Šta je novo?

Cekajuci Ubuntu 9.10 :) - Izasao!

Stator

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2002
Poena
650
Nije sve kao da prsti od postova u ovom delu foruma pa reko aj da ponovimo pricu od proslog puta :)

Dakle Alpha2 je gotova i po obicaju u sadasnjaoj iteraciji manje vise nista ne radi :p Ali nista strasno napeglace ga (valjda :d ).

Evo nekih novina

- Kernel 2.6.30
- ext4 by default (Hmmz, nadam se da znaju sta rade :D )
- GCC-4.4
- GNOME 2.27
- HAL leti napolje i zamenjuju ga "DeviceKit-power" i "udev-extras" (ovo je za Fn dugmice na laptopovima)
- GRUB 2
- "EXA" leti napolje mesto nejga dolazi "UXA" Dakle konacno se ocekuju dobre performanse na Intel grafickama
- OO 3.1
- Boot za 10 sec! (Jos uvek nezvanican info)
- Promenjen kompletan dizajn Ubuntu-a (kao i njegova braon boja)

Ja na ovu verziju gledam kao na veliku betu LTS-a 10.04.
Nadam se da ce u ovoj verziji ubaci neko GUI podesavanje za obavestenja to jest za njihovo ukljucivanje iskljucivanje, koji programi da imaju pristup istim a koji ne. Da ne popijes DoS kada se na njega veze neki Twitter klient :p

Ja razmišljam i ovu verziju da preskočim i da sačekam 10.4 LTS i (bar se nadam) Gnome 3. Jesenji apdejt ne donosi bog zna šta novo, a mrzi me da iznova podešavam sistem.

Kako stoje stvari, ja bolje da cekam 11....

Mnogo sreće na zacrtanim ciljevima, bilo bi lepo videti sve to.

Ubaciće oni sve to nažalost mislim da će se kao i u svakom drugom *.10 izdanju to odraziti na stabilnost (bar su moja iskustva takva)!

Ubaciće oni sve to nažalost mislim da će se kao i u svakom drugom *.10 izdanju to odraziti na stabilnost (bar su moja iskustva takva)!

Nisi prvi koji kaže da su jesenja izdanja problematičnija od prolečnih, kao da na jesen isprobavaju neke nove stvari koje će do proleća ispeglati. Ja reinstaliram Ubuntu jednom godišnje i tako je nekako ispalo da sam u tom jesenjem ciklusu. Pri sledećem apgrejdu razmišljam i da reparticionišem disk i konačno uklonim Windows kao sekundarni OS sa računara, ionako ga više ne koristim, ali je tu uvek "ako zatreba". E sad, pitanje je da li čekati 10.4 i da li će zaista prelazak na Gnome 3 biti bezbolan koliko se obećava.

Hm, 8.04 radi perfektno, ne znam da li zelim da ga menjam za nesto novije jos uvek.. Bolje ne dirati stvari dok rade dobro. :)

@morbius
A zasto reinstaliras ubuntu jednom godisnje? Samo zbog nove verzije ili ima neki dublji razlog? :)

Evo i nekih testova brzine podizanja

As a disclaimer, I will mention that the boot times recorded below may be a bit faster than those that can be expected on normal desktops and laptops, since my KVM testing environment runs on server-class hardware, with multiple processor cores and high-speed disks powering the virtual machines. Nonetheless, the tests provide a standardized basis for comparing boot performance between Ubuntu releases.
The numbers

The averages of several tests gave the following results for boot time, in seconds, between the three Ubuntu releases:

* 9.10 (Karmic) alpha: 12.94
* 9.04 (Jaunty): 17.06
* 8.04.2 (Hardy): 25.07

Hm, 8.04 radi perfektno, ne znam da li zelim da ga menjam za nesto novije jos uvek.. Bolje ne dirati stvari dok rade dobro. :)

@morbius
A zasto reinstaliras ubuntu jednom godisnje? Samo zbog nove verzije ili ima neki dublji razlog? :)

Svaki novi Ubuntu uvek donese par interesantnih poboljšanja, ispravki i dodataka. Preveliko je cimanje instalirati baš svaki, ali s vremena na vreme treba preći na noviju verziju.

9.04 je vredan prelaska svakako ..

Evo par dana sam testirao Fedoru 11 od kako se pojavila i mogu reci da je nekako sluggish.
To je bar neki moj utisak. Podize se podnoshljivom brzinom, fino radi ali ... Postoji ono ali.
Nije mi nekako snappy kao ubuntu. Testiracu jos par dana cisto zabave radi.

9.04 me je do sada najvise obradovao od svih release-a sa napretkom naspram starijih izdanja.
Hartmann je upravu za jesenja izdanja. 9.10 ce biti test za gomilu stvari koje ce biti ispeglane do aprila 2010. Dva izdanja godisnje, koliko god ljudi da radi na sistemu, su ipak previse da bi sve bilo cakum pakum.

zar je ext4 vec za default ??? a za pulseaudio je vec stvarno vreme da odrade implementaciju kako treba ..

Nesto sumnjam da ce implementirati sve to sto su naveli al' ajde ;)
Pulse Audio je zlo-trebali su da njegovu instalaciju ostave kao opciju umesto sto se trti kao default i u Fedori i Ubuntu ;)

Nesto sumnjam da ce implementirati sve to sto su naveli al' ajde ;)
Pulse Audio je zlo-trebali su da njegovu instalaciju ostave kao opciju umesto sto se trti kao default i u Fedori i Ubuntu ;)

PulseAudio je budućnost koja će konačno da reši zbrku sa Audio sistemima u Linux-u, ali ćemo se još načekati da ga usavrše, isteraju sve bubice i da sve aplikacije dobiju podršku za PA.

PulseAudio je budućnost koja će konačno da reši zbrku sa Audio sistemima u Linux-u, ali ćemo se još načekati da ga usavrše, isteraju sve bubice i da sve aplikacije dobiju podršku za PA.

sa ovim se slazem 100%

i nije problem PA .. problem je malo "divlja" implementacija kako sam prochitao .. ni sad ne radi toliko loshe (makar kod mene) , bice to do sledeceg proleca kao bombona :)

PS. i meni je malo chudna ona lista novina al videcemo ...

Poslednja izmena:

Buducnost bi pre bila da linux zajednica konacno krene da pegla vec postojeca resenja i dalje ih usavrsava,umesto sto se bavi izmisljanjem tople vode i rasipanjem resursa-to je jedna od starih boljki open source komune a sve ovo sa PA me podseca na svojevremenu pricu OSS>Alsa

Prica za zvukom na linux-u je dosta komplikovanija i rekao bi da PA tu samo doliva ulje na vatru,ovde je jedan lep osvrt

http://insanecoding.blogspot.com/2009/06/state-of-sound-in-linux-not-so-sorry.html

Izasla Alpha3. Nema nekih prevelikih uzbudjenja u njoj uglavnom rade na stabilizaciji gore napomenutih novina. Ono sto je mnogo interesantnije je to da postoji verovatnoca da ce se LTS pomeriti za 10.10.

Kao postoje vise razloga za to a 2 najveca su da bi lakse mogli da sinhronizuju kod sa debianom i da bi mogli da implementiraju Gnome 3.

Jel se zna sta ce biti sa alsom ? jer je naizad zamenjuju sa pulsom ili ne?

Alsa nikada nece biti zamenjena sa pulse-om, jer alsa i pulse nisu iste stvari. Alsa je sound driver, dok je pulse samo sound server koji je samo layer iznad alse.

Izasla Alpha4!

Od novosti pored standardne stabilizacije novih drangulija a kao novine tu su i:

1. Ubuntu One file sharing (2 GB besplatnog storega na ubuntu serverima)
2. Ubuntu UEC (podrska za amazonov EC2 oblak i jos ponesto)
3. Mnogo bolja iSCSI podrska. (Konacno!)

Hoce li neko nesto KONACNO uraditi po pitanju GNOME-a i malo ga uanprediti/ulepsati/srediti taj razudjeni interfejs?

Koliko ja znam do izlaska gnome 3.0 nista po pitanju gui-a nece dirati.

Ma ni u Gnome 3 interfejs nije mnogo lepši, dodate su neke stvari koje meni ne izgledaju korisno, ni posebno lepo. Jedino što je sada sve kompaktnije, nema više toliko praznog prostora da jede prostor na ekranu. KDE 4 je i dalje po izgledu daleko ispred Gnome 3.

Tu se slazemo, pogotovo sada u verziji 4.3 koja je izasla pre neki dan. Bas su mnogo toga sredili.

Šta fali interfejsu Gnoma? Jeste da deluje kao XP naspram Viste/Win7, ali je čist i jasan.

Mnogo je ruzan :)

linuxa.png
VS
winxp.png

macosx.png

Trenutno nemam Vistu / 7 da okacim i njihove primere

Poslednja izmena:
Pa izabrao si ružan skin, ona tema koje je default na Ubuntuu 8 i 9 je mnogo prijatna za gledanje :)

Vrh Dno