Šta je novo?

ASUS P5B VS ASUS P5Q SE

Drvodelja

Čuven
Učlanjen(a)
08.02.2003
Poena
619
Grom udario blizu kuce i riknulo mi napajanje. Napajanje zamenio i potom se zapalila ploca ASUS P5B. Prodavac mi prodao ASUS P5Q SE koju sam kupio onako na slepo jer mi je komp bio hitan, te nisam ni proverio razliku od prethodne ploce. Istu igru sam pokrenuo sa istim podesavanjem od ranije i tripujem se da losije radi. Napominjem da se "tripujem". Mozda je to zato sto znam da je drugo cudo sada u kucistu, a mozda i stvarno losije radi. Obzirom da nisam nikakav hardveras, moze li neka dobra dusa koja je radila eventualne testove ili na osnovu zvanicnih karakteristika da mi kaze jesam li prosao gore ili bolje?

Ima boljih ploca, ali ne vidim zasto bi ti zbog ploce radilo slabije, cipset je noviji i bolji. Jedino sto ti "SE" podmodeli cesto budu djubre, ali sad je kasno...

Ima boljih ploca, ali ne vidim zasto bi ti zbog ploce radilo slabije, cipset je noviji i bolji. Jedino sto ti "SE" podmodeli cesto budu djubre, ali sad je kasno...

Ma ne trazim ja nista specijalno, samo da ne radi gore nego ranije.

Je li komp reinstaliran?

Nije jos. Znam da bi trebalo ali sam za sada instalirao samo drajvere koje sam dobio uz plocu. Treba mi pola dana da reinstaliram i sve podesim, tako da ga jos uvek odugovlacim.

Ma ne trazim ja nista specijalno, samo da ne radi gore nego ranije.

Nije jos. Znam da bi trebalo ali sam za sada instalirao samo drajvere koje sam dobio uz plocu. Treba mi pola dana da reinstaliram i sve podesim, tako da ga jos uvek odugovlacim.

To je vrlo verovatno problem, jer se josh negde vuku repovi starih drivera, kad budesh uradio svezu instalaciju onda ces tek moci da vidish da li ima pada u performansama :wave:

bolja ti je p5b ima i bolje phaze-no napajanje i samim tim stabilniji napon i bolje se sa njom moze clock-ovati

Da, P5B ima tri faze.

Samo znaj da nije sve u broju faza, jako je bitno kako su odradjene. Pored toga, ploce sa manje faza manje trose (zapravo efikasnije rade) nego one sa vise faza kad je procesor u idleu. Kod ovih sa puno faza su veci gubitci.

Asus P5Q SE je super ploča u odnosu cena/kvalitet. P5B je bila odlična ploča kada je izašla, ali ju je vreme brzo pregazilo.
Svakako da je bezveze uopšte porediti ove dve ploče, pošto je P5B makar rang ispod po godinama, lol.

A inače ne volim ove SE modele, čini mi se da kraće traju nego klot :p

Nazad
Vrh Dno