecu cim budel prolazio.

Prilozi

• Zalman 25c klima..solidno ladno...jpg
    Zalman 25c klima..solidno ladno...jpg
    420.7 KB · Pregleda: 64
Samo da javim da sam uzeo Fenrir-a! Stigao mi malopre City Expressom. Nije preskup (ako ga uporedim sa Thermalrightom) i potrebno je da uzmem samo neku pastu za CPU.
E sada, ako želite, mogu da ispratim instalaciju na CPU i kako se ponaša u radu, ali napminjem da mi je procesor relativno slab u odnosu na novije modele (C2D 4300 na default vrednostima - znam, znam, trebalo bi to kloknuti...), ali rekoh već, ovaj hladnjak planiram da zadržim malo duže pa će dobro stajati jednog dana uz neki bolji procesor.

Recite samo koje programe da provrtim radi upoređenja.

E da, vidim da mnogi rade ravnanje na novim hladnjacima. Jel ima neki tutorial kako se to radi?

Samo da javim da sam uzeo Fenrir-a! Stigao mi malopre City Expressom. Nije preskup (ako ga uporedim sa Thermalrightom) i potrebno je da uzmem samo neku pastu za CPU.
E sada, ako želite, mogu da ispratim instalaciju na CPU i kako se ponaša u radu, ali napminjem da mi je procesor relativno slab u odnosu na novije modele (C2D 4300 na default vrednostima - znam, znam, trebalo bi to kloknuti...), ali rekoh već, ovaj hladnjak planiram da zadržim malo duže pa će dobro stajati jednog dana uz neki bolji procesor.

Recite samo koje programe da provrtim radi upoređenja.

Koliko para:type:

Evo mozes ovde pogledati vodic za smirglanje :

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?p=1876214#post1876214

U principu moze vodena smirgla od 400 ili 600 sa kojom se krene pa zatim 1000 i zavrsi se sa nesto finijom ukoliko zelis, poliranje nije neophodno.

Pre svega uzmi neki lenjir ili nesto sto je izuzetno ravno i prisloni na bazu hladnjaka da vidis da li je ravna baza fabricki i da li je uopste potrebno smirglati. Ako se lenjir ne klacka ili ne vidis neke proreze onda je ok.

Od programa mozes da koristis Othos, Prime95 i sl. Ne bi bilo lose npr. 15-20min Prime95 i ~5-10 prolaza IntelBurnTest-a koji inace greje dosta vise (onoliko koliko nista drugo nece..) i krace traje.

Poslednja izmena:
Jedno pitanje, vidim da je pomenuti hladnjak (Titan TTC-NK85TZ Fenrir) na sajtu FrostyTech proglašen za najbolji od svih koje su testirali do sada.
Kako stvari stoje danas (ne znam kada je test rađen), kada imamo OCZ Vendetta II i Thermalright 120 hladnjake. Mislim, kakv je on u odnosu na njih.

Vidim da je odnos buka/hlađenje kod njega najbolji, pa se pitam da li neko ima iskustva sa njim?

Mene konkretno interesuje da zamenim ovaj moj BOX hladnjak nečim što će pre svega utišati dodatno računar, ali naravno i da ga ohladi (tim redosledom, pošto nisam previše nastrojen OC-u).

Mislim, vidim da se uglavnom pominju neki drugi hladnjaci, dok se ovaj koji je na sajtu FrostyTech proglašen kao najbolji ovde retko pominje.

120mm ventilator na 2200o/min, to mora redovno da se cuje.

3.650,00 din. Firma koje ima na ITSvet-u. U međuvremenu sam pogledao i tekstove koji opisuju šmirglanje i spremam se da uradim to čim nađem malo vremena (probaću sutra nakon posla).

Nemam polir pastu, a vidim da nije ni neophodna, ali ću ipak probati da nađem neku dobru u farbarama. Moraću kasnije da proverim koliko šmirglanja je potrebno, ali na prvi pogled - mislim da će biti potrebno, meni deluje dosta grubo!

Ima dosta reviewa na internetu za ovaj hladnjak, ali ako želite, mogu da slikam sadržaj kutije i postupak montiranja.

Ono što jesam uradio je testiranje sistema, tj., temperatura već sada - mašina iz potpisa.
Pri sobnoj temperaturi od oko 30 stepeni (nema klime), temperature za oba jezgra su 40 stepeni. Zatim sam Orthos vrteo tačno 10 minuta - CoreTemp pokazuje 62 stepena, a IntelBurnTest makon istog vremenskog perioda ugreje jezgra do 64 stepena.

Interesantno je da se te temperature postižu već nakon kraćeg vremena i svo vreme ostaju na tom nivou.

Videćemo kakve će rezultate dati Fenrir nakon postavljanja.

Nego, jedno pitanje, uz Fenrir je stigla pasta Royal Grease, a ja već uzeo pre toga OCZ Freeze - koja je po vama bolja?! Ili je razlika zanemarljiva?

Poslednja izmena:
Pa stavi Freeze ako vec nisi, svi je hvale i spada u najbolje a kolika je razlika..pa to se nikad ne zna, mozda 1-2c, mozda vise a mozda je i nema :)

Polir pasta nije neophodna i ako bi je uzimao uzmi bilo koju za metal i sl. podloge. Ova Farecla sa tutorijala je dosta skupa u tom pakovanju oko 1000-1500din.

Pusti posle montaze torturu pa javi kako si zadovoljan temperaturama :)

Poslednja izmena:
Evo ovako, da se najzad javim.
Danas instalirao Fenrira, ali nažalost - nema slika. Fotoaparat mi nije tu već desetak dana, a nemogu da čekam više, pa sam postavio hladnjak.

Dakle, najpre sam hladnjak išmirglao jer je bio prilično grub po meni (pod prstima se baš osećao prelaz između heatpipe-ova i aluminijumskog dela). Kako sam ovo radio prvi put, radio sam striktno po upustvu koje sam ovde dobio (hvala OCz :banana:).

Staklo kao podloga, vodene šmirgle, krpice, bol u leđima i prstima... ,) Najpre sam počeo sa šmirglom gradacije 400 i to trajalo, verovali ili ne - oko 2 sata (možda i više)!? :S:
Tankim flomasterom sam iscrtao linije po površini hladnjaka i jedan deo njih nikako da se skine. Očigledno je trebalo bolje doraditi ovaj primerak.
Najzad, kada sam osetio da nema potrebe nastavljati sa ovom šmirglom, prešao sam na gradaciju 600, pa 800, zatim 1000 i na kraju 2000!
Sve su išle puno lakše nego prva šmirgla.
Iako sam postigao zaista ravnu površinu, želeo sam da ispoliram hladnjak iako znam da mnogi kažu da to možda i nije preporučljivo! Zašto? Zato što je bilo evidentno da je na površini hladnjaka ostalo dosta prljavštine koja je skinuta šmirglanjem, ali koja se ne vidi golim okom i ne skida se toalet papirom. :smoke:
Uzeo sam običnu polir pastu za bakar i nakon samo par sekundi trljanja, tkanina je postala crna! :trust: To me je nateralo da se na poliranje bacim malo većim žarom i čak sam dva puta dobijao prljavu tkaninu od silnih mikro opiljaka. Između dva poliranja pastom, a i kasnije, brisao sam hladnjak bar sat vremena suvom krpom. tek kada sam bio siguran da nema više prljavštine, hladnjak sam temeljno očistio medicinskim benzinom.

Nakon uklanjanja starog hladnjaka i paste koja je ostala iza njega (skinuli su se veoma lako, a medicinski benzin je odradio svoj posao), procesor sam premazao OCZ Freeze pastom i namontirao hladnjak - jedva je stao u kućište!!!
Jako je blizu napajanju (svega par mm) i ventilatoru koji izduvava topao vazduh iz kućišta.

U svakom slučaju, buka je dosta manja za razliku od box varijante, a to sam proverio predhodnim gašenjem ventilatora na grafičkoj koji je dosta bučan (ATI 4850).

U idle modu, temperatura jezgara je 33-34 stepena, što je za oko 6-7 stepeni manje u odnosu na box varijantu.
Zatim sam pustio Orthos da se vrti 10 minuta. Temperature stoje zakucane na 46 stepeni, što je u odnosu na ranija 62 stepena drastično manje - čak 16 stepeni razlike!!! :banana::cigar::party:

IntelBurnTest pokazuje nakon 10 minuta temperaturu od 51 stepena. To je za 13 stepeni manje u odnosu na predhodni njegov rezultat.

Sve u svemu - ja sam prezadovoljan! Pre svega, za relativno malo novaca sam dobio vrhunski hladnjak, koji mi je snizio temperaturu procesora drastično, a tiši je od BOX varijante.

Eto, to su moja iskustva sa ovim hladnjakom. Pitajte ukoliko mogu da vam pomognem ikako.

Na kraju da dodam i to da će temperatura otići još koji stepen dole kada pasta lepo "nalegne", pa će rezultat biti još bolji.

Poslednja izmena:
da kazem i ja moje najnovije utiske za fenrira :)
razlika izmedju trua i njega na e8400 procu je samo 1-2c u korist trua
na core i7 platformi je razlika bila chak 7c u korist trua.
oba kulera lapovana i lepo montirana i nategnuta bila

Trajce,mene interesuje koliko je tacno siroko u cm tvoje kuciste, jer ja isto imam putno ideja, izmdju ostalog i fenrir ali me ogranicava kuciste u izboru.

Da li su njegovi aluminiski listici niklovani kao i true ili ne, posto nesto preko fotografija ne mogu da zakljucim, a to kao doprinosi boljem hladjenu bar za stepen ili dva.

Kućište mi je Chieftec Aegis CH-05. Medium tower. Širina spolja 20,5 cm. Iznutra treba oduzeti udaljenost matične ploče od stranice kućišta.

Meni je kućište dobro, a i bilo je jeftino kada sam ga uzimao. Prilično prostrano unutra, staju sve ploče, provetravanje dobro, ali mi smeta položaj napajanja koje je gore, na vrhu. Doduše, to je slučaj kod većine proizvođača kućišta, ali se kod ovako velikih hladnjaka vidi da možda nije najsrećnije rešenje. Hladnjak je na samo 5 mm od napajanja (uz to pokriva dobar deo donje strane istog) i par cm od ventilatora koji izduvava topao vazduh.

OK, možda će neko reći da je dobro da ventilator sa Titana izduvava vazduh pravo na ventilator koji izbacuje topao vazduh napolje i da uz to, ventilator napajanja uvlači dodatno višak toplote sa procesora i izbacuje ga napolje. Sve to stoji, ali kada pogledam taj ćošak kućišta, nekako mi suviše zbijeno tamo.
Zbog toga više volim kućišta kojima je napajanje dole, ali takva kućišta daleko prevazilaze moje platežne mogućnosti (Lian-Li, recimo).
Kada smo kod lepih kućišta i ideja, evo linka ka sajtu koji po meni ima najlepša kućišta - prava umetnost!

http://www.million-dollar-pc.com/

Što se nikovanja tiče, mislim (pazi, mislim, jer nisam uopšte obratio pažnju! :S:) da su listići od čistog aluminijuma.
Evo i zvanične strane Titana:
http://www.titan-cd.com/2009_WEB/eng/index.asp

Da li li True bolji? Po meni - jeste, i to bez svake sumnje. Tačno je to da bi neko puno iskusniji, ovaj Titan bolje obradio, uz neku još bolju pastu i bolji ventilator (Noctua recimo), koji se okreće na 1300 rpm i ima veći protok vazduha - dobio i bolje rezultate, ali... sve to važi i za True!
Meni je Fenrir zapao za oko jer ima podršku za više tipova procesora, i to je bilo presudno. Ko zna šta ću ubaciti sutra dan u mašinu, a ne moram da menjam hladnjak ponovo.

a evo i malo slika hibrida, vent i mounting kit od Fenrira, a heatsink true.
ja ga zovem odmila, kratko i jasno, TitanRight Ultra Fenrir 120 lga1366 :) ideja FantomX-a, na shta sam ja jedva pristao.
Izgleda shashavo, ali zato radi extra :D

Prilozi

• truetitan.jpg
    truetitan.jpg
    219.3 KB · Pregleda: 91
  • truetitan2.jpg
    truetitan2.jpg
    158.2 KB · Pregleda: 81
Trajce, a sa tim kucistem koliko ti ostaje cm do bocne stranice.

Vrh Dno