Šta je novo?

Panasonic TZ5 ili dodati još para?

gileip

Slavan
Učlanjen(a)
18.12.2005
Poena
360
Polako stiže letovanje, pa azmišljam da svoj stari Canon A570IS zamenim za neki novi, a da bude i dosta bolji foto aparat od njega. Malo sam čitao i pronašao ovaj model Panasonic TZ5. Volim da fotografišem, ali uglavnom sve radim na auto. Takodje volim i da nešto snimim, a koliko vidim ovaj aparat ima odličan video snimak. Dosta slikam i uveče, pa bih i da ti snimci budu OK.
E sad, razmišljao sam da dodam 100 evra pa da uzmem Canon SX10 IS. Da li vredi dodati za taj ili je ovaj sasvim OK? Svidja mi se jer ima Li-jon baterije, ne bakće mi se sa 4 NI-Mh baterije. Ili možda nešto drugo do 300 evra? Šta vi predlažete?

Ne, nego uzmi polovan 30D+18-55 IS...

btw, ako si kupio Fiata, Opela, Skodu, Daciu ili VW, zeznuo si se i za to :d

Poslednja izmena:
Nisam, ja samo preferiram francuze, uzeo sam Pežoa, još prošle godine, a planiram sledeće Citroena!:banana:

Ne volim polovno - zvao sam par oglasa za Fujia 6500,ali svi kažu nemaju račun, nemaju ovo, ono, pa kako da kupim kad nemam tačnu informaciju kada je uzeo, gde, jer ja kad prodajem svoje polovno dam ljudima sve papire! Ipak ću uzeti nekog Ixusa i završiti posao! Ipak nisam ja profesionalac, volim da slikam, ali ne i da podešavam na manuelno, ja sam ipak samo za auto!:S:

Poslednja izmena:
Nisam, ja samo preferiram francuze, uzeo sam Pežoa, još prošle godine, a planiram sledeće Citroena!:banana:

Jao, zaboravih to i da pomenem, pezo ti je najgori od svih francuza koji su u proseku samo prosechni :d

Ne volim polovno - zvao sam par oglasa za Fujia 6500,ali svi kažu nemaju račun, nemaju ovo, ono, pa kako da kupim kad nemam tačnu informaciju kada je uzeo, gde, jer ja kad prodajem svoje polovno dam ljudima sve papire! Ipak ću uzeti nekog Ixusa i završiti posao! Ipak nisam ja profesionalac, volim da slikam, ali ne i da podešavam na manuelno, ja sam ipak samo za auto!:S:

Jedno je da li volish iz bilo kog razloga a drugo koliko to sve ima misla. Novi aparat ce biti polovan posle par meseci, kako cesh ga onda koristiti poshto ne volish polovno ? :)

Necu ni u shta da te ubedjujem, ali nova stvar je najgora kupovina koju mozesh da napravish, ma shta to bilo. Ako si maler, crci ce ti mesec dana po isteku garancije, a isto tako ce ti polovan trajati duze nego bilo koji nov. Svaki DSLR koji sam imao je kupljen polovan, i zahvaljujuci tome sam uvek imao bolja tela za iste pare, i uvek mi je ostajalo vishe para za objektive i opremu. Taj D60 ce ti biti super jer ce da mirishe na novo mesec dana, ali njega 30D shamara u svakom aspektu za iste pare, a on ce polovan isto da radi kao i nov, i onaj koji gubi u svemu si samo ti.

Poslednja izmena:
Biće polovan, ali će ga sopstvenom upotrebom učiniti takvim. Ako je novo najgora stvar koju možeš da kupiš, ma šta to bilo, da li to znači da se oblačiš u seconde hand shopovima?

Ja vozim Japanca i realno, opet smaraš, isti su kao i svi ostali, osim što im promaknu neke besmisleno logične stvari, jer Bože moj, ne narušava vozne karakteristike...

Gileip, ako već nemaš neke posebne zahteve, pogledaj sample fotografije online, videćeš da "za po kući" nema velike razlike u kvalitetu, suzi izbor sa finansijskog aspekta i izaberi neki koji ti lepo leži u ruci...bar danas možeš da zamlaćuješ prodavce da ti pokazuju sve redom...

Poslednja izmena:
Biće polovan, ali će ga sopstvenom upotrebom učiniti takvim.

A to ima neke bitne razlike, u bilo kom smislu osim psiholoshkog ? :)

Ako je novo najgora stvar koju možeš da kupiš, ma šta to bilo, da li to znači da se oblačiš u seconde hand shopovima?

Naravno da ne, prichamo o elektronici/mehanici, i naravno uvek ima izuzetaka, nemoj sada bukvalno sve da se shvata.

Ja vozim Japanca i realno, opet smaraš, isti su kao i svi ostali, osim što im promaknu neke besmisleno logične stvari, jer Bože moj, ne narušava vozne karakteristike...

Ti ako ne provaljujesh razliku izmedju Accorda i Passata u svakodnevnoj voznji, bolje da si kupio Grande Punta, mnogo bi ushtedeo :)

Gileip, ako već nemaš neke posebne zahteve, pogledaj sample fotografije online, videćeš da "za po kući" nema velike razlike u kvalitetu, suzi izbor sa finansijskog aspekta i izaberi neki koji ti lepo leži u ruci...bar danas možeš da zamlaćuješ prodavce da ti pokazuju sve redom...

Ne znam na shta konkretno mislish, ali niko ovde nije prichao o kvalitetu fotografija, jer to je najmanja razlika izmedju svih modela DSLRa recimo Canona. Zato su druge razlike nebo i zemlja, i to ce svako sa malo iskustva da ti kaze. Mala tela kao shto je D40, 450D i slichni, postoje samo zato shto su to kupci trazili, a ti kupci pojma nemaju shta kupuju vec su negde chuli kako je DSLR dobra stvar. Zato ta tela osim senzora jedva da imaju prednost nad prosumerima jer im je ergonomija uzasna a to je bitnije od senzora, i ponovo, to ce ceniti neko ko zna o chemu pricha. Uproshceno, u zemljama sa standardom, te aparate kupuju domacice koje vade aparat 2x godishnje iz fioke i naravno ne znaju dalje od Auto. To shto ih kod nas koriste napredni amateri je samo iz finansijskih razloga, pa po treci put, svako ko ima nekog iskustva ce pre odabrati vece telo za bilo shta ozbiljnije od po nekog shkljoca na letovanju i proslavama.

Poslednja izmena:
Pronašao sam polovnog fujia s6500fd, sa papirima, kupljenog pre manje od 2god, sa kompletnom opremom, zonerica, lowepro torbica, 1Gb kartica, punjac i 4baterije za 200evra.
E sad, pošto ja slikam samo na auto i slabo se trudim da tu napredujem, a volim da slikam, da li uzeti ovaj aparat i da li je to dobra cena? Ima li on face detection i na šta da obratim pažnju kad uzimam polovan aparat?

pogledaj ga kakav je spolja, da li je izgreban, jel se odlepila guma na gripu, sve što ti može pokazati da je mnogo upotrebljavan... broj snimljenih slika nemoj uzimati kao referencu, pošto i ako se ne resetuje brojač, kad pređe 10.000 ponovo polazi od nule.

što se tiče slikanja na auto, ovo nije aparat namenjen za tako nešto, mada može da snimi korektne fotografije i tako (gledao sam skoro slike sa autosajma pre neku godinu slikane na auto i stvarno su ispale OK. ima face detection (to je prvi fujijev model sa FD i dobro to radi)

a što se tiče cene... pa tu je negde, evro gore-dole (obično za tu cenu dolazi i neki filter, ali to je to)

:wave:

FD u oznaci - Face Detection:lupko:
Idem u subotu da ga pogledam, verovatno ga i uzimam.

Poslednja izmena:
Vec sam rekao vishe puta, video sam bar 10 polovnih S6500 i svi su izgledali kao sada izvadjeni iz kutije. Ista pricha je i za DSLR, voleo bih da mozete da vidite moj skoro 5 godina star 20D koji je preshao oko 100k, chesto na terenu, jedino shto ga razlikuje od novog je prashina. Problem sa habanjem imaju mali sivi aparatici koji se nose u dzepu sa kljuchevima i raznim torbama sa drugim stvarima, a lako se grebu...

Btw, ako koristish samo auto i ne intersuje te da napredujesh, bolje uzmi neki manji fotoaparat, razliku u odnosu na ovaj necesh provaliti.

Vi mene malo zezate. Pa ja svo vreme pričam da samo auto koristim i ništa više! Imam Canona A570IS i na njemu je sve auto, a hoću samo aparat koji takodje najbolje radi na auto i ima bolju sliku od postojećeg, oštriju, lepše boje, bolje slike u mraku, bolje zumiranje, naravno ne profesionalni DSLR aparat, nego neki normalan do 300 evra. Zato sam i pitao za TZ5, jer su ga u PC pressu baš nahvalili, a i Panasonic FX35 takodje. Fuji 6500 je po mišljenju dobar foto aparat, ali evo sad sam pročitao da mu je zum manuelni, bez motora, pa mi je to sad opet minus, naravno meni, profesionalcima verovatno plus. I šta sad!? Opet Jovo nanovo!

Poslednja izmena:
Mislim da sam ti to vec rekao, uzmi onda Canon A sa vecim senzorom, neki od A6xx. S6500 je suvishe glomazan i za to postoji opravdanje u vidu dodatnih opcija, ergonomije i slichno, ali ako te ne interesuje fotografija dalje od Auto, nema smisla kupovati ga uopshte.

Canon iz serije A6xx nema na tržištu nov da se kupi, a taj polovan ne bih da kupujem. Postoji li neka alternativa?

Ako ti veličina ne predstavlja problem, kupi S6500 i završi posao. Tako možeš birati do sutra :S:

P.S. Manuelni zum smatraš manom, a shvati to vrlinom, jer je dosta precizniji i baterije ti duže traju.

:wave:

Kupujem Panasonic TZ5 ili FX35 ili Canon SX10IS. Idem u radnju i tamo ću malo ismarati prodavce, ali jedan od ova tri uzimam, definitivno! Ako ne mogu da kupim nov auto od 30.000 evra:S:, mogu da kupim nov foto aparat:banana:, neću polovno i tačka:cuss:. Pozdrav i hvala svima na zajednničkom smaranju!:wave:

Poslednja izmena:
Ove nedelje sam bio u sličnoj dilemi kao ti i probao sam više aparata. Obavezno pogledaj i Canon SX200, mislim da je dosta bolji od TZ5, a možda i od TZ7 u kvalitetu slike. Ja sam kupio na kraju Olympus SP-570 UZ i prezadovoljan sam, ako ništa bar podseća na pravi aparat :)

Kupujem Panasonic TZ5 ili FX35 ili Canon SX10IS. Idem u radnju i tamo ću malo ismarati prodavce, ali jedan od ova tri uzimam, definitivno! Ako ne mogu da kupim nov auto od 30.000 evra:S:, mogu da kupim nov foto aparat:banana:, neću polovno i tačka:cuss:. Pozdrav i hvala svima na zajednničkom smaranju!:wave:

Pa kad si vec do sad cekao, mnogo je pametnije da dodas jos malo para i uzmes Panasonic ZS3 (odn. TZ7 na nekim trzistima). Mali, kompaktan, sa shirokim zum objektivom i sredjenim problemom oko shuma.

Pa ako hoce automatiku, shiroki zum, ultra zum, mali shum i sve to u kompaktnom telu, to mora se plati.

S druge strane - ako te taj tvoj dobro sluzi (zadovoljan si fotkama), nemoj jos da kupujes novo. Ja sam "kupovao" skoro 2 godine dok nisam kupio nesto cime sam toliko zadovoljan da jos ne nameravam da ga menjam. Merkam tu i tamo, gledam sta ima novo, ali cemu kupiti nesto ako nije bas, bas drasticno bolje. A ti za te pare ocigledno ne mozes da kupis nista novo a da bude drasticno bolje. Zato - uzivaj s time sto imas, nemoj da se povodis shoping-manijom :)

Nazad
Vrh Dno