Šta je novo?

Instalacija Leoparda na MBA - Problem

Učlanjen(a)
15.05.2007
Poena
319
Posedujem MacBook Air i formatirala sam hard ... :( Do sada sam " pronasla " 2 verzije Leoparda na netu ( za mac naravno ). Kada ga upalim i desi se sledece: Sivi ekran i folder ikonica sa znakom pitanja u sredinu ... Kada ubacim sveze narezani DVD double layer - folder ikonica se promeni u jabuku i tako stoji ( nista se ne desava ). Skinula sam Insalaciju sa " jos jednog mesta " medjutim sa ovim diskom unutra se bukvalno nista ne menja ( folder ikonica sa upitnikom je i dalje prisutna ). Da li neko moze da mi pomogne? Ovaj laptop imam svega 3 dana.

imaš externi DVD za MacBook Air ?

pokušaj da pronadješ "Mac OS X Leopard 10.5.6 9G55 Retail", mislim da je to ono što sam skinuo i koristio ali ne mogu 100% da garantujem :/

Kako si narezala Leoparda na DL DVD?
Mora iz disk utility-a, selektuješ image, pa onda burn. Tako bi trebala da spržiš boot-abilan DVD koji bi po ubacivanju u xtrni DVD za air automatski trebao da pokrene instalaciju.

Kako si narezala Leoparda na DL DVD?
Mora iz disk utility-a, selektuješ image, pa onda burn. Tako bi trebala da spržiš boot-abilan DVD koji bi po ubacivanju u xtrni DVD za air automatski trebao da pokrene instalaciju.

Iz " Viste " pomocu programa " TransMac "

eto odgovora na pitanje zasto ti ne radi instalacija :D

uradio kao sto ti je ringeraja rekao i sve ce biti ok ;)

Poslednja izmena:
Aha, nije iz OS X-a.
Ovo bi možda mogao da bude problem, kažem možda, s obzirom da sam uvek butabilan DVD pravio iz OS X-a, tako da nemam iskustva sa ovim načinom.
Čekaj, a gde su ti instalacioni DVD-evi koji dolaze uz makinu?
Ako ih nekiom čudom nisi dobila moja preporuka je da nabaviš "siguran" instalacioni DVD pa sa njim probaš da instaliraš Leoparda. Pozajmi od nekoga ili postavi isto pitanje na SMUG-u (Serbian Macintosh User Group):http://www.macserbia.org/ - ovde će ti sigurno neko dati još koji kvalitetan savet o tvom problemu.
Na kraju, ako hoćeš ja ću ti dati instalacioni DVD Leoprad 10.5 Retail Final (ne treba mi pošto trenutno vozim Snow Leoprad-a) pa probaj sa njim.
Eto, toliko od mene.
Javi šta si uradila i treba li još neka pomoć.
Pozz

Nema potrebe da se dovijas i da skidas odnekud jer kada si kupia MBA kupila si i originalni OS. Jedino ako si izgubila DVD-ove. Editovao sam naslov u nesto smislenije :)

Da li postuji varajanta da narezem DVD iz Viste :( Nemam drugi mac laptop, imam samo ovaj koji sada ne radi :(

A gde su instalacioni diskovi koji dolaze uz svaki kupljeni Apple Book?
Trebalo je da dobiješ 2 instalaciona diska, jedan sa operativnim sistemom (OS X Leopard 10.5.x) i drugi sa aplikativnim softverom (iLife).
Što se tiče narezivanja izgleda da nema druge nego narezati iz OS X-a preko disk utility-a, ali sam ti predložio i da ti ja dam svoj operativni sistem OS X Leopard v.10.5 + 10.5.7 combo update, naravno, ako hoćeš.
Da li si pitala na onom drugom forumu da li bi ti još neko izašao u susret i narezao ti OS?
Ne znam kako drugačije da ti pomognemo, Vistu retko koji Mac user koristi, a još manja je verovatnoća da će iz Viste da reže butabilni disk kad može iz primarnog OS-a.
Moj ti je savet da nađeš od nekoga disk sa operativnim sistemom koji pouzdano radi kako treba (već je instaliran operativni sistem pa je proveren), a ako ne možeš pitaj ovde nekoga da ti nareže ili da, ja sam ti već ponudio svoj disk koji ne koristim.
Pozdrav

A gde su instalacioni diskovi koji dolaze uz svaki kupljeni Apple Book?
Trebalo je da dobiješ 2 instalaciona diska, jedan sa operativnim sistemom (OS X Leopard 10.5.x) i drugi sa aplikativnim softverom (iLife).
Što se tiče narezivanja izgleda da nema druge nego narezati iz OS X-a preko disk utility-a, ali sam ti predložio i da ti ja dam svoj operativni sistem OS X Leopard v.10.5 + 10.5.7 combo update, naravno, ako hoćeš.
Da li si pitala na onom drugom forumu da li bi ti još neko izašao u susret i narezao ti OS?
Ne znam kako drugačije da ti pomognemo, Vistu retko koji Mac user koristi, a još manja je verovatnoća da će iz Viste da reže butabilni disk kad može iz primarnog OS-a.
Moj ti je savet da nađeš od nekoga disk sa operativnim sistemom koji pouzdano radi kako treba (već je instaliran operativni sistem pa je proveren), a ako ne možeš pitaj ovde nekoga da ti nareže ili da, ja sam ti već ponudio svoj disk koji ne koristim.
Pozdrav

Laptop je kupljen u Berlinu gde se i ja sada nalazim ... Insalacion diskve nemam ( laptop nije nov a osoba od koje sam kupila ( dobra prijateljica ) garantuje da ih nije dobila prilikom kupovine istog ... :trust: Do sada sam " skinula " sa neta 4 verzije i narezala ih preko TransMac programa. 2 ne rade nikako, 3 dodje do instalacije ali zatim izbaci prozor " mac o x cannot be installed on this computer " sada rezem verziju koju mi je preporucio " kovacm ". I da, disk se bootuje kada drzim "c" prilikom startovanja laptopa ...

Nema razloga da image fajl ne može da se nareže iz windowsa. Verovatno je problem u verzijama koje skidaš.

ja sam skoro skidao image file dual layer leopard os X ... trebao mi je software 'power ISO' koji otvara taj tip image file-a .. pitanje je sledece : u kojem su formatu te instalacije koje si skinula .. ?
EDIT: tacnije, ako su instalacije skinute i .dmg formatu, u windowsu ce ti trebati powerISO ili magicISO za rezanje ..

Poslednja izmena:
Meni se čini da je ranije već bilo pisanije na temu snimanja image-a instalacionih diskova Mac OS X-a i da je zaključak bio da je jedina sigurna varijanta za snimanje diska Disk Utility. Ima i procedura kako se snima taj disk - treba da se prevuče u Disk Utility, ali da se ne mount-uje i da se onda jednostavno snimi. Svaka druga varijanta - neće da radi.

E, sad Mico. Treba ti ili retail image (koji možeš da nađeš po torrent-ima ili news-u) ili baš diskovi (ili njihovi image-i) baš za taj model MBA. Apple ima nezgodnu naviku da instalacione diskove koje isporučuje sa svojim mašinama vezuje za te mašine, odnosno tu generaciju mašina, pa tako onda ne možeš diskove za MBP da iskoristiš za instalaciju sistema na iMac-u, na primjer.

Ako hoćeš, mogu ti poslati prečice do dva retail image-a (10.5.4/10.5.6), pa pokušaj.

Takođe, pokušaj na netu (InsanelyMac, Google) da nađeš procedure za restore image-a iz .dmg fajla na USB flash i kako isti napraviti bootabil-nim u Windows-u, Mac OS-u ili Linux-u... Ovo bi ti mogao biti spas...

A kako je formatiran hard? Koji tip particije?

Da vam se zahvalim svima na pomoci :* Verzija koju mi je preporucio "kovacm" radi kao zmaj ... Hvala svima puno jos jedanput :)

^
samo jedno pitanje sa moje strane: bootabilni CD si narezala na Windowsu? pomocu kog programa?

Ovde se priča o instalaciji OSX-a na MacBook. Tebi trebaju informacije iz ovog threada.

Ovde se priča o instalaciji OSX-a na MacBook. Tebi trebaju informacije iz ovog threada.

...ma citala sam tamo sve i procitah, ali ne mogu da nadjem na internetu softver, zato sam ovde zamolila za link, vidim da je devojka imala slican problem koji je iznela bas ovde, par postova iznad, hvala na razumevanju.

Ne vjerujem da ćeš ovdje od bilo koga dobiti link. Pročešljaj malo po demonoidu i piratskom zaljevu, pa ćeš siguran sam da nađeš to što ti treba...

Uostalom, ukucaj Leopard 10.5.4 ili 10.5.6 Retail image download, pa će ti se sve samo kasti... ;)

Ne vjerujem da ćeš ovdje od bilo koga dobiti link. Pročešljaj malo po demonoidu i piratskom zaljevu, pa ćeš siguran sam da nađeš to što ti treba...

Uostalom, ukucaj Leopard 10.5.4 ili 10.5.6 Retail image download, pa će ti se sve samo kasti... ;)

...vec mi se kazalo, da to sto nude gusari nema nikakve razlike u odnosu na windows:d

A da ti nama konačno kažeš šta ti želiš da uradiš, pa da onda vidimo gdje smo svi zajedno... Hm?

Definitivno, ja bih svoju toshibu dala za Apple uz doplatu:D
Ako ima takvih nek' se jave. Jer u instalaciju Mac operativnog sistema, na laptopove koji nije proizveo Apple, bas nesto i ne verujem. E sad ovaj moj post, ispade kao oglas, a nije mi to bila namera...:wave:

Stavi ga u oglase, barem za početak. Registruj se na macserbia.org i tamo takođe postavi oglas, ima slučajeva da je ljudima koji imaju Mac mašinu trebao za nekoga PrC laptop, pa je ili obavljena trampa ili se prodao laptop, pa se dodala lova i uzela Mac mašina.

Ako želiš da se oprobaš u instalaciji hackintosh-a na tu svoju Toshiba-u, onda pročitaj one dve teme koje govore o tome u ovoj sobi - jedna je za Tigar (10.4.xx verzija sistema), a druga je za Leopard (10.5.x verzija sistema), pa ćeš da skupiš sasvim dovoljno informacija.

Ako se odlučiš na tu igranku sa hackintosh-om, skini iPC 10.5.6 ili se javi - snimiću ti disk pa se igraj...

Stavi ga u oglase, barem za početak. Registruj se na macserbia.org i tamo takođe postavi oglas, ima slučajeva da je ljudima koji imaju Mac mašinu trebao za nekoga PrC laptop, pa je ili obavljena trampa ili se prodao laptop, pa se dodala lova i uzela Mac mašina.

Ako želiš da se oprobaš u instalaciji hackintosh-a na tu svoju Toshiba-u, onda pročitaj one dve teme koje govore o tome u ovoj sobi - jedna je za Tigar (10.4.xx verzija sistema), a druga je za Leopard (10.5.x verzija sistema), pa ćeš da skupiš sasvim dovoljno informacija.

Ako se odlučiš na tu igranku sa hackintosh-om, skini iPC 10.5.6 ili se javi - snimiću ti disk pa se igraj...

Super, mnogo hvala na pomoci, inace vec sam skinula Leopard 10.5.6 ili mozda i nije 6, nisam kod kuce tako da nisam sigurna, ISO fijl 4.3gb + zakrpe 5 komada. Probacu to da instaliram i javicu, ako mi nesto ne bude islo, vrlo rado cu prihvatiti ponudu za tvoj disk, zahvaljujem se jos jednom na pomoci.

...da ti se javim povodom registracije na pomenuti sajt, registrovala sam se i ostavila oglas, "ovo za ono uz doplatu", ne znam da li si imao prilike da procitas kakvi su sve komentari stizali kao reakcija na moj oglas, ako jesi mogao si lako da me prepoznas, imam isti nik. E , sad s'obzirom da se taj oglas pretvorio u zucnu raspravu koja meni nije bila cilj, vec po tvom savetu ponuda zamene laptopa za laptop drugog proizvodjaca uz doplatu :), morala sam da presecem i 2 strane u roku od jednog dana koje su ispisane, kao da je u pitanju otvorena tema a ne oglas, predlozim brisanje svih nepotrebnih postova. Tamo su me zasipali nekakvim karmama, oduzimali ih i dodavali...:) Ali sve u svemu, sad ako pogledas oglas deluje pristojno. Imas ti sigurno drugare tamo, reci ce ti sta se izdesavalo, sustina je da su me docekali svi sa dozom netrpeljivosti u odnosu na ponudu i potraznju:p

Inace, onaj "divlji softver" koji sam nasla nije ISO fajl, a ti ako imas, neki koji funkcionise, ja rado prihvatam ponudu za dvd, probala bih instalaciju..., da vidim kako to izgleda. Hvala i pozdrav

Vidio sam sve. Ako i dalje želiš iPC, javi se pa da ti to snimim i uručim...

Nazad
Vrh Dno