Šta je novo?

Hacking the Seagate 1.5TB Drive to turn it into a Velociraptor Killer

Star fazon. I diskovi ostalih proizvodjaca mogu isto. Ovo je reklama seagate-a kako bi se malo iskupili za za sve failove koje su imali sa zadnjom generacijom.

Poslednja izmena:
Verovali ili ne to radi kako je i napisano u datom testu, pre par dana sam imao priliku da vidim kako to radi u kombinaciji 3 segate diska u raidu (smanjeni na 819GB, ne na 300), i odusevio sam se. Ako se uzme u obzir da je Raptor od 300GB kod nas oko 23-27 hiljada a ovaj 1.5 segate oko 10-11 vise nego da se isplati.

Pa koje rekao da ne radi? Poenta je u tome da oduvek to postoji i koji god disk uzmes mozes da mu povecas brzinu. A pogotovo ove velike diskove.

Moze neko da objasni na koju foru ovo radi? Samo ivice ploca su raspolozene za upis i citanje ili nesto drugo?

Mene interesuje da li ovako nesto moze da utice na radni vek hard diska?

Pa otprilike tako nekako, koristi se puno manja povrsina i glava se manje krece. Ako pogledas performanse nekog diska, mozes opaziti kako opadaju prema kraju, i ako izbacis taj 'kraj' dobijes brzi disk. Nije niko izmislio toplu vodu. A da utice na disk, ne utice ali se jako slicni rezultati mogu dobiti particionisanjem tako se se prva particija napravi na pocetku diska i koristi za sistem.

A da utice na disk, ne utice ali se jako slicni rezultati mogu dobiti particionisanjem tako se se prva particija napravi na pocetku diska i koristi za sistem.
Citajuci ovaj text nikako nisam mogao da se otmem utisku da je ovo najveca glupost koju sam skoro procitao. Pa naravno da se particionisanjem postize isti efekat (svaki disk particionisem tako) a ostatak se koristi kao storage.

Raptor se kupuje zbog seek time-a, a mislim da se nikakvim hackom seek time ne može popraviti.
Tako da se ne bih složio sa naslovom. :)

Pa da u principu je glup kako god i ja da gledam sada

posto ovo koliko sam skontao niko nije probao pa da znamo da je ovo glupost i da nema nikakvog smisla i da se nedobija nista na brzini Win-a, ucitavanja igrica, programa itd.
(@Stormwatch - da neko sa 1,5 TB smanji na "govance" od 300GB zbog 10-15Mb/s vise read/write (iako test potencira ka tome) u varijanti kao storage HDD, mislim da mora biti budala)

@Zeleni zub - ni ja se nebih slozio sa naslovom, posto ipak nisu odradili ucitavanje Win, Games, programs

@Stormwatch
1. Nemozes reci da je nesto bullshit a da nisi ni probao
2. Neznam da li imas ili da li si probao SSD, ja sam zamenuo Veloci-a za Falcon-a, tako da bi sad ako ne makar po mome misljenju onda po tvome definitivno kao trebao da budem zadovoljan sto se tice systemskog HDD, ali eto pogresi co`ek mozda sam nekad i ja, mozda i ti ...
3. Na svom prenosnom HDD-u od 320Gb sam napravio jednu particiju od 26,2 Gb, ovaj drugi deo HDD-a mi ni netreba jer dobio sam 1Mb bolji read/write tako da mi sad brutalno radi i nemoras cekati vec su se dosetili i super sam zadovoljan
---

Suma sumarum, da definitivno gloop thread, ***
neki drugi mozda bude bolji,
bolje otici na neko `ladno pivo ovih dan umesto citati ovaj thread

A i najbolje ovako nesto probati sam, pa je covek bogatiji za jedno dobro ili loshe iskustvo i jedan period siromasniji za jedan HDD

-> Tko ne leti, nevrijedi <-

A i najbolje ovako nesto probati sam, pa je covek bogatiji za jedno dobro ili loshe iskustvo i jedan period siromasniji za jedan HDD

Nemoj odmah da si malodusan
vidis da komentare daju samo korisnici koji nemaju nikakvu ozbiljnu upotrebe racunara a svi "znamo" da je hdd najsporiji deo sistema
kome treba brzi pristup disku i podatcima sigurno ce razmotriti ovakvo resenje

Cek bre ljudi, ne mogu da verujem da neki ne 'kontaju' da je ovo toliko moronska glupost da vece nema :mad:

Particionisanjem istog diska na 300GB particiju i 1.2TB particiju dobija se jednako brza particija od 300GB kao i opisanim 'postupkom' + ostaje 1.2TB za storage :smoke:

Cek bre ljudi, ne mogu da verujem da neki ne 'kontaju' da je ovo toliko moronska glupost da vece nema :mad:

Particionisanjem istog diska na 300GB particiju i 1.2TB particiju dobija se jednako brza particija od 300GB kao i opisanim 'postupkom' + ostaje 1.2TB za storage :smoke:

Ne dobija se. Opet si na istom, pošto windows pristupa i drugoj particiji, šeta glavu po pločama na kraj, kešira podatke, itd. Fora jeste glupa, ali kome treba, funkcioniše odlično. Lično, nikad ne bih žrtvovao više od terabajt prostora zarad malo veće brzine.

Ne dobija se. Opet si na istom, pošto windows pristupa i drugoj particiji, šeta glavu po pločama na kraj, kešira podatke, itd. Fora jeste glupa, ali kome treba, funkcioniše odlično. Lično, nikad ne bih žrtvovao više od terabajt prostora zarad malo veće brzine.
Cek kako se ne dobija, ako drugu particiju ne koristis za sistem i programe, vec kao storage (slike, muzika, filmovi, knjige, ...) onda glava ne seta na tu particiju, osim naravno ako se pristupa bas tom sadrzaju, ali tada brzina pristupa ne igra toliku ulogu, tako da je to ne bitno.

Cek kako se ne dobija, ako drugu particiju ne koristis za sistem i programe, vec kao storage (slike, muzika, filmovi, knjige, ...) onda glava ne seta na tu particiju, osim naravno ako se pristupa bas tom sadrzaju, ali tada brzina pristupa ne igra toliku ulogu, tako da je to ne bitno.

Pa lepo, ne dobija se. To što ti ne pristupaš particiji ne znači da je windows stalno ne proziva, ne kešira i radi ostale stvari skrivene od korisnika. Izgleda da čak ni ostavljanje neiskorišćenog prostora na disku (napraviti samo jednu malu particiju) ne sprečava elektroniku diska da povremeno šeta glavu po dubini...
Znači, "zvuči glupo, ali..." ;)

Znaci ti si spreman radi to 'povremeno' izgubiti ogroman kapacitet. Poenta je da je disk na pocetku najbrzi, i ako ti je tu sistemska particija, imas 95% 'brzine' koja je navedena u ovom 'modu'.
Nece glava setati ako pokreces aplikaciju sa te particije jer jelte cita sa nje pa je tu potrebna. Sto se tice ostalih 'caka' windowsa, sve se to lepo da urediti, iskljuciti kesiranje i sl... naravno, za one kome to zaista treba, oni to i znaju napraviti ;)

Verovatno kada se "patchuje" disk glava ne odlazi u nepoznto ni u kom slucaju, dok ako napravite patch sa particijom glava ipak moze da ode van tih 300GB.

Stavljanjem dva brza diska, ne-raptora, recimo wd3200aaks-00b3a ili wd6400aaks ce se dobiti brzina transfera veca od raptora ali access time nece nikad, ponavljam, nikad nijednom metodom spustiti na vrednosti koje imaju raptori. A raptor jeste bas to, malo brzi disk sa drasticno brzim access time-om ali akcenat je na njemu, ne na brzini transfera toliko.
I da se razumemo, bolji access time daje brzi windows a ne brzina transfera.
Raptor ce ostati raptor, sve dok ne izbace i drugi slicne diskove ali na 10k rpm

A raptor jeste bas to, malo brzi disk sa drasticno brzim access time-om ali akcenat je na njemu, ne na brzini transfera toliko.
I da se razumemo, bolji access time daje brzi windows a ne brzina transfera.
Raptor ce ostati raptor, sve dok ne izbace i drugi slicne diskove ali na 10k rpm

ili SSD sa dobrim transferom i onda Raptor nema šta da traži... ,)

SSD ima svoje mane a trenutno su to cena i ogranicen broj upisa/čitanja.
Dobro i Raptor je skup ali ima bolji odnos cene/veličine kad uporedino sa Intel X25 SSD-ovima mada kad se cenom spusti u mase, SSD ce biti nenadmašiv

Poslednja izmena:
Pašće cena i raptoru i opet će biti in :d

Nazad
Vrh Dno